Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-10-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΝΑΜΙ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ
  • [03] ΚΟΜΙΣΙΟΝ - UNDP - ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ ΛΙΜΝΙΤΗ
  • [04] ΔΗΜΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΝΑΜΙ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Σε επισκόπηση των θεμάτων που αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις που υπάγονται στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης προέβησαν ο Προεδρικός Επίτροπος, Γιώργος Ιακώβου και ο σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Οζντίλ Ναμί, οι οποίοι συναντήθηκαν σε αντικατάσταση της αναβληθείσας συνάντησης μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

    Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, που πρόσκειται στη διαπραγματευτική ομάδα, οι κ. Ιακώβου και Ναμί άρχισαν επίσης τη συζήτηση πάνω σε θέματα που υπάρχουν σημεία «σχεδόν σύγκλισης, που είμαστε κοντά, με στόχο τη μετατροπή τους σε σημεία σύγκλισης».

    Η συζήτηση επί των σημείων αυτών ολοκληρώθηκε με μικρή πρόοδο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώ εκεί που υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις δεν υπήρξε σοβαρή πρόοδος. Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/κ ηγέτη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

    Με την απόδοση τιμής σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ανεξαρτησία της Κύπρου και σε όσους προασπίστηκαν την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ολομέλεια της Βουλής επανήρχισε το απόγευμα της Πέμπτης τις εργασίες της πραγματοποιώντας την πρώτη συνεδρία της νέας της Συνόδου. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Μάριος Καρογιάν, δήλωσε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς ``για έναν έντιμο και δίκαιο συμβιβασμό, όμως``, πρόσθεσε, ``δεν αποδεχόμαστε νόθες λύσεις και ένα κλείσιμο του Κυπριακού που δεν θα αποδίδει δικαιοσύνη, δεν θα τερματίζει την κατοχή, δεν θα αποκαθιστά την ενότητα του κράτους, του λαού και των θεσμών και δεν θα τερματίζει τον εποικισμό``. ``Δεν αποδεχόμαστε λύση που θα προκύψει από παρθενογένεση ή που θα παρέχει στην Τουρκία εγγυητικά ή επεμβατικά δικαιώματα``, είπε ο κ. Καρογιάν.

    ``Είμαστε έτοιμοι``, επανέλαβε, ``για έναν ιστορικό συμβιβασμό, για μια λύση δικοινοτικής - διζωνικής ομοσπονδίας`` και ``απορρίπτουμε λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών``. Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, ``σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να βιώνει τις συνέπειες της τραγωδίας του 1974, του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής``. ``Επιδιώκουμε μια λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, την οικονομία, τους θεσμούς και θα αποκαθιστά και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, μια λύση που θα αποκλείει ξένες επεμβάσεις και θα παρέχει ασφάλεια στο κράτος και το λαό μας``.

    ``Σίγουρα η λύση του Κυπριακού θα είναι προϊόν συμβιβασμού, ο συμβιβασμός όμως, πρέπει να είναι αμοιβαίος και κυρίως δίκαιος, έτσι ώστε η λύση να είναι βιώσιμη``, τόνισε ο κ. Καρογιάν. ``Η Κυπριακή Δημοκρατία``, όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, ``παραμένει το ισχυρό βάθρο, πάνω στο οποίο ο λαός μας, στο σύνολό του ο κυπριακός λαός, στηρίζει την πρόοδο και την ευημερία του και στο οποίο προσδοκεί να στηρίξει και ένα ασφαλές και ειρηνικό μέλλον``. ``Η εθνική και φυσική επιβίωση του κυπριακού λαού``, κατέληξε ο κ. Καρογιάν, ``συναρτάται με την ύπαρξη και την ισχύ του κράτους μας, με την ύπαρξη και την ισχύ της ανεξαρτησίας μας, με την ύπαρξη και την ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη διεθνή αναγνώρισή της``.

    [03] ΚΟΜΙΣΙΟΝ - UNDP - ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ ΛΙΜΝΙΤΗ

    Κοινοπραξία ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών μηχανολογικών εταιρειών συμβλήθηκαν για την παροχή υπηρεσιών στην τεχνο-οικονομική μελέτη για το άνοιγμα του οδοφράγματος Λιμνίτη Κάτω Πύργου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία, το πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για το Μέλλον» της UNDP, με ευρωπαϊκή χορηγία μέσω του προγράμματος της ΕΕ για την οικονομική βοήθεια προς την τ/κ κοινότητα, ανακοινώνει ότι ε/κ και τ/κ μηχανολογικές εταιρείες συνήψαν συμφωνία για την παροχή υπηρεσιών για τη μελέτη, έρευνα, εκτίμηση και το σχεδιασμό για τη βελτίωση του δρόμου Λιμνίτη Κάτω Πύργου.

    Το πρόγραμμα αφορά την αναβάθμιση τμήματος του δρόμου μήκους 2.2 χλμ εντός της ελεγχόμενης από τα ΗΕ ζώνης και ενός τμήματος μήκους 4.5 χλμ στα κατεχόμενα. Η τεχνο-οικονομική μελέτη του σχεδίου επικεντρώνεται στην έρευνα, εκτίμηση και μελέτη που χρειάζεται για την ετοιμασία των σχεδίων του δρόμου και την προετοιμασία των εγγράφων προσφορών για την αναβάθμιση των παρόντων δύο τμημάτων του δρόμου.

    Η όλη εργασία θα ετοιμασθεί εντός οκτώ εβδομάδων και το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να οδηγεί στην ετοιμασία των εγγράφων προσφορών για την κατασκευή μιας καλύτερης σύνδεσης των δύο τμημάτων του δρόμου.

    [04] ΔΗΜΟΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Επίσκεψη στις Βρυξέλλες για σειρά επαφών με Κύπριους, Ελληνες και ξένους Ευρωβουλευτές, πραγματοποιεί αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου, της οποίας ηγείται ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός. Σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο κ. Γαλανός, αναφερόμενος στα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «Αμμόχωστος μια ευρωπαϊκή πόλη στην ομηρία» στο Λουξεμβούργο, τόνισε πως το θέμα της Αμμοχώστου συγκινεί. «Συγκινεί και το θέμα των κατοίκων που βρίσκονται μακριά από την πόλη τους, αλλά και η ιδιαιτερότητα ότι είναι μια πόλη της Ευρώπης που καταστρέφεται συστηματικά από τον τουρκικό στρατό και σιγά-σιγά επιστρέφει στα στοιχεία της φύσης», σημείωσε ο κ. Γαλανός. «Ο κόσμος αναρωτιέται πώς μπορεί η Τουρκία να έχει απαιτήσεις για ευρωπαϊκή πορεία, όταν καταστρέφει μια πόλη μέσα στην Ευρώπη, άνευ λόγου και αιτίας;», είπε.

    Αναφορικά με τις επαφές του στις Βρυξέλλες, ο κ. Γαλανός είπε ότι ξεκίνησε κύκλο επαφών με μέλη της νέας Επιτροπής Αναφορών, σημειώνοντας ότι «έγινε μια αιφνιδιαστική προσπάθεια από τη Γραμματεία της Επιτροπής Αναφορών να διαγράψει το θέμα της Αμμοχώστου και να φέρει τη νέα Επιτροπή προ τετελεσμένων, αλλά ευτυχώς κάποιοι φίλοι Ευρωβουλευτές, Κύπριοι και ξένοι, σταμάτησαν αυτή την προσπάθεια». «Εμείς», είπε, «εγείρουμε το θέμα πραγματοποίησης μιας νέας επίσκεψης αντιπροσωπείας της Επιτροπής Αναφορών στην Κύπρο για να δουν ότι η κατάσταση παραμένει στάσιμη και ότι η Τουρκία δεν συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις της Επιτροπής Αναφορών». Παράλληλα, ο κ. Γαλανός τόνισε ότι με την τυχόν νέα έκθεση για το θέμα της Αμμοχώστου, θα μελετηθεί - κατόπιν σχετικής διαβούλευσης με την κυπριακή Κυβέρνηση - και το ενδεχόμενο παραπομπής του θέματος στην Επιτροπή Εξωτερικών και τελικά στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Στη συνέχεια, ο κ. Γαλανός υπενθύμισε ότι το θέμα της Αμμοχώστου δεν είναι μόνο θέμα επιστροφής των κατοίκων. «Πρόκειται», υπέδειξε, «για μια στρατηγική κίνηση όσον αφορά το Κυπριακό» και πρόσθεσε: «Στην Αμμόχωστο εμπλέκονται απευθείας τα τουρκικά στρατεύματα. Τα ψηφίσματα 550 και 789 είναι τα μόνα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που μιλούν για τουρκικά στρατεύματα και ξεκαθαρίζουν ότι η Αμμόχωστος δεν είναι μέρος του εδαφικού, αλλά επέκταση της νεκρής ζώνης την οποία τα Ηνωμένα Εθνη καλούνται να πάρουν». Αναφέρθηκε επίσης και στην πρόταση να επιτραπεί σε εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ να μπουν στην πόλη και να διεξάγουν μελέτη για τρόπους διάσωσής της. «Το θέμα ήγειρε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον ΓΓ του ΟΗΕ και σίγουρα θα εγερθεί στην ΕΕ», σημείωσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 8 October 2009 - 17:29:13 UTC