Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-09-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΔΕΙΠΝΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΔΕΙΠΝΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε πως «αγωνιζόμαστε να κάμψουμε την αδιαλλαξία των ξεροκέφαλων της Αγκυρας`` και να πείσουμε τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να λειτουργήσει ως Κύπριος, ανεξαρτήτως των οδηγιών της Αγκυρας, κάτι που χαρακτήρισε ως πάρα πολύ δύσκολο.

    Μιλώντας στο ετήσιο δείπνο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, με τιμώμενο πρόσωπο ένα βετεράνο ομογενή πρώην στέλεχος της Ομοσπονδίας, αγωνιστή στις προσπάθειες για την Κύπρο, Χαμπή Νικολάου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας μίλησε για τον αγώνα που δίνουμε παγκοσμίως για πειστούν αυτοί που είχαν μεταπειστεί «ότι στην Κύπρο παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο, ο καταστατικός χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και γενικότερα όλες οι συμβάσεις περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε διεθνείς, είτε ευρωπαϊκές».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι το παράδοξο που συμβαίνει είναι πως από θύτης, κατάντησε η Τουρκία, με την ενίσχυση ισχυρών φίλων της να εμφανίζεται ως θύμα και να εμφανιζόμαστε εμείς τα θύματα ως θύτες. Είναι παράδοξο, συνέχισε, να θεωρείται ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι κάτι το φυσιολογικό.

    «Ε λοιπόν, δεν είναι φυσιολογικό για την Κύπρο η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Βεβαίως η αλήθεια είναι ότι εμείς οι ίδιοι, ένεκα χειρισμών και αυτοχειρίας που διαπράξαμε με τη Χούντα, την ΕΟΚΑ Β και το πραξικόπημα φέραμε τους Τούρκους στην Κύπρο``, είπε.

    ``Περνούμε από τότε μία φοβερή τραγωδία. Κι όμως, κάνοντας ο Μακάριος αυτή μεγάλη παραχώρηση, αυτό τον ιστορικό συμβιβασμό της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο κράτος σε ομοσπονδιακό με δύο περιφέρειες - πράγμα που ποτέ φυσιολογικά δεν μπορούσε να γίνει στην Κύπρο γιατί ο πληθυσμός της ζούσε ανάμεικτος σε όλες τις γωνιές του νησιού όχι απλώς για να ικανοποιήσει τους Τουρκοκύπριους, αλλά πρώτα απ όλα για να θέσει τέρμα στην κατοχή``, ανέφερε.

    ``Αυτή είναι η προϋπόθεση. Για να τα πάρει η Τουρκία και να φύγει, για να επανενωθεί ο τόπος, για να δικαιωθούν και οι πρόσφυγες, για να ανευρεθούν και οι αγνοούμενοι, για να τερματιστεί αυτή η τραγωδία πάνω σε μία βάση λογική, με αποκατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών», είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε λύπη γιατί πολλοί από τους συνομιλητές μας, από τότε μέχρι σήμερα, θεωρούν ως κάτι φυσιολογικό την διπεριφερειακή ομοσπονδία, με δύο οντότητες, και ζητούν να κάνουμε κι άλλες παραχωρήσεις.

    Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, είπε ότι ``υποχρεωθήκαμε να απορρίψουμε σχέδιο το οποίο προήρχετο από τα Ηνωμένα Εθνη, με τη σφραγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ανεξαρτήτως αν το έφτιαξε ο ίδιος ή όχι``.

    «Ορθά και δίκαια αντέδρασε η ελληνοκυπριακή κοινότητα, απορρίπτοντας εκείνο το σχέδιο, το οποίο δεν ήταν ούτε ισοζυγισμένο, ούτε δίκαιο, ούτε η λύση που θα προήρχετο από την εφαρμογή του θα ήταν βιώσιμη και λειτουργική. Ομως ήταν απόρριψη σχεδίου του γενικού γραμματέα και δόθηκε η δυνατότητα στην Τουρκία να αποενοχοποιηθεί και βρεθήκαμε στη γωνιά», είπε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως «χρειάστηκαν πάρα πολλές και βασανιστικές προσπάθειες να μεταπείσουμε ότι οι Ελληνοκύπριοι δέχονται λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και δεν απέρριψαν τη λύση ως τέτοια. Κι ότι δεν βολεύονται, τάχατες, επειδή εντάχθηκε η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και για μπούμε μπροστά, αναλάβαμε νέες πρωτοβουλίες, αλωνίζουμε τον κόσμο ακριβώς για να πείσουμε ότι εμείς θέλουμε λύση. Είναι η πατρίδα μας που είναι υπό κατοχή, είναι τα σπίτια μας που χρησιμοποιούνται από Τουρκοκύπριους και χιλιάδες έποικους. Είναι περιουσίες μας τις οποίες νέμονται ξένοι και έχουν μάλιστα και το δικαίωμα να τις εμπορευθούν».

    Ανέφερε ότι η τουρκική προπαγάνδα προσπαθεί να παρουσιάσει τους Ελληνοκύπριους ως βολεμένους στην ΕΕ και δεν θέλουν λύση και πως ``οι καημένοι οι Τουρκοκύπριοι είναι που θέλουν τη λύση γιατί δεν περνούν καθόλου καλά».

    Ο Πρόεδρος είπε ότι η πλευρά μας παλεύει νυχθημερόν για μεταπείσουμε τους μεγάλους του πλανήτη ότι ναι μεν είναι ισχυρή η Τουρκία, όμως «είναι ασύδοτη η στρατιωτική της ηγεσία και πείθει ή υποχρεώνει και την πολιτική ηγεσία να είναι κυνική και ασύδοτη. Και απαιτεί οι χιλιάδες έποικοι να είναι ως τον τελευταίο πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    Απαιτεί, είπε, ``να θέλει να γεννηθεί ένα νέο κράτος με συνεταιρισμό δύο ισότιμων κρατών, θέσεις οι οποίες μάλιστα αναπτύσσονται ενώπιον και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών``.

    Είπε πως αυτό αποτελεί ύβρη για τα Ηνωμένα Εθνη, τα οποία έχουν δεχθεί μία τέτοια χώρα να είναι μέλος του ΣΑ, του οργάνου δηλαδή που είναι εντεταλμένο από τον διεθνή οργανισμό να υπερασπίζεται τη διεθνή ειρήνη και το διεθνές δίκαιο.

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι αναφέρθηκε στα θέματα αυτά για να δώσει το μήνυμα ότι «η ζωή μας δεν είναι εύκολη. Είναι πολύ δύσκολη, όμως θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι γεννηθήκαμε μέσα στο καζάνι της πάλης και δεν υπάρχει άλλη επιλογή από του να παλέψουμε για τον τόπο μας μέχρι την τελική δικαίωση. Και σας διαβεβαιώ ότι αυτό θα γίνει», είπε, εξαίροντας την στήριξη, τη βοήθεια και την ωριμότητα της Ομογένειας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 27 September 2009 - 9:29:11 UTC