Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-05-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΑΤΑΡ
  • [02] ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΦΛΙΝΤ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥΠΠΟΥΡΗ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ - ΠΑΛΑΙΚΥΘΡΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΑΤΑΡ

    Τη διαβεβαίωση ότι οι προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος θα συνεχιστούν, με τελικό στόχο την επανένωση της Κύπρου, έδωσε το βράδυ της Τετάρτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στο πλαίσιο δεξίωσης που παρέθεσε προς τιμή του ο Πρέσβης της Κύπρου στο Κατάρ Πανίκος Κυριάκου σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας του Κατάρ Ντόχα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσφωνώντας τους παρευρισκομένους, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι βρίσκεται εδώ μετά από πρόσκληση του Εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Hamad Bin Khaliya Al Thani.

    Σημείωσε ότι αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κατάρ και στην περιοχή του Κόλπου, προσθέτοντας ότι ``η επίσκεψη αυτή ανοίγει το δρόμο για να επισκεφτούμε και άλλες χώρες του Κόλπου, και αυτό θα κάνω``.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση του με τον Εμίρη του Κατάρ, είπε ότι ``είχαμε πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις και ανταλλάξαμε απόψεις πάνω στο κυπριακό πρόβλημα, σε διεθνή ζητήματα, το Παλαιστινιακό και άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος``.

    Ανέφερε, επίσης, ότι ο Εμίρης του Κατάρ έχει αποδεχθεί την πρόσκληση που του απηύθυνε να επισκεφθεί την Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``όπως γνωρίζετε, η Κύπρος ήταν μέρος του Κινήματος των Αδεσμεύτων χάρη στη δράση του αείμνηστου Προέδρου της Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, ο οποίος, μαζί με τον Νάσσερ, τον Τίτο, τον Νεχρού και άλλες μεγάλες προσωπικότητες, αγωνιστές της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας, δημιούργησαν το Κίνημα, έτσι ώστε να διαμορφώσουν μια σωστή εξωτερική πολιτική φιλίας και συνεργασίας``.

    ``Εμείς, δυστυχώς, χάσαμε την ελευθερία μας μετά από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή``, πρόσθεσε.

    Υπογράμμισε ότι `` η Κύπρος, από το 2004, είναι μέλος της Ε.Ε. έτσι ώστε να διαμορφώσει μια πολιτική ειρηνικών σχέσεων και συνεργασίας``, εκφράζοντας παράλληλα τη διαβεβαίωση ότι ``θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της Κύπρου``.

    Καταλήγοντας, είπε ότι η Κύπρος ``θα καταστεί γέφυρα μεταξύ των λαών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της περιοχής και του Κινήματος των Αδεσμεύτων``.

    Στη δεξίωση παρευρέθηκαν επίσης η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Ελση Χριστόφια, τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, ο Υπουργός Πολιτισμού του Κατάρ και άλλα μέλη της Κυβέρνησης της χώρας, ο Πρέσβης του Κατάρ στην Κύπρο, μέλη του διπλωματικού σώματος στο Κατάρ και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

    [02] ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν επανέλαβε το βράδυ της Τετάρτης ότι η Κυβέρνηση του μπορεί και θέλει να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού από τους Κυπρίους και ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, προσθέτοντας ότι κατά τις τελευταίες βδομάδες έθεσε αυτό το θέμα τόσο στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν όσο και στον Πρόεδρο, Απντουλλάχ Γκιουλ.

    Ο κ. Μπράουν μιλούσε στη διάρκεια δεξίωσης που έδωσε σε αίθουσα του Φόρειν Οφφις η Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Carolain Flint για μεγάλο αριθμό παροικιακών παραγόντων, περιλαμβανομένων και εκπροσώπων τουρκοκυπριακών οργανώσεων, έπλεξε το εγκώμιο της παροικίας τόσο για την προσφορά της στη βρετανική κοινωνία όσο και για τη δραστηριότητα της σε σχέση με την Κύπρο.

    «Πιστεύουμε ότι μπορούμε και θέλουμε να διαδραματίσουμε ένα ρόλο στην εξεύρεση μιας λύσης που θα είναι από τους Κυπρίους. Μπορούμε να βοηθήσουμε σ αυτό και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτό το σκοπό», είπε ο κ. Μπράουν.

    «Πιστεύω», είπε, «ότι μια από τις ιστορικές προκλήσεις είναι και αυτή για την ενότητα της Κύπρου και για το τι μπορούμε να κάμουμε μαζί για να το επιτύχουμε. Οι ευκαιρίες για την Κύπρο είναι πολύ μεγάλες. Οι σχέσεις που μπορούν να δημιουργηθούν και η φήμη της Κύπρου ανά τον κόσμο μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω. Και σας υπόσχομαι ότι θα έκαμνα ό,τι χρειάζεται για τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον κ. Ταλάτ θέτοντας τις απόψεις μου στην τουρκική Κυβέρνηση, όπως έπραξα προς τον Πρόεδρο και τον κ. Ερντογάν τις τελευταίες βδομάδες. Οι δικοί σας σκοποί είναι και δικοί μας και θέλουμε να συνεργασθούμε για την επίτευξη τους».

    [03] ΦΛΙΝΤ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την προτεραιότητα που αποδίδει στο Κυπριακό, τόνισε η Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Κάρολαϊν Φλιντ σε ομιλία της κατά τη διάρκεια δεξίωσης που έδωσε σε αίθουσα του Φόρειν Οφφις για μεγάλο αριθμό παροικιακών παραγόντων, περιλαμβανομένων και εκπροσώπων τουρκοκυπριακών οργανώσεων και στην οποία παρευρέθηκε ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν.

    Η Κάρολαιν Φλιντ είπε ότι έχει την πλήρη υποστήριξη του Βρετανού Πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό και αναφέρθηκε στα πολλά πλεονεκτήματα που θα υπάρξουν τόσο για την Κύπρο όσο και για την περιοχή από μια λύση που θα επανενώσει την Κύπρο.

    Επαίνεσε την παροικία για τις επιτυχίες της σε διαφόρους τομείς, αναφέροντας επίσης ότι με τις επαφές της και με την άσκηση της επιρροής της στην Κύπρο μπορεί να συμβάλει στην επιτυχή έκβαση της προσπάθειας για λύση του Κυπριακού.

    [04] ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥΠΠΟΥΡΗ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ - ΠΑΛΑΙΚΥΘΡΟ

    Μια κηδεία που άργησε 35 ολόκληρα χρόνια. Τα αδέλφια Πέτρος και Κώστας Σουππουρής, από το Παλαίκυθρο, κηδεύουν την Κυριακή 10 Μαΐου στον ιερό ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία πέντε από τα έξι μέλη της οικογένειας τους, τα οποία δολοφονήθηκαν από νεαρούς Τουρκοκύπριους το πρωί του Σαββάτου της 17ης Αυγούστου του 1974, κατά τη διάρκεια της μαζικής σφαγής άμαχων Ελληνοκυπρίων στο κατεχόμενο χωριό Παλαίκυθρο της επαρχίας Λευκωσίας.

    Tα λείψανα του Ανδρέα Σουππουρή (πατέρας, 48 ετών), της Αρετής Σουππουρή (μητέρα, 39 ετών), του Δημητράκη Σουππουρή (αδελφός, 6 ετών), της Ιουλίας Σουππουρή (αδελφής, 2 ετών) και της Θέκλας Σουππουρή (θείας, 47 ετών) εντοπίστηκαν πρόσφατα σε ομαδικό τάφο στο Παλαίκυθρο μαζί με άλλα δώδεκα άτομα που δολοφονήθηκαν στο ίδιο περιστατικό και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA στα πλαίσια των εργασιών που διεξάγει η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ).

    Πρόκειται για την τρίτη «οικογενειακή κηδεία» θυμάτων της σφαγής του Παλαίκυθρου. Πριν από μερικούς μήνες οι οικογένειες Λιασή και Ιωάννου κήδεψαν τους δικούς τους ανθρώπους, οι οποίοι δολοφονήθηκαν το μαύρο πρωινό της 17ης Αυγούστου του 1974.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 7 May 2009 - 11:29:10 UTC