Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-06-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ 32η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ-ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ - ΟΗΕ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
  • [04] ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ 32η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 9 το πρωί η 32η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Στη συνάντηση η οποία πραγματοποιείται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, αναμενόταν να αρχίσει η συζήτηση για το εδαφικό.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε δηλώσει, μετά το τέλος της προηγούμενης συνάντησης στις 3/6/2009, ότι ``κάποια σύγκλιση έχει επιτευχθεί σε κάποιες πτυχές της οικονομίας``.

    Στη συνάντηση της περασμένης Τετάρτης, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συζήτησαν το θέμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη, όπως και οι δύο σύμβουλοί τους. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε δηλώσει ότι στην επόμενη συνεδρία, σήμερα Πέμπτη, θα συζητήσουν ξανά αυτά τα ζητήματα και θα αρχίσουν και τη συζήτηση στο εδαφικό.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ-ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Πρέπει να νοιώσουμε όλοι Κύπριοι προκειμένου να δημιουργηθούν οι προοπτικές για ένα ευτυχισμένο μέλλον στα πλαίσια μιας ενωμένης και ειρηνικής πατρίδας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Μιλώντας κατά την τελετή αποφοίτησης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «οι Ελληνοκύπριοι δεν θα πάψουν ποτέ να είναι Ε/κ, οι Τ/κ δεν θα πάψουν ποτέ να είναι Τ/κ, αλλά πρέπει να νοιώσουμε όλοι Κύπριοι και να αγαπήσουμε τον τόπο με τον ίδιο τρόπο».

    Ετσι ώστε, πρόσθεσε, «να δημιουργηθούν οι προοπτικές για ένα χαρούμενο και ευτυχισμένο μέλλον για τα παιδιά και τα εγγόνια μας στα πλαίσια μιας ενωμένης και ειρηνικής πατρίδας, η οποία θα στηρίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και θα σέβεται τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και θα δημιουργεί τις καλύτερες προοπτικές για το μέλλον».

    [03] ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ - ΟΗΕ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

    Κυκλοφόρησε την στα Ηνωμένα Έθνη επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβη Μηνά Χατζημιχαήλ προς τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ ημερομηνίας 4 Ιουνίου, στην οποία καταγγέλλει την Τουρκία για νέα παραβίαση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου και του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της. Οι παραβιάσεις αυτές έγιναν στις 27 και 29 Μαΐου αντίστοιχα όταν τουρκική φρεγάτα παρενόχλησε πλοίο υπό Κυπριακή σημαία στις νοτιοδυτικές ακτές της Κύπρου που διεξήγαγε εργασίες συντήρησης σε μετεωρολογικές εγκαταστάσεις και όταν την επόμενη μέρα Τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της πιο πάνω περιοχής εκπέμποντας ενοχλητικά σήματα.

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος τονίζει στην επιστολή του ότι τέτοιες ενέργειες δημιουργούν αχρείαστες αψιμαχίες και ένταση κάτι που αποτελεί και αντικειμενικό σκοπό της Τουρκίας για να εκφοβίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να την εμποδίσει από την λήψη κάθε δραστηριότητας στην ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) ιδιαίτερα όσο αφορά την διεξαγωγή έρευνας και εκμετάλλευση των κυρίαρχων εθνικών της πόρων.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία, υπογραμμίζει ο Πρέσβης, «είναι έτοιμη να συνεχίσει τη διαδικασία της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης με όλα τα γειτονικά της κράτη, σύμφωνα με και επί τη βάση της Σύμβασης των ΗΕ του Δικαίου της Θάλασσας». Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνει, δεν τηρεί καμία αμφιβολία για την κυριαρχία επί του συνόλου του εδάφους της, επί του θαλασσίου χώρου και του εναέριου χώρου της και/ή για τα κυριαρχικά δικαιώματα της επί της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας της.

    [04] ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα ότι «η κυπριακή πολιτεία, έχοντας πλήρη επίγνωση της μεγάλης σημασίας που έχει για τον τόπο η πανεπιστημιακή εκπαίδευση, προβαίνει συνεχώς στη λήψη μέτρων με απώτερο στόχο να μετατρέψουμε το νησί μας σε ένα ποιοτικό και αναβαθμισμένο περιφερειακό κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

    Σε χαιρετισμό του στην τελετή αποφοίτησης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «πιστοί στις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, προχωρούμε ως Κυβέρνηση στην επίλυση των φοιτητικών προβλημάτων με την ενοποίηση της νομοθεσίας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, τη σύσταση φορέα για την εξωτερική διασφάλιση και πιστοποίηση ποιότητας και την αναγνώριση ακαδημαϊκών προσόντων και την περαιτέρω ενίσχυση και ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «γενικά, υλοποιούμε με συνέπεια το κυβερνητικό πρόγραμμα, που στοχεύει σε μια συνολική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η οποία θα αναβαθμίζει και θα εκσυγχρονίζει το εκπαιδευτικό σύστημα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης της ευρωπαϊκής Κύπρου».

    Πρόσθεσε ότι «μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η μεθοδευμένη προσπάθεια που καταβάλλουμε για τη συνεχή επέκταση και ποιοτική αναβάθμιση των τριών κρατικών πανεπιστημίων, που είναι το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 11 June 2009 - 9:29:12 UTC