Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-03-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΚΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΥΠΑΜ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΑΜ ΕΕ
  • [03] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΔΗΚΟ - ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ
  • [04] ΡΑΛΛΙ ΚΥΠΡΟΣ - ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΚΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η συνεργασία του ΔΗΚΟ με το ΑΚΕΛ και την Κυβέρνηση έχει ως κοινό στόχο την επίτευξη λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, την οικονομία και τους θεσμούς, στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως ορίζουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    ``Για ένα ομοσπονδιακό κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα στο οποίο τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων, θα είναι κατοχυρωμένα και σεβαστά``, είπε ο κ. Χριστόφιας, στο χαιρετισμό του στο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΚΟ.

    Σημείωσε πως το Κόμμα από το οποίο προέρχεται, το ΑΚΕΛ, «έχει μια μακρά ιστορία και παράδοση σχέσεων και συνεργασίας με το Δημοκρατικό Κόμμα. Συνεργασία, η οποία είχε θετικά αποτελέσματα για τη χώρα και το λαό μας σε καιρούς πολύ δύσκολους και σκληρούς», πρόσθεσε, εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι η στενή και φιλική συνεργασία που διακρίνει τις σχέσεις των δύο κομμάτων θα ενδυναμωθεί και θα διευρυνθεί ακόμα περισσότερο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη το Μάριο Καρογιάν για την πανηγυρική επανεκλογή του στην Προεδρία του Κόμματος, και σημείωσε πως το συνέδριο πραγματοποιείται σε ένα σταυροδρόμι της ιστορίας του Κόμματος. «Σε μια περίοδο που δεν είναι πλέον στη ζωή οι ιστορικοί ηγέτες του ΔΗΚΟ, οι αείμνηστοι Σπύρος Κυπριανού και Τάσσος Παπαδόπουλος, και η νεότερη γενιά ανέλαβε τα ηνία για να συνεχίσει την πορεία του Κόμματος», ανέφερε.

    «Ενώπιον σας θέλω για ακόμα μια φορά να υπογραμμίσω ότι εκτιμώ πάρα πολύ το γεγονός ότι το ΔΗΚΟ υποστήριξε την υποψηφιότητά μου στο δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών», είπε.

    Οσον αφορά στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε πως σταθερή βάση για επίτευξη μιας λύσης, όπως την είχε περιγράψει, είναι οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και οι αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.

    «Πάνω σε αυτή τη βάση εργαζόμαστε σκληρά και με αποφασιστικότητα για να φτάσουμε σε λύση που να καθιστά το λαό μας πραγματικό αφέντη στον τόπο μας χωρίς να παραχωρείται κανένα δικαίωμα στους ξένους να επεμβαίνουν στα εσωτερικά της πατρίδας μας», πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι ως διαπραγματευτής υπερασπίζεται αρχές και την ίδια ώρα είναι έτοιμος να επιδείξει ευελιξία «για να καταλήξουμε σ ένα κοινά αποδεχτό συμβιβασμό με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας».

    ``Επιδιώκω την ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου. Η ενότητα στη βάση αρχών είναι πολύτιμη και απαραίτητη για τη στήριξη των προσπαθειών επίτευξης λύσης βιώσιμης και λειτουργικής», υπογράμμισε.

    Ο κ. Χριστόφιας σημείωσε επίσης ότι εκτός από τον κοινό στόχο για λύση και επανένωση της πατρίδας μας, το ίδιο κοινός είναι ο στόχος για τη δημιουργία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας. «Κοινωνίας η οποία θα έχει στο επίκεντρο της προσοχής της τον άνθρωπο και τις εύλογες ανάγκες του. Κοινωνίας η οποία θα στηρίζεται σε μια ισχυρή και εύρωστη μικτή οικονομία``, ανέφερε.

    ``Η μικτή οικονομία είναι δημιούργημα του Εθνάρχη Μακαρίου. Εμείς, μπορούμε να την ενισχύσουμε και να την αναπτύξουμε περαιτέρω. Αυτός είναι βασικός στόχος της κυβέρνησης, ο οποίος μπορεί να επιτευχθεί με τη συνεργασία και τη συνέργεια των κομμάτων που συμμετέχουν σ αυτήν και τη στηρίζουν», είπε.

    Ο κ. Χριστόφιας τόνισε επίσης πως για την υλοποίηση των μεγαλόπνοων και φιλόδοξων στόχων που έχει θέσει η Κυβέρνηση, «επιβάλλεται η συνέχιση της συνεργασίας μας, τόσο με το σύνολο της ηγεσίας του ΔΗΚΟ, όσο και με τον κόσμο του Κόμματος».

    «Η δική μου η άποψη», συνέχισε, «ήταν και παραμένει ότι ο σεβασμός στην αυτονομία, στην ταυτότητα και στην ανεξαρτησία του κάθε κόμματος, είναι απαραίτητος και απόλυτα αποδεχτός. Απολύτως αποδεχτό είναι και το δικαίωμα στην κριτική και στη διαφωνία, στο διάλογο και τον αλληλοσεβασμό. Αυτό είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορούμε και πρέπει να στηρίζουμε τις σχέσεις και την κοινή μας προσπάθεια. Και επειδή έχω αποχωρήσει από ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, δεν μπορώ να σας κάνω προσφορά, τρίτη ή τέταρτη, να ενταχθείτε στην Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο», ανέφερε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε στη συνέχεια πως η κοινή προσπάθεια προϋποθέτει και δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις και ευθύνες. «Και η πρώτιστη ευθύνη που έχουμε είναι η υλοποίηση του Προγράμματος Διακυβέρνησης, το οποίο αποτελεί το συμβόλαιο τιμής που έχουμε συνάψει με το λαό», πρόσθεσε.

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε τέλος την ετοιμότητα και την επιθυμία του για εμβάθυνση της συνεργασίας με το ΔΗΚΟ, «για να μπορέσουμε», όπως είπε, «να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να πάρουμε την πατρίδα μας μπροστά».

    [02] ΥΠΑΜ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΑΜ ΕΕ

    Αρκετά παραγωγικές χαρακτήρισε με δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας τις εργασίες της διήμερης άτυπης Συνόδου των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, η οποία συνήλθε στην Πράγα, στα πλαίσια της τρέχουσας Τσεχικής Προεδρίας της ΕΕ.

    Τις εργασίες της άτυπης Συνόδου, η οποία έληξε την Παρασκευή, παρακολούθησαν οι Υπουργοί Άμυνας της ΕΕ, ο Ύπατος Αρμοστής για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική Χαβιέ Σολάνα, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων οργανισμών, αρμόδια για αμυντικά θέματα.

    Η πρώτη ενότητα της ημερήσιας διάταξης της Συνόδου περιελάμβανε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ΕΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (ALTHEA), το Τσαντ και τη Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής (EUFOR TCHAD/RCA).

    [03] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΔΗΚΟ - ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ

    Ο Μάριος Καρογιάν ανακηρύχθηκε σήμερα Πρόεδρος του ΔΗΚΟ για την επόμενη τετραετία. Ο κ. Καρογιάν επανεκλέγηκε στην προεδρία του ΔΗΚΟ χωρίς ανθυποψήφιο.

    Ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής στο ΔΗΚΟ ανακήρυξε τον κ. Καρογιάν ως Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, στο πλαίσιο του Παγκύπριου Συνεδρίου του Κόμματος.

    [04] ΡΑΛΛΙ ΚΥΠΡΟΣ - ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ

    Ο Σεμπαστιάν Λόεμπ εξακολουθεί να προηγείται στο Ράλι Κύπρος, που διανύει τη δεύτερη ημέρα του.

    Ο Λοέμπ με τη Citroen C4 έκλεισε το πρώτο πέρασμα των ειδικών της δεύτερης μέρας επικεφαλής, έχοντας πίσω του τον Χίρβονεν και τρίτο πλέον τον Ντάνι Σόρντο, 10.8 δευτερόλεπτα μακριά από το Φιλανδό.

    Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα για το Γαλλικό εργοστάσιο αν ο Γιάρι - Μάτι Λάτβαλα, που κέρδισε την πρώτη διαδρομή της ημέρας, δεν έφευγε εκτός δρόμου στην αμέσως επόμενη, χάνοντας πάνω από είκοσι λεπτά.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 14 March 2009 - 12:29:50 UTC