Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-02-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΥΠΕΞ - ΚΛΙΝΤΟΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΤ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΑΚ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

  • [01] ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΥΠΕΞ - ΚΛΙΝΤΟΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Ελλάδα ενθαρρύνει σθεναρά τις δυο πλευρές στην Κύπρο να προχωρήσουν με τις διαπραγματεύσεις, και ελπίζουμε ότι αυτές θα είναι καρποφόρες, δήλωσε η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ερωτηθείσα μετά τη συνάντηση που είχε με την ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πέραν του Κυπριακού, οι συνομιλίες κάλυψαν μεγάλο εύρος θεμάτων, αρχίζοντας από την ελληνική προεδρία στον ΟΑΣΕ, τα ελληνοτουρκικά, τα ενεργειακά, την κατάργηση της βίζας για τους Ελληνες πολίτες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ και τη διαφορά με τα Σκόπια.

    Οι συναντήσεις διεξήχθησαν σε πολύ θερμό κλίμα, γεγονός που προκάλεσε έκδηλη ικανοποίηση στην κ. Μπακογιάννη και τους συνεργάτες της. Οι συνομιλίες ξεκίνησαν με περίπου 40λεπτη συνάντηση με την Χίλαρι Κλίντον, ακολούθησε γεύμα εργασίας με τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, Ουϊλιαμ Μπερνς και ολοκληρώθηκαν με συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Αναπληρωτή Τζέιμς Στάινμπεργκ. Αποφασίστηκε από τις δύο πλευρές η δημιουργία τριών μικτών ομάδων εργασίας για τον ΟΑΣΕ, τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, που θα συνέρχονται κάθε 6 μήνες εναλλάξ σε Ελλάδα και Αμερική.

    Σε δηλώσεις της η κ. Μπακογιάννη είπε: «Ολοκλήρωσα τις επαφές μου με τη νέα αμερικανική διοίκηση με τη συνάντηση που είχα με την κ. Κλίντον, αλλά και με το σύνολο των στελεχών του Στέιτ Ντηπάρτμεντ. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω μια πολύ ευρεία γκάμα θεμάτων, τα οποία ξεκινούν από τα θέματα ιδιαιτέρου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως είναι τα ελληνοτουρκικά, τα ευρω-τουρκικά, το Κυπριακό και τα θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως είναι η Μέση Ανατολή.

    Οπως αντιλαμβάνεσθε, έχοντας την προεδρία του ΟΑΣΕ, συζητήσαμε και θέματα τα οποία αφορούν τον Καύκασο και τις συνομιλίες τις οποίες επιδιώκουμε να συζητήσουμε με τη Ρωσία, μέσα στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ και των λοιπών εταίρων, για την ευρωπαϊκή στρατηγική του μέλλοντος. Οι συνομιλίες ήταν θετικές, σε ιδιαίτερο καλό κλίμα, εποικοδομητικές, και δεν το λέω με τη διπλωματική διάλεκτο, αλλά επί της ουσίας, και πιστεύω ότι είναι η αρχή μιας καλής συνεργασίας, την οποία θα προχωρήσουμε τους μήνες που έρχονται».

    Οπως επισημαίνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, έπειτα από αρκετό διάστημα, οι Αμερικανοί επίσημοι χαρακτήρισαν και πάλι την Ελλάδα, πέραν από στενή σύμμαχο, και στρατηγικό εταίρο. Στην προθυμία της Αθήνας να διαδραματίσει αναβαθμισμένο ρόλο στα αμερικανο-ρωσικά μέσω της προεδρίας του ΟΑΣΕ, η κ. Κλίντον ήταν ιδιαίτερα προσεκτική, λέγοντας ότι «υπάρχουν γι αυτό οι δομές κι οι θεσμοί που θα το προωθήσουν».

    Η κ. Μπακογιάννη ζήτησε από την κ. Κλίντον να προχωρήσει η κατάργηση της βίζας, λέγοντας ότι μία τέτοια πράξη θα στείλει ισχυρό μήνυμα προς την Ελλάδα και την ελληνοαμερικανική κοινότητα, κάτι που η Αμερικανίδα Υπουργός ανταποκρίθηκε θετικά.

    Τέλος στα ελληνοτουρκικά, η κ. Μπακογιάννη παραπονέθηκε για «κακή συμπεριφορά» των Τούρκων στο Αιγαίο κι η κ. Κλίντον υποσχέθηκε να δει το θέμα και να συνομιλήσει με την Αγκυρα.

    Παρόντες στις συναντήσεις από ελληνικής πλευράς ήσαν οι Πρέσβεις κ.κ. Μαλλιάς, Ζαχαράκις και Γαλαστάνης, ο Εκπρόσωπος Τύπου, Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Κώστας Μπακογιάννης. Από αμερικανικής πλευράς ήσαν ο εκτελών χρέη βοηθού Υπουργού Εξωτερικών, Ντάνιελ Φριντ, ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών, Ματ Μπράιζα, αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου και ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρόμπερτ Γουντ.

    Η κ. Μπακογιάννη επέστρεψε στη Νέα Υόρκη όπου σήμερα θα έχει συνάντηση με το διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα των Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς και τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις.

    [02] ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΤ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Στη διαβεβαίωση ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την Κύπρο σε λιγότερο βαθμό από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης προέβη ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Αθανάσιος Ορφανίδης, ύστερα από συνάντηση, στο Προεδρικό, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τον οποίο ενημέρωσε ``για την επιδείνωση που έχει παρατηρηθεί στη διεθνή οικονομία και στην οικονομία της Ευρωζώνης τον τελευταίο καιρό``.

    Παράλληλα, ο κ. Ορφανίδης διαβεβαίωσε, για άλλη μια φορά, ότι ο κυπριακός τραπεζικός τομέας ``εξακολουθεί να είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση``.

    Σε σχέση με τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι ενημερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κατάσταση της διεθνούς οικονομίας και της Ευρωζώνης, ενώ δίνει τις εκτιμήσεις της ΚΤ για την πορεία της κυπριακής οικονομίας.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΑΚ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    Η αντισφαίριση είναι σήμερα ένα από τα πιο συναρπαστικά αθλήματα παγκοσμίως και το ευγενές αυτό άθλημα, οπαδοί του οποίου κάποτε θεωρούνταν μόνο άνθρωποι της ελίτ, έχει πια διεισδύσει σε όλα τα κοινωνικά στρώματα της κυπριακής κοινωνίας.

    Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αντισφαιρίσεως Κύπρου (ΟΑΚ) Φίλιος Χριστοδούλου, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ενόψει της συνάντησης Κύπρου Πορτογαλίας για το Davis Cup, που θα διεξαχθεί στις 6, 7 και 8 Μαρτίου, στο Εθνικό Κέντρο Τένις, στη Λευκωσία, είπε ότι όραμα της Ομοσπονδίας είναι να ανέβει ακόμη πιο ψηλά το κυπριακό τένις και η Εθνική Ομάδα της Κύπρου, ``να βρίσκεται σύντομα στον πρώτο Ομιλο του Davis Cup``, όπως λέει και ο Κύπριος πρωταθλητής Μάρκος Παγδατής.

    Ο κ. Χριστοδούλου εξέφρασε αισιοδοξία και πίστη για το μέλλον του τένις στην Κύπρο γιατί, όπως είπε, οι προοπτικές και τα δεδομένα είναι σήμερα στο άριστο δυνατό σημείο.

    Οι προετοιμασίες, συνέχισε, ενόψει της συνάντησης Κύπρου Πορτογαλίας, συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό με στόχο η ΟΑΚ να επιτύχει ακόμη μια άρτια διοργάνωση στο Εθνικό Κέντρο Τένις στη Λευκωσία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 26 February 2009 - 12:29:17 UTC