Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-09-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ - ΠΡΟΤΟΜΗ
  • [03] EUROSTAT - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΜΑΡΦΙΝ ΛΑΙΚΗ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Τη δεύτερη τους συνάντηση στο πλαίσιο της β` φάσης των απευθείας διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, πραγματοποιούν την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 10 το πρωί στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας, όπου διεξάγονται εδώ και ένα χρόνο οι συνομιλίες.

    Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα συζητήσουν τις γεφυρωτικές προτάσεις πάνω στο κεφάλαιο διακυβέρνηση και συγκεκριμένα στο θέμα της εκλογής Προέδρου και Αντιπροέδρου της Ομόσπονδης Κύπρου, τις οποίες κατέθεσαν στην τελευταία τους συνάντηση στις 10 Σεπτεμβρίου, όπως είχε δηλώσει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

    Οι απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων άρχισαν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στις 3 Σεπτεμβρίου 2008, με στόχο την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΜΑΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ - ΠΡΟΤΟΜΗ

    Μέσα από τον πολιτισμό καλλιεργούμε το αίσθημα προοπτικής και αισιοδοξίας για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και να επανενώσουμε την πατρίδα μας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Σε χαιρετισμό του στην τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Μάριου Τόκα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ``η επανένωση της Κύπρου παραμένει ο αμετάθετος στόχος μας``.

    ``Δέσμευση μας είναι η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή για την επανένωση της πατρίδας μας, την απαλλαγή από την κατοχή, την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον τερματισμό του εποικισμού και την απελευθέρωση της Κύπρου από οποιασδήποτε μορφής κηδεμονίες``, πρόσθεσε. Για μας, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η μουσική, ο πολιτισμός, η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελεί θέμα επιβίωσης.

    ``Η μουσική ανοίγει παράθυρα ελπίδας, προδιαγράφει προοπτικές για την ύπαρξη και την ανάπτυξη μας, καλλιεργεί την αισιοδοξία για το αύριο. Μέσα από τον πολιτισμό καλλιεργούμε το αίσθημα προοπτικής και αισιοδοξίας για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και να επανενώσουμε την πατρίδα μας. Αλλά και για να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα αλλοτρίωσης και υπόσκαψης των θεσμών και των αξιών. Για να έχουμε μια αρμονική και παράλληλη ανάπτυξη του οικονομικού επιπέδου με το πολιτιστικό επίπεδο του λαού μας. Υπάρχει σοβαρή αντίφαση σε μια κοινωνία όταν η οικονομική ανάπτυξη της δεν συμβαδίζει με την πολιτιστική``, σημείωσε. Αυτή η αντίφαση, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκφράζεται μέσα από μια σειρά στρεβλώσεων που οδηγούν με αρνητικό τρόπο στην υποβάθμιση των διαπροσωπικών σχέσεων αλλά και της ποιότητας ζωής της ίδιας της κοινωνίας.

    [03] EUROSTAT - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ - ΚΥΠΡΟΣ

    Μικρή αύξηση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, αλλά εξακολουθεί να παραμένει με θετικό πρόσημο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Η Κύπρος για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κατέγραψε αρνητικό πληθωρισμό (-0,9%), ενώ στην Ελλάδα αυξήθηκε. Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην ευρωζώνη ανήλθε τον περασμένο μήνα σε -0,2% από -0,7% τον Ιούλιο. Στο σύνολο της ΕΕ κυμάνθηκε στο 0,6% από 0,2% τον Ιούλιο.

    Αρνητικό ποσοστό πληθωρισμού καταγράφηκε σε 9 από τις 16 χώρες της ευρωζώνης, με το ψηλότερο στην Ιρλανδία (-2,4%), ενώ ακολούθησαν η Πορτογαλία (-1,2%) και η Κύπρος (-0,9%). Στο σύνολο της ΕΕ, τα ψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στην Ουγγαρία (5,0%), στη Ρουμανία (4,9%) και στην Πολωνία (4,3%).

    Σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία, τους τελευταίους 12 μήνες (Αύγουστος 2009 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2008), καταγράφηκαν αυξήσεις στις τιμές εστιατορίων και καφέ 1,8%, ηλεκτρικής ενέργειας 3,0%, επισκευών αυτοκινήτων 3,9%, ενοικίων 1,8% και τσιγάρων 5,8%. Αντίθετα, υποχώρησαν οι τιμές πετρελαίου θέρμανσης 32,5%, καυσίμων μεταφορών 13,6%, γαλακτοκομικών-αυγών 3,8%, οπτικοακουστικών 12,9%, φυσικού αερίου 8,9% και φρούτων 6,1%.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΜΑΡΦΙΝ ΛΑΙΚΗ

    Ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης χαιρέτισε ως ``πάρα πολύ θετική`` την απόφαση της Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζας όπως διατηρήσει την έδρα της στην Κύπρο.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ύστερα από συνάντηση με την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ, ο κ. Σταυράκης είπε ότι η εξέλιξη αυτή ``είναι μια μεγάλη επιτυχία όλων μας, και της Κυβέρνησης και του ΥΠΟΙΚ και της Κεντρικής Τράπεζας, το ότι έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε στην Κύπρο τον δεύτερο μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό οργανισμό``.

    ``Ο,τι και να λέμε, σίγουρα αν έφευγε από την Κύπρο θα είχαμε αρνητικές επιπτώσεις και στα έσοδα του δημοσίου, αλλά και στην προσπάθεια να φέρουμε ξένες επενδύσεις``, είπε και κατέληξε: ``Αρα σίγουρα είναι κάτι πάρα πολύ θετικό αυτή η απόφαση της Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζας να μείνει στην Κύπρο``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 16 September 2009 - 17:29:13 UTC