Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-03-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΒΑΤΙΚΑΝΟ - ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ
  • [02] ΥΠΕΞ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [03] ΥΠΕΞ ΧΙΛΑΡΙ ΚΛΙΝΤΟΝ
  • [04] ΚΟΜΙΣΙΟΝ-ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΒΑΤΙΚΑΝΟ - ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ

    Η τουρκική κατοχή είναι ο λόγος της καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας την ανάγκη η Τουρκία να «δώσει το χέρι της» ώστε να λυθεί το κυπριακό πρόβλημα γιατί, όπως εξήγησε, με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει αναστύλωση και πραγματική αποκατάσταση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς η οποία είναι απόκτημα, όχι μόνο του κυπριακού λαού αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στο Βατικανό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας κλήθηκε να αναφέρει κατά πόσον με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ θα συζητήσει και το κυπριακό πρόβλημα.

    «Οταν πηγαίνεις και έχεις τη δυνατότητα να συναντηθείς με τέτοιες προσωπικότητες θα συζητήσεις και ζητήματα που ενδιαφέρουν άμεσα αυτές τις προσωπικότητες, όπως για παράδειγμα την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και δει της θρησκευτικό-εκκλησιαστικής μας κληρονομιάς», είπε.

    Αφού ανέφερε ότι «ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας» υπάρχουν στην Κύπρο και Μαρωνίτες και Λατίνοι, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε πως οι Μαρωνίτες βρίσκονται στο νησί εδώ και 1.200 χρόνια και η Εκκλησία τους υπάγεται στο Βατικανό.

    «Προσωπικά ενδιαφέρομαι και γνωρίζω ότι ενδιαφέρεται και η ηγεσία της δικής μας Εκκλησίας να αναπτυχθούν σχέσεις και διάλογος μεταξύ της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου και της Καθολικής Εκκλησίας, του Βατικανού», είπε.

    Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπενθύμισε πως «με πρωτοβουλία της Κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου είχαμε πρόσφατα μια μεγάλη διαθρησκευτική, διαπολιτισμική συνάντηση η οποία επικέντρωσε την προσοχή της στον κοινό αγώνα για την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο. Κατά συνέπεια, είναι ένα σημαντικότατο ζήτημα και επειδή η πολιτιστική μας κληρονομιά κινδυνεύει και καταστρέφεται πρέπει να πούμε και τους λόγους που καταστρέφεται, τις αιτίες».

    «Είναι η κατοχή ασφαλώς, ο λόγος της καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και πρόσθεσε πως είναι ανάγκη «η Τουρκία να δώσει το χέρι της ούτως ώστε να λυθεί το κυπριακό πρόβλημα, γιατί με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει αναστύλωση και πραγματική αποκατάσταση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς η οποία είναι απόκτημα όλου του κυπριακού λαού, έστω και αν ορισμένοι αντιδρούν».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επίσης ότι η πολιτιστική μας κληρονομιά έχει «ελληνικές ρίζες και μπορούν οι Ελληνες της Κύπρου να είναι περήφανοι, αλλά ανήκει σε όλους τους Κυπρίους και όχι μόνο στους Κυπρίους. Είναι απόκτημα της ανθρωπότητας και έτσι πρέπει να το παρουσιάζουμε, αν θέλουμε να μας βάλουν αυτί εκείνοι στους οποίους απευθυνόμαστε και να έχουμε αποτελέσματα», κατέληξε.

    [02] ΥΠΕΞ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Για να μπορέσει να συνεχιστεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας θα πρέπει η χώρα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σε σχέση με τις αποφάσεις της ΕΕ, αλλά και να τηρήσει μια έμπρακτα εποικοδομητική στάση στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ανέφερε την Πέμπτη ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, σε δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της αναχώρησής του για το Βατικανό και ακολούθως της μετάβασής του στην Πράγα.

    Ερωτηθείς αναφορικά με τη θέση που θα εκφράσει για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας σε επικείμενη συνάντησή του στην Πράγα με τους Υπουργούς Εξωτερικών των υπό ένταξη χωρών συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι σαφής. Εξήγησε ότι αυτή περιλαμβάνει την αποδοχή της δυνατότητας της Τουρκίας να ενταχθεί ως πλήρες μέλος της ΕΕ χωρίς εκπτώσεις όμως και αναμένεται ότι θα πληροί όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ, περιλαμβανομένων και αυτών που αφορούν την Κύπρο.

    «Ταυτόχρονα θεωρούμε ότι για να μπορέσει να συνεχίσει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας προς την ΕΕ θα πρέπει να αρχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ειδικά σε σχέση με τον Πρωτόκολλο της Αγκυρας, αλλά και άλλες υποχρεώσεις που αναφέρονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στα συμπεράσματα του Συμβουλίου και στην αντιδήλωση. Μέσα σε αυτά βεβαίως να τονίσω ότι είναι και η τήρηση μιας έμπρακτα εποικοδομητικής στάσης στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει ένας χρονικός προσδιορισμός για κάτι τέτοιο σε σχέση με την αξιολόγηση της Τουρκίας το Δεκέμβριο του 2009, ο κ. Κυπριανού επισήμανε ότι η Τουρκία θα έπρεπε να είχε ήδη αρχίσει να εκπληρώνει και ίσως να είχε εκπληρώσει πλήρως αυτές τις υποχρεώσεις που καταγράφονται στα συμπεράσματα του Δεκεμβρίου του 2006. Πρόσθεσε ότι με βάση την έλλειψη προόδου όπως είναι σήμερα, θα κριθεί το φθινόπωρο και το Δεκέμβρη από την ΕΕ.

    [03] ΥΠΕΞ ΧΙΛΑΡΙ ΚΛΙΝΤΟΝ

    Αίτημα της κυπριακής Κυβέρνησης είναι ότι μετά από τόσα χρόνια θα πρέπει να γίνει μια επίσημη συνάντηση στην Ουάσιγκτον μεταξύ Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, σε δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της αναχώρησής του για το Βατικανό και ακολούθως της μετάβασής του στην Πράγα.

    Ερωτηθείς για το πότε προγραμματίζεται μια δική του συνάντηση με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, μετά και την επιβεβαίωση ότι δεν θα γίνει συνάντηση της Υπουργού με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι με την κ. Κλίντον θα συναντηθούν ως Υπουργοί Εξωτερικών δύο κρατών που συνεργάζονται σε διάφορα διεθνή συνέδρια όπως στην Πράγα, και την Κωνσταντινούπολη.

    «Μπορεί να συναντηθούμε εκεί, αλλά το αίτημα από πλευράς κυπριακής Κυβέρνησης είναι ότι μετά από τόσα χρόνια θα πρέπει να γίνει και μια επίσημη συνάντηση στην Ουάσιγκτον», ανέφερε.

    [04] ΚΟΜΙΣΙΟΝ-ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

    Μεταξύ των φθηνότερων χωρών της ΕΕ στην κινητή τηλεφωνία είναι η Κύπρος, σύμφωνα με έκθεση τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία καταγράφουν μεγάλη αύξηση της διείσδυσης τόσο στην κινητή τηλεφωνία όσο και στην ευρυζωνικότητα (γρήγορο ιντερνέτ).

    Αναφορικά με την κινητή τηλεφωνία, το 2008 συνέχισε να αναπτύσσεται στην Κύπρο με υψηλούς ρυθμούς, αφού ο αριθμός των συνδρομητών αυξήθηκε κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας το 126% του πληθυσμού (122% η Ελλάδα). Πρόκειται για ποσοστό πάνω από το μέσο όρο της Κοινότητας (119%). Το μέσο μηνιαίο κόστος για ένα συνδρομητή κινητού ήταν 8,72 ευρώ ( 27,17 ευρώ στην Ελλάδα). Την ίδια περίοδο το μέσο κόστος στην Κοινότητα ήταν 19,49 ευρώ/μήνα.

    Στο γρήγορο διαδίκτυο υπήρξε, επίσης, σημαντική αύξηση των συνδρομητών από το 13,81% (9,1% στην Ελλάδα) του πληθυσμού τον Ιανουάριο του 2008 στο 18,2% (13,4% στην Ελλάδα) ένα χρόνο αργότερα, ενώ ο μέσος όρος διείσδυσης στην ΕΕ ήταν 22,9%.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 26 March 2009 - 12:30:21 UTC