Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-05-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΛΙΜΝΙΤΗΣ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ - GCE
  • [03] ΥΠΕΞ ΣτΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • [04] ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΠΤΩΣΗ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΛΙΜΝΙΤΗΣ

    Για να ανοίξει το οδόφραγμα του Λιμνίτη ειδικά, καταβάλλονται πολλές, συνεχείς και σκληρές προσπάθειες από την ε/κ πλευρά κι αν δεν έχει ανοίξει μέχρι σήμερα ο Λιμνίτης δεν είναι εξ υπαιτιότητας της ε/κ πλευράς, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Κληθείς μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, `ο οποίος μετέθεσε τις όποιες ευθύνες για τη μη διάνοιξη του Λιμνίτη στον Πρόεδρο Χριστόφια`, ο κ. Στεφάνου, είπε: ``Θα πρέπει να ενημερωθούμε κιόλας τι ακριβώς έχει λεχθεί, πώς έχει λεχθεί κι αν έχει λεχθεί από τον κ. Ταλάτ. Για να μην αρχίσουμε τώρα να συζητούμε θεωρητικά, να λέμε το ένα ή το άλλο και να μην είμαστε σίγουροι αν αυτό που έχει λεχθεί, έχει λεχθεί και έχει λεχθεί με αυτό τον τρόπο``.

    Από εκεί και πέρα θέλω να πω, συνέχισε, ότι ``ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανταποκριθεί ουσιαστικά στην απόφαση των κοινοταρχών της περιοχής για συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, όπως έχουν αποφασίσει χθες``. Υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας έχει αύριο συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων. Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας μετά από τη συνάντηση του με τον κ. Ταλάτ, θα αναχωρήσει για το Λονδίνο. `

    `Επιστρέφει την Κυριακή και πολύ σύντομα θα συναντήσει τους κοινοτάρχες για να τους εξηγήσει τις θέσεις μας και στο θέμα του Λιμνίτη - έχοντας υπόψη ότι είναι πάγια θέση της ε/κ πλευράς, για τη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη, στη βάση και της απόφασης που έχει παρθεί στις 21 Μαρτίου 2008, ότι οι δύο κοινότητες θα εργαστούν για διάνοιξη περισσοτέρων οδοφραγμάτων, με προτεραιότητα τον Λιμνίτη``, πρόσθεσε.

    ``Σας διαβεβαιώνω - είναι κάτι που έχω πει τόσες πλείστες φορές και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας - ότι για να ανοίξει το οδόφραγμα του Λιμνίτη ειδικά, καταβάλλονται πολλές συνεχείς και σκληρές προσπάθειες από την ε/κ πλευρά κι αν δεν έχει ανοίξει μέχρι σήμερα ο Λιμνίτης δεν είναι εξ υπαιτιότητας της ε/κ πλευράς``, συμπλήρωσε. Σε ερώτηση αν λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας Χριστόφια-Ταλάτ, ο κ. Στεφάνου είπε πως ``λειτουργεί κι αυτή, υπάρχουν κι άλλα κανάλια συνεννόησης του κ. Χριστόφια και του κ. Ταλάτ``. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταβάλλει πολλές και σκληρές προσπάθειες για να ανοίξει το οδόφραγμα του Λιμνίτη, κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ - GCE

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη το γεγονός ότι σε λίγες μέρες θα αρχίσουν οι εισαγωγικές εξετάσεις και θέλοντας να υπηρετήσει το συμφέρον των μαθητών και μόνο, αποφάσισε να καταθέσει στην Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, Κανονισμό που να ρυθμίζει το θέμα της εισδοχής υπεράριθμων υποψηφίων στα δημόσια Πανεπιστήμια. Σε δηλώσεις του, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι ``η πρόνοια του Κανονισμού για την εισδοχή των φοιτητών σε ποσοστό 3% με βάση διεθνή προσόντα πρόσβασης ή προσόντα πρόσβασης άλλων χωρών που δεν διαφέρουν ουσιωδώς από τα εθνικά προσόντα πρόσβασης, θα τεθεί σε ισχύ από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2010-2011``. Με αυτό τον τρόπο, σημείωσε, έχουμε την πεποίθηση ότι παρέχεται η δυνατότητα και ο χρόνος για την ολοκλήρωση του διαλόγου ως προς το γενικότερο θέμα της εισαγωγής στα δημόσια Πανεπιστήμια.

    ``Απευθύνουμε έκκληση στην ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και υπό το φως της νέας πρότασης που κατατίθεται, να συνδράμει έτσι ώστε οι εξετάσεις φέτος να διεξαχθούν κανονικά. Εκκληση απευθύνουμε, επίσης, προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου για να δείξει την αναγκαία κατανόηση``, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Ο κ. Στεφάνου διευκρίνισε ότι η πρόταση που είχε κατατεθεί και συμφωνηθεί στο Συμβούλιο Παιδείας, δηλαδή για το ποσοστό 3% υπεράριθμων φοιτητών, θα εφαρμοστεί αλλά από του χρόνου.

    Ερωτηθείς γιατί ο Κανονισμός θα κατατεθεί στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αφού σε ισχύ θα τεθεί από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, ανέφερε ότι πρέπει να γίνει ο Κανονισμός, διότι οι υπεράριθμοι φοιτητές δεν έχουν να κάνουν μόνο με την κατηγορία των GCE, αλλά υπάρχουν κι άλλες ειδικές κατηγορίες, όπως οι Κύπριοι Θρησκευτικών Ομάδων, Επαναπατρισθέντες Κύπριοι, παιδιά λειτουργών εξωτερικής υπηρεσίας Κύπρου, οι υποψήφιοι φοιτητές απόφοιτοι λυκειακού κύκλου της ΕΕ και τρίτων χωρών κ.ά. ``Αρα ο Κανονισμός πρέπει να πάει για να ισχύει ώστε να μπορέσουν κι αυτοί να πάρουν τις θέσεις τους, ενώ θα αναστέλλεται η εφαρμογή της πρόνοιας που έχει να κάνει με το 3%, αυτών που έχουν προσόντα όπως τα GCE``, σημείωσε. Η πρόταση που κάνουμε, συνέχισε ο κ. Στεφάνου, στέκει και νομικά.

    [03] ΥΠΕΞ ΣτΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Ουσιώδες συστατικό της πανευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής στη συλλογική προσπάθεια για την εγκαθίδρυση σταθερότητας και ασφάλειας στη βάση κοινών αξιών και προτύπων αποτελεί το Συμβούλιο της Ευρώπης, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, αναφερόμενος στα 60χρονα από την ίδρυση του Συμβουλίου κατά τις εργασίες της 119ης Συνόδου της Επιτροπής Υπουργών.

    Στην ομιλία του, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι μπορούμε να είμαστε περήφανοι για την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου βαθιά στη συνείδηση της ηπείρου μας, αλλά ταυτόχρονα, πρέπει να προσδιορίσουμε τι άλλο πρέπει να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι αξιοποιείται πλήρως η δυναμική του Συμβουλίου της Ευρώπης, υλοποιώντας έτσι το όραμα των ιδρυτών μιας Ευρώπης χωρίς διαχωριστικές γραμμές.

    Ειδικά για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπογράμμισε ότι το πιο επιτακτικό καθήκον είναι η εξεύρεση και εφαρμογή πρακτικών τρόπων εγγύησης της μακροχρόνιας αποτελεσματικότητας του Δικαστηρίου. Ο ΥΠΕΞ τόνισε, επίσης, ότι η πλήρης και ταχεία εκτέλεση όλων των αποφάσεων του Δικαστηρίου από τα κράτη-μέλη παραμένει το κρίσιμο στοιχείο στην εγγύηση της αξιοπιστίας του Δικαστηρίου.

    [04] ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΠΤΩΣΗ

    Μείωση 8,6% σημείωσαν οι αφίξεις τουριστών το α τετράμηνο του 2009, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία.

    Με βάση τα αποτελέσματα της Ερευνας Ταξιδιωτών για την περίοδο Ιανουαρίου Απριλίου του 2009, οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 375.523 σε σύγκριση με 411.054 την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Τον Απρίλιο του 2009, οι αφίξεις τουριστών σημείωσαν οριακή μείωση 0,4% και ανήλθαν σε 181.395, σε σύγκριση με 182.091 τον Απρίλιο του 2008.

    Τον Απρίλιο, σημειώθηκε μείωση 9,9% στις αφίξεις τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο (84.526 τον Απρίλιο του 2009 σε σύγκριση με 93.862 τον Απρίλιο του 2008), 15,6% μείωση από τη Σουηδία (8.259 σε σύγκριση με 9.781) και 11.8% μείωση από τη Ρωσία (8.341 σε σύγκριση με 9.455 πέρσι). Αντίθετα, αύξηση 56,5% στις αφίξεις τουριστών σημειώθηκε από τη Γερμανία (από 10.138 τον Απρίλιο του 2008 σε 15.863 τον Απρίλιο του 2009) και 23,7% αύξηση από την Ελλάδα (από 12.698 σε 15.708 φέτος).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 13 May 2009 - 17:29:10 UTC