Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-09-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΤΑΛΑΤ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι υπάρχει μετακίνηση της τουρκικής πλευράς στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι οι νέες αναθεωρημένες προτάσεις για το θέμα της διακυβέρνησης θα δοθούν στους ειδικούς για περαιτέρω επεξεργασία.

    Μιλώντας στο Προεδρικό Μέγαρο κατά την επιστροφή του από τη συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη για τις 2 Οκτωβρίου αναβάλλεται και ότι στη συνέχεια θα πραγματοποιούνται δύο ή περισσότερες συναντήσεις την εβδομάδα, προσθέτοντας ότι στην επόμενη συνάντηση μάλλον θα συζητηθεί το περιουσιακό.

    ``Είχαμε κατ` ιδίαν συνάντηση. Ηταν σύντομη η συνάντηση διότι αναχωρώ για τις Βρυξέλλες. Εχουμε αποφασίσει οι προτάσεις που δόθηκαν και από τις δύο πλευρές για το θέμα της διακυβέρνησης, νέες αναθεωρημένες προτάσεις, να δοθούν στους ειδικούς να τις επεξεργαστούν περαιτέρω``, είπε.

    Ανέφερε ότι η συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη για τις 2 Οκτωβρίου αναβάλλεται ``για ευνόητους λόγους``, προσθέτοντας ότι θα γίνουν συναντήσεις στις 7, 8, 14 και 15 Οκτωβρίου.

    ``Θα κάνουμε δύο συναντήσεις κάθε εβδομάδα και θα δούμε αν μπορούμε και περισσότερες``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Ερωτηθείς εάν οι νέες προτάσεις φέρνουν τις θέσεις των δύο πλευρών πιο κοντά, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``είναι βελτιωμένες, εν πάση περιπτώσει, οι προτάσεις``.

    ``Υπάρχει μετακίνηση από την τουρκική πλευρά στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας``, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Σε παρατήρηση ότι έγινε λόγος για εκλογή από τη Γερουσία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``έχουμε τις απόψεις μας, τις οποίες θα συζητήσουμε, εν πάση περιπτώσει, και τις επιφυλάξεις μας, βεβαίως``.

    ``Εχουμε διαφορετική άποψη εμείς. Θέλουμε να εκλέγεται ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος από το λαό``, πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν οι αναθεωρημένες προτάσεις είναι αυτές της προηγούμενης συνάντησης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε: ``Ασφαλώς, ναι. Σήμερα απλώς κουβεντιάσαμε για τη διαδικασία και βεβαίως ανταλλάξαμε απόψεις, σε φιλικό πνεύμα, ευρύτερα``.

    Σε ερώτηση εάν θα συζητηθεί το περιουσιακό στην επόμενη συνάντηση, αφού οι προτάσεις για τη διακυβέρνηση θα παραπεμφθούν στους ειδικούς για επεξεργασία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε: ``Νομίζω, ναι``.

    Σε σχέση με το Εθνικό Συμβούλιο και ερωτηθείς εάν, με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί, μπορεί να υπάρξει κατάληξη σε ένα κοινό πλαίσιο εντός του οποίου να κινηθεί η ε/κ πλευρά μέχρι το Δεκέμβριο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: ``Θα προσπαθήσω, θα κάνω ό,τι είναι δυνατό, χωρίς βεβαίως να παραβιάζω και αρχές ή και δεσμεύσεις της ε/κ πλευράς μέχρι σήμερα πάνω στη διαδικασία των συνομιλιών και την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού``.

    Σε ερώτηση για αναφορές στα πρακτικά της συνάντησης της Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρας Μπακογιάννη και του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι δεν σχολιάζει πρακτικά και εξέφρασε ``λύπη`` για κάποια πράγματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

    ``Εάν υπάρχουν πρακτικά, όπως παρουσιάζονται, υπάρχουν βεβαίως σημαντικά πράγματα τα οποία εμένα με ανησυχούν και πρέπει να εκφράσω τη λύπη μου``, κατέληξε.

    [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΤΑΛΑΤ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ

    Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου αποφάσισαν την Πέμπτη να επιταχύνουν το ρυθμό των συναντήσεών τους και να συναντώνται, τουλάχιστον για τον μήνα Οκτώβριο, δύο φορές την εβδομάδα.

    Οι δύο ηγέτες, οι οποίοι πραγματοποίησαν τη δεύτερή τους συνάντηση στο πλαίσιο του β γύρου των απευθείας συνομιλιών, συνέχισαν τη συζήτηση για το κεφάλαιο της διακυβέρνησης.

    Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν δήλωσε μετά τη συνάντηση, η οποία άρχισε στις 1000 και ολοκληρώθηκε στις 1145, ότι αρχικά οι δύο ηγέτες είχαν μια κατ ιδίαν συνάντηση μιάμιση ώρας στην παρουσία των συμβούλων τους Γιώργου Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί.

    «Οταν βγήκαν έξω», είπε ο κ. Ζεριχούν, «μας είπαν ότι είχαν μια πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων και μας έδωσαν ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με τα όσα αποφάσισαν για το πρόγραμμα συναντήσεων του Οκτωβρίου».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 17 September 2009 - 13:29:16 UTC