Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-07-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΗΓΕΤΩΝ
  • [02] ΕΕ - ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [03] ΧΑ-ΧΑΚ - ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • [04] ΓΡΙΠΗ Α - ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

  • [01] ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΗΓΕΤΩΝ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα έχουν την Πέμπτη την 35η τους συνάντηση, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού.

    Η συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, αρχίζει στις 10:00.

    Στην αυριανή συνάντηση, που πραγματοποιείται στον απόηχο της απόφασης για διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη, οι κύριοι Χριστόφιας και Ταλάτ αναμένεται να συνεχίσουν τη συζήτηση του εδαφικού.

    Στην προηγούμενη συνάντηση των δύο ηγετών, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν ανακοίνωσε συμφωνία επτά σημείων για τη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη.

    [02] ΕΕ - ΝΑΥΤΙΛΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ

    Αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου στην παροχή τεχνογνωσίας προς την ΕΕ στον τομέα της ναυτιλίας, συνιστά η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτρέψει την επιβολή φόρου χωρητικότητας, αντί του εταιρικού φόρου, τόσο σε εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες διαχείρισης πληρωμάτων όσο και εταιρείες τεχνικής διαχείρισης πλοίων. Ταυτόχρονα, η απόφαση αυτή, λόγω του γεγονότος ότι η πλειοψηφία των πλοιοδιαχειριστών έχει έδρα την Κύπρο, παρέχει, όπως εκτιμάται, μια εγγύηση για περαιτέρω εδραίωση της πλοιοδιαχείρισης στο νησί.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας (ΤΕΝ) Σέργιος Σεργίου τόνισε πως η ανακοίνωση της Κομισιόν δείχνει ότι η επιχειρηματολογία της Κύπρου έπεισε τους τεχνοκράτες της Επιτροπής, ενώ ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ΚΝΕ) Θωμάς Καζάκος χαρακτήρισε την ανακοίνωση ως αναγνώριση και επιβράβευση της τεκμηριωμένης επιχειρηματολογίας της Κύπρου.

    Το επόμενο βήμα για την Κύπρο είναι η υποβολή της αναθεωρημένης φορολογικής της νομοθεσίας, στην Κομισιόν, η οποία, εφόσον εγκριθεί, θα αναβαθμίσει την Κύπρο ως την ``πλέον ελκυστική ναυτιλιακή μητρόπολη και στα τρία είδη βασικών ναυτιλιακών δραστηριοτήτων``, σύμφωνα με τον κ. Καζάκο.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 10 Ιουνίου εξέδωσε γνωστοποίηση με την οποία επεκτείνει τη δυνατότητα φορολόγησης ναυτιλιακών εταιρειών διαχείρισης ναυτικών πληρωμάτων με το καθεστώς φόρου χωρητικότητας, όπως ήδη εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις πλοιοκτητριών και πλοιοδιαχειριστριών εταιρειών.

    [03] ΧΑ-ΧΑΚ - ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Τα Χρηματιστήρια Αθηνών και Κύπρου, σε κοινή ανακοίνωση, αναφέρουν ότι «αναγνωρίζοντας τα αμοιβαία οφέλη από τη μέχρι σήμερα συνεργασία τους μέσω της Κοινής Πλατφόρμας και τις σημαντικές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν για την περαιτέρω μελλοντική τους ανάπτυξη, προχώρησαν σήμερα στη διεύρυνση του πλαισίου συνεργασίας τους, με την υπογραφή συμπληρωματικών συμφωνιών».

    «Η μεταξύ του Ομίλου ΕΧΑΕ και του ΧΑΚ διευρυμένη συνεργασία αποσκοπεί στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών προς τους συμμετέχοντες των δύο αγορών και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους, με την αξιοποίηση του μειωμένου λειτουργικού κόστους και των οικονομιών κλίμακας που παρέχει, το ομοιογενές τεχνολογικό και κανονιστικό περιβάλλον λειτουργίας των δύο Χρηματιστηρίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    «Στο πλαίσιο αυτό», προστίθεται, «τα Χρηματιστήρια επαναπροσδιόρισαν τον τρόπο συνεργασίας τους με συμπληρωματικές συμφωνίες ως προς τις ήδη χρησιμοποιούμενες υποδομές και ταυτόχρονα αναγνώρισαν την ανάγκη επέκτασης της συνεργασίας τους με το άνοιγμα της αγοράς παραγώγων στα κυπριακά μέλη, καθώς και της προσφοράς νέων υπηρεσιών αναμετάδοσης της Χρηματιστηριακής Πληροφορίας ΧΑΚ (market data feed), με ανταγωνιστικό κόστος, μέσω των υποδομών και του Δικτύου Αναμεταδοτών Πληροφορίας πελατών του ΧΑ».

    «Τέλος έγινε οριστική διευθέτηση των δικαιωμάτων του κυπριακού Αποθετηρίου για τις κυπριακές μετοχές που διαπραγματεύονται δευτερογενώς στην ελληνική αγορά», καταλήγει η ανακοίνωση.

    [04] ΓΡΙΠΗ Α - ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

    Αλλα δέκα νέα κρούσματα του ιού της Γρίπης Α (Η1Ν1) επιβεβαιώθηκαν την Τετάρτη, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στην Κύπρο στα 58.

    Σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι τα οκτώ από τα νέα κρούσματα αφορούν Κύπριους, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η συμπτωματολογία συνεχίζει να είναι ήπια.

    Μέχρι σήμερα, αναφέρει η ανακοίνωση, έχουν διερευνηθεί εργαστηριακά συνολικά 123 άτομα, τα οποία είχαν παρουσιαστεί στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, με συμπτωματολογία γριπώδους συνδρομής. Σε 58 από αυτά επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά η διάγνωση της Γρίπης Α (Η1Ν1).

    ``Η ροή των περιστατικών ελέγχεται πλήρως και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για την κοινότητα. Αν και η νέα γρίπη έχει λάβει το χαρακτήρα πανδημίας και είναι αναμενόμενο να αυξάνονται τα κρούσματα, επισημαίνεται ότι η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια``, καταλήγει η ανακοίνωση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 1 July 2009 - 11:29:23 UTC