Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-06-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΑΛΑΤ ΛΙΜΝΙΤΗΣ
  • [02] ΒΟΥΛΗ ΣΟΥΗΔΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  • [04] ΚΑ ΑΚΥΡΩΣΗ ΠΤΗΣΕΩΝ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΑΛΑΤ ΛΙΜΝΙΤΗΣ

    Πολιτική ισότητα δεν προβλέπει και αριθμητική ισότητα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, παραπέμποντας στα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ, στα οποία γίνεται αναφορά και στα κοινά ανακοινωθέντα Χριστόφια - Ταλάτ, όπως είπε.

    Κληθείς μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου να σχολιάσει σχετικές δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη στα κατεχόμενα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``δεν είναι τυχαίο ότι, όταν αναφερόμαστε στην πολιτική ισότητα, υπάρχει και η ουρά που λέει `όπως τονίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ` και αυτή η αναφορά υπάρχει και στη Συμφωνία της 8ης του Ιούλη, αυτή η αναφορά υπάρχει και στα κοινά ανακοινωθέντα του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/κ ηγέτη στην προπαρασκευαστική περίοδο``.

    Η αναφορά αυτή, είπε, είναι πολύ σημαντική και υπάρχει καθορισμός από τα ΗΕ για το τι εννοείται ως πολιτική ισότητα ``και ασφαλώς δεν εννοείται αριθμητική ισότητα``. Η πολιτική ισότητα, τόνισε, αφορά την αποτελεσματική συμμετοχή της τ/κ κοινότητας, στα πλαίσια του ομοσπονδιακού κράτους, στη διαμόρφωση αποφάσεων και τη διαχείριση του κράτους.

    Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του κ. Ταλάτ πως δεν πρόκειται να πουλήσει ο ίδιος την πατρίδα του, αλλά εάν θα το κάνει θα το κάνει η Τουρκία και την αναφορά στο άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων για τους Ε/κ, ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων από μέρους της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποχρέωση που έχει αναλάβει η χώρα στη βάση του πρωτοκόλλου της Αγκυρας. ``Μια υποχρέωση που δυστυχώς μέχρι τώρα η Τουρκία δεν έχει υλοποιήσει και έχει υποχρέωση να το κάνει``. Ο Εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο Τ/κ ηγέτης αναφορικά με το κεφάλαιο της εκτελεστικής εξουσίας στην κλειστή συνεδρία της λεγόμενης βουλής, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ενημερώσει για τις βασικές πτυχές της πρότασης που έχει κάνει η ε/κ πλευρά για την εκτελεστική εξουσία. Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να επανερχόμαστε, σημείωσε.

    Λιμνίτης --------

    Οι προσπάθειες για τη διάνοιξη του οδοφράγματος στο Λιμνίτη συνεχίζονται, αλλά ο Εκπρόσωπος δεν έχει - είπε - πληροφόρηση κατά πόσο θα ανακοινωθεί το άνοιγμα του οδοφράγματος κατά την εδώ επίσκεψη του Προέδρου της Κομισιόν.

    Ερωτηθείς εάν το οδόφραγμα του Λιμνίτη θα ανοίξει με τα ίδια κριτήρια που άνοιξαν και τα υπόλοιπα οδοφράγματα ή θεωρείται ιδιάζουσα περίπτωση, ο κ. Στεφάνου επανέλαβε ότι ενώ γίνονται επαφές και συζητήσεις ``και είμαστε σε μια ευαίσθητη στιγμή``, όσα λιγότερα λέγονται, τόσο καλύτερο για την επιτυχία του βασικού στόχου να ανοίξει το οδόφραγμα του Λιμνίτη.

    Σε ερώτηση εάν το οδόφραγμα θα ανοίξει σύντομα ή θα αφεθεί για το Σεπτέμβρη, είπε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει χρονικά. ``Ο Λιμνίτης θα μπορούσε να είχε ανοίξει εδώ και καιρό. Είναι θέμα να συμφωνήσουν οι δύο κοινότητες. Και επαναλαμβάνω ότι εμείς, τουλάχιστον, έχουμε κάνει κάθε τι το δυνατόν, έχουμε εργαστεί και εργαζόμαστε σκληρά για να ανοίξει το συντομότερο``, είπε συστήνοντας, παράλληλα, υπομονή.

    Επίσκεψη Μπαρόζο --------------------

    Η επίσκεψη του Προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην Κύπρο είναι μια καλή ευκαιρία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συζητήσει για το Κυπριακό και ευρύτερα θέματα που αφορούν την Κύπρο ως χώρα - μέλος της ΕΕ, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Η επαφή του Προέδρου Χριστόφια με τον κ. Μπαρόζο είναι συχνή και τον ενημερώνει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, επειδή ``εμείς θέλουμε, επιδιώκουμε και εργαζόμαστε έτσι ώστε η ΕΕ να διαδραματίσει το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει, για να βοηθηθούν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού``.

    Είναι γνωστό ότι από την πρώτη στιγμή που εξελέγη ο Πρόεδρος Χριστόφιας, πρόσθεσε, και είχε την πρώτη του συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, του είχε ζητήσει να ασκήσει η ΕΕ την επιρροή της στην Τουρκία ώστε να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα να βοηθήσει στην εξεύρεση μιας λύσης που να ικανοποιεί τα συμφέροντα του κυπριακού λαού στο σύνολό του.

    ``Δεν θεωρούμε τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Μπαρόζο αυτό το θέμα ήγειρε στην ίδια την Τουρκία, μιλώντας στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, ούτε και θεωρούμε τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Μπαρόζο αποφάσισε και δημιούργησε ομάδα παρακολούθησης του Κυπριακού, υπό τη δική του προεδρία, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή``. Αυτά τα παραδείγματα, συνέχισε, είναι απτές αποδείξεις της συνεχούς προσπάθειας να αξιοποιηθεί ο ευρωπαϊκός παράγοντας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου με τις επαφές που έχουν στην ΕΕ, πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεύμα που θα έχει ο Πρόεδρος της Κομισιόν με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον κ. Ταλάτ αύριο και εάν υπάρχει ατζέντα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι με την ευκαιρία της εδώ επίσκεψης του κ. Μπαρόζο, είναι μια καλή ευκαιρία σε ένα γεύμα να υπάρξει μια ελεύθερη συζήτηση. ``Αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα κάνουμε διαπραγματεύσεις. Οι διαπραγματεύσεις δεν γίνονται υπό την αιγίδα της ΕΕ. Γίνονται υπό μια συγκεκριμένη βάση στην οποία έχουμε συμφωνήσει υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ``.

    Ερωτηθείς πού θα γίνει η συνάντηση του κ. Μπαρόζο με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Στεφάνου παρέπεμψε για διευκρινήσεις στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας ``Αλήθεια``, που φέρει το Βρετανό ΥΠΕΞ να ακυρώνει επίσκεψή του στην Κύπρο επειδή δεν του επιτρέπεται να συναντήσει τον κ. Ταλάτ στο λεγόμενο προεδρικό, ο Εκπρόσωπος περιορίστηκε να πει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως αναγνωρισμένο κράτος διεθνώς, έχει τις διεθνείς του σχέσεις και προσπαθεί, αξιοποιώντας τις, να προβάλλει την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού και ο ΟΗΕ με συγκεκριμένο τρόπο να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος.

    [02] ΒΟΥΛΗ ΣΟΥΗΔΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    Τη συμβολή της Σουηδικής Προεδρίας της ΕΕ η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Ιουλίου στην επίλυση του Κυπριακού με την άσκηση της επιρροής της προς την Τουρκία, ζήτησαν οι βουλευτές των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων από αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Σουηδικού Κοινοβουλίου (RIKSDAGEN) η οποία επισκέπτεται την Κύπρο.

    Την αντιπροσωπεία αποτελούν οι βουλευτές του δεξιού και μέλους του κυβερνώντος συνασπισμού ``Συμμαχία για τη Σουηδία`` Beng -Anders Johansson (επικεφαλής), Bjorn Hamilton, Mikael Cedebratt και Marie Weibull Kornias.

    Oπως ανέφεραν τα μέλη της αντιπροσωπείας, η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Σουηδικού Κοινοβουλίου ασκεί ιδιαίτερη επιρροή στην Κυβέρνηση ως προς τη λήψη αποφάσεων για ευρωπαϊκά θέματα, αφού είναι θεσμοθετημένη η διαβούλευση της με την Κυβέρνηση.

    Οι Σουηδοί βουλευτές ζήτησαν να ενημερωθούν για διάφορες πτυχές του Κυπριακού, ώστε να μπορέσουν να συμβάλουν στην όλη συζήτηση κατά τη διάρκεια της Σουηδικής Προεδρίας.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν την έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου είχε το πρωί της Τετάρτης ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Λουκάς Λουκά.

    Οπως δήλωσε ο ίδιος μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε τις απόψεις του στον Πρόεδρο Χριστόφια τόσο για το θέμα του νέου Αρχηγού της Αστυνομίας όσο και για γενικότερα θέματα που αφορούν αλλαγές στο Σώμα.

    ``Είναι θέμα του Προέδρου να αποφασίσει (για τον νέο Αρχηγό της Αστυνομίας)``, είπε.

    Σύντομα, εκτίμησε, θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το ποιος θα είναι ο νέος Αρχηγός του Σώματος ενώ ερωτηθείς εάν το σύντομα σημαίνει και εντός της ημέρας, απάντησε: ``δεν νομίζω να είναι σήμερα, αλλά είναι θέμα του Προέδρου να αποφασίσει``.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Λουκά είπε ότι έχουν πάρει αποφάσεις όσον αφορά το θέμα της σήψης και της διαφθοράς στην Αστυνομία, τις οποίες θα ανακοινώσουν σύντομα.

    [04] ΚΑ ΑΚΥΡΩΣΗ ΠΤΗΣΕΩΝ

    Συνολικά οκτώ πτήσεις των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ) προς και από Αθήνα και προς και από Θεσσαλονίκη/ Παρίσι θα επηρεάσει η τετράωρη στάση εργασίας στην οποία κατέρχονται από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΚΑ, από την απεργία επηρεάζονται πέραν των 900 επιβατών, οι οποίοι είναι προγραμματισμένο να ταξιδέψουν με πτήσεις της εταιρείας.

    Παράλληλα, οι ΚΑ πληροφορούν το ταξιδιωτικό τους κοινό ότι έχουν αναπροσαρμόσει το πτητικό τους πρόγραμμα.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση των ΚΑ, οι πτήσεις CY322 Λάρνακα - Αθήνα (8.00) και CY 323 Αθήνα - Λάρνακα (10.35) ακυρώνονται, ενώ η πτήση CY312, η οποία θα αναχωρούσε στις 10.15 θα πραγματοποιηθεί στις 11.30 με αεροπλάνο διπλάσιας χωρητικότητας (Airbus 330) στο οποίο θα ταξιδέψουν και οι επιβάτες της πτήσης CY322.

    Η πτήση CY313 Aθήνα Λάρνακα, αντί στις 12.50 θα αναχωρήσει στις 14.15 επίσης με αεροπλάνο Α-330 στο οποίο θα ταξιδέψουν και οι επιβάτες της πτήσης CY 323 που ακυρώθηκε.

    Εξάλλου, η πτήση CY418 Λάρνακα Θεσσαλονίκη/Παρίσι αντί στις 9.00 προγραμματίστηκε να αναχωρήσει στις 11.30, ενώ από Θεσσαλονίκη προς Παρίσι η πτήση θα γίνει στις 14.20.

    Από Παρίσι προς Θεσσαλονίκη η αναχώρηση προγραμματίστηκε στις 17.25 και από Θεσσαλονίκη προς Λάρνακα στις 22.15 (αντί 19.45).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 24 June 2009 - 15:29:12 UTC