Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-03-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΑΠΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ ΙΣΤ
  • [02] ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΜΕΝΕΝΤΕΖ - ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΥΦΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ
  • [03] ΥΠΕΞ - ΠΡΑΓΑ - ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ -ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΕΒ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΑΠΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ ΙΣΤ

    Συνάντηση με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αγία Εδρα από τις 25 μέχρι τις 28 Μαρτίου.

    Επίσης θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Βατικανού (Γραμματέα Επικρατείας) Καρδινάλιο Tarcisio Bertone, ενώ θα του αποδοθεί και η ανώτερη τιμητική διάκριση της Πόλης της Ρώμης ``Λύκαινα της Ρώμης`` (Lupa) από το Δήμαρχο της Ρώμης Gianni Alemanno.

    Η σχετική τελετή διοργανώνεται νωρίς το απόγευμα από την ηγεσία της κοινότητας Αγίου Αιγιδίου, στο πλαίσιο των σχέσεων της Πόλης της Ρώμης και του τίτλου που φέρει ο Πάπας ως Επίσκοπος Ρώμης.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνοδεύεται από τη σύζυγό του Ελση, τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Τίτο Χριστοφίδη και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες. Επίσης χθες βράδυ έφθασε στη Ρώμη και ο Μάρκος Κυπριανού, συνοδευόμενος από το Διευθυντή του Γραφείου του Κορνήλιο Κορνηλίου.

    Στις 11 σήμερα το πρωί τοπική ώρα θα πραγματοποιηθεί η επίσημη επίσκεψη της κυπριακής αντιπροσωπείας στον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ στο Βατικανό. Θα ακολουθήσει επίσημη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Βατικανού (Γραμματέα Επικρατείας) Καρδινάλιο Tarcisio Bertone.

    Στη 1 μμ ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα παραθέσει γεύμα στην πρεσβευτική κατοικία προς τιμήν του Πρωθυπουργού του Βατικανού Καρδινάλιου Bertone.

    Προσκεκλημένοι είναι ο Υπουργός Εξωτερικών της Αγίας Εδρας Μονσινιόρ Dominique Mamberti, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Αγίας Εδρας Μονσινιόρ Pietro Parolin και άλλοι αξιωματούχοι του Βατικανού καθώς και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών Κορνήλιος Κορνηλίου και ο Ιάκωβος Γεωργίου από το Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Στις 2.30 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Προσωπικό Εκπρόσωπο της Προεδρίας του ΟΑΣΕ Μάριο Μάουρο.

    Στις 3.30 μμ θα πραγματοποιηθεί η τελετή απόδοσης της ανώτερης τιμητικής διάκρισης της Πόλης της Ρώμης ``Λύκαινα της Ρώμης`` (Lupa) στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το Δήμαρχο της Ρώμης Gianni Alemanno, που διοργανώνει η ηγεσία της κοινότητας Αγίου Αιγιδίου, στο πλαίσιο των σχέσεων της Πόλης της Ρώμης και του τίτλου που φέρει ο Πάπας ως Επίσκοπος Ρώμης.

    Στις 5 μμ θα δοθεί συνέντευξη Τύπου παρουσία βατικανικών, ιταλικών, κυπριακών και ξένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο ξενοδοχείο όπου θα διαμένει ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Στις 6.45 θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις που διοργανώνονται από την κοινότητα Αγίου Αιγιδίου, στο Καταφύγιο Φτωχών και το Σχολείο για τους Ξένους.

    Στις 8 ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα έχει ιδιωτική συνάντηση με τον καθηγητή Andrea Riccardi στην κοινότητα Αγίου Αιγιδίου.

    Στις 9 ο κ. Riccardi θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Πρώτης Κυρίας, καθώς και της συνοδείας τους, παρουσία ανώτερων αξιωματούχων και Αρχηγών Διπλωματικών Αποστολών της Αγίας Έδρας. Εκεί θα πραγματοποιηθεί και τελετή απονομής παρασήμων.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας συναντήθηκε χθες με τον Αρχιεπίσκοπο Vincenzo Paglia, Ιδρυτικό μέλος της κοινότητας Αγίου Αιγιδίου. Επίσης έδωσε συνεντεύξεις σε ιταλικά ΜΜΕ.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού αναχωρεί από τη Ρώμη για την Πράγα στις 1425 σήμερα.

    Η κυπριακή αντιπροσωπεία αναχωρεί για τη Λάρνακα το Σάββατο στις 3 μμ.

    [02] ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΜΕΝΕΝΤΕΖ - ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΥΦΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ

    Αβεβαιότητα επικρατεί μεταξύ των μελών της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας για την επικύρωση του διορισμού του υποψήφιου υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Φίλιπ Γκόρντον, μετά τις αμφιβολίες που εξέφρασε στην χθεσινή ακρόαση ο γερουσιαστής Μενέντεζ για το κατά πόσο θα έχει ισοζυγισμένες απόψεις και δεν θα υποστηρίζει την Τουρκία.

    Ο κ. Μενέντεζ είχε μία κατ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Γκόρντον, στην οποία ωστόσο ο πρώην ακαδημαϊκός του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς και συγγραφέας πολλών άρθρων υπέρ της Τουρκίας, απέφυγε να πείσει το δημοκρατικό γερουσιαστή της Νέας Ιερσέης, ότι οι συμβουλές που θα δίδει στον πρόεδρο και την υπουργό Εξωτερικών θα δεν θα είναι επηρεασμένες από τις απόψεις που εξέφρασε ως ακαδημαϊκός και αναλυτής.

    Ο κ. Μενέντεζ σχολίασε αρνητικά άρθρα του κ. Γκόρντον κατά της αναγνώρισης από τις ΗΠΑ της Αρμενικής Γενοκτονίας, τις αντιδράσεις του για την καταψήφιση του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκυπρίους και τις απόψεις του για το ρόλο της Τουρκίας. Εκείνο ωστόσο που έβαλε φωτιά στη συνεδρίαση, ήταν όταν ο κ. Μενέντεζ διάβασε ένα απόσπασμα από το προεκλογικό πρόγραμμα του Ομπάμα και ζήτησε από τον κ. Γκόρντον να το σχολιάσει.

    «Συμφωνείτε με τη δήλωση που λέγει, «μία πολιτική διευθέτηση του κυπριακού που θα τερματίσει την τουρκική κατοχή της Βόρειας Κύπρου και θα επιδιορθώσει την τραγική διαίρεση της νήσου », ρώτησε τον κ. Γκόρντον ο Μενέντεζ.

    Ο κ. Γκόρντον υποστήριξε είπε ότι συμφωνεί, ωστόσο ισχυρίστηκε ότι την άποψη για κατοχή την έχει η κυπριακή κυβέρνηση και κάποιοι ειδικοί. «Υπάρχει μία τουρκική παρουσία στο βόρειο τμήμα της Κύπρου η οποία δεν είναι αποδεκτή από την κυπριακή κυβέρνηση και αποτελεί αντικείμενο των διαπραγματεύσεων που υποστηρίζουμε για λύση του κυπριακού», ήταν απάντηση του κ. Γκόρντον, ο οποίος δεν άλλαξε την τοποθέτησή του ούτε κι όταν ο κ. Μενέντεζ του υπέδειξε ότι πρόκειται για την διακήρυξη του ιδίου του προέδρου.

    Ο γερουσιαστής Μενέντζεζ ζήτησε επίσης από τον κ. Γκόρντον να προσκομίσει στοιχεία για τα χρήματα που αυτός και οι οργανισμοί για τους οποίους εργάστηκε ως αναλυτής έχουν λάβει από χώρες στις οποίες θα έχει ευθύνη ως υφυπουργός.

    [03] ΥΠΕΞ - ΠΡΑΓΑ - ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού μεταβαίνει από τη Ρώμη, όπου συνόδευε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επίσημη επίσκεψή του στο Βατικανό, στην Πράγα για να συμμετάσχει στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Gymnich).

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι το Άτυπο Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί στις 27-28 Μαρτίου 2009 στο Κάστρο Hluboka, κοντά στην Πράγα.

    Τα κυριότερα θέματα που θα συζητηθούν είναι η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, τα Δυτικά Βαλκάνια και η ανάπτυξη των μη στρατιωτικών δυνατοτήτων αντιμετώπισης κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ -ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΕΒ

    Ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, παρέστη και απηύθυνε ομιλία στο 3ο Συνέδριο Οικονομίας με τίτλο «Παγκόσμια Οικονομική Κρίση: Επιπτώσεις στην Κυπριακή Οικονομία Τα Επόμενα Βήματα», που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ).

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στην ομιλία του ο Υπουργός Οικονομικών προέβηκε σε μια εκτενή αναφορά στα πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα που πέτυχε η Κυπριακή οικονομία κατά το 2008. Όπως τόνισε ο Υπουργός, η πολιτική της Κυβέρνησης βασίστηκε σε τρεις κύριους άξονες που ήταν: η Οικονομική ανάπτυξη, η κοινωνική συνοχή και η μακροοικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα.

    Αναφερόμενος στα δημοσιονομικά μεγέθη για το 2008 ο κ. Σταυράκης εξέφρασε την ικανοποίηση του τονίζοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η Κυβέρνηση πέτυχε απόλυτα τους στόχους τους οποίους είχε θέσει, γεγονός που έδωσε μια δυναμική στην οικονομία να αντεπεξέλθει επιτυχώς τους πρώτους μήνες του 2009 οι οποίοι έχουν επιβαρυνθεί από την κρίση που παρατηρείται παγκόσμια.

    Στην συνέχεια, ο Υπουργός ανέλυσε τις προοπτικές της οικονομίας για το 2009 επισημαίνοντας ότι ο χρόνος αυτός αναπόφευκτα, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, θα είναι μια πολύ πιο δύσκολη χρονιά, «καθώς η οικονομία μας εξαρτάται από τον τουρισμό, τις ξένες επενδύσεις και την παροχή υπηρεσιών. Ωστόσο, όπως τόνισε ο, η Κύπρος θα επηρεαστεί λιγότερο από άλλες Ευρωπαϊκές».

    Οσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση για αντιμετώπιση της κρίσης, ο Υπουργός τόνισε ότι οι βασικοί άξονες της πολίτικης του Υπουργείου παραμένουν οι ίδιοι. Η προσπάθεια εστιάζεται στο να πετύχει η οικονομία το ψηλότερο δυνατό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και στο να συνεχιστεί η προσπάθεια για μια πιο δίκαιη κοινωνία μέσω αυξημένων κονδυλίων για κοινωνικές δαπάνες. «Και όλα αυτά, να επιτευχθούν σε συνθήκες μακροοικονομικής και δημοσιονομικής σταθερότητας». Βεβαίως, όπως σημείωσε ο Υπουργός, παραμένουν αναλλοίωτες και οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για τη μη επιβολή καμίας νέας φορολογίας, καθώς και για συνέχιση της προσπάθειας για μείωση των φορολογικών στρεβλώσεων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 27 March 2009 - 10:29:55 UTC