Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-10-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [03] ΚΑΝΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΠΡΕΣΒΗΣ ΕΣΘΟΝΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ

    Η Τουρκία έχει τη μόνιμη απαίτηση για άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/κ, που δεν έχει καμία σχέση με την πορεία ένταξης της χώρας στην ΕΕ, ούτε με τις αποφάσεις της Ενωσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ερωτηθείς μετά το πέρας της τρίωρης συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, όπου συμμετείχε, για δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι ``εμείς θεωρούμε ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί το συντομότερο δυνατό και η Τουρκία έχει καθήκον να υποστηρίξει μια σωστή λύση και όχι συνεταιρισμό δύο κυρίαρχων κρατών, δύο δημοκρατιών, όπως λέει ότι υπάρχουν``.

    Μία είναι η Δημοκρατία, η Κυπριακή Δημοκρατία, «η οποία με τη συμφωνία στην οποία προσπαθούμε να φθάσουμε, θα γίνει διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή Δημοκρατία», πρόσθεσε λέγοντας ότι ``όλα τα άλλα είναι αιτιάσεις της Τουρκίας για να μην προχωρήσει στην υλοποίηση των υποχρεώσεών της απέναντι στην ΕΕ και την Κύπρο``.

    Οι υποχρεώσεις της Τουρκίας, συνέχισε, είναι να ομαλοποιήσει τις σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να ανοίξει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της.

    Σε ερώτηση εάν αυτά συμπεριλαμβάνονται στον οδικό χάρτη, για τον οποίο έκανε λόγο ο Ελληνας Πρωθυπουργός κατά την εδώ επίσκεψή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι ``δεν μιλάμε για οδικό χάρτη όπως έχει διαδοθεί``, εκφράζοντας την άποψη ότι δεν πρέπει να δώσουμε συνέχεια στα περί οδικού χάρτη. ``Διότι το μόνο που προκαλούμε είναι σύγχυση στον εαυτό μας και βεβαίως τροφή σε διάφορους να υποσκάψουν είτε θεληματικά, είτε άθελα, αυτή την κοινή προσπάθεια των δύο κυβερνήσεων να έχουμε μια πραγματικά στενή, αγαστή συνεργασία για το καλό της υπόθεσης μας και το καλό της ενότητας της Κύπρου``.

    Ερωτηθείς εάν ο Δεκέμβρης αποτελεί την αφετηρία για να ξεκινήσουμε μια νέα χάραξη πολιτικής ή θα αποτελέσει την πρώτη αξιολόγηση της Τουρκίας και μετά θα περάσουμε σε ένα δεύτερο βήμα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι τα ζητήματα αυτά προβληματίζουν αυτή τη στιγμή ``και θα πάρουμε αποφάσεις, τις οποίες θα εξαγγείλουμε εν καιρώ τω δέοντι``.

    Ο στόχος τώρα, είπε, είναι να πείσουμε τους εταίρους μας να ασκήσουν επιρροή πάνω στην Τουρκία, ακόμα και στο λίγο χρονικό διάστημα που μας χωρίζει μέχρι το Δεκέμβρη, να αλλάξει στάση και να βοηθήσει με την υλοποίηση των υποχρεώσεών της ``και να βοηθήσει έμπρακτα και όχι στα λόγια, οι συνομιλίες να έχουν αίσιο πέρας. Να μην επαναλάβω τι σημαίνει αίσιο πέρας, τα γνωρίζουμε αυτά``.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία πιστεύει ότι δεν μπορούν να εκδίδονται αεροπορικά εισιτήρια από Αθήνα προς Σμύρνη και ακολούθως προς το παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου γιατί πρόκειται για παράνομα εισιτήρια, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε εμπλοκή των κατεχομένων σ αυτά τα αεροπορικά ταξίδια είναι κάτι που παραβιάζει διεθνείς συμβάσεις, αλλά και την ελληνική νομοθεσία. Ανέφερε ακόμα ότι η κυπριακή Κυβέρνηση θα διαβουλευθεί για το ευαίσθητο αυτό θέμα με την ελληνική Κυβέρνηση, ενώ θα πρέπει να γίνει και μια ενημέρωση προς το επιβατηγό κοινό και τις ελληνικές αεροπορικές εταιρείες ώστε να μην εκδίδονται εισιτήρια που θα περιλαμβάνουν και ένα παράνομο αεροδρόμιο.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για το Παρίσι και τη Ρώμη, όπου θα έχει επαφές με τους ομολόγους του, ο Υπουργός Εξωτερικών κλήθηκε να σχολιάσει τη συμφωνία που υπέγραψε η τέως Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη για τις πτήσεις της τουρκικής αεροπορικής εταιρείας ``Πήγασος`` από την Αθήνα στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στα κατεχόμενα, μέσω Σμύρνης. «Εμείς θεωρούμε ότι η χρήση του αεροδρομίου της Τύμπου είναι παράνομη έστω και αν γίνεται από τουρκικές εταιρείες», είπε και πρόσθεσε πως «θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συνεργασία με ελληνικές εταιρείες ή να υπάρξει ενδιαφέρον από το ελληνικό κοινό για να εκδίδονται τέτοια εισιτήρια». Είναι κάτι, συνέχισε, «που θα συζητήσουμε με την ελληνική Κυβέρνηση. Ομως, ασχέτως εάν η τουρκική πλευρά ως συνήθως προσπαθεί να παραποιήσει την πραγματικότητα, απ ό,τι αντιλαμβάνομαι δεν πρόκειται για πτήσεις απευθείας ή συνεχόμενες», είπε και πρόσθεσε πως «είναι το κλασσικό ότι αλλάζουνε και μετά θεωρείται εσωτερική πτήση».

    Σε ερώτηση εάν η Κύπρος θα προβεί σε παραστάσεις σε περίπτωση που το ελληνικό επιβατηγό κοινό επιδείξει ενδιαφέρον για τις πτήσεις αυτές, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως «εμείς πιστεύουμε ότι δεν μπορούν να εκδίδονται τέτοια εισιτήρια γιατί πρόκειται για παράνομα εισιτήρια. Αρα, είναι κάτι που θα αντιμετωπίσουμε μαζί με την ελληνική Κυβέρνηση, δεν νομίζω να υπάρχει διαφορετική προσέγγιση», είπε. Εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση ότι «η συνεργασία είναι για πτήσεις από και προς Τουρκία, δηλαδή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας χωρίς τα κατεχόμενα μέσα και άρα οποιαδήποτε εμπλοκή των κατεχομένων είναι κάτι που παραβιάζει και διεθνείς συμβάσεις, αλλά πιστεύω και την ελληνική νομοθεσία. Είναι κάτι», συνέχισε, για το οποίο «θα διαβουλευθούμε με την ελληνική Κυβέρνηση».

    [03] ΚΑΝΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Καναδάς υποστηρίζει σθεναρά τις κυπριακές προσπάθειες για επίτευξη της επανένωσης ολόκληρης της χώρας και ενθαρρύνουμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους και να διαδραματίσουν ένα θετικό ρόλο, δήλωσε η νέα Υπατος Αρμοστής του Καναδά στην Κύπρο Renata Elizabeth Wielgosz. ``Κατά την άποψη μας, μία επανενωμένη Κύπρος θα συμβάλει στη διασφάλιση σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Πρώτα απ όλα, πιστεύουμε ότι αυτό αποτελεί κλειδί για το λαό της Κύπρου``, ανέφερε η κ. Wielgosz, επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά της σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Διαβεβαίωσε ακόμη ότι ο Καναδάς παραμένει δεσμευμένος στην εξεύρεση μίας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνημένης λύσης, η οποία θα φέρει ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στο λαό της Κύπρου.

    Η Υπατος Αρμοστής του Καναδά έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμμετοχή του Καναδά στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο για 29 χρόνια καθώς και στις επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών για αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης. Αναφερόμενη στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, η κ. Wielgosz είπε ότι αυτές έχουν αναπτυχθεί και ωριμάσει με τα χρόνια. Είπε, επίσης, ότι η χώρα της είναι πεπεισμένη ότι η Κύπρος, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο στην επιτυχία των διαπραγματεύσεων για Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία μεταξύ του Καναδά και της ΕΕ. Ανέφερε επίσης ότι ο Καναδάς προσβλέπει σε συνεχή συνεργασία με την Κύπρο όσον αφορά σημαντικά θέματα όπως οι διατλαντικές σχέσεις, η οικονομική κρίση, η παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Απαντώντας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στις εξαίρετες σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών παρά τη μεγάλη απόσταση που τις χωρίζει και την τεράστια διαφορά στο μέγεθος, και υπογράμμισε την εκτίμηση της Κύπρου για τη συμβολή του Καναδά στην ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο μέσω της συμμετοχής στην UNFICYP. Είπε επίσης πως η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση προσφέρει νέες δυνατότητες συνεργασίας με τον Καναδά, ενισχύοντας τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις ως μέρος του διατλαντικού διαλόγου.

    [04] ΠΡΕΣΒΗΣ ΕΣΘΟΝΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την ελπίδα να εξευρεθεί σύντομα μια δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση στο Κυπριακό, σύμφωνα με τις αρχές τις ΕΕ και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε ο νέος Πρεσβευτής της Εσθονίας στη Λευκωσία, με έδρα την Αθήνα Andres Talvik, επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Ο κ. Talvik αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις πολύ καλές, φιλικές και εποικοδομητικές σχέσεις των δύο χωρών, σε επίπεδο Υπουργείων, τοπικής αυτοδιοίκησης και Κοινοβουλίων. Σημείωσε πως παρά την απόσταση μεταξύ τους εντός του ευρωπαϊκού χώρου, οι δύο χώρες έχουν αρκετές ομοιότητες και κοινές αξίες. Η Κύπρος και η Εσθονία, πρόσθεσε, εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2004 ώστε να συμβάλουν στην οικοδόμηση της κοινής ευρωπαϊκής πατρίδας. Εξέφρασε δε την ελπίδα να εξευρεθεί σύντομα μια δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση στο Κυπριακό, σύμφωνα με τις αρχές τις ΕΕ και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο νέος Πρεσβευτής της Εσθονίας υπογράμμισε ότι θα εργαστεί ώστε να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες ανάπτυξης του εμπορίου και του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος κατέχει την τρίτη θέση στις εξωτερικές επενδύσεις της Εσθονίας, κυρίως στο ναυτιλιακό τομέα. Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Κύπρος και η Εσθονία είναι σχετικά νέα μέλη στην ΕΕ και εξέφρασε την προσδοκία οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο. Είπε επίσης ότι η Κύπρος υποστηρίζει την ένταξη της Εσθονίας στην Ευρωζώνη, εφόσον πληρούνται τα απαραίτητα κριτήρια. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι αγωνιζόμαστε με καλή θέληση και ευελιξία για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αρχών και των αξιών στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Μια λύση, υπογράμμισε, που θα τερματίζει την κατοχή και τον παράνομο εποικισμό και που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι παραμένει προσηλωμένος στη βάση και στις αρχές επίλυσης του Κυπριακού όπως καθορίστηκαν στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979. Στόχος μας, είπε, είναι μια διζωνική, δικοινοτική ομόσπονδη Κύπρος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Παρόλο που έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε πολλά ουσιαστικά ζητήματα. Εξέφρασε την ελπίδα στο δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων η τουρκοκυπριακή πλευρά να καταθέσει πιο λογικές θέσεις ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνημένη λύση η οποία να τεθεί στο λαό για έγκριση σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Παρά τις δυσκολίες, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με την ίδια αφοσίωση. Για μας, είπε, είναι ο μόνος δρόμος για επίτευξη λύσης και επανένωση της χώρας μας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τα τετελεσμένα ούτε και είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε λύση που δεν θα στηρίζεται σε αρχές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 20 October 2009 - 19:29:15 UTC