Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-10-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΖΕΝΙΟΣ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑΣ - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι η αξιολόγηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση τον ερχόμενο Δεκέμβριο ``πρέπει να είναι αντικειμενική και δίκαιη και δεν θα πρέπει να υπάρξουν εκπτώσεις εκεί όπου διαπιστώνονται ελλείμματα``.

    Σε ομιλία του στο μνημόσυνο και τα αποκαλυπτήρια προτομών των ηρώων Νίκου Ττοφή και Δημήτρη Βρακά, στην εκκλησία Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Φρέναρος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε πως η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι η ένταξη στην ΕΕ δεν συνεπάγεται μόνο οφέλη, αλλά προϋποθέτει και υποχρεώσεις, τις οποίες επιβάλλεται να εφαρμόσει.

    Επαναλαμβάνοντας τη στήριξη της Κύπρου στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως ``αυτή η στήριξη, όμως, δεν είναι χωρίς όρους, πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας δεν μπορεί να συνεχιστεί ανεμπόδιστα, εάν η Τουρκία συνεχίσει την άτεγκτη και προκλητική της στάση και αρνείται την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει``.

    ``Δεν επιδιώκουμε την τιμωρία της Τουρκίας, αλλά την εφαρμογή των υποχρεώσεων της και, πρωτίστως, τη θετική της συμβολή στη λύση του Κυπριακού``, είπε.

    Η Τουρκία, συνέχισε, πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι επιθυμεί λύση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, να αναλάβει τις ευθύνες της και να συνεισφέρει ουσιαστικά στις προσπάθειες για λύση.

    Για να επιτευχθεί αυτό, πρόσθεσε, πρέπει η διεθνής κοινότητα και ειδικά η ΕΕ να ασκήσουν την επιρροή τους, ώστε η Τουρκία να αλλάξει στάση και να συνεργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Αναφερόμενος στους ήρωες Νίκο Ττοφή και Δημήτρη Βρακά, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως είναι δύο παλικάρια που μαζί με τόσα άλλα βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή το Καλοκαίρι του 1974, όταν μετά το προδοτικό πραξικόπημα εκδηλώθηκε η τουρκική εισβολή, και θυσιάστηκαν προασπιζόμενοι τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της πατρίδας τους.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι, αν και υπάρχουν μαρτυρίες ότι ο Νίκος Τοφφής έπεσε στο πεδίο της μάχης, η τύχη του ακόμα παραμένει αδιευκρίνιστη.

    ``Θέλω να διαβεβαιώσω την οικογένεια του Νίκου ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να εντοπιστούν τα αναγκαία εκείνα στοιχεία που θα οδηγήσουν στην πλήρη διευκρίνιση της τύχης του αγαπημένου τους. Ελπίζουμε ότι και μέσα από το έργο που επιτελεί η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους, αυτό θα καταστεί εφικτό, για να δοθεί επιτέλους ένα τέρμα στο πολύχρονο δράμα της οικογένειας και των συγγενών``, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Αναφερόμενος στον Δημήτρη Βρακά, είπε ότι βρέθηκε εκτεθειμένος στα εχθρικά πυρά και έπεσε μαχόμενος από τις καταιγιστικές ριπές των τουρκικών πολυβόλων.

    Επίσης, αναφερόμενος στη δικαίωση των δύο παλικαριών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως ``είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο της λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από ξένες εξαρτήσεις και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων``.

    ``Παραμένουμε πιστοί στις αρχές και στη βάση λύσης του Κυπριακού. Επιδιώκουμε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας για ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, και με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Λύση λειτουργική και βιώσιμη στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979, και των αρχών επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ``, είπε.

    ``Αυτός είναι ο στόχος μας και για την υλοποίησή του αγωνιζόμαστε με συνέπεια. Προσερχόμαστε στις απευθείας συνομιλίες με καλή θέληση, δείχνοντας μέσα από τις θέσεις και τις προτάσεις που καταθέτουμε την πραγματική μας βούληση για επίτευξη αυτού του ιστορικού συμβιβασμού και έχοντας πάντοτε ως γνώμονα τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κυπριακού λαού στο σύνολό του``, πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως μέχρι στιγμής στις απευθείας συνομιλίες, παρά τις συγκλίσεις σε κάποια θέματα, εξακολουθούν να παραμένουν σημαντικές αποκλίσεις και διαφωνίες σε ουσιώδεις πτυχές του προβλήματος.

    Σημείωσε ότι, ``παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια, διότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να επανενώσουμε την πατρίδα μας``.

    ``Δεν αποδεχόμαστε τα τετελεσμένα, ούτε όμως είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε λύση που δεν θα βασίζεται σε αρχές και στη συμφωνημένη βάση. Ούτε βεβαίως θα αποδεχθούμε προσπάθειες για επιβολή ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας. Η λύση θα τύχει διαπραγμάτευσης και θα προκύψει ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας που είναι ιδιοκτησία των Κυπρίων``, διαβεβαίωσε.

    Την ίδια στιγμή, ανέφερε, δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίζει τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία.

    ``Ρόλος που, παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις υπέρ της διαδικασίας, δεν υπήρξε, δυστυχώς, μέχρι στιγμής υποβοηθητικός. Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι επιθυμεί λύση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, να αναλάβει τις ευθύνες της και να συνεισφέρει ουσιαστικά στις προσπάθειές μας. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει η διεθνής κοινότητα και ειδικά η ΕΕ να ασκήσουν την επιρροή τους ώστε η Τουρκία να αλλάξει στάση και να συνεργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση``, σημείωσε.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΖΕΝΙΟΣ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Μιχάλης Πολυνείκης δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των απευθείας διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας υπέβαλε και εξακολουθεί να υποβάλλει προτάσεις που λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα ολόκληρου του κυπριακού λαού.

    Μιλώντας στο ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα Mιχαήλ Ζένιου, που έγινε στην εκκλησία Αγίου Μάμαντος στους Τρούλλους, ο κ. Πολυνείκης είπε ότι «συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την εξεύρεση μιας ειρηνικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, που θα απαλλάσσει το νησί μας από την τουρκική κατοχή, τα ξένα στρατεύματα και τα επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών».

    Πρόσθεσε ότι ``αγωνιζόμαστε για μια λύση που θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, στη βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, για να μπορέσουμε να ζήσουμε στην ευρωπαϊκή πλέον Κύπρο όλοι μαζί, ειρηνικά και αδελφωμένα, μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, ελευθερίας και δικαιοσύνης``.

    [03] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑΣ - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Ο Κύπριος ιστιοπλόος Χάρης Παπαδόπουλος τερμάτισε στην πρώτη θέση του πανελλήνιου πρωταθλήματος ιστιοπλοΐας σκαφών τύπου FINN που διεξάγεται στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Κύπριος ιστιοπλόος τα τελευταία χρόνια διαμένει με την οικογένεια του στην Αθήνα, όπου και προπονείται υπό την καθοδήγηση του Κύπριου προπονητή Δημήτρη Δημητρίου.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμα ότι «ο Κύπριος ιστιοπλόος με τον προπονητή του θέτουν βάσεις για μιαν αξιόλογη πορεία ενόψει των διεθνών υποχρεώσεων τους, αλλά και την πρόκριση στην Ολυμπιάδα του 2012».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 25 October 2009 - 12:29:13 UTC