Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-02-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ
  • [02] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΚΥΠΡΟΣΕΡΒΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
  • [03] ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΤ - ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ FITCH

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

    Η ε/κ πλευρά αναμένει από την τ/κ πλευρά όπως αυτή σεβαστεί το δικαίωμα των προσφύγων να αποφασίζουν οι ίδιοι σχετικά με το τι θα πράξουν με τις περιουσίες τους, διαμήνυσε από το Βελιγράδι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε διάλεξη του στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιου του Βελιγραδίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στις συνομιλίες και στην υπό εξέλιξη συζήτηση του περιουσιακού, υπογραμμίζοντας ότι ``η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Τα δικαιώματα των εκτοπισμένων στις περιουσίες τους είναι `εκ των ων ουκ άνευ` (sine qua non) και η αρχή αυτή θα πρέπει να διέπει τις διαπραγματεύσεις σε αυτό το ζήτημα``.

    ``Αυτά τα δικαιώματα διασφαλίζονται από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις, το διεθνές δίκαιο και τη νομολογία των διεθνών δικαστικών Σωμάτων. Υπερασπιζόμαστε την αρχή αυτή και αναμένουμε από την τ/κ κοινότητα ότι θα σεβαστεί, στη σωστή του διάσταση, το δικαίωμα των νομίμων ιδιοκτητών περιουσίας να αποφασίζουν οι ίδιοι εάν επιθυμούν την επανεγκατάσταση στις περιουσίες τους, την ανταλλαγή με άλλη περιουσία, ή την αποζημίωσή τους``, τόνισε.

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις που είχε με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ξεκαθαρίστηκε η βάση λύσης που θα προνοεί τη μετεξέλιξη της Κύπρου από ενιαίο κράτος σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και ότι η λύση θα ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους Κύπριους``.

    Παρατήρησε ότι η Τουρκία θέλει δύο κράτη στην Κύπρο και ``ουσιαστικά επιδιώκει περισσότερες από μία διεθνείς προσωπικότητες``.

    Απαντώντας, εξάλλου, στις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από το ακροατήριο μετά τη διάλεξη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως η Τουρκία παρουσίασε και μια νέα θέση περί ύπαρξης δύο λαών, κάτι που παραπέμπει στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών και στη δημιουργία ξεχωριστού κράτους.

    Σε σχέση με το κεφάλαιο ``Διακυβέρνηση και Κατανομή Εξουσιών``, η συζήτηση του οποίου έχει ολοκληρωθεί στο πλαίσιο των συνομιλιών που άρχισαν στις 3 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως ``μπορώ να πω ευθαρσώς ότι διατηρούμε τη συγκρατημένη αισιοδοξία μας``.

    ``Παρά τις διαφορές προσέγγισης μας σε ουσιαστικά θέματα, εντούτοις, επιτεύχθηκε σύγκλιση σε αριθμό θεμάτων``, είπε.

    Τόνισε πως οι προτάσεις που υπεβλήθησαν από την ε/κ πλευρά στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης, λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα του συνόλου του λαού. ``Στόχος μας είναι η δημιουργία ομοσπονδιακής δομής που θα διατηρεί την ενότητα και την αδιαίρετη κυριαρχία του κράτους, θα διασφαλίζει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών και θα εξασφαλίζει μια αποτελεσματική διακυβέρνηση``, τόνισε.

    Σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε η Κύπρος υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, τονίζοντας όμως ότι η υποστήριξη αυτή ``δεν είναι χωρίς όρους``.

    Σημειώνοντας την ``ελάχιστη πρόοδο`` στην εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης εκ μέρους της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε τις υποχρεώσεις της Αγκυρας τόσο προς την ΕΕ όσο και προς την Κύπρο που απορρέουν από το Επιπρόσθετο Πρωτόκολλο της Αγκυρας και την αντιδήλωση της ΕΕ της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005.

    Δεν είμαστε μαζοχιστές, είμαστε μικροί χώροι και έχουμε δικαιώματα και θα τα υπερασπίσουμε, είπε, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ αν δεν αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε ότι ``στις συνομιλίες με την τ/κ κοινότητα θα συνεχίσουμε να υποβάλλουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων λογικές θέσεις, βασισμένες στα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και επί των όσων έχουμε συμφωνήσει με τον Τ/κ ηγέτη κ. Ταλάτ. Φιλοδοξία μας είναι να πετύχουμε λύση που θα υπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα του λαού της Κύπρου, Ε/κ και Τ/κ. Προς αυτή την κατεύθυνση, δεν πρόκειται να φεισθούμε κόπων και μόχθων``.

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ της τότε Γιουγκοσλαβίας, αλλά και της Σερβίας με την Κύπρο, διαβεβαίωσε εκ νέου πως η Κύπρος υποστηρίζει την προοπτική ένταξης της χώρας στην ΕΕ, κάτι που χαρακτήρισε ως ``πολιτικό δεδομένο``.

    ``Η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ θα επιβεβαιώσει την αρχή που διακηρύχθηκε επανειλημμένα ότι στην οικοδόμηση της μεταψυχροπολεμικής Ευρώπης δεν νοούνται αποκλεισμοί. Η επιθυμία των λαών και των κυβερνήσεων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην ΕΕ και η επίτευξη αυτού του στόχου, θα διαγράψει οριστικά από το διεθνές πολιτικό λεξιλόγιο τον χαρακτηρισμό της πυριτιδαποθήκης με τον οποίο, δυστυχώς, έχει ιστορικά στιγματισθεί η περιοχή και θα άρει τα αίτια εκείνα που στο παρελθόν, ακόμη και το πρόσφατο, συνέβαλαν στην κακοδαιμονία της``.

    ``Θεωρούμε ότι η Ενωση θα πρέπει να ανταποκριθεί δίκαια και με ειλικρίνεια προς τη Σερβία, προχωρώντας το συντομότερο δυνατό στην εφαρμογή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και την έναρξη της διαδικασίας επικύρωσης της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ ΕΕ και Σερβίας. Μια άλλη σημαντική εξέλιξη η οποία ελπίζω και αυτή σύντομα να προχωρήσει θετικά, είναι η φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων``, συνέχισε.

    Χαρακτηρίζοντας τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας εκ μέρους του Κοσσυφοπεδίου ως ``απαράδεκτη ενέργεια``, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε πως η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν από την αρχή σαφέστατη και συνεπής με το διεθνές δίκαιο. Δεν θα αναγνωρίσουμε το Κοσσυφοπέδιο και δεν πρόκειται να το πράξουμε, παρόλο που μείναμε πέντε χώρες μέλη της ΕΕ (που δεν αναγνωρίζουν την ανακήρυξη ανεξαρτησίας), είπε.

    Δήλωσε ακόμη ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο ``δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια κατάφορη παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας, των πιο βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και του ρόλου του Συμβουλίου Ασφαλείας, και ως τέτοια δεν είναι δυνατόν να γίνει από εμάς αποδεκτή``

    Τόνισε, τέλος, ότι αν δεν γίνουν σεβαστές οι αρχές του διεθνούς δικαίου, ``τότε οι εξελίξεις μπορεί να είναι χαοτικές και ανεξέλεγκτες``.

    [02] ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΚΥΠΡΟΣΕΡΒΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ

    Στις προοπτικές περαιτέρω οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Σερβίας αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Σέρβος Πρωθυπουργός Μίρκο Τσβέτκοβιτς, προσφωνώντας το Κυπροσερβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, που διοργανώθηκε στο Βελιγράδι με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια στη σερβική πρωτεύουσα. Μιλώντας στο Φόρουμ, στην παρουσία Κυπρίων και Σέρβων επιχειρηματιών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως οι χθεσινές συναντήσεις, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη Σερβία, έχουν δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις για εμβάθυνση και ενίσχυση όχι μόνο των πολιτικών σχέσεων, αλλά και στην οικονομία και στον τουρισμό.

    Επισημαίνοντας το υψηλό επίπεδο των πολιτικών σχέσεων, τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου στην πορεία της Σερβίας στην ΕΕ και τις αναπτυσσόμενες οικονομικές σχέσεις, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε πως ``όλα αυτά αποτελούν πολύ καλές προϋποθέσεις για την ενίσχυση και διεύρυνση της συνεργασίας μας``. ``Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να βελτιώσουμε το πλαίσιο αυτής της συνεργασίας``, τόνισε. Είπε ακόμη η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να είναι αμφίδρομη με την επέκταση Κυπρίων επιχειρηματιών μέσω της Σερβίας στην περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και των Σέρβων επιχειρηματιών στην Εγγύς Ανατολή μέσω της Κύπρου.

    Από την πλευρά του ο Σέρβος Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εξαιρετικές σχέσεις και την καλή οικονομική συνεργασία μεταξύ επιχειρηματιών των δύο χωρών. Σημειώνοντας ότι οι περσινές επιδόσεις εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Σερβίας και Κύπρου δεν έφτασαν στο επιθυμητό επίπεδο, ο Μίρκο Τσβέτκοβιτς είπε ότι οι Κυβερνήσεις των δύο χωρών μπορούν να έχουν θετική συμβολή στις οικονομικές δραστηριότητες μεταξύ των δύο χωρών. Είπε ακόμη ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας του στα τελευταία χρόνια ήταν στο 8%, και πως λόγω της οικονομικής κρίσης ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας του το 2009 προβλέπεται να κινηθεί στο 3,5%. Αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από την οικονομική κρίση, σημειώνοντας ότι οι Κύπριοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Σερβία γνωρίζουν πώς να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες αυτές.

    Εξάλλου, όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, η Σερβία προγραμματίζει μεγάλα έργα υποδομής την επόμενη περίοδο. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα έργα για τη βελτίωση του οδικού δικτύου της χώρας θα φτάσουν τα 5 δις ευρώ. Οι επενδύσεις μεταξύ των δύο χωρών ανήλθαν μέχρι το 2007 στα 460 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι υπέρ της Κύπρου.

    [03] ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΤ - ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ FITCH

    Στην κοινή η διαπίστωση ότι η κυπριακή οικονομία φαίνεται να επηρεάζεται μεν, αλλά σε σχετικά μικρό βαθμό από τη διεθνή κρίση, σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, κατέληξαν ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης και εκπρόσωποι του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch, που επισκέπτονται την Κύπρο το διήμερο 24 και 25 Φεβρουαρίου στα πλαίσια της ετήσιας διαδικασίας αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ``σημαντικοί παράγοντες που συνέβαλαν στην εξέλιξη αυτή ήταν τόσο η σωστή εποπτεία του τραπεζικού μας συστήματος όσο και ή ένταξή μας στη ζώνη του ευρώ``.

    Στη συνάντηση με τον κ. Ορφανίδη, κατά την οποία συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν τον τραπεζικό τομέα και την κυπριακή οικονομία γενικότερα, υπό το φως των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, σημειώθηκε ``ιδιαίτερα η διασφάλιση της σταθερότητας και της επαρκούς ρευστότητας του τραπεζικού μας συστήματος από το αποτελεσματικό εποπτικό πλαίσιο που εφαρμόζει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, το οποίο στο παρελθόν χαρακτηρίστηκε ως αυστηρό``. Οσον αφορά την ένταξή της Κύπρου στη ζώνη του ευρώ, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αναφέρει ότι ``ήταν κοινή η διαπίστωση ότι αυτή προστάτευσε την οικονομία μας από τις σοβαρές συναλλαγματικές αναταραχές και κλυδωνισμούς που αντιμετώπισαν άλλες μικρές και ανοικτές οικονομίες, ακόμα και μερικές με εξαιρετικά καλά θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη``.

    Η διμελής αντιπροσωπεία του οίκου Fitch συναντήθηκε, επίσης, με αξιωματούχους της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον Υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 24 February 2009 - 16:29:14 UTC