Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-06-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ - ΛΗΞΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ
  • [02] ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ - ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ
  • [03] ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ - Τ/Κ - ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΙ
  • [04] ΑΜΚΕ - ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ - ΛΗΞΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

    Εκλεισαν στις 2000 οι κάλπες για την εκλογή των έξι μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναλογούν στην Κύπρο.

    Οπως δήλωσε ο Γενικός Εφορος Εκλογών Λάζαρος Σαββίδης, οι κάλπες έκλεισαν τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό ενώ σημείωσε πως άρχισε η καταμέτρηση των ψήφων.

    Τα αποτελέσματα, είπε, θα ανακοινωθούν αύριο το βράδυ.

    Οι κάλπες άνοιξαν σήμερα στις 06:00 για την ψηφοφορία, με διάλειμμα μίας ώρας από τις 12:00 μέχρι τις 13:00. Οι ώρες ψηφοφορίας για τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού διαμορφώθηκαν ώστε να κλείσουν οι κάλπες την ίδια ώρα με την Κύπρο.

    Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων άρχισε επιτόπου, στα εκλογικά κέντρα, αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

    Αυτή ήταν η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση για την Ευρώπη που διεξήχθη στην Κύπρο από το 2004, όταν η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ.

    Το ΑΚΕΛ, ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ, το ΚΣ ΕΔΕΚ, το Ευρωπαϊκό Κόμμα και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών συμμετείχαν με έξι υποψήφιους το κάθε κόμμα, το Κίνημα Επανένωσης Κύπρου με τέσσερεις και το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο με δύο, ενώ υπήρχαν και πέντε ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

    Τα αποτελέσματα των εκλογών θα ανακοινωθούν αύριο γύρω στις 23:00, όταν κλείσει και η τελευταία κάλπη στην ΕΕ. Η ανακήρυξη των έξι νέων ευρωβουλευτών της Κύπρου αναμένεται να πραγματοποιηθεί μισή ώρα αργότερα.

    [02] ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ - ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ

    Αρχισε αμέσως μετά τις 8:00 το βράδυ και συνεχίζεται η διαλογή των ψηφοδελτίων και η καταμέτρηση των ψήφων στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα, όπως δήλωσε ο Γενικός Εφορος Εκλογών, Λάζαρος Σαββίδης, ανακοινώνοντας γύρω στις 8:30 το βράδυ το τελικό ποσοστό προσέλευση στις κάλπες που είναι 58,88% και αποχής 41,12%.

    «Εχουμε φθάσει και έχουμε τώρα τα τελικά αποτελέσματα σε ποσοστά ψηφισάντων», είπε ο κ. Σαββίδης σε δηλώσεις του από το Γραφείο του Γενικού Εφόρου Εκλογών στο χώρο της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων.

    «Το τελικό ποσοστό ψηφισάντων», είπε, «είναι 58,88%, άρα είχαμε αποχή 41,12% και αναλυτικά η Λευκωσία είχε ποσοστό 58,15%, η Λεμεσός 57,20%, η Αμμόχωστος 60,40%, η Λάρνακα 61,50%, η Πάφος 60,50% και τα κέντρα του εξωτερικού 67,47%».

    «Συγκεντρωτικά παγκύπρια», δήλωσε ο κ. Σαββίδης, η προσέλευση στις κάλπες «είναι 58,88% και αποχή 41,12%».

    Σε ερώτηση για τους λόγους της μεγάλης αποχής, ο κ. Σαββίδης είπε ότι έχει ζητήσει «από τους Εφόρους Εκλογής να μελετήσουν τα στοιχεία, τα οποία θα έρχονται μέσω του μηχανογραφικού συστήματος από τις διάφορες κάλπες και, αν μπορούν, να κάνουν μία γενική εκτίμηση, να τη διαβιβάσουν σε εμένα», ούτως ώστε να ενημερωθούν και οι δημοσιογράφοι, «αλλά φαίνεται», πρόσθεσε ο Γενικός Εφορος Εκλογών, «ότι η πρώτη εκτίμησή μας για τους νεαρούς ψηφοφόρους (μέχρι 25 ετών) επηρέασε σοβαρά την προσέλευση και τα αποτελέσματα της αποχής».

    [03] ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ - Τ/Κ - ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΙ

    Σε ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά κυμαίνεται η προσέλευση στις κάλπες και των κοινοτικών που διαμένουν στην Κύπρο και των Τουρκοκυπρίων που διαμένουν στα κατεχόμενα και που έχουν εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο για τις ευρωεκλογές, όπως δήλωσε ο Γενικός Εφορος Εκλογών, Λάζαρος Σαββίδης, μισή περίπου ώρα προτού να κλείσουν οι κάλπες για την εκλογή των Κυπρίων ευρωβουλευτών.

    «Εχουμε πάρει ποσοστά προσέλευσης μέχρι τις 7:00 το βράδυ και το παγκύπριο συγκεντρωτικό έχει φθάσει σε ποσοστό 54,44%, αναλυτικά η Λευκωσία έχει φθάσει (σε ποσοστό προσέλευσης) στο 54,80%, η Λεμεσός στο 55%, η Αμμόχωστος στο 56,20%, η Λάρνακα 52,91% και η Πάφος 56,34%», είπε ο κ. Σαββίδης σε δηλώσεις του στις 7:25 το βράδυ από το Γραφείο του στο χώρο της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων στη Λευκωσία.

    «Εχει παρουσιασθεί», συνέχισε ο κ. Σαββίδης, «η δυναμική εκείνη, την οποία είχα αναφέρει, παρά το ότι, για να φθάσουμε σε ικανοποιητικά ύψη συμμετοχής και προσέλευσης, πρέπει οπωσδήποτε η δυναμική αυτή να συνεχίσει μέχρι και τις 8:00 το βράδυ, οπόταν και θα κλείσουν οι κάλπες».

    «Σε ποσοστό παγκύπρια μέχρι τις 6:00 το απόγευμα», είπε ο κ. Σαββίδης, «το σύνολο προσέλευσης των κοινοτικών ήταν 42,20% και των Τουρκοκυπρίων που διαμένουν στα κατεχόμενα ήταν μόνον 15,66%».

    «Οι εγγεγραμμένοι κοινοτικοί», είπε ο Γενικός Εφορος Εκλογών, «είναι 6.458 και ψήφισαν, μέχρι τις 6:00 το απόγευμα, 2.725 και, σε ό,τι αφορά τους Τουρκοκυπρίους που διαβιούν στα κατεχόμενα, οι εγγεγραμμένοι είναι 747 και ψήφισαν 117».

    [04] ΑΜΚΕ - ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

    Στην ιστορία πέρασαν απόψε οι 13οι Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης, που διεξήχθηκαν στην Κύπρο, και η σημαία των αγώνων πέρασε στα χέρια του Λιχτενστάιν.

    Η βραδιά άρχισε με την είσοδο των αθλητών στο γήπεδο, τις αποχαιρετιστήριες ομιλίες από τον Πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Ουράνιο Ιωαννίδη, το σβήσιμο της φλόγας στο βωμό και την υποστολή της σημαίας των αγώνων με την παράδοση της στο Λιχτενστάιν που θα φιλοξενήσει τους αγώνες του 2011.

    Ο κ. Ιωαννίδης, στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του, είπε ότι τούτοι οι 13οι ΑΜΚΕ θα μείνουν στην ιστορία ως οι Αγώνες που έβαλαν τον πήχη ακόμη πιο ψηλά.

    Παραδίνοντας τη σημαία των Αγώνων στον Πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής του Λιχτενστάιν που θα προεδρεύει και των ΑΜΚΕ, συνέχισε, ``εύχομαι κάθε επιτυχία στο μακρύ δρόμο που θα διαβεί μέχρι το 2011, τον διαβεβαιώνω ότι θα έχει την προσωπική μου βοήθεια σε ότι χρειαστεί και στο δρόμο του θα τον συνοδεύει η υποστήριξη όλων μας».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 6 June 2009 - 19:29:10 UTC