Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-03-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
  • [02] ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ - ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΤΗΣΕΩΝ
  • [03] ΡΑΛΥ ΚΥΠΡΟΣ 2009

  • [01] ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

    Πραγματοποιείται σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο η ψηφοφορία επί της έκθεσης της Ευρωβουλευτού Ria Oomen-Ruijten για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Τουρκία σε ό,τι αφορά την ενταξιακή της πορεία προς την ΕΕ.

    Στη χθεσινή συζήτηση στην ολομέλεια της Ευρωβουλής, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για την λογοκρισία που ασκείται σε ορισμένες ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο αλλά και για το γεγονός ότι, γενικότερα, δεν συντελείται πρόοδος στον τομέα της ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου.

    Ιδιαίτερα δε επικριτικοί ήταν για την ανησυχητική, όπως επεσήμαναν, αύξηση που παρατηρείται στα κρούσματα βασανιστηρίων και μάλιστα εκτός των επισήμων χώρων κράτησης, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι, η Τουρκία δεν έχει επικυρώσει ακόμη το Πρωτόκολλο κατά των βασανιστηρίων.

    Ωστόσο, επικρότησαν τα θετικά βήματα που έχει κάνει η Τουρκία, αναφερόμενοι συγκεκριμένα, στην πρόοδο στον τομέα της ενέργειας και στη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού στην κουρδική γλώσσα, αλλά επέκριναν τη χώρα για το γεγονός ότι δεν προωθεί συγκεκριμένα και επιβεβλημένα μέτρα στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Παρά τη γενική τοποθέτηση του αρμόδιου για την διεύρυνση Επιτρόπου Ολι Ρέν ότι, «υπάρχει μοναδική ευκαιρία για να επανενωθεί η Κύπρος και ότι η Τουρκία πρέπει να παίξει ενεργό ρόλο στην απευθείας διαπραγμάτευση Χριστόφια-Ταλάτ», η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι, για να υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση στο κυπριακό πρόβλημα, η Τουρκία θα πρέπει να μείνει εκτός της διαδικασίας των απευθείας διαπραγματεύσεων.

    Από την όλη συζήτηση, μάλιστα, φάνηκε ότι η σχετική έκθεση για την πρόοδο της Τουρκίας, στην ενταξιακή της πορεία προς την ΕΕ, θα τύχει της έγκρισης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με βάση αυτήν θα ζητείται να αποσυρθούν οι τουρκικές δυνάμεις από την Κύπρο και οι τουρκικές αρχές θα πρέπει να επιταχύνουν τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

    Επίσης, η Τουρκία θα πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και να προχωρήσει στην άμεση επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν, αναφερόμενος στην κοινοβουλευτική έκθεση για την Τουρκία, τη χαρακτήρισε ιδιαίτερα ισορροπημένη, ενώ έκανε και εκείνος λόγο για καθυστέρηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα δε στον τομέα της ελευθερίας της έκφρασης.

    Ο Φιλανδός Επίτροπος επεσήμανε ορισμένα «θετικά μηνύματα» των τελευταίων μηνών, όπως η λειτουργία ενός τηλεοπτικού καναλιού στα κουρδικά και η σύσταση μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για την ισότητα των φύλων.

    Ο κ. Ρεν κάλεσε, επίσης την Τουρκία να διαδραματίσει έναν ενεργό ρόλο για την επανένωση της Κύπρου.

    Ο Αντιπρόεδρος της τσέχικης κυβέρνησης Alexandr Vondra σημείωσε ότι 2008 ``δεν έφερε το αναμενόμενο επίπεδο μεταρρυθμίσεων``, ενώ επικρότησε ``τα θετικά βήματα που έκανε η Τουρκία, όπως ο διορισμός ενός νέου επικεφαλής των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων``.

    Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου εξέφρασε στη συνέχεια την ανησυχία του για τους περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης, όπως η απαγόρευση ιστοσελίδων και κάλεσε την Τουρκιά να τηρήσει τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφόρα ``την πλήρη εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου``, γεγονός που ``θα επηρεάσει το ρυθμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων``.

    Περαιτέρω, ο κ. Vondra ζήτησε από την Τουρκία να δεσμευτεί για την ειρηνική επίλυση των διαφορών της με τους γείτονές της.

    Η Εισηγήτρια του σχεδίου έκθεσης προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας Ria Oomen-Ruijten δήλωσε αρχικά ότι η έκθεσή της κάνει μια ειλικρινή αξιολόγηση της κατάστασης.

    ``Ένα είναι ξεκάθαρο: εδώ και τρία χρόνια έχουν γίνει πολύ λίγες πολιτικές μεταρρυθμίσεις``, είπε η Ολλανδή πολιτικός και κάλεσε την Τουρκία να σημειώσει πρόοδο στους τομείς της ελευθερίας της έκφρασης, του σεβασμού των δικαιωμάτων των πολιτών και της ελευθερίας του Τύπου.

    Λαμβάνοντας το λόγο, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Αδάμος Αδάμου τόνισε ότι η Τουρκία ``οφείλει να συμμορφωθεί με όλες τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ όπως και όλες οι προηγούμενες υπό ένταξη χώρες``.

    Αντίθετα, η Τουρκία, πρόσθεσε ο Κύπριος πολιτικός, ``δεν συμμορφώνεται με τις ειλημμένες συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι της Ένωσης που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος μέλος. Αρνείται το άνοιγμα των λιμένων και αεροδρομίων της σε πλοία και αεροπλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την άρση του βέτο για συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς. Κι ενώ επιδιώκει ρόλο ρυθμιστικού παράγοντα στην περιοχή συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο κατέχοντας την Kύπρο``.

    Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ κάλεσε στην συνέχεια την Ενωση να εμμείνει

    στις θέσεις αρχής και να εντείνει τις πιέσεις της ώστε η Τουρκία να επιτρέψει την ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για λύση του

    Κυπριακού, να τερματίσει την κατοχή και να προβεί στις δέουσες ενέργειες για διαλεύκανση της τύχης των αγνοουμένων, με αφορμή και τις

    πρόσφατες δηλώσεις του στρατιώτη τότε Ολγκάτς. Σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο της ενέργειας, ο κ. Αδάμου κατέστησε σαφές ότι αυτό δεν μπορεί να ανοίξει αν η Τουρκία δεν πάψει να παρεμποδίζει την Κυπριακή Δημοκρατία από το να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη.

    Ο Ευρωβουλευτής Κυριάκος Τριανταφυλλίδης συνεχάρη τον Επίτροπο για τη δήλωσή του ότι είναι σημαντικό για την Τουρκία να υποστηρίξει ενεργά τις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

    ``Γι` αυτό``, τόνισε ο Κύπριος πολιτικός, ``είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με την άποψη της εισηγήτριας στην παράγραφο 40 της έκθεσής της που καλεί την Τουρκία να διευκολύνει κατάλληλο κλίμα για τις διαπραγματεύσεις με την απόσυρση τουρκικών στρατευμάτων και να επιτρέψει στους δύο ηγέτες να διαπραγματευτούν ελεύθερα το μέλλον της χώρας τους``.

    Πρόσθεσε δε ότι αυτή τη στιγμή, υπό το φως των διαπραγματεύσεων, ``δεν θα ήταν σκόπιμο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ενσωματώσει στην έκθεσή του οποιεσδήποτε προτάσεις για παρέκκλιση από το κοινοτικό κεκτημένο``.

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης κάλεσε ακόμη την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τις έρευνες για την τύχη των αγνοουμένων και να σταματήσει να παρεμβαίνει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Δημοκρατίας της Κύπρου.

    Με τον τρόπο αυτό, ``η Τουρκία θα διευκολύνει το δικό της δρόμο προς την ένταξη``, σημείωσε.

    [02] ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ - ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΤΗΣΕΩΝ

    Στις 17 και 18 Μαρτίου η Κύπρος για πρώτη φορά θα φιλοξενήσει την ετήσια Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για την Ασφάλεια Πτήσεων που διοργανώνουν οι οργανισμοί Eurocontrol, Flight Safety Foundation και European Regional Airlines (ERA), με τη στήριξη της Κυβέρνησης. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης θα κηρύξει ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Νίκος Νικολαΐδης. Η διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για την Ασφάλεια Πτήσεων στην Κύπρο αποκτά ιδιαίτερη σημασία γιατί ενισχύει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να καταστήσει την Κύπρο περιφερειακό κέντρο στον τομέα της ασφάλειας πτήσεων και των αερομεταφορών γενικότερα.

    Η συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων από το χώρο της ευρωπαϊκής και της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας είναι ενδεικτική της σημασίας που αποδίδουν στην Κύπρο οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί σε ό,τι αφορά στο ρόλο που μπορεί να επιτελέσει η χώρα μας στην ενίσχυση του επιπέδου ασφάλειας των πτήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Η Διάσκεψη αποτελεί επίσης έμπρακτη ένδειξη του ενδιαφέροντος της Κυβέρνησης για το ευαίσθητο αυτό θέμα.

    Το βράδυ της Τρίτης, 17 Μαρτίου, ο κ. Νικολαΐδης θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν των συνέδρων και άλλων επισήμων. Θα τιμήσει με αναμνηστική πλακέτα τον Πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Δυστυχημάτων Ακριβό Τσολάκη για τη συμβολή του στη βελτίωση της ασφάλειας πτήσεων στην Κύπρο.

    [03] ΡΑΛΥ ΚΥΠΡΟΣ 2009

    Υστερα από απουσία δύο χρόνων το Ράλι Κύπρος επιστρέφει στα σαλόνια του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Το βράδυ της Πέμπτης δίνεται η εκκίνηση του Ράλι Κύπρος 2009 μέσα από το χώρο του κλειστού Αθλητικού Κέντρου ``Σπύρος Κυπριανού`` στη Λεμεσό, και θα συνδυαστεί με συναυλία του Ελληνα τραγουδιστή Σάκη Ρουβά, ο οποίος επέλεξε την Κύπρο για να ξεκινήσει την ευρωπαϊκή του περιοδεία για προώθηση του ελληνικού τραγουδιού για τη Γιουροβίζιον. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 20:00 και είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθεί εκκίνηση Ράλι από κλειστό χώρο, και αναμένεται να είναι φαντασμαγορική.

    Το Cyprus Rally 2009 της FIA, που θα διεξαχθεί στις 12-15 Μαρτίου, θα είναι ένας αγώνας σε μικτή επιφάνεια εδάφους που θα περιλαμβάνει ασφάλτινες και χωμάτινες διαδρομές (η 1η μέρα θα ολοκληρωθεί σε ασφάλτινους δρόμους και η 2η και 3η μέρα σε χωμάτινες διαδρομές). Στο Ράλι Κύπρος λαμβάνουν μέρος 35 πληρώματα, εκ των οποίων τα 12 με εργοστασιακά αυτοκίνητα.

    Σε σχέση με τη σειρά εκκίνησης, πρώτος με το νούμερο 1 θα μπαίνει στις ειδικές διαδρομές της πρώτης μέρας, ο πέντε φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Σεμπάστιαν Λοέμπ με Citroen C4. Πίσω του με το νούμερο 3, ο Φιλανδός Μίκο Χίρβονεν με Ford Focus και τρίτος ο Ντάνι Σόρντο με Citroen.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 12 March 2009 - 10:36:41 UTC