Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-03-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ - ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕτΠ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
  • [03] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΠΙΤΟΚΙΑ
  • [04] ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ - ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

    Εχουν ανταλλαγεί οι βασικές θέσεις μεταξύ των δυο κοινοτήτων επί του περιουσιακού και ήταν κοινή η απόφαση να προχωρήσουμε πάρα κάτω, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα των απευθείας διαπραγματεύσεων.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως την Πέμπτη θα είναι η τελευταία συνάντηση για το περιουσιακό και ερωτηθείς εάν ένας από τους λόγους που αφήνεται αυτή τη στιγμή το θέμα είναι και οι «εκλογές» στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος είπε πως το τι συζητείται στις διαπραγματεύσεις και το πώς προχωρεί η διαδικασία είναι θέματα που διαχειρίζονται οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων.

    «Οπως έχει ανακοινωθεί και την περασμένη εβδομάδα, αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίον έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν, μετά από μερικές συναντήσεις που έχουν γίνει για το περιουσιακό, θα γίνει και η συνάντηση αύριο επίσης. Εχουν ανταλλαγεί οι βασικές θέσεις των δυο κοινοτήτων μεταξύ τους σε ό,τι αφορά σε αυτό το θέμα και ήταν κοινή η απόφαση να προχωρήσουμε πάρα κάτω», ανέφερε.

    Ερωτηθείς αν την Πέμπτη θα είναι η τελευταία συνάντηση επί του περιουσιακού, ο Εκπρόσωπος απάντησε: «Εξ όσων φαίνεται ναι, αλλά νομίζω να περιμένουμε και την αυριανή τη μέρα».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕτΠ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης Luc Van den Brande δήλωσε ότι η Επιτροπή ετοιμάζει γνωμοδότηση που θα ασχολείται με το Κυπριακό σε τοπικό επίπεδο, ενώ επιφυλάχθηκε να πει περισσότερα επί του θέματος στη σύνοδο της ολομέλειας της Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Απρίλιο, στις Βρυξέλλες. Σημείωσε, επίσης, ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων προσφέρουν ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση του προβλήματος και επεσήμανε ότι η ΕΕ «έχει ρόλο να διαδραματίσει προς αυτή την κατεύθυνση». Τόνισε ότι μια λύση συνομοσπονδίας «δεν είναι μακροπρόθεσμη ή ενδιάμεση προσέγγιση`` και αναφέρθηκε στην ανάγκη για συμβιβασμό για την επίτευξη λύσης.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, με την ευκαιρία της πρόσφατης επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο και αναφερόμενος στο ρόλο της ΕτΠ, ο κ. Van den Brande είπε ότι η Επιτροπή ιδρύθηκε το 1994 με τη Συνθήκη του Μάαστριχ με στόχο να δώσει φωνή στους πολίτες των τοπικών και περιφερειακών περιοχών της ΕΕ. Ανέφερε ότι τον Απρίλιο θα διοργανωθούν εορτασμοί για τη συμπλήρωση των 15 χρόνων από την ημέρα της ίδρυσης της ΕτΠ. Πρόσθεσε ότι η ΕτΠ είναι συμβουλευτικό όργανο της ΕΕ αποτελούμενο από εκπροσώπους των τοπικών και περιφερειακών αρχών των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Συμβούλιο ζητούν τη γνώμη της ΕτΠ για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τις Αρχές τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, όπως είναι η οικονομική και κοινωνική συνοχή, το περιβάλλον, η υγεία, η κουλτούρα, ο πολιτισμός και οι μεταφορές.

    Σημείωσε ότι ο ρόλος της ΕτΠ θα εξελιχθεί στο μέλλον έτσι που η Επιτροπή να μπορεί να συμμετέχει στη διαδικασία της συναπόφασης όσον αφορά το νομοθετικό έργο της ΕΕ, και ανέφερε πως καταβάλλει προσπάθειες για ενίσχυση της θεσμικής ικανότητας της ΕτΠ, διευρύνοντας τη σχέση της με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είπε ότι στο μέλλον το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να συμβουλεύεται την ΕτΠ για όλα τα θέματα που είναι σημαντικά για τις περιφέρειες και τους δήμους, προσθέτοντας ότι η εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ θα πρέπει, επίσης, να ζητά τη γνώμη της Επιτροπής.

    (Ολόκληρο το κείμενο είναι καταχωρημένο σε ελεύθερη πρόσβαση στη σύνδεση ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ, στην ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ)

    [03] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΠΙΤΟΚΙΑ

    Το θέμα των επιτοκίων δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να διαχειριστεί η όποια Κυβέρνηση, είτε αυτή είναι η κυπριακή Κυβέρνηση είτε οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Πρόσθεσε πως «την όποια επιρροή μπορεί να ασκήσει η Κυβέρνηση την ασκεί για να μειωθούν τα επιτόκια, αλλά μέχρις εκεί», σημειώνοντας πως «από εκεί και πέρα δεν έχει καμία εξουσία, ούτε και καμία δυνατότητα να αποφασίσει (η Κυβέρνηση) οτιδήποτε σχετικά με το ζήτημα των επιτοκίων».

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει οποιαδήποτε πρωτοβουλία από πλευράς Κυβέρνησης ώστε να πειστούν οι τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια, ο Εκπρόσωπος είπε πως «με βάση και τον τρόπο που η ΕΕ λειτουργεί το θέμα των επιτοκίων δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να διαχειριστεί η όποια κυβέρνηση, είτε αυτή είναι η κυπριακή Κυβέρνηση είτε οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα».

    [04] ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    Συνολικά 81 υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας ερεύνησε το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας το 2008, ενώ άλλες 19 υποθέσεις αφορούσαν παράνομες επεμβάσεις, παρεμβάσεις και πλαστογραφία μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Τέσσερα πρόσωπα διώχθηκαν ποινικά και οι υποθέσεις βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης και άλλες 13 περιπτώσεις διερευνώνται ακόμα.

    Ο υπεύθυνος του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας Μάρκος Νικολεττής, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ είπε ότι η Κύπρος γίνεται δέκτης σωρείας πληροφοριών από υπηρεσίες και μη κυβερνητικούς οργανισμούς του εξωτερικού για υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας, και διεξάγει έρευνες συμβάλλοντας στην εξιχνίασή τους, ενώ ανησυχητικές διαστάσεις φαίνεται να παίρνουν και οι επεμβάσεις στα προσωπικά δεδομένα χρηστών του διαδικτύου, κυρίως εφήβων, με σκοπό το διασυρμό τους.

    Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπήρξε οτιδήποτε που να καταδεικνύει την παραγωγή παιδικού πορνογραφικού υλικού στην Κύπρο, παρόλο που Κυπριόπουλα έχουν τύχει σεξουαλικής παρενόχλησης στο διαδίκτυο.

    Οπως δήλωσε ο κ. Νικολεττής, ο εντοπισμός αυτών που διαπράττουν ηλεκτρονικά εγκλήματα καθίσταται δυσκολότερος λόγω του γεγονότος ότι είναι δυνατή η ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο σε μη ιδιωτικούς χώρους, όπως οι καφετέριες. Σημείωσε, περαιτέρω, ότι θα πρέπει να έχει την υποχρέωση ο παροχέας να ελέγχει το δίκτυο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 4 March 2009 - 14:29:12 UTC