Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-10-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΝΤΑΝΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΡΩΣΙΑ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [03] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΠΟΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΝΤΑΝΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας θα έχει το μεσημέρι της Τρίτης συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ερωτηθείς τη Δευτέρα εάν ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα ζητήσει εξηγήσεις από τον κ. Ντάουνερ για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί ``φακελώματος`` στελεχών των κομμάτων από συνεργάτες του κ. Ντάουνερ, ο κ. Στεφάνου σημείωσε πως δεν θα ήθελε να δώσει τέτοιες προεκτάσεις σε ό,τι αφορά τη συνάντηση.

    Η συνάντηση, είπε, εντάσσεται στα πλαίσια των συχνών και τακτικών συναντήσεων που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον κ. Ντάουνερ, έχοντας υπόψη ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγματευτική διαδικασία, την οποία παρακολουθεί και στηρίζει ο κ. Ντάουνερ ως ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Ανέφερε, επίσης, πως η συγκεκριμένη συνάντηση γίνεται σε αυτή την περίοδο που υπάρχει όλος αυτός ο θόρυβος και αυτό το θέμα αναφορικά με τα δημοσιεύματα.

    Σημείωσε ακόμη πως το τί θα συζητηθεί στη συνάντηση είναι ένα θέμα που επαφίεται στον Πρόεδρο Χριστόφια και στον κ. Ντάουνερ και επεσήμανε πως αυτό που έχει να πει ο Πρόεδρος το λέει πάντοτε με ειλικρίνεια ``με στόχο μέσα από το διάλογο να βοηθούμε έτσι ώστε να υπάρχουν όλες εκείνες οι συνθήκες που να στηρίζουν και να βοηθούν τη διαπραγματευτική διαδικασία``

    [02] ΡΩΣΙΑ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αποκλείει το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει η Ρωσία κρατική υπόσταση στα κατεχόμενα με αντάλλαγμα την αναγνώριση της αποσχισθείσας από τη Γεωργία Δημοκρατίας της Αμπχαζίας εκ μέρους της Τουρκίας. «Η Ρωσία δεν παζαρεύει την αναγνώριση της `Βόρειας Κύπρου` από τη Μόσχα, με αντάλλαγμα την αναγνώριση της Αμπχαζίας από την Αγκυρα», είπε ο κ. Λαβρόφ, απαντώντας σε ερώτηση φοιτητή, κατά την πρόσφατη διάλεξή του στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αμπχαζίας στο Σοχούμι.

    «Δεν είμαστε επιρρεπείς σε οποιαδήποτε συναλλαγή με τη λογική του εσύ σε μένα κι εγώ σε σένα. Πρόκειται για τελείως διαφορετικές υποθέσεις. Από ιστορικής, ηθικής και ανθρώπινης άποψης είναι διαφορετικές καταστάσεις και κάθε είδους παζάρεμα είναι άτοπο εδώ», δήλωσε ο Σ. Λαβρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

    «Κάθε κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί λαμβάνοντας υπόψη τα ιστορικά δεδομένα», κατέληξε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, οι σχετικές δηλώσεις του οποίου αναπαράγονται σήμερα από αρκετά ρωσικά ΜΜΕ και την επίσημη ιστοσελίδα του κυβερνώντος κόμματος «Ενιαία Ρωσία», όπου το γεγονός επισημαίνεται ως αντικατοπτρίζον την «υπεύθυνη διεθνή πολιτική της Ρωσίας».

    [03] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Τη διαβεβαίωση ότι η Βουλγαρία στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, έδωσε ο νέος Πρέσβης της Βουλγαρίας Vesselin Valchev, επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη της Βουλγαρίας στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίλυση του Κυπριακού, και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την ίδια αποφασιστικότητα και με πραγματική δέσμευση, σημειώνοντας ότι για να επιτευχθεί λύση η Τουρκία πρέπει να αλλάξει στάση.

    Μιλώντας κατά την τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων του, ο κ. Valchev εξέφρασε την ελπίδα να εξευρεθεί μια δίκαιη, διαρκής και λειτουργική λύση στο Κυπριακό, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Επίσης, αναφέρθηκε στις μακρόχρονες στενές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και της Βουλγαρίας σε όλους τους τομείς, οι οποίες βασίζονται στην αμοιβαία εκτίμηση και σταθερή θέληση για συνεχή και εποικοδομητικό διάλογο σε όλα τα επίπεδα. Επιβεβαίωση των εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών είναι η επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο τον ερχόμενο μήνα ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Georgi Parvanov, πρόσθεσε.

    Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη συνεργασία των δύο χωρών εντός της ΕΕ για αντιμετώπιση διεθνών προβλημάτων όπως η τρομοκρατία, η ρύπανση και η οικονομική ύφεση, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή στην ΕΕ προσφέρει νέες δυνατότητες για στενότερη πολιτική, οικονομική και πολιτιστική συνεργασία, καθώς και για προώθηση των επενδύσεων. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επιτυχημένες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Σόφια, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη αυτή, καθώς και η επερχόμενη επίσκεψη του κ. Parvanov στην Κύπρο, σηματοδοτεί την αμοιβαία αποφασιστικότητα για περαιτέρω ενίσχυση των παραδοσιακά στενών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες και τους δύο λαούς.

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΠΟΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

    Τα εγκαίνια του Δημοτικού Σταδίου Πόλεως Χρυσοχούς έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος σε χαιρετισμό του κατά την τελετή των εγκαινίων είπε πως στρατηγικός στόχος των προσπαθειών της Κυβέρνησης είναι η μετατροπή της κυπριακής κοινωνίας, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και μέσα στις οικονομικές δυνατότητες της χώρας μας, σε μια αθλούμενη κοινωνία. ``Η ανάπτυξη υγιούς αθλητικής συνείδησης στους νέους και η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για τη συστηματική τους άθληση θα προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στην ποιότητα της συνολικής κοινωνικής μας οργάνωσης``, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως κάθε νέα αθλητική εγκατάσταση προσθέτει ακόμα ένα λειτουργικό κρίκο στη χρυσή αλυσίδα ανάπτυξης της αθλητικής μας υποδομής και στη δημιουργία του στερεού υπόβαθρου για την πρόοδο του αθλητισμού μας. Υπογράμμισε, εξάλλου, την ετοιμότητα της Κυβέρνησης να μετουσιώσει σε πράξη τα φιλόδοξα και μακρόπνοα προγράμματα ανάπτυξης ενός υγιούς και δημιουργικού αθλητισμού στον τόπο μας. Οπως ανέφερε, ``ο κυπριακός αθλητισμός, με την ολοκλήρωση και του Δημοτικού Σταδίου Πόλεως Χρυσοχούς, ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου με χορτοτάπητα, 2000 θέσεων, με σύγχρονα αποδυτήρια, όπως και τρία ανοικτά γήπεδα αθλοπαιδιών, αναδεικνύει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο το ευρωπαϊκό του πρόσωπο και στον τομέα της αθλητικής υποδομής στην περιφέρεια``.

    ``Οφείλουμε όλοι να επιδείξουμε αισθήματα νοικοκυροσύνης για να μπορέσουμε να βγούμε αλώβητοι ή με τις μικρότερες επιπτώσεις από την οικονομική κρίση. Εξάλλου, είναι αναγκαία η συνειδητοποίηση από όλους μας του γεγονότος ότι απαιτείται επίδειξη ισχυρού πνεύματος νοικοκυροσύνης, αλλά και αυτοσυγκράτησης στη διαχείριση των οικονομικών μας πόρων σε όλα τα είδη και επίπεδα του αθλητισμού``, ανέφερε. Οπως είπε, η δαπάνη κατασκευής του Δημοτικού Σταδίου Πόλεως Χρυσοχούς ανέρχεται στα δυόμισι εκατομμύρια ευρώ, με βασικό χρηματοδότη το κράτος μέσω των προϋπολογισμών του Υπουργείου Παιδείας και του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού. Είναι ένα έργο που έρχεται να προσφέρει ανάπτυξη και ζωντάνια στην ευρύτερη περιοχή της Πόλεως Χρυσοχούς, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για σωστή και υγιή αθλητική ενασχόληση, επεσήμανε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 6 October 2009 - 9:29:19 UTC