Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-06-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ
  • [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ - ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ
  • [03] ΒΟΥΛΗ ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ

    Η πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στηρίζεται στην αξιοποίηση της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, έτσι ώστε η Τουρκία να πεισθεί να συνεργαστεί για μία λύση στο Κυπριακού, που να είναι στο καλώς νοούμενο συμφέρον του κυπριακού λαού, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Ερωτηθείς αναφορικά με τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπου για τις Επιχειρήσεις και τη Βιομηχανία Γκούντερ Φερχόιγκεν σε δημοσιογραφική διάσκεψη, περί του σχεδίου Ανάν, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``έχει αναφερθεί ότι αυτά ανήκουν στο παρελθόν και όντως είναι παρελθόν``.

    Οσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Φερχόιγκεν για την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``και η Κυπριακή Δημοκρατία είχε συναινέσει στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με μία σαφή στρατηγική γραμμή, ότι μέσα από την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, με τους όρους, τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία, μπορούμε να βρούμε μοχλό άσκησης πίεσης, αλλά και η ίδια η Τουρκία να βρει κίνητρα για να συνεργαστεί στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος``.

    ``Αυτή είναι μία στρατηγική που δεν εφαρμόζει μόνο αυτή η Κυβέρνηση``, είπε ο κ. Στεφάνου, σημειώνοντας ότι και προηγούμενες Κυβερνήσεις είχαν ακολουθήσει αυτή τη στρατηγική.

    Ανέφερε ότι ``η στρατηγική για να λειτουργήσουμε προς την κατεύθυνση της λύσης του κυπριακού προβλήματος σε σχέση και με τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας και μετέπειτα την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είχε χαραχθεί από το 1999 και είναι μέσα από αυτή τη λογική που είχαμε φτάσει και στα γεγονότα του 2004, μέσα από διάφορες συγκυρίες, άσχετο εάν αυτές οι συγκυρίες είχαν χρησιμοποιηθεί κατά λανθασμένο τρόπο``.

    Ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι και τώρα ``η πολιτική του Προέδρου στηρίζεται ακριβώς στην αξιοποίηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, έτσι ώστε η Τουρκία να πεισθεί να συνεργαστεί για μία λύση στο Κυπριακού, που να είναι στο καλώς νοούμενο συμφέρον του λαού μας, πρώτα από όλα, μια λύση που να επανενώνει την Κύπρο, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία``.

    [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ - ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προβεί στα απαραίτητα διαβήματα τόσο προς τον ΟΗΕ όσο και προς την ΕΕ, για να καταγγείλει τη διεξαγωγή τουρκικής άσκησης, η οποία παραβιάζει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Είπε, επίσης, ότι η άσκηση πιθανόν να σχετίζεται με τις έρευνες της Κύπρου για εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, επισημαίνοντας ότι, εάν τελικά τελεσφορήσουν αυτές οι έρευνες και θα υπάρχει το όποιο όφελος, μέσα από τη λύση του Κυπριακού αυτό το όφελος θα πηγαίνει και στους Ε/κ και στους Τ/κ.

    Ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``σήμερα έχει αρχίσει η άσκηση της Τουρκίας, όπως την ονομάζουν, έρευνας και διάσωσης, η οποία παραβιάζει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο``. ``Για τούτο το λόγο, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη προβεί στα απαραίτητα διαβήματα, τόσο προς τον ΟΗΕ όσο και προς την ΕΕ, για να καταγγείλει αυτό το συγκεκριμένο γεγονός``, είπε.

    [03] ΒΟΥΛΗ ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την επιθυμία να έλθει ξανά στην Κύπρο, που να είναι μια ενωμένη χώρα, εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Επιχειρήσεις και τη Βιομηχανία, Γκίντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος, στη διάρκεια συνάντησής του με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως είναι κρίσιμο να υλοποιήσει η Τουρκία τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Αγκυρας, προκειμένου να ανοίξουν και τα υπόλοιπα κεφάλαια για την ενταξιακή της πορεία.

    Απαντώντας και σε ερωτήσεις και παρατηρήσεις βουλευτών, όπως του κ. Συλλούρη που ερώτησε πώς η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού και του κ. Κλεάνθους, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο εμπόριο με τα κατεχόμενα και τις άλλες διευκολύνσεις που παρέχονται στους Τουρκοκυπρίους, ενώ η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται το άνοιγμα, για παράδειγμα, αεροδρομίων κα λιμανιών σε κυπριακά αεροπλάνα και πλοία, ο κ. Φερχόιγκεν εξήγησε τη στάση της Κομισιόν και τα σχετικά χρηματοδοτικά προγράμματα, δηλώνοντας ότι αυτά μπορούσαν να έχουν καλύτερη στόχευση, προκειμένου να έχουν και πιο ορατά αποτελέσματα.

    Ολοι υποστηρίζουν, πρόσθεσε, ότι η Αγκυρα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ και των κρατών - μελών.

    Προς το τέλος της 90λεπτης περίπου συνάντησής του με την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο κ. Φερχόιγκεν θέλησε να κάνει μια διευκρίνιση, σχετικά με ό,τι είχε δηλώσει τον Απρίλιο του 2004 για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν. Αυτό που κατ` επανάληψη είπα, δήλωσε ο κ. Φερχόιγκεν, ήταν πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι σεβαστό. Δεν άσκησα κριτική στην Κύπρο και στο λαό της για την απόρριψη του σχεδίου, ``αλλά σε έναν άνδρα`` και ποτέ δεν χρησιμοποίησα τη λέξη ``εξαπατήθηκα``, αλλά είπα ότι ``παραπλανήθηκα``, πρόσθεσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 16 June 2009 - 17:29:14 UTC