Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-10-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΠΟΛΩΝΙΑ - ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ

    Προκλητική και απαράδεκτη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, τη στάση του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, θεωρώντας πως υπάρχει «θέμα Ντάουνερ», το οποίο ο ίδιος θα συζητήσει τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και με αρχηγούς άλλων πολιτικών κομμάτων.

    Σε δηλώσεις του από τη Λεμεσό, ο κ. Καρογιάν ανέφερε πως ο ρόλος των εκπροσώπων των Η.Ε είναι πολύ λεπτός, πολύ σημαντικός και θα πρέπει να γίνεται πάντοτε μέσα στα όρια εντολής τους, ωστόσο «είναι απαράδεκτα όλα αυτά τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είναι παραπλανητικά, παραμορφώνουν πράγματα, διαστρεβλώνουν πράγματα και στέλνουν λανθασμένα μηνύματα».

    «Αυτός δεν είναι ο ρόλος του εκπροσώπου των Η.Ε., δεν είναι ο ρόλος της γραμματείας των Η.Ε, δεν είναι ο ρόλος εκείνων που έχουν τάξει τους εαυτούς τους να υπηρετήσουν τις αρχές και τις αξίες των Η.Ε και ταυτόχρονα να προσφέρουν τι καλές τους υπηρεσίες για να λυθεί το Κυπριακό στη βάση του καταστατικού χάρτη των Η.Ε», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας ότι «όλα αυτά τα οποία κυκλοφορούν και διαδίδονται είναι και προκλητικά, είναι και εντελώς απαράδεκτα και γι αυτό υπάρχει ευρύτερο θέμα, το οποίο θα πρέπει να το κουβεντιάσουμε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».

    Κάνουν λάθος, συνέχισε, αυτοί που έστελναν το 2004 μηνύματα ότι οι Ε/κ θα αποδεχθούν το σχέδιο Ανάν, εάν στέλνουν και σήμερα πληροφόρηση ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε μια κακή λύση του κυπριακού, να αποδεχθούμε μια λύση που να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, αν εννοούν ότι εμείς θα αποδεχθούμε λύση με την παραμονή τουρκικών εγγυήσεων ή εποίκων ή παραμονή κατοχικών στρατευμάτων

    «Είναι μια απαράδεκτη διαδικασία, είναι μια συμπεριφορά άλογη, είναι μια πρακτική η οποία δεν έχει όρια και γι αυτό έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε και τους θεσμούς, να προστατεύσουμε και τον τόπο μας, να προστατέψουμε και την Δημοκρατία, να προστατεύσουμε και τον ελεύθερο διάλογο, να προστατεύσουμε την ίδια την υπόσταση μας και ως προσωπικότητες αλλά και ως πολιτικά κόμματα», συμπλήρωσε ο κ. Καρογιάν.

    Οι χειρισμοί της Κυβέρνησης στο θέμα Ντάουνερ θα πρέπει να είναι υπεύθυνοι, είπε ο κ. Καρογιάν, σημειώνοντας ότι «τις απόψεις μου τις έχω και είναι ισχυρές και θα τις μοιραστώ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως θα τις μοιραστώ και με άλλους αρχηγούς κομμάτων. Από εκεί και πέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση είναι που πρέπει να πάρουν τις όποιες αποφάσεις και είμαι βέβαιος ότι έχουν σταλεί τα κατάλληλα μηνύματα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από άλλους ιθύνοντες, προς την γραμματεία των Η.Ε».

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η λύση που επιδιώκουμε πρέπει να προέλθει από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας, προσθέτοντας ότι ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα θα πρέπει να καθορίσουν, με συμφωνημένες προσπάθειες, το κοινό τους μέλλον.

    Μιλώντας στο ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ 1955-59 Λουκά Α. Λουκά, στον Ι.Ν. Παναγίας Αγίας Νάπας, ο κ. Παπακώστας είπε ότι η Κυβέρνησή, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, αγωνίζεται, μέσω των απευθείας διαπραγματεύσεων με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

    ``Εχουμε ήδη εισέλθει στον δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών. Μέχρι στιγμής, διαπιστώσαμε σημαντικές διαφορές σε σειρά θεμελιωδών θεμάτων. Εξακολουθούμε όμως να πιστεύουμε, ότι με καλή θέληση, η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης είναι δυνατή. Ξεκάθαρος στόχος μας, στον οποίο είμαστε σταθερά προσηλωμένοι, είναι η επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό. Λύσης που να στηρίζεται στα περί Κύπρου Ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979 και στις αρχές του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Λύσης που θα επανενώσει το έδαφος, τον λαό, τους θεσμούς και την οικονομία του κράτους, στο πλαίσιο της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και θα διασφαλίσει για ολόκληρο τον κυπριακό λαό, τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία η τουρκική εισβολή παραβίασε και εξακολουθεί, τριανταπέντε χρόνια μετά, να παραβιάζει``, πρόσθεσε.

    Η Τουρκία, συνέχισε, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό.

    ``Από τη θέλησή της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η θετική έκβαση των απευθείας διαπραγματεύσεων. Είναι αναγκαίο για την Τουρκία να συνειδητοποιήσει, ότι η παράνομη κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες και τον στόχο της για πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση``, σημείωσε.

    Ο κ. Παπακώστας τόνισε ότι ``δεν αποδεχόμαστε και αποκλείουμε την επιβολή οποιασδήποτε μορφής επιδιαιτησίας μέσω της ανάμιξης τρίτων ή τη λογική των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων, επεμβατικές τακτικές που θα μας οδηγήσουν σε βεβιασμένες αποφάσεις``.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΠΟΛΩΝΙΑ - ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

    Αναχωρούν τη Δευτέρα για τετραήμερη επίσκεψη στην Πολωνία, ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Πολωνίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Αβέρωφ Νεοφύτου και τα Μέλη της Ομάδας Φιλίας, Βουλευτές Κλαύδιος Μαυροχάννας, Ανδρέας Αγγελίδης, Ρούλα Μαυρονικόλα και Νίκος Κουτσού.

    Η επίσκεψη στη Πολωνία πραγματοποιείται ύστερα από σχετική πρόσκληση του Προέδρου της Ομάδας Φιλίας Πολωνίας-Κύπρου στην Πολωνική Βουλή Andrzej Galazewski.

    Κατά τη παραμονή της στην Πολωνία, η κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Πολωνικής Βουλής, Bronislaw Komorowski και θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής Jerzy Szmajdzinski, τον Αντιπρόεδρο της Γερουσίας Marek Ziolkowski, τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Ομάδας Φιλίας Πολωνίας-Κύπρου στην πολωνική Βουλή, κοινή συνάντηση με το Προεδρείο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Andrzej Kremer, τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Mariusz Handzlik και τον Υφυπουργό αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση Maciej Szpunar.

    Η αντιπροσωπία θα παρακολουθήσει, επίσης, μέρος των εργασιών της Ολομέλειας της Πολωνικής Βουλής. Θα παραστεί, τέλος, σε δεξίωση, που θα παραθέσει η Πρέσβης της Κύπρου στη Βαρσοβία Πόπη Αβραάμ, για την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 4 October 2009 - 11:29:11 UTC