Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-06-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΜΠΑΡΟΖΟ
  • [03] ΕΕ - ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [01] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν κάλεσε τον κυπριακό λαό να βρίσκεται σε εγρήγορση, γιατί ``εισερχόμαστε σε μιαν ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, μας αναμένουν νέες δύσκολες και κρίσιμες μάχες``, από την έκβαση των οποίων ``θα κριθούν πολλά για το μέλλον της Κύπρου και του λαού μας``.

    Μιλώντας στην τελετή εγκαινίων του Πάρκου Ηρώων 1955-59 στην Πάφο, ο κ. Καρογιάν είπε ότι ``σταθερή είναι η θέση μας ότι το κυπριακό πρόβλημα ήταν και παραμένει ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής και παραβίασης και καταπάτησης των αρχών του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι ένα διεθνές πρόβλημα ξένης επέμβασης στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    Οσον αφορά τη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, ο κ. Καρογιάν είπε ότι ``δεν έχει αποδώσει οποιοδήποτε αποτέλεσμα που να δικαιολογεί αισιοδοξία για την τελική έκβασή τους``, προσθέτοντας ότι ``από τη δική μας πλευρά, σαφής είναι η βούληση για την εξεύρεση λύσης και σαφής είναι η θέληση να συνεργαστούμε με τα Ηνωμένα Εθνη και γενικά το διεθνή παράγοντα για την εξεύρεση λύσης το ταχύτερο δυνατόν, όμως δεν αρκεί η δική μας βούληση και η δική μας καλή θέληση``.

    [02] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ - ΜΠΑΡΟΖΟ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι η Κυβέρνηση αναμένει τη συμβολή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που θα επισκεφθεί την Κύπρο, «στο να βεβαιωθούμε ότι οι προτάσεις, που θα κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, θα συνάδουν με την επιδιωκόμενη μορφή λύσης του προβλήματος, που όχι μόνο έχει διευκρινιστεί στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και στις αποφάσεις της ΕΕ», δηλαδή λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για το Λουξεμβούργο όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι θα προετοιμαστεί η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή, το οποίο θα ασχοληθεί κατά κύριο λόγο με την οικονομική και χρηματο-πιστωτική κρίση που βασανίζει αυτή τη στιγμή το παγκόσμιο, αλλά και την ΕΕ.

    Κληθείς να σχολιάσει την άφιξη στην Κύπρο του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γκούντερ Φερχόιγκεν και την αναμενόμενη άφιξη του κ. Μπαρόζο, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως η επίσκεψη του κ. Φερχόιγκεν «γίνεται στα πλαίσια των καθηκόντων του που σχετίζονται με τη βιομηχανία και την οικονομική ανάπτυξη γενικότερα» και πρόσθεσε πως «είναι στα πλαίσια επισκέψεων Ευρωπαίων Επιτρόπων στα κράτη-μέλη της ΕΕ».

    [03] ΕΕ - ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ο Διευθυντής του Τμήματος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης Michael Leigh, σε δηλώσεις του στο Λονδίνο, παρέπεμψε το θέμα της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, από αφορμή τις έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου, στην αρχή της ειρηνικής διευθέτησης συνοριακών διαφορών, που προνοεί, μεταξύ άλλων, κάποια μορφή διεθνούς διαιτησίας.

    Ο κ. Λι, που μιλούσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα «Τουρκία - Ευρωπαϊκή Ενωση» στην έδρα του Συνδέσμου Ξένου Τύπου, ρωτήθηκε από το KΥΠΕ πώς είναι δυνατό για την Κυπριακή Δημοκρατία να αποδεχθεί άνοιγμα του κεφαλαίου για την ενέργεια στα πλαίσια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία όταν αυτή προβαίνει σε προκλητικές ενοχλήσεις κατά τη διεξαγωγή ερευνών στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη.

    «Στο πλαίσιο ενταξιακών διαπραγματεύσεων, είπε, καθίσταται σαφές ότι οποιαδήποτε διαφορά στον καθορισμό συνόρων πρέπει να διευθετείται μεταξύ των άμεσα σχετιζομένων μερών. Αν αποτύχουν, θα πρέπει να προσφύγουν σε κάποια μορφή διεθνούς διαιτησίας. Είναι σαφές ότι αυτό υπονοεί πως αν υπάρχουν τέτοιου είδους διαφορές θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ειρηνικοί τρόποι για την επίλυση τους χωρίς την προσφυγή σε βία . Αξίζει να γίνει υπόμνηση αυτής της αρχής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως και των προϋποθέσεων για την έναρξη τους, ώστε να καταστεί δυνατή η συμφωνία για το άνοιγμα του κεφαλαίου για την ενέργεια. Η Επιτροπή της Ενωσης, πάντως, συμφωνεί ότι οποιαδήποτε διαφορά αυτού του είδους πρέπει να διευθετείται με ειρηνικά μέσα και όχι με προσφυγή στη βία», είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 15 June 2009 - 9:29:18 UTC