Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-06-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ 1944
  • [02] ΥΠΕΞ - ΡΑΜΑΛΑ - ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
  • [03] ΔΕΚ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ-ΟΡΑΜΣ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ 1944

    Το σαφές μήνυμα στην τουρκική ηγεσία ότι πρέπει να κατανοήσει ότι για να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι απαραίτητο η χώρα αυτή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και της Κύπρου, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, από την Υπάτη, όπου βρέθηκε για να παραστεί στην επέτειο του ολοκαυτώματος της 17ης Ιουλίου 1944.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προειδοποίησε επίσης ότι «διαφορετικά η Τουρκία θα μας βρίσκει στο δρόμο της στην προσπάθεια ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

    Αναφερόμενος στην Κύπρο, είπε ότι εδώ και 35 ολόκληρα χρόνια μεγάλο τμήμα του εδάφους της τελεί υπό κατοχή, κατά παράβαση των αρχών του διεθνούς Δικαίου και των διεθνών και ευρωπαϊκών συμβάσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    «Η Κύπρος, κράτος μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δίνει τη μάχη την καλή για απαλλαγή από την ξένη κατοχή για επανένωση του κράτους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας, στη βάση των αρχών του διεθνούς Δικαίου και των αρχών και των αξιών στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ενωση διακηρύττει ότι στηρίζεται», τόνισε.

    Υπογράμμισε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά συνομιλεί «για επίτευξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στα πλαίσια της οποίας Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα είναι πολιτικά ισότιμοι χωρίς αυτό να σημαίνει κατ ανάγκη και αριθμητικά ισότιμοι, γιατί πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το βάρος της κάθε κοινότητας στο σύνολο του πληθυσμού».

    «Διεξάγουμε τις συνομιλίες με καλή θέληση, υπερασπιζόμενοι αρχές. Είμαστε συνάμα ευέλικτοι ώστε να πετύχουμε ένα συμβιβασμό κοινά αποδεκτό ο οποίος θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ενωμένης Ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων» πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Παραδέχθηκε ότι «οι συνομιλίες είναι δύσκολες» και «ο δρόμος είναι γιομάτος με εμπόδια», εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα «πως η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία θα επιδείξουν κατανόηση και την αναγκαία καλή θέληση ώστε να φτάσουμε σε λύση».

    «Η τουρκική ηγεσία πρέπει να κατανοήσει ότι για να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι απαραίτητο η χώρα αυτή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και της Κύπρου», υπέξειδε και προειδοποίησε ότι «διαφορετικά η Τουρκία θα μας βρίσκει στο δρόμο της στην προσπάθεια ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι στον αγώνα που διεξάγει η ελληνοκυπριακή πλευρά βασικότατο στήριγμα είναι η ελληνική Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και γενικά ο ελληνικός λαός.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέτισε φόρο τιμής εκ μέρους ολόκληρου του κυπριακού λαού στη μεγάλη θυσία του ολοκαυτώματος της 17ης Ιουνίου 1944, λέγοντας πως στο μεγάλο πόλεμο «Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, συμπολέμησαν με τους Ελληνες και τους άλλους λαούς στον αγώνα ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό, διεκδικώντας ειρήνη, δικαιοσύνη, λευτεριά και δημοκρατία».

    [02] ΥΠΕΞ - ΡΑΜΑΛΑ - ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

    Η Κύπρος υποστηρίζει και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών στο Μεσανατολικό, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, τονίζοντας πως ένα παλαιστινιακό κράτος πρέπει να είναι βιώσιμο και κυρίαρχο. Πρόσθεσε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Ραμάλα συζήτησε με τον Πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής και τον Υπουργό Εξωτερικών τρόπους με τους οποίους η Κύπρος θα μπορεί να ενισχύσει τις υποδομές, σε επίπεδο θεσμών και προετοιμασίας των Παλαιστινίων για την ημέρα που θα κηρυχθούν σε ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, επιστρέφοντας από τη Ραμάλα, ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε την επίσκεψή του «επιτυχή», η οποία, όπως είπε, είχε διπλό σκοπό, από τη μια τα από κοινού εγκαίνια του Γραφείου Κοινής Εκπροσώπησης Κύπρου - Μάλτας στη Ραμάλα μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας και από την άλλη τη διμερή συνεργασία. «Ηταν μια μικρή αλλά πετυχημένη εκδήλωση. Ηρθαν πάρα πολλοί υπουργοί μέλη της κυβέρνησης της Παλαιστίνης και μας δόθηκε η ευκαιρία να δείξουμε τόσο την πρόθεσή μας για πιο αποτελεσματική αντιπροσώπευση στα Παλαιστινιακά Εδάφη, αλλά ταυτόχρονα και τη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Μάλτας, δύο κρατών μελών της ΕΕ που μας συνδέουν πολλά κοινά, κοινοί στόχοι και κοινές πολιτικές» είπε.

    Πρόσθεσε πως στο θέμα της Παλαιστίνης «με τη Μάλτα έχουμε μια κοινή σαφή τοποθέτηση υπέρ των αγώνων των Παλαιστινίων». Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Ραμάλα ο Υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής ενώ είχε και συνάντηση με τον ομόλογό του, τον Υπουργό Εξωτερικών των Παλαιστινίων με τους οποίους συζήτησε κατά κύριο λόγο το Μεσανατολικό, την ειρηνευτική διαδικασία που αυτή τη στιγμή έχει παγοποιηθεί, και τις προοπτικές.

    [03] ΔΕΚ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ-ΟΡΑΜΣ

    Χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ως 140% επιτυχία για την υπόθεση Αποστολίδη, ο δικηγόρος, Κωνσταντίνος Καντούνας, εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η επιτυχία θα βρει την ολοκλήρωση της στο Εφετείο της Βρετανίας. Ο κ. Καντούνας, ο οποίος μιλούσε σε σεμινάριο με θέμα «Η υπόθεση Αποστολίδη-Οραμς» που διοργάνωσε το Lobby for Cyprus, στο Λονδίνο, εξήγησε το 140% με το ότι ενώ το βρετανικό Δικαστήριο ζήτησε απαντήσεις σε πέντε σημεία, το ΔΕΚ έδωσε απαντήσεις σε επτά σημεία με όλες τις απαντήσεις θετικές. Εκφράζοντας την ελπίδα ότι η ετυμηγορία του βρετανικού Εφετείου, που αναμένεται να εκδοθεί αυτό το χρόνο, θα είναι επίσης θετική, ο κ. Καντούνας είπε ότι δεν θα πρόκειται για το τέλος του δρόμου.

    Τόνισε τη μεγάλη σημασία της απόφασης, παρατηρώντας ότι αυτή δεν συνίσταται απλώς στο ότι επιβεβαιώνεται η ιδιοκτησία - αυτό είναι εκεί και διασφαλίσθηκε από την απόφαση στην υπόθεση Λοϊζίδου - αλλά στο ότι μια απόφαση δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας που αφορά περιουσία στην κατεχόμενη περιοχή είναι εφαρμόσιμη στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καντούνας έδωσε προέκταση στη σημασία της απόφασης αν τελικά, όπως είπε, αυτή υιοθετηθεί από τη βρετανική Δικαιοσύνη. Είπε ότι μια πιθανή γραμμή που μπορεί να ακολουθήσει η υπεράσπιση να σχετίζεται με τη δημόσια πολιτική ή με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Με την ετυμηγορία του ΔΕΚ εγράφη ιστορία, είπε ο δικηγόρος του Αποστολίδη, και εξήγησε ότι και οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να δικαιωθούν με αποφάσεις δικαστηρίων της Δημοκρατίας για υποθέσεις έναντι τρίτων σε χώρες της Ε.Ε. Ο κ. Καντούνας επέκρινε το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών για το περιεχόμενο της συμβουλής που έδιδε και ακόμη δίδει στην ιστοσελίδα του, για τους ενδιαφερομένους να αποκτήσουν περιουσία στην κατεχόμενη περιοχή. Ιδιαίτερα επέκρινε τη διατύπωση «disputed properties», που χρησιμοποιείται.

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

    Σε μια συμβολική κίνηση, σηματοδοτώντας και την έναρξη λειτουργίας του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής τοποθέτησε στη γυάλινη προθήκη του, στο έδαφος, το τελευταίο αντικείμενο, έναν κάνθαρο κρασιού, όπως ακριβώς έκαναν και οι αρχαίοι Ελληνες, όταν θεμελίωναν τα σπίτια τους, για να διώξουν το κακό.

    Στη συνέχεια οι 300 προσκεκλημένοι από την Ευρώπη και άλλα σημεία του κόσμου, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, παρακολούθησαν την ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου από τον Πρόεδρό του, Δημήτρη Παντερμαλή, για να καταλήξουν στον όροφο που φιλοξενείται η ανατολική ζωοφόρος του Παρθενώνα, όπου τους περίμενε ακόμη μια έκπληξη.

    Εκεί ο Υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς «μορφοποιώντας την πολιτική συνένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα», αποκάλυψε την μαρμάρινη κεφαλή της Ιριδας, την οποία και τοποθέτησε στην ανάγλυφη πλάκα, που σήμερα εκτίθεται σε εκμαγείο, αφού το πρωτότυπο απέσπασε βίαια ο Ελγιν πριν από 200 χρόνια και βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 21 June 2009 - 11:29:12 UTC