Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-02-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΒΡΕΤΑΝΙΔΑ ΥΦΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ Ε/Κ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΣΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ - ΚΥΠΕ

  • [01] ΥΠΕΞ ΒΡΕΤΑΝΙΔΑ ΥΦΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ως δυο άντρες που θέλουν ειλικρινά να βρουν μια διέξοδο στο Κυπριακό χαρακτήρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ η Υφυπουργός της Βρετανίας αρμόδια για θέματα Ευρώπης Κάρολαιν Φλιντ, επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητα της χώρας της να υποβοηθήσει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις της ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, η κ. Φλιντ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις συναντήσεις που διεξάγονται μεταξύ του Χριστόφια και του κ. Ταλάτ, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, και για το ότι έχουν εργαστεί πάνω σε ένα αριθμό εγγράφων.

    «Τώρα εργάζονται πάνω στα περιουσιακά θέματα και αυτό είναι καλό. Αλλά χρειάζεται να συνεχιστεί αυτό το μομέντουμ. Γνωρίζω ότι αυτό δεν είναι εύκολο αλλά ελπίζω επίσης ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα αναγνωρίσουν τα οφέλη από μια λύση», είπε η κ. Φλιντ.

    Ο κ. Κυπριανού είπε πως είχαν μια πολύ ανοικτή, φιλική και εποικοδομητική συνάντηση και πως εκτός από το Κυπριακό συζήτησαν για το Μεσανατολικό και την κρίση στη Γάζα, για την οικονομική και την ενεργειακή κρίση καθώς και για τα ευρωτουρκικά ζητήματα «για τα οποία έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και οι δυο και τα οποία το 2009 θα βρίσκονται σε ένα σημαντικό χρονικό σημείο».

    Αναφέρθηκε εξάλλου στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, το οποίο προχωρεί και είπε πως «υπάρχει συνεργασία ήδη σε εξειδικευμένα θέματα υγείας, εκπαίδευσης, αστυνομίας και συζητούνται θέματα όπως περιβάλλοντος, παράνομης μετανάστευσης και μας δίνει όμως τη δυνατότητα συνεργασίας και σε πολιτικό επίπεδο και καλύτερου συντονισμού σε συζητήσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

    Η κ. Φλιντ είπε πως είχαν μια πολύ χρήσιμη συνάντηση και μια πολύ καλή συζήτηση για την πρόοδο που σημειώνεται σε σχέση με τη συνεργασία Βρετανίας - Κύπρου στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών. Εξέφρασε ικανοποίησή επειδή, όπως ανέφερε, στο πλαίσιο αυτό έχει προσδιοριστεί ένας αριθμός έργων και η εργασία συνεχίζεται .

    Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για το γεγονός ότι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για την παρούσα οικονομική κατάσταση, σημειώνοντας την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ Βρετανίας και Κύπρου. «Εχουμε ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς και παρόμοιες οικονομίες και θεωρώ ότι υπό αυτή την έννοια οι συζητήσεις μας καθώς επίσης και οι συζητήσεις στην ΕΕ και στους G20 θα είναι σημαντικές για όλους μας το 2009», είπε η κ. Φλιντ.

    Σημείωσε ακόμη πως συζήτησαν θέματα σε σχέση με την ΕΕ και την Τουρκία και τη σημασία που έχει το γεγονός η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ εντός του 2009.

    Κυπριακό ------- Σε σχέση με το Κυπριακό, η κ. Φλιντ είπε πως γνωρίζει «πως δεν είναι εύκολο αλλά είμαστε έτοιμοι όπως πάντοτε λέμε να προσφέρουμε υποστήριξη με όποιο τρόπο μπορούμε».

    Ερωτηθείσα εάν έχει ζητηθεί από τη Βρετανία να συμβάλει ενεργά στην ειρηνευτική διαδικασία, η κ. Φλιντ είπε πως η Βρετανία είναι έτοιμη να υποστηρίξει τη διαδικασία αυτή με όποιον τρόπο μπορεί.

    Είπε πως η χώρα της αυτή τη στιγμή εργάζεται πάνω σε ορισμένα έργα, αλλά επίσης είναι έτοιμη να βοηθήσει εάν της ζητηθεί.

    «Θεωρώ ότι η υποστήριξη των συζητήσεων αποτελεί σημαντικό μέρος, αποτελεί ένα τρόπο με τον οποίο μπορούμε να δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε. Και θεωρώ ότι και άλλες χώρες μπορούν να το κάνουν αυτό», ανέφερε.

    Είπε ακόμη πως ορισμένες πρόσφατες εκθέσεις που ετοιμάστηκαν από μη κυβερνητικούς οργανισμούς στην Κύπρο είναι βοηθητικές στο πλαίσιο των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού.

    «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι μπορούμε και θεωρώ ότι αυτή είναι μια σημαντική προσφορά που πρέπει να επαναβεβαιώνεται συνέχεια», ανέφερε.

    Η Βρετανίδα Υφυπουργός είπε πως η χώρα της υποστηρίζει την όλη διαδικασία για το Κυπριακό μέσω δικοινοτικών δραστηριοτήτων και πως θα ήθελε να την υποστηρίξει με διαφορετικούς τρόπους, και εάν τους ζητηθεί και σε σχέση με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Είπε ακόμη πως προσπαθούν να αναδείξουν τη σημασία μιας λύσης και πως αυτό είναι κάτι για το οποίο μίλησε όταν επισκέφθηκε την Αγκυρα πριν τα Χριστούγεννα καθώς και με άλλους συναδέλφους της σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη μέλη.

    Η κ. Φλιντ αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν για τους Ε/κ και τους Τ/κ μέσα από μια λύση ενώ σημείωσε και τα οφέλη που θα έχει για τη Βρετανία μια λύση, τόσο από απόψεως ειρήνης και σταθερότητας, περιλαμβανομένης της αντιμετώπισης θεμάτων μετανάστευσης, όσο και από πλευράς της ΕΕ ως συνόλου.

    «Βλέπουμε να υπάρχουν συχνές συνομιλίες, συχνή συζήτηση και δυο άντρες που θεωρώ ότι θέλουν ειλικρινά να βρουν μια διέξοδο», ανέφερε.

    Αποναρκοθέτηση -------------- Ερωτηθείσα εάν η χώρα της είναι πρόθυμη να δώσει χρήματα για τη διαδικασία της αποναρκοθέτησης στην Κύπρο, πέραν της εισφοράς ύψους 50.000 ευρώ, η κ. Φλιντ αφού σημείωσε πως επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το κέντρο αποναρκοθέτησης, σημείωσε πως γνωρίζει πως 50 χιλιάδες «δεν φαίνονται να είναι πολλά».

    Πρόσθεσε ωστόσο πως μερικές φορές και τα λίγα βοηθούν και πως όπως της αναφέρθηκε σήμερα το πρωί εάν αυτές οι 50 χιλιάδες δεν έφθαναν, η διαδικασία θα σταματούσε πριν από μια εβδομάδα.

    «Ετσι μερικές φορές οι μικρές προσπάθειες μπορεί να οδηγήσουν σε μια μεγαλύτερη προσπάθεια και ασφαλώς η μεγαλύτερη προσπάθεια είναι το γεγονός πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει ανακοινώσει τα ποσά που θέλει να προωθηθούν και που μπορούν να δοθούν ώστε να συνεχιστεί η όλη διαδικασία», ανέφερε.

    Ανέφερε πως αυτή η ενέργεια έχει επιστήσει την προσοχή πάνω σε αυτό το πρόβλημα, στην πιθανότητα δηλαδή να τερματιστεί η όλη επιχείρηση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τις επόμενες λίγες εβδομάδες όλοι θα κάτσουν να σκεφτούν για να διασφαλίσουν ότι μπορεί να συνεχιστεί».

    Είπε πως παρόλο που οι 50 χιλιάδες ευρώ δεν είναι πολλά λεφτά, αυτά ήλθαν την κατάλληλη στιγμή αφού το θέμα συζητείται στην ΕΕ, στα ΗΕ και αλλού ώστε να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξουν χρήματα.

    Επαίνεσε όσους κάνουν αυτή την «φανταστική δουλειά», σημειώνοντας πως τα κέρδη από την αποναρκοθέτηση είναι τεράστια και πολύ επωφελή για όλους.

    Από την πλευρά του ο κ. Κυπριανού είπε πως η εισφορά της Βρετανίας αποτελεί παράδειγμα και για άλλες χώρες που ελπίζει επίσης να βοηθήσουν στην αποναρκοθέτηση στην Κύπρο.

    Γάζα ----- Η κ. Φλιντ είπε επίσης πως συζήτησαν για την κατάσταση στη Γάζα και πόσο σημαντικό είναι για την ΕΕ να παίξει ένα ρόλο προς υποστήριξη της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, αλλά επίσης και στη διασφάλιση του ότι τα κονδύλια της ΕΕ θα χρησιμοποιηθούν για αυτούς τους οποίους προορίζονται γιατί αυτό είναι τόσο σημαντικό στην αύξηση της εμπιστοσύνης του κόσμου που έχει επηρεαστεί από αυτή την κρίση.

    Από την πλευρά του ο κ. Κυπριανού είπε πως «εμείς εκείνο που υποστηρίζουμε και το έκανα σαφές αυτό, είναι την αιγυπτιακή πρωτοβουλία και στον τομέα της κατάπαυσης του πυρός και βεβαίως στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας, εξ ου και θα συμμετάσχουμε στη διάσκεψη του Καϊρου στις 2 του Μάρτη».

    «Εκείνο που έχει σημασία και η ΕΕ το τόνισε αυτό από την πρώτη στιγμή και το επανέλαβε και πρόσφατα και η Κύπρος νιώθει έντονα για αυτό το θέμα, είναι να ανοίξουν οι δίοδοι προς τη Γάζα το συντομότερο δυνατό», είπε, προσθέτοντας πως θα μπορούσε να εξεταστεί και το άνοιγμα ή ο τερματισμός του θαλάσσιου αποκλεισμού, μέσα στα πλαίσια της ασφάλειας και της νομιμότητας όπως συζητείται με τις προϋποθέσεις κατάπαυσης του πυρός.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ Ε/Κ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική που αφορά την αγοραπωλησία ε/κ περιουσιών που βρίσκονται στα κατεχόμενα μέσω του κτηματολογίου, τουλάχιστον προς το παρόν, ανέφερε την Τρίτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Στεφάνου με αφορμή και σημερινά δημοσιεύματα, είπε ότι απαγόρευση δεν υπήρξε ποτέ και πρόσθεσε ότι εάν υπήρξε μια κυβέρνηση που ασχολήθηκε υπεύθυνα για το θέμα, είναι η κυβέρνηση Χριστόφια. Το Υπουργείο Εσωτερικών και ο ίδιος ο Υπουργός, έχουν προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, πρόσθεσε αναφέροντας ότι θα γίνει μια έκθεση ``για να δούμε μέχρι που είναι το θέμα και τι άλλο μπορεί να γίνει επί αυτού του ευαίσθητου ζητήματος που άπτεται ασφαλώς του περιουσιακού σε μια ανώμαλη κατάσταση, όπως είναι η ύπαρξη της κατοχής και η μη άσκηση αποτελεσματικού ελέγχου από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας στο κατεχόμενο μέρος``.

    Είναι ένα θέμα που έχει πολλές, ευαίσθητες πτυχές και πολιτικές, που ενδιαφέρουν την Κυβέρνηση, είπε ο κ. Στεφάνου προσθέτοντας ότι αφορά και νομικά ζητήματα, αλλά και άλλα με τα οποία ασχολείται το Υπουργείο Εσωτερικών. Ερωτηθείς εάν έχει παρθεί απόφαση να προχωρούν τέτοιες πράξεις στο κτηματολόγιο απάντησε ότι ``δεν υπάρχει τίποτε νεώτερο σε σχέση με αυτό που υπήρχε προηγουμένως, τουλάχιστον προς το παρόν``.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΣΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ - ΚΥΠΕ

    Το 2009 προσφέρεται και είναι μια χρονιά που μπορεί, μέσα από τις συγκυρίες, να βοηθήσει να εξευρεθεί μια λύση στο Κυπριακό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης.

    Σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο, ο κ. Αναστασιάδης είπε επίσης ότι η Τουρκία έχει κάθε λόγο να ενδιαφέρεται για λύση του Κυπριακού αφού αναμένεται η έκθεση προόδου σε σχέση με την ευρωπαϊκή της πορεία, προκειμένου να τερματιστεί αυτό που αποκαλείται εμπόδιο σε κάθε βήμα προς την Ευρώπη.

    Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην ανάγκη αίτησης της Κύπρου για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σφάλλει με την άρνησή του να μην προχωρήσει με την αίτηση, και θέτοντας υπεράνω των συμφερόντων της πατρίδας κάποιες ιδεολογικές αγκυλώσεις που ανάγονται στις ιδεολογικές του καταβολές.

    Για την παρουσία του ΔΗΣΥ στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Αναστασιάδης τη χαρακτήρισε θετικότατη, λέγοντας ότι αυτή καταδεικνύεται μέσα και από τη στάση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που έχει τις καθαρότερες θέσεις όσον αφορά το Κυπριακό.

    Για την απορροφητικότητα των κονδυλίων της ΕΕ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι χρειάζεται πιο συστηματική δουλειά και πιο έντονη παρακολούθηση των προγραμμάτων της ΕΕ καθώς και μια πιο έντονη παρουσία και παρέμβαση.

    Αναφορικά με το θέμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι δεν είναι μόνο το θέμα της Ιστορίας και κάλεσε γενικότερα την κυβερνητική παράταξη όπως αποφεύγεται οτιδήποτε μπορεί να προκαλεί τριγμούς και αντιπαλότητα.

    Για τις προοπτικές της οικονομίας, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι η Κύπρος σίγουρα θα αντιμετωπίσει προβλήματα, όσο στέρεα και αν είναι η οικονομία, αφού δεν μπορεί παρά να δεχθεί τις αρνητικές επιπτώσεις που αντιμετωπίζουν, ακόμη και οι ισχυρότερες των οικονομιών.

    Για τα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι υπάρχουν και τα θετικά υπάρχουν και τα αρνητικά. Αναφέρθηκε σε βραδύτητα στη λήψη αποφάσεων, που άλλοτε οφείλεται στη γραφειοκρατία και άλλοτε σε μεθοδεύσεις που υποχρεώνουν ακόμη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ακυρώνει διαδικασίες λόγω του κινδύνου να αντιμετωπίσουμε θέματα διαπλοκής.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 10 February 2009 - 14:29:14 UTC