Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-10-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ
  • [02] ΠΑΠΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ ΙΣΤ΄ - ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [03] ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ ΑΠΟΕΛ - ΤΣΕΛΣΙ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ

    Το μήνυμα ότι δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να δεχτεί ξανά επιδιαιτησίες και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα στο Κυπριακό, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας προς όλες τις κατευθύνσεις συμπεριλαμβανομένης και της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, σε δηλώσεις του μετά την στρατιωτική παρέλαση στο πλαίσιο των εορτασμών της 49ης επετείου της ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    «Δεν πρόκειται να δεχτώ σε καμιά απολύτως περίπτωση ξανά επιδιαιτησίες και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Και αυτό το μήνυμα στρέφεται προς όλες τις κατευθύνσεις μέχρι και την γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε ο Πρόεδρος.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο τοποθέτηση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι η λύση από Κύπριους σε Κύπριους καθυστερεί, ανοίγει παράθυρο σε επιδιαιτησία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ανέφερε ότι στον κ. Ταλάτ εναπόκειται να μην καθυστερήσουμε.

    Ζήτησε από τον κ. Ταλάτ και την Τουρκία «που θέλουν εδώ και τώρα λύση», να τερματίσουν τις κατηγορίες ενάντια στην ε/κ πλευρά και να έρθουν στις συνομιλίες σεβόμενοι, πρώτα απ όλα την Κυπριακή Δημοκρατία, τη διεθνή νομιμότητα, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, ώστε να επιτευχθεί σύντομα λύση. Πρόσθεσε ότι σε αντίθετη περίπτωση, «βεβαίως» δεν πρόκειται να βρεθεί λύση.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι χρειάζεται περισσότερη σοβαρότητα στις συνομιλίες. Πρόσθεσε ότι αν η τουρκική πλευρά βιάζεται να λυθεί το Κυπριακό ένεκα, όπως λένε, φυσικών χρονοδιαγραμμάτων, πρέπει να δείξει την αναγκαία κατανόηση, να αλλάξει στάσεις, να κάνει τοποθετήσεις οι οποίες να βρίσκονται στα πλαίσια των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των συμφωνιών υψηλού επίπεδου, να βρίσκονται και να σέβονται τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα , το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ.

    «Αν γίνει τούτο εμάς επιδίωξή μας δεν είναι καμία καθυστέρηση. Επιδίωξή μας είναι η λύση του Κυπριακού εδώ και τώρα, αλλά δεν μπορούμε να παραβιάσουμε βασικές αρχές και τα επίπεδα πέραν των οποίων δεν μπορούμε να κινηθούμε», ανέφερε.

    Ο κ. Χριστόφιας με την ευκαιρία της επετείου χαιρέτισε και ευχήθηκε σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους γιατί, όπως ανέφερε, η ανεξαρτησία της Κύπρου και η Κυπριακή Δημοκρατίας ήταν και είναι απόκτημα, ολόκληρου του κυπριακού λαού και πρέπει να διαφυλαχθεί μετεξελισσόμενη σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

    «Ενα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα», σημείωσε ο Πρόεδρος.

    Ο Πρόεδρος συνεχάρη θερμά όλες τις μονάδες τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς και τους εθνοφρουρούς που παρέλασαν όπως και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και τον Υπουργός Αμυνας για τη δουλειά που γίνεται στην Εθνική Φρουρά.

    Ανέφερε παράλληλα ότι υπάρχουν προβλήματα ενώπιον της Κυβέρνησης τα οποία είναι στην ημερήσια διάταξη για να επιλυθούν. Τόνισε ότι η Εθνική Φρουρά διαδραματίζει ρόλο διαφύλαξης της ειρήνης, της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι λαβωμένη ένεκα της τουρκικής εισβολής και τις συνεχιζόμενης κατοχής.

    «Θα στηρίξουμε την Εθνική Φρουρά όσο χρειάζεται, διότι η Αμυνα είναι απαραίτητη για να διαδραματίσει τον απαραίτητο ανασταλτικό ρόλο εάν και όταν χρειαστεί, -και εύχομαι να μην χρειαστεί- και σύντομα να έχουμε μια δίκαιη βιώσιμη επίλυση του κυπριακού προβλήματος», δήλωσε.

    Πρόσθεσε ότι αυτή είναι η προσπάθειά της Κυβέρνησης, η οποία θα εντατικοποιηθεί ακόμα περισσότερο, ανεξαρτήτως της επίθεσης δημοσίων σχέσεων που έχει εξαπολύσει η Αγκυρα και ο κ. Ταλάτ.

    [02] ΠΑΠΑΣ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ ΙΣΤ΄ - ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πρόκειται να πραγματοποιήσει ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ τον ερχόμενο Ιούνιο μετά από πρόσκληση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η «Αυτού Αγιότητα ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ`, αποδέχθηκε την πρόσκληση, που του απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας κατά τη φετινή επίσημη επίσκεψή του στο Βατικανό, τον παρελθόντα Μάρτιο (27 Μαρτίου 2009), να επισκεφθεί την Κύπρο».

    [03] ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ ΑΠΟΕΛ - ΤΣΕΛΣΙ

    Παρά την πολύ καλή εμφάνιση, ιδιαίτερα στο 2ο ημίχρονο, ο ΑΠΟΕΛ ηττήθηκε με 1 - 0 στο ΓΣΠ από την αγγλική Τσέλσι, για την 2η αγωνιστική του 4ου ομίλου του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Το γκολ της αγγλική ομάδας πέτυχε ο Ανελκά στο 18ο λεπτό.

    Μπροστά σε ένα κατάμεστο ΓΣΠ από 21.500 φιλάθλους, οι γαλαζοκίτρινοι προσπάθησαν για κάτι θετικό, κράτησαν την μπάλα, ιδιαίτερα στο 2ο ημίχρονο, περισσότερο από την Τσέλσι και καταχειροκροτήθηκαν από τους οπαδούς τους, αφήνοντας υποσχέσεις για κάτι καλύτερο στη συνέχεια της διοργάνωσης.

    Η 3η αγωνιστική είναι προγραμματισμένη για τις 21 Οκτωβρίου με τις αναμετρήσεις Πόρτο - ΑΠΟΕΛ και Τσέλσι - Ατλέτικο Μαδρίτης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 1 October 2009 - 13:29:12 UTC