Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-07-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΕΠΟΙΚΟΙ
  • [02] ΖΕΡΙΧΟΥΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΣΕΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
  • [04] ΥΠΟΙΚ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΥΣΚΕΨΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΕΠΟΙΚΟΙ

    Επικριτικά τοποθετήθηκε η ελληνοκυπριακή πλευρά στην απευθείας συνάντηση στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό, σε σχέση με τις δηλώσεις του Οζντίλ Ναμί, του συμβούλου του Τουρκοκύπριου ηγέτη, περί παραμονής όλων των εποίκων στην Κύπρο.

    Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας επιστρέφοντας στο Προεδρικό μετά την ολοκλήρωση της 38ης απευθείας συνάντησης, κατά την οποία όπως είπε, συζητήθηκε το θέμα της ασφάλειας και του Λιμνίτη ενώ έγιναν και οι πρώτες τοποθετήσεις στα θέματα υπηκοότητας, μετανάστευσης και εποίκων, χωρίς ωστόσο να δοθούν αριθμοί.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως με τον Τ/κ ηγέτη είχαν μια μακρά κατ ιδίαν συνάντηση κατά την οποία αντάλλαξαν απόψεις για τρέχοντα ζητήματα.

    «Είχαμε επετείους, έγιναν τοποθετήσεις εκατέρωθεν, τις συζητήσαμε μέσα σε ένα δημιουργικό πνεύμα πρέπει να πω, βεβαίως με θέσεις πάνω σε διάφορα ζητήματα που ακόμα έχουν διάσταση», είπε.

    «Μιλήσαμε», συνέχισε, «για το θέμα της ασφάλειας, όπως το είχα ζητήσει την περασμένη εβδομάδα, θέματα Λιμνίτη, πως προχωράει η όλη προσπάθεια για τη διάνοιξη του οδοφράγματος και έγιναν και οι πρώτες τοποθετήσεις εκατέρωθεν για τα ζητήματα της υπηκοότητας, της μετανάστευσης, για εμάς το ζήτημα των εποίκων».

    Ερωτηθείς αν υπάρχει περιθώριο συμφωνίας στο θέμα των εποίκων, ο κ. Χριστόφιας είπε πως δεν επιθυμεί να διεξάγει συνομιλίες μέσω των ΜΜΕ

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ναμί για παραμονή όλων των εποίκων στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Μιλήσαμε με τον κ,. Ναμί για αυτά τα ζητήματα, ασφαλώς δεν είναι άνθρωπος ο οποίος δεν τα προσέχει αυτά. Βεβαίως τα σημειώσαμε αυτά και τοποθετηθήκαμε. Τοποθετηθήκαμε αντιλαμβάνεστε επικριτικά πάνω σε τέτοιες δηλώσεις. Κατά συνέπεια, είναι στο τραπέζι, θα συζητηθεί το θέμα. Η δική μας η εισαγωγή ήταν εισαγωγή που στηρίζεται σε αρχές και βεβαίως και αναγνωρίζει το μέρος εκείνο που μπορεί να θεωρηθεί ανθρωπιστικό. Και θα συζητήσουμε περαιτέρω».

    Ερωτηθείς αν κατατέθηκε από την ε/κ πλευρά η πρόταση για παραμονή 50 χιλιάδων εποίκων, ο Πρόεδρος σημείωσε πως δεν κατατέθηκε ακόμα τίποτα περί αριθμών.

    «Σήμερα ήταν η πρώτη τοποθέτηση πάνω σε βασικές αρχές που διέπουν το θέμα που σχετίζεται και με τον εποικισμό, σε ό,τι αφορά στο διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό δίκαιο, τις διακηρύξεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κλπ. Να γνωρίζετε ότι οι θέσεις μας είναι θέσεις αρχών εν πάση περιπτώσει. Από εκεί και πέρα θα συζητήσουμε περαιτέρω», συμπλήρωσε.

    Σε ερώτηση σχετικά με τον πληθυσμό των κατεχομένων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως πάγια θέση της δικής μας πλευράς είναι η διεξαγωγή απογραφής πληθυσμού στην Κύπρο, σύμφωνα και με την έκθεση του πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι το 1992, και η οποία είχε υιοθετηθεί και εγκριθεί από το ΣΑ.

    Κληθείς να σχολιάσει το διορισμό Τούρκου Υπουργού που θα ασχολείται με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διερωτήθηκε ποιος είναι αυτός ο Υπουργός και τι έχει δηλώσει.

    «Εν πάση περιπτώσει από την Τουρκία θα γίνονται διάφορες δηλώσεις. Η απάντηση μου είναι ξεκάθαρη: Η Τουρκία έχει τις θέσεις της, εμείς έχουμε τις δικές μας θέσεις. Οι θέσεις οι δικές μας στηρίζονται στα ψηφίσματα των ΗΕ, στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στηρίζονται και στις συμφωνίες ή στις από κοινού ανακοινώσεις που κάναμε με τον κ. Ταλάτ για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, βεβαίως και στην πολιτική ισότητα όπως αυτή προβλέπεται από τα ψηφίσματα των ΗΕ, για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Εμάς οι θέσεις μας έχουν σχέση με ένα κράτος ενωμένο, με ενωμένη οικονομία, με ενωμένους τους θεσμούς, με ενωμένο το λαό της Κύπρου στα πλαίσια της Ομοσπονδίας», τόνισε.

    «Από εκεί και πέρα», συνέχισε, «διάφοροι Τούρκοι επίσημοι και ανεπίσημοι θα εκφράζουν θέσεις και απόψεις. Εάν κάθε φορά θα απαιτείται από εμένα, όποιος μιλήσει στην Τουρκία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να κάνει αντιδήλωση, αυτό είναι αντιπαραγωγικό κατά την άποψη μου, και δεν είναι δημιουργικό και σε σχέση με την προσπάθεια την οποία κάνουμε να λύσουμε το Κυπριακό», κατέληξε.

    [02] ΖΕΡΙΧΟΥΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Θέματα υπηκοότητας, ασύλου, μετανάστευσης και αλλοδαπών ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σύμφωνα με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της 38ης συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων, είπε η συζήτηση επί αυτών των θεμάτων θα συνεχιστεί στην επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών, στις 30 Ιουλίου.

    Οι δύο ηγέτες άρχισαν με μια κατ ιδίαν συνάντηση δύο ωρών κατά την οποία συζήτησαν «πρόσφατες εξελίξεις», ανέφερε ο κ. Ζεριχούν, ενώ στη συνέχεια στις διευρυμένες συνομιλίες ανέγνωσαν «αρχική δήλωση πάνω στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και μετά είχαν μια προκαταρκτική ανταλλαγή απόψεων επί του θέματος».

    Ο κ. Ζεριχούν είπε ότι συμφώνησαν να συναντηθούν την ερχόμενη βδομάδα για να απαντήσουν στις αρχικές δηλώσεις τους και στη συνέχεια, θα έχουν νέα συνάντηση στις 6 Αυγούστου πριν από τις θερινές διακοπές.

    [03] ΣΕΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

    Την αναθεώρηση της πολιτικής της Τουρκίας σχετικά με την συντήρηση των χριστιανικών χώρων λατρείας στην κατεχόμενη από τα κατοχικά στρατεύματα Κύπρο, ζητεί σε μήνυμα της η Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (Σ.Ε.Ε.).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, στο μήνυμά της η Γενική Συνέλευση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Λυών της Γαλλίας μεταξύ 15 21 Ιουλίου με θέμα «Κεκλημένοι εν μια πίστη εν Χριστώ», ζητείται ακόμα όπως η τουρκική κυβέρνηση αναθεωρήσει την πολιτική της σχετικά με την θρησκευτική εκπαίδευση.

    «Απαιτείται η ενίσχυση του σεβασμού των ιερών χώρων και θρησκευτικών μνημείων, η προστασία των ελευθεριών και θρησκευτικών κοινοτήτων» προστίθεται στην ανακοίνωση.

    [04] ΥΠΟΙΚ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΥΣΚΕΨΗ

    Τρόποι αύξησης των δημοσίων εσόδων, χωρίς την επιβολή φόρων, εξετάστηκαν κυρίως στην πρώτη σύσκεψη που συγκάλεσε το Υπουργείο Οικονομικών με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, κύριο μέλημα της Κυβέρνησης είναι η συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3%, δεδομένης της μείωσης των εσόδων του κράτους, αλλά και των μέτρων αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, με ταυτόχρονη διατήρηση της χαμηλής φορολογίας, αλλά και συνέχισης του κοινωνικού προγράμματος της Κυβέρνησης.

    Στη σύσκεψη δόθηκε έμφαση στην αύξηση των εσόδων του κράτους, με κυριότερο το σχέδιο πολεοδομικής αμνηστίας, το οποίο, σύμφωνα με τον Χαρίλαο Σταυράκη, αν εφαρμοστεί σωστά, θα αποφέρει στο κράτος έσοδα της τάξης των 300 εκ. ευρώ.

    Ωστόσο η αντιπολίτευση, διά του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ζητεί συλλογική αντιμετώπιση και εκτιμά ότι με τον ρυθμό της αύξησης των κρατικών δαπανών και της μείωσης των εσόδων θα είναι πολύ δύσκολο το δημοσιονομικό έλλειμμα να συγκρατηθεί κάτω του 4%.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 23 July 2009 - 13:29:14 UTC