Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-07-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε την Τουρκία να αλλάξει την πολιτική της στο Κυπριακό, όχι μόνο για χάρη της Κύπρου, αλλά και για να διευκολύνει τις δικές της ευρωπαϊκές φιλοδοξίες.

    ``Γιατί η Αγκυρα πρέπει να γνωρίζει ότι η Κύπρος δεν μπορεί να συναινέσει στην απρόσκοπτη δική της πορεία προς την Ευρώπη, αν η ίδια η Τουρκία θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει την Κύπρο με υπεροψία και να διεκδικεί έλεγχο και επικυριαρχία πάνω στο κράτος μας``, υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε ομιλία του στην Παναγιά, σε εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Εθνάρχη Μακάριο και τους πεσόντες της αντίστασης στο πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.

    Ακόμη είπε πως ``επιλέγουμε να συμπεριφερόμαστε με τρόπο και να ακολουθούμε πολιτική που στοχεύει να απεγκλωβίσει τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας από τον εναγκαλισμό της Τουρκίας``.

    ``Όταν τα λέμε αυτά μπορεί να ενοχλούνται ορισμένοι από την τουρκοκυπριακή ηγεσία. Είμαι βέβαιος όμως ότι τα λόγια και οι πράξεις μας βρίσκουν απήχηση στις καρδιές εκείνων των συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων που αισθάνονται να ασφυκτιούν μέσα στα δεδομένα της κατοχής και της διαίρεσης``, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως ``κάνοντας τη διαπίστωση ότι τα περισσότερα εξαρτώνται από την τουρκική πολιτική, δεν επιλέγουμε την παθητική ενατένιση των εξελίξεων, αναμένοντας να βελτιωθούν από μόνα τους τα δεδομένα στο Κυπριακό. Αντίθετα, παλεύουμε για να βελτιώσουμε αυτά τα δεδομένα. Παλεύουμε για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις λύσης του προβλήματος, όσο τουλάχιστο εξαρτάται από εμάς``, πρόσθεσε.

    Αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στο Κυπριακό, την ίδια ώρα δεν παραγνωρίζουμε τον παράγοντα ``Τουρκοκύπριοι``, τόνισε. Ιδιαίτερα εκείνων των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας που θέλουν μια ενωμένη πατρίδα, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, προσθέτοντας πως ``δεν μηδενίζουμε τις δικές τους δυνατότητες να επιδράσουν επί των εξελίξεων, φτάνει βέβαια να το θέλουν και να το επιδιώκουν. Είναι με τους Τουρκοκύπριους που μας έταξε η ιστορία αυτού του τόπου να ζήσουμε μαζί``.

    ``Είναι με τους Τουρκοκύπριους που πρέπει να συζητήσουμε και να λύσουμε το πρόβλημα των σχέσεων μεταξύ των δυο κοινοτήτων, αυτό δηλαδή που ονομάζουμε εσωτερική πτυχή του Κυπριακού``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, προσθέτοντας πως ``στο παρελθόν αρκετές φορές ορισμένοι στην ελληνοκυπριακή κοινότητα συμπεριφέρθηκαν με τρόπους που ωθούσαν τους Τουρκοκύπριους στις αγκάλες της Αγκυρας``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε πως ``γνωρίζουμε πολύ καλά`` πως η επίτευξη της λύσης του Κυπριακού ``δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση δεδομένου ότι, ανεξάρτητα από τη δική μας πολιτική βούληση και καλή θέληση, η λύση του Κυπριακού εξαρτάται κύρια από την Τουρκία``.

    ``Χωρίς η Τουρκία να αλλάξει πολιτική, χωρίς να συμμορφωθεί με το διεθνές Δίκαιο, δεν είναι δυνατή η λύση του Κυπριακού. Και αυτό πρέπει να το κατανοήσουν οι πάντες και πολύ περισσότερο η διεθνής κοινότητα και οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μας θλίβει όταν οι αιτιάσεις που επικαλείται η Τουρκία για να δικαιολογήσει την εισβολή και την κατοχή γίνονται εύκολα αποδεκτές από ορισμένους που θα έπρεπε να περιφρουρούν το διεθνές Δίκαιο και πολύ περισσότερο τις αρχές και τις αξίες στη βάση των οποίων οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση``, ανέφερε.

    ``Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η κάθε μέρα που περνά παγιώνει τα τετελεσμένα της κατοχής. Παγιώνει τη διχοτόμηση τόσο επί του εδάφους όσο και στις συνειδήσεις των ανθρώπων. Εμείς ουδέποτε θα συμβιβαστούμε με τη διχοτόμηση``, είπε και πρόσθεσε πως ``αναλαμβάνουμε και θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να ωθούμε τα πράγματα προς την κατεύθυνση της λύσης``.

    Αναφερόμενος στις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε πως ``δεν είμαστε όσο θα θέλαμε ικανοποιημένοι από το βαθμό προόδου που σημειώνεται``.

    Πρόσθεσε πως ``χάριν της Κύπρου και του λαού μας θέλουμε λύση το συντομότερο. Ομως ο χρόνος της λύσης εξαρτάται και συναρτάται άμεσα όχι από κάποια ορόσημα, που έχουν τη δική τους σημασία, αλλά από το κατά πόσο οι προτάσεις που κατατίθενται στο τραπέζι των συνομιλιών υπηρετούν ή όχι το στόχο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας``.

    Είπε πως ο χρόνος της λύσης και πολύ περισσότερο το περιεχόμενο της λύσης εξαρτάται και συναρτάται άμεσα και από το αν τελικά η Τουρκία θα αποφασίσει να αλλάξει πολιτική στο Κυπριακό. Ανέφερε πως η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να δίδει ερμηνείες της λύσης και να καταθέτει προτάσεις που πολλές φορές βγαίνουν εκτός ή αντιφάσκουν με το συμφωνημένο πλαίσιο της λύσης και πως ο λαός πρέπει να γνωρίζει ότι οι δικές μας προτάσεις συνάδουν πλήρως με το συμφωνημένο πλαίσιο και υπηρετούν πλήρως την αντίληψη για μια ενωμένη ομοσπονδιακή δημοκρατία κατοχυρώνοντας τα δικαιώματα και των δυο κοινοτήτων αλλά και των πολιτών.

    Πρόσθεσε πως ``στην προσπάθειά μας να λύσουμε το Κυπριακό επιδιώκουμε τη στήριξη και την αρωγή του διεθνούς παράγοντα. Επιδιώκουμε τη στήριξη και την αρωγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των εταίρων μας στην Ενωση. Κάνουμε πολλά προς αυτή την κατεύθυνση, πολύ περισσότερα από όσα γίνονταν στο παρελθόν. Είναι λυπηρό ορισμένοι να επιμένουν ότι δεν αξιοποιούμε τάχα την Ευρώπη, χωρίς να έχουν τίποτε το συγκεκριμένο να προτείνουν πέραν των όσων ήδη γίνονται``, είπε.

    Σημείωσε πως κατά καιρούς διάφοροι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό δηλώνουν ότι έχουν διδαχθεί από τις εμπειρίες του παρελθόντος και ότι δεν θέλουν να επαναλάβουν λάθη του 2004. ``Εύχομαι να εννοούν αυτά που λένε, αν και στην πράξη ορισμένα πράγματα μαρτυρούν το αντίθετο``, υπογράμμισε.

    Ο διεθνής και ο ευρωπαϊκός παράγοντας, αν πραγματικά θέλουν να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, πρέπει να στηρίξουν χωρίς παρεμβάσεις τη διαδικασία των συνομιλιών και να στρέψουν την επιρροή τους προς την Αγκυρα, είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, είναι πρόβλημα παραβίασης του διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας από την Τουρκία, αλλά και πρόβλημα αποκατάστασης των σχέσεων ανάμεσα στις δυο κοινότητες και αναζήτησης μιας λύσης που να τους επιτρέψει να διαχειριστούν από κοινού τις τύχες της κοινής τους πατρίδας.

    Είπε εξάλλου πως ο Μακάριος είχε τη δύναμη να αναλάβει το βάρος του οδυνηρού συμβιβασμού της ομοσπονδίας, αναγνωρίζοντας ότι είναι η μόνη οδός για απαλλαγή από την κατοχή και για επανένωση της πατρίδας μας, ανέφερε.

    Διερωτήθηκε αφού έχουμε ξεκαθαρισμένους στόχους, πολιτική και τακτική, κατοχυρωμένους με τη λαϊκή ψήφο, τί επιδιώκουν ορισμένοι που πολεμούν με μανία την ομοσπονδία, που καλλιεργούν τη μισαλλοδοξία, το φανατισμό, το σοβινισμό και την εχθρότητα προς τους Τουρκοκύπριους και υπογράμμισε πως ``το κράτος δεν θα επιτρέψει αναβίωση φασιστικών καταστάσεων με τον όποιο μανδύα και αν εμφανίζονται``.

    ``Εκεί που παραβιάζεται ο νόμος, εκεί που υβρίζονται και προπηλακίζονται θεσμοί, εκεί που καλλιεργείται το μίσος και η εχθρότητα, εκεί που προάγεται ο φανατισμός, το κράτος θα απαντά αποφασιστικά ενεργοποιώντας όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το Σύνταγμα και τους Νόμους``, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Πρόσθεσε πως και οι πολίτες και οι πολιτικές δυνάμεις ``έχουμε χρέος να απαντήσουμε και να απομονώσουμε τις δυνάμεις του φανατισμού και της εκτροπής``.

    Παλεύουμε για λύση του Κυπριακού στη βάση αρχών. Στη βάση των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου, στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου. Στόχος μας είναι η απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή και τις όποιες ξένες εξαρτήσεις, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Υπογράμμισε πως στόχος μας είναι ο τερματισμός του εποικισμού, η επανένωση της χώρας μας, του κράτους μας, της οικονομίας, των θεσμών και του λαού, η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων, η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας.

    ``Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους. Και πραγματικά αισθανόμαστε θλίψη όταν κάποιοι με αφορμή στάσεις και δηλώσεις της τουρκικής πλευράς ή και ξένων διπλωματών έρχονται να αμφισβητήσουν τα κίνητρα και τους στόχους μας, έρχονται να αμφισβητήσουν τον πατριωτισμό μας``, είπε.

    Ανέφερε πως ``από την άλλη μας εγκαρδιώνει η στήριξη του λαού ανεξάρτητα πολιτικής και κομματικής προέλευσης του καθενός, που βλέπει, αναγνωρίζει και εκτιμά τον αγώνα που διεξάγουμε``.

    Είπε ακόμη πως η Κυβέρνηση θα αναλάβει εκστρατεία για να διαφωτίσει το λαό για τις βασικές αρχές που θα διέπουν τη δομή και τη λειτουργία του ομοσπονδιακού κράτους και πως ο λαός πρέπει επίσης να γνωρίζει ότι το κύριο χαρακτηριστικό της ομοσπονδίας και της πολιτικής ισότητας θα είναι η αποτελεσματική συμμετοχή και των δυο κοινοτήτων στη διακυβέρνηση του κοινού μας κράτους.

    Καταλήγοντας ανέφερε πως ``ο Μακάριος μας άφησε βαριά κληρονομιά. Μας άφησε πάνω απ όλα την εντολή να δικαιώσουμε την Κύπρο και το λαό μας οδηγώντας την πάλη για απελευθέρωση και επανένωση σε αίσιο τέρμα`` και πως ``σήμερα αποτίνουμε φόρο τιμής όχι μόνο στον Μακάριο αλλά και στους ήρωες της Δημοκρατικής Αντίστασης και στους ήρωες και πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή``.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Σε διήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου θα συνεχισθεί η συζήτηση επί της πορείας των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και του θέματος της αξιολόγησης της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.

    Μιλώντας μετά την τρίωρη συνεδρία του σώματος, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε ενδελεχώς τα μέλη του Εθνικού για την πορεία των διαπραγματεύσεων στις απευθείας συνομιλίες στη βάση εγγράφων που έχουν δοθεί.

    ``Θέμα συζήτησης στη συνεδρία ήταν επίσης, η αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στο επόμενο Συμβούλιο της ΕΕ τον Δεκέμβρη. Τα κόμματα εξέφρασαν τις εποικοδομητικές θέσεις τους στο θέμα και έγινε μια πρώτη συζήτηση. Στην επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου, τα κόμματα θα καταθέσουν τις απόψεις τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και θα συνεχισθεί η συζήτηση στο θέμα της αξιολόγησης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας``.

    Ερωτηθείς σχετικά ο Εκπρόσωπος είπε ότι όλα τα κόμματα κατέθεσαν σήμερα θέσεις και απόψεις για την αξιολόγηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, κάποια προφορικά, κάποια επιφυλάχθηκαν να καταθέσουν εγγράφως ενώ το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ έδωσαν σήμερα εγγράφως τις θέσεις τους.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν κάλεσε ``για μια ακόμα φορά τον ΟΗΕ και την ΕΕ να θέσουν επιτέλους την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της, αλλά και των υποχρεώσεών της έναντι της διεθνούς κοινότητας, του διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς έννομης τάξης``.

    ``Ενόψει της αξιολόγησης της προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας τον ερχόμενο Δεκέμβρη, επιθυμούμε να προειδοποιήσουμε με απόλυτη σαφήνεια ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν θα είναι απρόσκοπτη αν συνεχίσει να αρνείται να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Αγκυρας και τη Δήλωση του Σεπτεμβρίου 2005. Ναι, η Τουρκία θα καταβάλει μεγάλο κόστος αν συνεχίσει την αδιάλλακτη και προκλητική συμπεριφορά της``, πρόσθεσε.

    Σε χαιρετισμό του στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τον Εθνάρχη Μακάριο και τους πεσόντες στο πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, στο Πολιτιστικό Κέντρο Εθνάρχη Μακαρίου Γ` στην Παναγιά, ο κ. Καρογιάν είπε ότι ``πρέπουσα και άρτια θα είναι η τιμή που αποδίδουμε στον αείμνηστο Εθνάρχη μόνο αν παραμείνουμε όρθιοι και ανυπότακτοι στις επάλξεις του αγώνα του, και αν συνεχίσουμε με συνέπεια και πίστη την πορεία του, την πορεία της τιμής και του καθήκοντος, μέχρι την τελική δικαίωση``.

    Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι ``είμαστε έτοιμοι για έναν έντιμο και δίκαιο συμβιβασμό, όμως δεν αποδεχόμαστε νόθες λύσεις και ένα κλείσιμο του Κυπριακού που δεν θα αποδίδει δικαιοσύνη, δεν θα τερματίζει την κατοχή, δεν θα αποκαθιστά την ενότητα του κράτους, του λαού και των θεσμών και δεν θα τερματίζει τον εποικισμό, δεν αποδεχόμαστε λύση που θα προκύψει από παρθενογένεση ή που θα παρέχει στην Τουρκία εγγυητικά ή επεμβατικά δικαιώματα``.

    [04] ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

    Η οικονομική κρίση κλονίζει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι ανησυχούν για τη δουλειά τους, ενώ στην πλειοψηφία τους πιστεύουν ότι σχετικά με την εξέλιξη της ανεργίας τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

    Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της δημοσκόπησης Ευρωβαρόμετρο που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα 27 κράτη μέλη το Μάιο και τον Ιούνιο.

    Αναφορικά με την Κύπρο, από τις απαντήσεις που δόθηκαν προκύπτει σαφέστατα ότι οι Κύπριοι δεν έχουν πληγεί όσο οι βόρειοι Ευρωπαίοι από την κρίση, αλλά εμφανίζονται από τους πλέον απαισιόδοξους και ανήσυχους για το επόμενο διάστημα.

    Μεταξύ των ερωτηθέντων που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση στην Κύπρο, το 7% (4% στην Ελλάδα), δήλωσε ότι στη διάρκεια της κρίσης έχασε τη δουλειά του. Πρόκειται για τα μικρότερα ποσοστά στην ΕΕ μαζί με το Λουξεμβούργο. Στην ερώτηση εάν κάποιο μέλος της οικογένειας ή φίλος έχασε τη δουλειά του, το 30% των Κυπρίων (28% των Ελλήνων) απάντησε καταφατικά, με μέσο όρο στην ΕΕ 36%.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 24 July 2009 - 19:29:12 UTC