Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-06-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [02] ΕΕ - ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΥΠΕΞ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΑΡΧΗ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Η οικονομική, χρηματοοικονομική και κοινωνική κατάσταση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης απασχολούν τις της εργασίες της Συνόδου Κορυφής που άρχισε στις Βρυξέλλες, υπό την Τσεχική Προεδρία.Την Κύπρο αντιπροσωπεύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, αναχωρώντας είπε ότι ``θα συζητήσει το θέμα της οικονομικής κρίσης, θα γίνει ανασκόπηση του τι γίνεται και τι χρειάζεται να γίνει περαιτέρω``.

    Πρόσθεσε ότι «θα συζητηθεί και το θέμα των κλιματολογικών αλλαγών ενόψει και της παγκόσμιας διάσκεψης που θα γίνει στην Κοπεγχάγη ενώ το ίδιο θέμα θα συζητηθεί και σε ειδική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Θα συζητηθούν τα θέματα που έχουν σχέση με το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία και το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, για το οποίο η Κύπρος, η Μάλτα, η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί είναι από τα πρώτα θύματα της παράνομης μετανάστευσης» είπε.

    Μετά τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα μεταβεί στην Αθήνα ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, για να πάρει μέρος στα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης.

    Την Κυριακή θα μεταβεί στο Δήμο της Υπάτης, ο οποίος έγινε ολοκαύτωμα την εποχή της κατοχής, ύστερα από πρόσκληση του Δημάρχου για να τιμήσουμε τους πεσόντες αφού είναι η επέτειος του ολοκαυτώματος. Θα γίνει και ανακήρυξή μου σε επίτιμο δημότη του Δήμου της Υπάτης, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    [02] ΕΕ - ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η πλέον σημαντική εξέλιξη των επόμενων μηνών θα είναι η έκβαση των συνομιλιών για το Κυπριακό, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ, του οποίου η χώρα θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου. Η αναφορά του Σουηδού αξιωματούχου στο Κυπριακό έγινε στη διάρκεια ετήσιας διάσκεψης με θέμα «Debate on the state of the Union», που διοργάνωσε το European Policy Centre (Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες).

    Στην ομιλία του ο κ. Μπιλντ αναφέρθηκε στις προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιον της ΕΕ, μεταξύ των οποίων συμπεριέλαβε και την επίλυση του Κυπριακού. Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι η πιο σημαντική εξέλιξη κατά τους ερχόμενους μήνες είναι η έκβαση των συνομιλιών για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, τονίζοντας πως είναι ντροπή, είκοσι χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα να παραμένει διαιρεμένη. Ο κ. Μπιλντ ανέφερε πως τυχόν επιτυχία ή αποτυχία στην έκβαση των συνομιλιών, θα έχει σοβαρές συνέπειες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αλλά και στις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ.

    Ο Σουηδός Υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι είναι πεπεισμένος για τη βούληση και των δυο ηγετών, του κ. Χριστόφια και του κ. Ταλάτ, να πετύχουν μια συμφωνία, επισημαίνοντας πως αν υπάρξει συμφωνία πρέπει η ΕΕ να βοηθήσει στην εφαρμογή της έτσι ώστε να επωφεληθούν από τα οικονομικά οφέλη της και οι δυο κοινότητες. «Οταν οι Κύπριοι θα είναι έτοιμοι πρέπει κι εμείς να είμαστε προετοιμασμένοι», δήλωσε. Καταλήγοντας, είπε ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλη ευκαιρία, καθώς οι επιπτώσεις μιας τυχόν αποτυχίας θα είναι ενώπιον μας για τα επόμενα χρόνια.

    [03] ΥΠΕΞ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΑΡΧΗ

    Επίσκεψη στην Παλαιστινιακή Αρχή θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 20 Ιουνίου, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Ραμάλα, ο κ. Κυπριανού θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό Salam Fayyad και θα έχει συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο Υπουργό Εξωτερικών Riad Malki.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τις επαφές του κ. Κυπριανού θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου Παλαιστινιακής Αρχής, συμπεριλαμβανομένων των τρόπων στήριξης από την Κυπριακή Δημοκρατία των προσπαθειών επίλυσης του Μεσανατολικού στη βάση δημιουργίας δύο κρατών που θα οδηγήσει στη σύσταση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Θα συζητηθούν, επίσης, οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης Παλαιστινιακής Αρχής.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Κυπριανού θα τελέσει από κοινού με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό, Υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας, Tonio Borg τα εγκαίνια των Γραφείων Εκπροσώπησης Κύπρου και Μάλτας στην Παλαιστινιακή Αρχή, τα οποία θα στεγάζονται στο ίδιο κτίριο. Ο ΥΠΕΞ θα επιστρέψει στην Κύπρο την Κυριακή, 21 Ιουνίου.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

    Την ανάγκη για αποτελεσματική, συλλογική και κοινωνικά υπεύθυνη αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από τις κυβερνήσεις και τους κοινωνικούς εταίρους, επεσήμανε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, σημειώνοντας και την ανάγκη ενίσχυσης του εποπτικού πλαισίου, καθώς και την ανάγκη δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο για μια δίκαιη παγκοσμιοποίηση.

    Προσφωνώντας την ολομέλεια της 98ης Συνόδου της Διεθνούς Συνδιάσκεψης Εργασίας, που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας, η κ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε στην υιοθέτηση Σχεδίου Επείγουσας Δράσης από την κυπριακή Κυβέρνηση, που περιέχει στοχευμένα μέτρα που αποσκοπούν στη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης, ένα υψηλό ποσοστό απασχόλησης και τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.

    Η κ. Χαραλάμπους ολοκλήρωσε την παρέμβασή της με θετική αναφορά στην έκθεση του Γενικού Διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, σημειώνοντας ότι η παρούσα κρίση δεν πρέπει να αφήσει πίσω της νικητές και χαμένους, ούτε να επιτραπεί να προκαλέσει νέες ανισότητες στην κοινωνία. Στο πλαίσιο της 98ης Συνόδου πραγματοποιήθηκε, από τις 15 μέχρι τις 17 Ιουνίου, Σύνοδος Κορυφής, στην οποία συμμετείχαν οι Πρόεδροι της Γαλλίας, της Πολωνίας, της Βραζιλίας, της Φινλανδίας, της Αργεντινής, της Μοζαμβίκης και του Τόγκο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 18 June 2009 - 17:29:11 UTC