Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-10-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΝΔΙΑΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΝΔΙΑΣ
  • [03] ΜΠΟΥΤΡΟΣ ΓΚΑΛΙ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΝΔΙΑΣ

    Εγκάρδια και ουσιαστική χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε στο Προεδρικό με την Πρόεδρο της Ινδίας Πρατίμπχα Πατίλ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας επισημαίνοντας πως κατά τη διάρκεια της επιβεβαιώθηκαν οι ισχυροί δεσμοί φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών αλλά η πρόθεση των δυο χωρών για ακόμα περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς τόσο σε πολιτικό όσο και οικονομικό επίπεδο.

    Της συνάντησης είχε προηγηθεί η επίσημη τελετή υποδοχής της Προέδρου της Ινδίας, η οποία περιλάμβανε την κατάθεση στεφάνου από την Ινδή Πρόεδρο στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ που βρίσκεται μπροστά στο Προεδρικό.

    Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως οι διμερείς μας σχέσεις Κύπρου και Ινδίας είναι εξαίρετες καθώς, όπως πρόσθεσε, «έχουν βαθιά τη ρίζα τους στο χρόνο και καλλιεργήθηκαν μέσα από τους κοινούς αγώνες για την ανεξαρτησία» τόσο εντός του Κινήματος των Αδεσμεύτων, του οποίου ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο Τζαουχαρλάλ Νεχρού υπήρξαν ιδρυτές και πρωτοστάτες, όσο και εντός της Κοινοπολιτείας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι δίνεται ιδιαίτερη σημασία τόσο στις πολιτικές όσο και στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των χωρών, επισημαίνοντας πως η Κύπρος, ως κέντρο παροχής τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή διοχέτευσης ξένων επενδύσεων στη ραγδαία αναπτυσσόμενη ινδική οικονομία.

    Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές σχέσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε πως η χθεσινή κοινή συνάντηση επιχειρηματιών από Κύπρο και Ινδία δημιουργεί καλές βάσεις για περαιτέρω συνεργασία στον οικονομικό τομέα και για την ανίχνευση κοινών επιχειρηματικών ευκαιριών.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε στη συνέχεια πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την Ινδή Πρόεδρο αντηλλάγησαν απόψεις για περιφερειακά και διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και συζητήθηκαν τρόποι επίλυσης των προβλημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν παγκοσμίως οι δημοκρατικοί θεσμοί και η διεθνής ειρήνη και σταθερότητα.

    Τόνισε δε πως εκτιμώντας τη συνεισφορά της Ινδίας στη διεθνή πολιτική σκηνή, η θέση της Κύπρου είναι ότι εάν μελλοντικά ληφθεί απόφαση για μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ινδία θα πρέπει να δικαιούται μια μόνιμη θέση.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη πως εξέφρασε την αλληλεγγύη του κυπριακού λαού προς την Ινδία και τον Ινδικό λαό στον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σημειώνοντας επ αυτού πως «η Κύπρος συντάσσεται στον αγώνα για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, μέσα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών».

    Σημείωσε πως συζητήθηκαν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης Ινδίας, τονίζοντας πως «η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ και το πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ- Ινδίας δημιουργεί νέα πεδία για ουσιαστική συνεργασία» και διαβεβαιώνοντας την Ινδή Πρόεδρο ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία θα εργαστεί για την περαιτέρω ενίσχυση αυτών των σχέσεων εντός του Πλαισίου του Στρατηγικού Συνεταιρισμού και του Κοινού Σχεδίου Δράσης».

    Ανέφερε ακόμη ότι ενημέρωσε την κ. Πατίλ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ε/κ πλευρά αλλά και την «πολύ ξεκάθαρη», όπως τη χαρακτήρισε θέση της Κύπρου ενόψει της αξιολόγησης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας το Δεκέμβριο.

    «Η Κύπρος υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όμως αυτή η υποστήριξη δεν είναι άνευ όρων. Ολοι πρέπει να κατανοήσουν ότι η Τουρκία οφείλει να συνεισφέρει θετικά στις προσπάθειες μας για λύση και να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της» είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, υπογραμμίζοντας πως «όσο η τουρκική στάση παραμένει άτεγκτη, όσο η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, η ενταξιακή της πορεία δεν μπορεί να παραμένει ανεπηρέαστη».

    Εξέφρασε τέλος εκτίμηση για τη σταθερή υποστήριξη της Ινδίας στις προσπάθειες της Κύπρου και τις θέσεις αρχών που διαχρονικά ακολουθεί εντός των Διεθνών Οργανισμών, ιδιαίτερα εντός των Ηνωμένων Εθνών.

    «Η Ινδία αποτελεί στήριγμα μας για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας» τόνισε.

    Από την πλευρά της η κ. Πατίλ έκανε λόγο για μια στενή φιλία μεταξύ Ινδίας και Κύπρου, η οποία έχει τις ρίζες της όπως είπε, στους αγώνες των δυο χωρών για ανεξαρτησία και επεσήμανε πως η Ινδία στήριξε με συνέπεια την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η Ινδή Πρόεδρος είπε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζητήθηκαν όλα τα θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων και έγινε ανασκόπηση των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ των δυο χωρών, οι οποίες, όπως δήλωσε, έχουν δημιουργήσει το απαραίτητο πλαίσιο για ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

    «Επιβεβαιώσαμε τη βούληση μας για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων» είπε, σημειώνοντας πως αυτός είναι και ο λόγος που κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της στην Κύπρο πλαισιώνεται μεταξύ άλλων και από επιχειρηματική αντιπροσωπεία.

    Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων, η κ. Πατίλ, έκανε λόγο για τεράστιες προοπτικές συνεργασίας στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, της τεχνολογίας της πληροφορίας, της βιοτεχνολογίας και της έρευνας και ανάπτυξης, όπως επίσης και σε άλλους τομείς όπως η παραγωγή γεωργικών τροφίμων, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τα φάρμακα, ο τουρισμός, η βιομηχανία κινηματογράφου, οι κατασκευές και η αυτοκινητοβιομηχανία.

    Παράλληλα η Πρόεδρος της Ινδίας ανέφερε πως η χώρα της θεωρεί την Κύπρο ως ένα διαχρονικό και πολύτιμο σύμμαχο, εκτιμώντας τη στήριξη που προσφέρει η Κύπρος στην προοπτική να καταστεί η Ινδία μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η Ινδή Πρόεδρος τόνισε ότι οι πρωτοβουλίες που ανέπτυξε κατά τη θητεία του ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχουν προσθέσει στη δημιουργία μιας καλής συγκυρίας για επίλυση του προβλήματος και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην προσπάθεια για λύση του Κυπριακού σύμφωνη, όπως είπε, με τις φιλοδοξίες του κυπριακού λαού αλλά και τα Ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ.

    Καταλήγοντας η Πρόεδρος της Ινδίας ανέφερε πως προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη σύζυγο του να επισκεφτούν την Ινδία.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΝΔΙΑΣ

    Διαβεβαιώσεις για συνέχιση της υποστήριξης της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη χώρα της έδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ινδίας, Σριμάτι Πρατίμπα Ντεβισίνγκ Πατίλ, στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάριο Καρογιάν, στη διάρκεια συνάντησής τους στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής στη Λευκωσία.

    Στη συνάντηση η Πρόεδρος της Ινδίας και ο κ. Καρογιάν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ανέφεραν ότι οι χώρες τους θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν αμοιβαίως η μία την άλλη σε διεθνείς οργανισμούς και εξέφρασαν τη βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, κυρίως στους τομείς της τεχνολογίας, της παιδείας, αλλά και στον οικονομικό/ εμπορικό τομέα.

    Ο κ. Καρογιάν τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το ``κλειδί`` για την επίλυση του Κυπριακού βρίσκεται στην Τουρκία, ενώ η κ. Πατίλ δήλωσε ότι η χώρα της υποστηρίζει την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.

    Πριν την είσοδό της στο κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην είσοδο του οποίου την υποδέχθηκε ο κ. Καρογιάν, η Πρόεδρος της Ινδίας, συνοδευόμενη πάντα από τον Πρόεδρο της Βουλής, κατευθύνθηκε στην παρακείμενη προτομή του μεγάλου Ινδού πολιτικού, στοχαστή και επαναστάτη Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι, γνωστότερου ως Μαχάτμα Γκάντι, που δολοφονήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1948 από κάποιο φανατικό Βραχμάνο.

    Η κ. Πατίλ καθώς και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων εναπόθεσαν ροδοπέταλα στη βάση της προτομής, αποτίοντας σιωπηλά φόρο τιμής στον ``μεγαλόψυχο`` αυτό εμπνευστή και εμψυχωτή της παθητικής αντίστασης των Ινδών κατά των Βρετανών αποικιοκρατών.

    [03] ΜΠΟΥΤΡΟΣ ΓΚΑΛΙ - ΚΥΠΡΟΣ

    Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ``η Κύπρος θα διαδραματίσει και θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο`` στην περιοχή.

    Ο κ. Γκάλι, ο οποίος εγκαινίασε τα νέα γραφεία γνωστού δικηγορικού οίκου στη Λεμεσό, αναφέρθηκε στην γεωγραφική θέση και ιστορία της Κύπρου, που την κάνει να είναι, όπως εξήγησε, τόσο σημαντική στην περιοχή.

    ``Οντας το κέντρο του πολιτισμού, μπορείτε να διαδραματίσετε τον ρόλο του μεσολαβητή, του συμφιλιωτή, του ενδιάμεσου``, είπε, προσθέτοντας ότι η Κύπρος μπορεί να προωθήσει την ειρήνη στην περιοχή.

    ``Αυτή η περιοχή χρειάζεται πάνω από όλα ειρήνη και δεν θα αποκτήσετε την ειρήνη αν δεν έχετε την πολιτική θέληση να εισέλθετε σε μακρές διαπραγματεύσεις μέχρις ότου εξεύρετε λύση στα προβλήματα της περιοχής``, πρόσθεσε.

    Ο κ. Γκάλι εξέφρασε, τέλος, τη χαρά του που βρίσκεται και πάλι στην Κύπρο, μια χώρα που, όπως είπε, υπήρξε υψηλά στην ατζέντα του σε όλη του τη ζωή, σε θέσεις που κατείχε ως Υπουργός της Αιγύπτου και αργότερα ως Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, αλλά και ως νεαρός καθηγητής που ασχολείτο με το πρόβλημα της περιοχής.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 31 October 2009 - 12:29:13 UTC