Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-06-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ - ΕΝΑΡΞΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ
  • [02] ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ - ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ
  • [03] ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
  • [04] ΑΜΚΕ - ΤΕΛΙΚΗ ΜΕΡΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ - ΕΝΑΡΞΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

    Ανοιξαν σήμερα στις 06:00 οι κάλπες για την εκλογή των έξι μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναλογούν στην Κύπρο.

    Πρόκειται για την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση για την Ευρώπη που διεξάγεται στην Κύπρο από το 2004 όταν η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ. Το ΑΚΕΛ, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το Δημοκρατικό Κόμμα, το ΚΣ ΕΔΕΚ, το Ευρωπαϊκό Κόμμα καθώς και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών έχουν από έξι υποψήφιους, το Κίνημα Επανένωσης Κύπρου τέσσερις, το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο δύο ενώ πέντε είναι ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

    Οι ώρες ψηφοφορίας για την παρούσα εκλογή είναι από τις 06:00 μέχρι τις 20:00, με διάλειμμα μίας ώρας μεταξύ 12:00 και 13:00. Οι ώρες ψηφοφορίας για τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού έχουν διαμορφωθεί ώστε να κλείσουν οι κάλπες την ίδια ώρα με την Κύπρο. Ο προεδρεύων υπάλληλος κάθε εκλογικού κέντρου μπορεί, αν παραστεί ανάγκη, να παρατείνει τις ώρες ψηφοφορίας το αργότερο μέχρι τα μεσάνυκτα, αν υπάρχει μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων έξω από το εκλογικό κέντρο, που περιμένουν για να ψηφίσουν.

    Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επιτόπου, στα ίδια τα εκλογικά κέντρα, αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

    Συνολικά 526.060 εγγεγραμμένοι εκλογείς έχουν δικαίωμα ψήφου, περιλαμβανομένων και 6.458 κοινοτικών που θα ψηφίσουν στην Κύπρο, επιπλέον 9.628 ατόμων που θα ψηφίσουν στο εξωτερικό. Για τους σκοπούς της ψηφοφορίας, θα λειτουργήσουν συνολικά 1.126 εκλογικά κέντρα, από τα οποία τα 34 στο εξωτερικό.

    Ο αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων είναι ο μεγαλύτερος ποτέ σε εκλογική διαδικασία και είναι κατά 9% μεγαλύτερος σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2004, σύμφωνα με τον Γενικό Εφορο Εκλογών Λάζαρο Σαββίδη.

    Στη Λευκωσία, από σύνολο 209.392 εκλογέων, οι 207.225 είναι Ε/κ, 571 Τ/κ και 1.596 κοινοτικοί, στην Αμμόχωστο, από σύνολο 28.616, οι 27.865 είναι Ε/κ, 261 Τ/κ και 490 κοινοτικοί, στη Λάρνακα, από σύνολο 86.764, οι 85.721 είναι Ε/κ, 90 Τ/κ και 953 κοινοτικοί, στη Λεμεσό, από σύνολο 144.367, οι 143.017 είναι Ε/κ, 274 Τ/κ και 1.076 κοινοτικοί, και στην Πάφο, από σύνολο 47.293, οι 44.842 είναι Ε/κ, 108 Τ/κ και 2.343 κοινοτικοί, ενώ στο εξωτερικό θα ψηφίσουν 9.627 Ε/κ και ένας Τ/κ.

    Οσον αφορά τα εκλογικά κέντρα, έχουν ήδη οργανωθεί και θα λειτουργήσουν συνολικά, σε ολόκληρη την Κύπρο και το εξωτερικό, 1.126 εκλογικά κέντρα.

    Αναλυτικά, στη Λευκωσία θα λειτουργήσουν 410 εκλογικά κέντρα συν δύο ειδικά εκλογικά κέντρα, ένα για τους εγκλωβισμένους στην Εγκωμη και ένα για τους φυλακισμένους στις Κεντρικές Φυλακές, στη Λεμεσό 320, στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου 50, στη Λάρνακα 179, στην Πάφο 131 και στο εξωτερικό 34.

    Οι Τ/κ εκλογείς που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές, καθώς και οι κοινοτικοί εκλογείς, έχουν κατανεμηθεί σε εκλογικά κέντρα με βάση τη διαμονή τους.

    To Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών θα λειτουργήσει Κέντρο Τύπου στο χώρο της Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης (ελληνικό περίπτερο) για την εξυπηρέτηση των δημοσιογράφων τόσο του εγχώριου όσο και του διεθνούς Τύπου, οι οποίοι θα καλύψουν τις Ευρωεκλογές.

    [02] ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ - ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ

    Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι συνεχίζεται ομαλά σε όλα τα εκλογικά κέντρα η ψηφοφορία για την εκλογή των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Η ψηφοφορία διεξάγεται ομαλά και παντού επικρατεί απόλυτη τάξη και ηρεμία.

    Μέχρι τις 10.00 π.μ. το ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων κατά εκλογική περιφέρεια, είναι: Λευκωσία 14,75% , Λεμεσός 13%, Αμμόχωστος 12,36%, Λάρνακα 13,74% και Πάφος 12,75%.

    [03] ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

    Υστατη πρόσκληση στον κυπριακό λαό να προσέλθει στις κάλπες και να ψηφίσει στις εκλογές για την ανάδειξη των έξι Κύπριων Ευρωβουλευτών απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος το πρωί στο Α΄ Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας.

    Παράλληλα ανέφερε πως είναι σίγουρος ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν πολιτισμένα χωρίς κανένα πρόβλημα όπως μας έχουν συνηθίσει οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας για αρκετά τώρα χρόνια.

    ``Είναι περιττό να τονίσω πως όποτε δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη, στο λαό ευρύτερα να εκφράζει τη βούλησή του, θα πρέπει πρόθυμα να προστρέχει στις κάλπες για να εκφράζει τη βούλησή του. Γι αυτό και τούτη την ώρα, που εγώ άσκησα το ιερό δικαίωμα της ψήφου για τις ευρωεκλογές, θέλω να απευθύνω ακόμα μια φορά μιαν ύστατη πρόσκληση στον κυπριακό λαό να κατέβει στις κάλπες, να δώσει τη ψήφο του, όπου θεωρεί ότι πρέπει να δώσει τη ψήφο του, αλλά να ασκήσει το ιερό δικαίωμα της ψήφου``, ανέφερε.

    [04] ΑΜΚΕ - ΤΕΛΙΚΗ ΜΕΡΑ

    Ολοκληρώνονται σήμερα οι 13οι Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης, με την αυλαία να πέφτει στις 20:30 στο ΓΣΠ και τη σημαία των Αγώνων να παραδίνεται στον εκπρόσωπο του Λιχτενστάιν, το οποίο θα φιλοξενήσει την επόμενη διοργάνωση, το 2011.

    Οκτώ μικρά κράτη της Ευρώπης, με ανεξάρτητη Ολυμπιακή Επιτροπή, η Ανδόρα, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, το Μονακό, το Σαν Μαρίνο και η Κύπρος, ολοκληρώνουν τις προσπάθειες τους στους 13ους ΑΜΚΕ. Οι αθλητές θα διαγωνιστούν στο στίβο, στην καλαθόσφαιρα, στη γυμναστική, στην αντισφαίριση, στην επιτραπέζια αντισφαίριση και την πετόσφαιρα.

    Η Τελετή Λήξης θα γίνει στο ΓΣΠ, στις 20:30, και χωρίζεται σε δύο μέρη: το τελετουργικό και το καλλιτεχνικό.

    Οπως αναφέρει το γραφείο Τύπου των ΑΜΚΕ, το πρώτο προβλέπει την είσοδο των αθλητών στο γήπεδο, την αποχαιρετιστήρια ομιλία του Προέδρου ΚΥΠΡΟΣ 2009 Ουράνιου Ιωαννίδη, το χαιρετισμό του εκπροσώπου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, την υποστολή των σημαιών των Αγώνων και της Κύπρου, την παράδοση της σημαίας των Αγώνων στον εκπρόσωπο του Λιχτενστάιν, που θα φιλοξενήσει την επόμενη διοργάνωση, και το σβήσιμο της φλόγας του βωμού.

    Στο δεύτερο μέρος η καταξιωμένη Ελληνίδα τραγουδίστρια Γλυκερία, με τη συνοδεία δεκαμελούς λαϊκής ορχήστρας υπό τη μουσική διεύθυνση κι επιμέλεια του Βάσου Αργυρίδη, καθώς και μιας ομάδας χορευτών, θα παρουσιάσει το δικό της 20λεπτο πρόγραμμα.

    Μετά το πέρας της τελετής και την αποχώρηση του κόσμου θα ακολουθήσει το αποκαλούμενο αποχαιρετιστήριο πάρτι για τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες των 13ων ΑΜΚΕ.

    Στο αποχαιρετιστήριο πάρτι είναι προσκεκλημένοι οι αθλητές και οι παράγοντες όλων των χωρών, οι εθελοντές, οι διαιτητές κριτές και οι δημοσιογράφοι οι οποίοι θα ψυχαγωγηθούν από dj.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 6 June 2009 - 9:29:13 UTC