Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-09-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΓΓ ΟΗΕ
  • [02] ΓΓ ΟΗΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΚΙΝΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΓΓ ΟΗΕ

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριος Καρογιάν κάλεσε τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ να περιοριστεί στους όρους εντολής του.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι -μουν σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Μπαν εξέφρασε εκτίμηση στην υποστήριξη της Τουρκίας στις προσπάθειες του Ειδικού Συμβούλου του Αλεξάντερ Ντάουνερ και αισιοδοξία για τις συνομιλίες, ο κ. Καρογιάν είπε ότι «επιχειρείται να περάσει το μήνυμα ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις».

    Μιλώντας μετά τη λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε ότι «η δική μας εκτίμηση είναι ότι μηδαμινή είναι η πρόοδος που έχει συντελεστεί στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων και αυτό λόγω της τουρκικής αδιάλλακτης και στείρας στάσης που ακολουθεί».

    Σημείωσε ότι «στα κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα δεν υπήρξε καμία μετακίνηση της τουρκικής πλευράς, αντίθετα όλες οι προτάσεις και οι εισηγήσεις που καταθέτει η Τουρκία, είναι προτάσεις και εισηγήσεις που παραπέμπουν στη συνομοσπονδία και σε λύση δύο κρατών».

    Πρόκειται, συνέχισε, για «προτάσεις έξω από τα πλαίσια των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, προτάσεις που παραβιάζουν αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Όπως είπε, «δεν μπορώ να αντιληφθώ σε ποιό επίπεδο και σε ποιό σημείο συντελείται πρόοδος», χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «πενιχρά» τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων.

    Ο κ. Καρογιάν είπε ότι «για τα ζητήματα που αφορούν τις εγγυήσεις, την ασφάλεια, τους εποίκους, το εδαφικό και το περιουσιακό, πέραν από την κατάθεση των θέσεων αρχής της κάθε πλευράς, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική συζήτηση».

    Ερωτηθείς πώς τότε ο ΓΓ του ΟΗΕ εκφράζει αισιοδοξία για τις συνομιλίες, είπε ότι «υπάρχει μια έντονη άποψη και θέση από ορισμένους κύκλους να θέλουν να δημιουργήσουν αυτό το κλίμα», και πρόσθεσε ότι «δεν είναι ασυνήθιστο σε διαπραγματεύσεις και ιδιαίτερα όταν όλοι ξέρουν ότι το Δεκέμβριο η Τουρκία θα περάσει μέσα από αξιολόγηση και εξέταση για το κατά πόσον έχει εκπληρώσει υποχρεώσεις και δεσμεύσεις».

    Επισήμανε ότι «και σ αυτό το επίπεδο τα αποτελέσματα όχι μόνο είναι πενιχρά αλλά και ανύπαρκτα. Η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει καμία υποχρέωση της», συμπλήρωσε.

    Άρα, συνέχισε, «ο διεθνής παράγοντας και κάποιοι ισχυροί παράγοντες αυτού του διεθνούς περιβάλλοντος προσπαθούν να στείλουν αυτό το μήνυμα ότι τα πράγματα είναι αισιόδοξα, ότι κινούνται τα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας».

    Ανέφερε ότι «αυτά στην πράξη επιβεβαιώνονται και όχι βέβαια με εύηχα λόγια και συνθήματα ή ωραιοποιημένες ατάκες», σημειώνοντας ότι σημασία έχει το αποτέλεσμα.

    Ανέφερε, επίσης, ότι «και αν κάνουν όλοι την αποτίμηση και ιδιαίτερα ο διεθνής παράγοντας και εκείνοι που έχουν άμεση εμπλοκή για το τι έχει γίνει στον πρώτο γύρο θα διαπιστώσουν ότι η τουρκική πλευρά με τη στάση της δεν επιτρέπει καμιά αισιοδοξία και καμία προοπτική γιατί όλες οι προτάσεις της ακυρώνουν, βρίσκονται σε πλήρη διάσταση με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, και αυτό ενδιαφέρει το ΓΓ του Διεθνούς Οργανισμού, με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ».

    Ερωτηθείς κατά πόσον τα αισιόδοξα μηνύματα που στέλλονται από το εξωτερικό έχουν ως στόχο στο να βοηθηθεί η Τουρκία κατά την αξιολόγηση της τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ο κ. Καρογιάν είπε χαρακτηριστικά : «με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια».

    Σημείωσε ότι «κάποιοι ισχυροί παίχτες του διεθνούς συστήματος θέλουν ακριβώς να διευκολύνουν την Τουρκία για να περάσει χωρίς τιμωρία την αξιολόγηση του Δεκεμβρίου».

    Πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια προσπάθεια να δοθεί μια ώθηση σ αυτή τη διαδικασία. Εμείς δεν έχουμε ένσταση στο να δοθεί αυτή η ώθηση, όμως αυτή η ώθηση δεν πρέπει να είναι μια ψευδεπίγραφη ώθηση αλλά πρέπει να είναι ουσιαστική».

    «Γι αυτό λέμε πολλές φορές», συνέχισε, ότι «αν θέλουν να δουν πραγματική πρόοδο στο Κυπριακό θα πρέπει να στρέψουν το βλέμμα, την προσοχή και τις πιέσεις τους προς την Τουρκία».

    Ανέφερε ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι κινείται με καλή πίστη, κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει ότι οι προτάσεις που υποβάλλουμε είναι έξω από τα πλαίσια, τη βάση και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς δικαίου και της ΕΕ».

    Είπε, επίσης, ότι «αυτοί που θέλουν να είναι αισιόδοξοι και θέλουν να δουν πρόοδο στο Κυπριακό οφείλουν να στρέψουν τις πιέσεις τους προς την Τουρκία γιατί εκεί είναι το κλειδί».

    Αν θέλουν, πρόσθεσε, «να παραγνωρίσουν αυτό το γεγονός ας μην διανοηθούν να στρέψουν πιέσεις πάνω στη δική μας πλευρά. Δεν είναι δηλαδή το θύμα που θα πρέπει να πιέζεται, είναι ο θύτης, και η Τουρκία είναι ο θύτης», ξεκαθάρισε.

    Ο κ. Καρογιάν πρόσθεσε ότι «όπως σωστά είπε ο Πρόεδρος χθες, εμείς δεν πρόκειται να ξεπουλήσουμε πατρίδες».

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ να έχει σχέση με εταιρείες τουρκικών συμφερόντων, είπε ότι «ακούγονται και έρχονται στην αντίληψη μας πολλά και διάφορα πράγματα. Εμείς πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στον τρόπο που πολιτευόμαστε και είμαστε».

    «Από την άλλη πλευρά όμως, ο κ. Ντάουνερ έχει συγκεκριμένους όρους εντολής. Αυτούς τους όρους εντολής θα πρέπει να τους εκπληρώσει. Δεν επιτρέπεται στον κ. Ντάουνερ ή στον οποιοδήποτε κ. Ντάουνερ να υπερβαίνει αυτούς τους όρους», συμπλήρωσε

    Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να είναι προσεκτικός σ αυτά που λέει και σ αυτά που κάνει έτσι που να είναι και αξιόπιστος».

    Όπως είπε, «έχουμε διαπιστώσει την τελευταία περίοδο εκτροπές από αυτά τα πράγματα, οι οποίες έχουν υποδειχθεί εκεί και όπου πρέπει».

    Ακολούθως, ανέφερε ότι «θέλω να στείλω ένα μήνυμα στον κ. Ντάουνερ και σε όλους όσοι εμπλέκονται και θέλουν να είναι αξιόπιστοι, αποτελεσματικοί και σοβαροί είναι να φροντίσουν να περιορίζονται στους όρους εντολής τους και σωστά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πει ότι δεν δέχεται ούτε επιδιαιτησία, οποιασδήποτε μορφής άμεσης ή έμμεσης, ούτε και αυστηρά χρονοδιαγράμματα, ούτε και λογικές που θέλουν τα άνομα να παρουσιάζονται ως νόμιμα».

    Γι αυτό το λόγο ο κ. Ντάουνερ, πρόσθεσε, «θα πρέπει να περιοριστεί στους όρους εντολής του που είναι να διευκολύνουν τη διαδικασία αυτή και όχι με διάφορους τρόπους είτε να στιγματίζουν πολιτικές προσωπικότητες είτε ακόμη και με κάποιες τοποθετήσεις ιδιωτικές ή μη να στέλλονται λανθασμένα μηνύματα».

    Ο κ. Ντάουνερ, συνέχισε, «δεν είναι ο αρμόδιος να αποφαίνεται αν για παράδειγμα στο θέμα των εποίκων θα μπορεί αυτό το πράγμα το οποίο λέμε να δικαιολογηθεί και να μην δικαιολογηθεί».

    Σημείωσε ότι «ο κ. Ντάουνερ οφείλει να ακολουθεί πιστά τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν τοποθετηθεί» και πρόσθεσε ότι «ο κ. Ντάουνερ είναι υπηρέτης του διεθνούς δικαίου, αυτός είναι ο ρόλος του και σ αυτό το ρόλο θα πρέπει να περιοριστεί».

    Οι προσωπικές απόψεις, είπε, «δεν ενδιαφέρουν κανένα. Αυτό που ενδιαφέρει είναι πώς οι υπηρέτες των συμφερόντων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πρέπει να συμπεριφέρονται».

    Καταλήγοντας είπε ότι «ο κ. Ντάουνερ θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός διότι με όλα αυτά τα οποία ακούγονται και γίνονται την τελευταία περίοδο σίγουρα δεν ενισχύουν την αξιοπιστία του κ. Ντάουνερ και σίγουρα θα του δυσκολέψουν και το ρόλο στη μετέπειτα φάση του Κυπριακού».

    [02] ΓΓ ΟΗΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αναφορά στο Κυπριακό έκανε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, ανοίγοντας τις εργασίες της 64ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Μιλώντας ενώπιον του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και τουλάχιστον 140 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ο κ. Μπαν έκανε λόγο για «φρέσκες ευκαιρίες στην Κύπρο», στην σχετική του αναφορά στις δραστηριότητες του οργανισμού για τις περιφερειακές κρίσεις.

    «Εργαστήκαμε για να σταματήσουμε την αιματοχυσία στη Γάζα, όπου ακόμη άνθρωποι συνεχίζουν να υποφέρουν. Θέματα δικαιοσύνης και καταλογισμού ευθυνών χρειάζεται να αντιμετωπιστούν. Πρέπει να αναβιώσουμε τις διαπραγματεύσεις στην κατεύθυνση μιας λύσης δύο κρατών και συνολικής ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Στο Αφγανιστάν, αντιμετωπίζουμε ένα δύσκολο περιβάλλον, όπου οι πρόσφατες εκλογές αποκάλυψαν σοβαρά προβλήματα. Ομως, ας μην ξεχνούμε την πρόοδο που σημειώθηκε, πρόοδο επί της οποίας μπορούμε να οικοδομήσουμε. Είμαστε δεσμευμένοι να δούμε τους Αφγανούς να εξέρχονται από την μακρά νύχτα τους και θα μείνουμε μαζί τους. Υποσχόμαστε ακόμη να μείνουμε στο πλευρό του λαού του Πακιστάν».

    Συνεχίζοντας ο κ. Μπαν είπε ότι «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στο Τιμόρ, στην Αϊτή, στη Σιέρα Λεόνε και στο Νεπάλ. Βλέπουμε σιωπηρή πρόοδο στο Ιράκ και φρέσκες ευκαιρίες στην Κύπρο».

    [03] ΚΙΝΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, η οποία διαδραματίζει ρόλο κυρίως στα πλαίσια του ΟΗΕ, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για λύση του Κυπριακού που να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες των δύο πλευρών και να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κυπριακού λαού, δήλωσε ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο, Zhao Yali.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου με την ευκαιρία της 60ης επετείου της ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της συμπλήρωσης της θητείας του στην Κύπρο, ο κ. Ζάο είπε ότι το Κυπριακό «είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπωρεί την Κύπρο, τους Ε/κ και τους Τ/κ».

    Η θέση της κινέζικης κυβέρνησης πάνω σε αυτό το θέμα, συνέχισε, «είναι ξεκάθαρη, είναι διαχρονική, υποστηρίζουμε με συνέπεια και σταθερότητα την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία της Κύπρου, και πάντοτε λέμε ότι αυτές οι αρχές πρέπει να διαφυλαχθούν και να σεβαστούν. Και το πρόβλημα να επιλυθεί πάνω στην βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, και η λύση πρέπει να γίνει αποδεκτή και από τους Ε/κ και τους Τ/κ. Πρέπει να λάβει υπόψη και τις ανησυχίες των δύο πλευρών και να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κυπριακού λαού».

    Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας», πρόσθεσε, «διαδραματίζουμε ένα ρόλο κυρίως στα πλαίσια του ΟΗΕ και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Και αυτή είναι η θέση και πολιτική της Κίνας πάνω σε αυτό το θέμα», είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 23 September 2009 - 17:29:13 UTC