Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-08-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΑΜ - ΤΗΛΛΥΡΙΑ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΑΣΟΥ ΙΣΑΑΚ ΚΑΙ ΣΟΛΩΜΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ``ΗΛΙΟΣ``
  • [04] ΠΑΓΔΑΤΗΣ - ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΣΑΛΕΤΖΕΡ

  • [01] ΥΠΑΜ - ΤΗΛΛΥΡΙΑ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οι θυσίες όλων των πεσόντων για την κυπριακή ελευθερία θα δικαιωθούν, αν καταφέρουμε να άρουμε τις επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής του 1974 και της συνεχιζόμενης κατοχής και να επανενώσουμε την πατρίδα μας, είπε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας.

    Στον επιμνημόσυνο λόγο στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων κατά τις μάχες της Τηλλυρίας τον Αύγουστο του 1964, που έγινε στον Ιερό Ναό Αγίου Ραφαήλ στον Παχύαμμο, ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι ``έχοντας αυτόν το σταθερό στόχο, αγωνιζόμαστε με πρωτεργάτη τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, για να κλείσουμε τις πληγές της εισβολής και να θέσουμε τις στέρεες βάσεις, ώστε να πρυτανεύσει η ειρήνη, η ευημερία και η ασφάλεια στην πατρίδα μας. Αυτό θα καταστεί δυνατό μόνο με τον τερματισμό του εποικισμού, και με την αποκατάσταση και διασφάλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του λαού μας``.

    ``Αυτοί είναι οι στόχοι που επιδιώκουμε να εκπληρώσουμε με την εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα``, τόνισε και πρόσθεσε ότι επιδίωξη είναι η λύση ``που να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου``.

    Λύση, είπε ``που να καταργεί τα δεδομένα της τουρκικής κατοχής, να τερματίζει τον εποικισμό και να επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία του κράτους, στο πλαίσιο της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας``.

    Η ειρηνική συμβίωση και η επιστροφή στην κατεχόμενη γη μας, αποτελεί το αμετάθετο όραμά μας, τόνισε ο Υπουργός.

    Ο κ. Παπακώστας, είπε ότι «και φέτος προσήλθαμε με δέος σε αυτά τα ιερά χώματα για να αναβαπτιστούμε στα νάματα της θυσίας των άξιων υπερασπιστών της ελευθερίας και της πατρώας γης. Στην φλεγόμενη Τηλλυρία», τόνισε, «πρόβαλε αγέρωχη η παλικαριά όσων αντιστάθηκαν μέχρις εσχάτων στην τουρκική επιδρομή».

    Αναφερόμενος στα γεγονότα της Τηλλυρίας, ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι ``η τουρκική αεροπορία επενέβη και σφυροκόπησε έντονα και αδιάκριτα την περιοχή με ρουκέτες, πολυβολισμούς και με τη χρήση των παράνομων χημικών βομβών ναπάλμ. Μια φρικιαστική και απάνθρωπη πολεμική ενέργεια, χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του τόπου μας``.

    Βομβάρδισαν, χωρίς κανένα δισταγμό, κατοικημένες περιοχές και νοσοκομεία, σκορπώντας τον θάνατο και καίγοντας αμάχους, οικογένειες, γυναίκες, μικρά παιδιά και ηλικιωμένους, ανέφερε.

    Η πατρίδα μας, σημείωσε, τέλος, ο κ. Παπακώστας, έζησε για πρώτη φορά τη φρικτή δοκιμασία του αεροπορικού βομβαρδισμού και η Τηλλυρία μεταβλήθηκε σε πεδίο ολέθρου και απερίγραπτης καταστροφής.

    [02] ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΑΣΟΥ ΙΣΑΑΚ ΚΑΙ ΣΟΛΩΜΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ

    Τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Παραλίμνι, χωροστατούντος του Επισκόπου Νεαπόλεως Πορφυρίου και στην παρουσία του Υπουργού Υγείας Χρήστου Πατσαλίδη, το εθνικο-θρησκευτικό μνημόσυνο των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

    Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Υγείας, ενώ στη συνέχεια σχηματίστηκε πορεία από μοτοσικλετιστές και πλήθος κόσμου προς το κοιμητήριο, όπου τελέστηκε τρισάγιο στους τάφους των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού. Οι μοτοσικλετιστές φορούσαν άσπρες και μαύρες φανέλες, οι οποίες έγραφαν στο μπροστινό και το πίσω μέρος «Οι μοτοσικλετιστές δεν Ξεχνούν. Πορεία Μνήμης Ισαάκ - Σολωμού. Αύγουστος 96 - Αύγουστος 09».

    Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, μεταξύ άλλων, από τους Υπουργούς Δικαιοσύνης Λουκά Λουκά και Υγείας Χρήστο Πατσαλίδη, τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, τον Χωρεπίσκοπο Νεαπόλεως, το Δήμαρχο Παραλιμνίου, βουλευτές Αμμοχώστου όλων των κομμάτων, αντιπροσώπους φοιτητικών οργανώσεων της Κύπρου και του εξωτερικού, τις οικογένειες των ηρωομαρτύρων, από σωματεία και οργανώσεις άλλα οργανωμένα σύνολα.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ``ΗΛΙΟΣ``

    Την ευχή να τελειώσει η δικαστική διαμάχη που έχει ξεκινήσει για την αεροπορική τραγωδία της «Ηλιος» τον Αύγουστο του 2005, εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας Χρήστος Πατσαλίδης.

    Σε δηλώσεις στο κοιμητήριο Παραλιμνίου ύστερα από το ετήσιο μνημόσυνο των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου 2005, ο Υπουργός ανέφερε ότι «σήμερα θυμόμαστε και μνημονεύουμε ακόμα ένα τραγικό συμβάν, τους νεκρούς του αεροπορικού δυστυχήματος. Βλέποντας τους συγγενείς, βλέποντας όλους αυτούς, τον πόνο, κάποιος πράγματι αντιλαμβάνεται την τραγωδία όπου ξεκληρίστηκαν ολόκληρες οικογένειες».

    [04] ΠΑΓΔΑΤΗΣ - ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΣΑΛΕΤΖΕΡ

    Στον τελικό του τουρνουά Τσάλετζερ του Βανκούβερ στον Καναδά, προκρίθηκε ο Μάρκος Παγδατής.

    Ο Κύπριος πρωταθλητής, ο οποίος πέτυχε την πρόκριση στον τελικό αφού νίκησε στον ημιτελικό τον Αλεξ Μπογκτάνοβιτς, 235ο στην παγκόσμια κατάταξη (3-6, 6-4, 6-3) θα αντιμετωπίσει το Βέλγο Xavier Malisse.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 9 August 2009 - 11:29:14 UTC