Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-11-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΜΠΟΥΤΡΟΣ ΓΚΑΛΙ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [03] ΑΗΚ ΤΙΜΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΜΠΟΥΤΡΟΣ ΓΚΑΛΙ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Πάντοτε θα υπάρχει μια νέα ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι διατυπώνοντας τη διαφωνία του με τη φράση τελευταία ευκαιρία.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχε τη Δευτέρα στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, και ερωτηθείς εάν αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία για το Κυπριακό, ο κ. Μπούτρος Γκάλι είπε «θα υπάρχει πάντα μια νέα ευκαιρία, διαφωνώ με τη φράση τελευταία ευκαιρία».

    «Πρέπει να συνεχίζετε μέχρι να μπορέσετε να βρείτε λύση», επισήμανε.

    Το γεγονός, είπε ο Μπούτρος Γκάλι, ότι δεν έχει εξευρεθεί λύση μέχρι σήμερα δεν αποτελεί λόγο να σταματήσουν οι προσπάθειες.

    «Το γεγονός ότι δεν πετύχατε, ή εγώ δεν πέτυχα το 1992 1993, δεν αποτελεί λόγο να μην συνεχίσετε. Απεναντίας, πρέπει να συνεχίσουμε γιατί το μυστικό για την επίλυση διεθνών προβλημάτων είναι η εμμονή, είναι η συνέχιση παρά το γεγονός ότι μπορεί να νοιώθετε πως ξεκινάτε από την αρχή».

    Ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ έστειλε διπλό μήνυμα προς την Κύπρο. Ανέφερε ότι η επίλυση διεθνών προβλημάτων παίρνει χρόνο αλλά τελικά επιλύονται και επισήμανε τα πολλαπλά οφέλη από την λύση του Κυπριακού, τόσο για την Κύπρο αλλά ιδιαίτερα για την γύρω περιοχή.

    Ο Μπούτρος Γκάλι, ο οποίος είχε συνάντηση μιας ώρας με τον Πρόεδρο Χριστόφια, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την πολιτική του βούληση για ``προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας και της πραγματικής συμφιλίωσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου αλλά και μεταξύ της Τουρκίας και της Κύπρου``.

    Υπογράμμισε ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, αλλά χρειάζεται χρόνος.

    Ωστόσο, εξέφρασε αισιοδοξία, λέγοντας ότι «είμαι σίγουρος ότι αργά ή γρήγορα θα βρεθεί λύση, δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να επιλυθεί.

    «Οταν υπάρχει πολιτική βούληση μπορεί να επιλυθεί και όλες οι δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν και πιστεύω ότι υπάρχει πολιτική βούληση», συνέχισε.

    Ανέφερε ότι ο ίδιος ασχολείται με το Κυπριακό εδώ και 40 χρόνια, είτε ως Καθηγητής, ως Υπουργός Εξωτερικών και αργότερα ως ΓΓ του ΟΗΕ.

    «Δεν είναι ένα εύκολο πρόβλημα για να επιλυθεί, αλλά γνωρίζω ότι υπάρχει η πολιτική βούληση», είπε και έφερε ως παραδείγματα τη διαίρεση της Γερμανίας, διάφορους εμφύλιους πολέμους στην Αγκόλα, τη Μοζαμβίκη και τη Γουατεμάλα, το πρόβλημα του Απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική.

    «Ολα αυτά επιλύθηκαν και δεν βλέπω το λόγο να μην μπορέσουμε να λύσουμε και αυτό το πρόβλημα», είπε.

    Εδωσε, επίσης, έμφαση στα οφέλη από την επίλυση του Κυπριακού, λέγοντας ότι δεν θα είναι μόνο προς το συμφέρον της Κύπρου και του λαού της, αλλά και προς το συμφέρον και την επικράτηση της ειρήνης σε όλη τη περιοχή αυτή της Μεσογείου.

    Πρόσθεσε ότι η Κύπρος λόγω και της γεωγραφικής της θέσης θα μπορέσει να επιτελέσει σημαντικό ρόλο στην περιοχή ως μεσολαβητής για την επίλυση άλλων προβλημάτων.

    «Δεν είναι ανάγκη να είσαι υπερδύναμη για να διαδραματίσεις ένα σημαντικό ρόλο», κατέληξε ο Μπούτρος Γκάλι.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Λίστες από εκπαιδευτικούς της δημόσιας εκπαίδευσης που κάνουν παράνομα φροντιστήρια καθώς και λίστες από λειτουργία παράνομων φροντιστηρίων από ιδιώτες, έδωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου στην Αστυνομία ώστε να ελεγχθούν όλες οι περιπτώσεις που αναφέρονται και να τεθούν σε ενέργεια οι διαδικασίες της νομοθεσίας.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι ο κατάλογος από τις λίστες δόθηκε από τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Κύπρου σε συνάντηση που είχε μαζί τους, την περασμένη Παρασκευή.

    ``Η λίστα αυτή έχει παραδοθεί στην Αστυνομία από την ίδια ημέρα. Με την Αστυνομία μίλησα κι εγώ σήμερα και η Αστυνομία θα βάλει σε ενέργεια τις διαδικασίες του νόμου ώστε να ελεγχθούν όλες οι περιπτώσεις που αναφέρονται στον κατάλογο αυτό. Θα εφαρμοστεί ο νόμος όπως οφείλουμε``, πρόσθεσε. Ο Υπουργός τόνισε ότι η παραπαιδεία δεν είναι αποδεχτή ως φαινόμενο και πολύ περισσότερο για τους εκπαιδευτικούς της δημόσιας εκπαίδευσης που έχουν ευθύνη απέναντι στην πολιτεία και τους μαθητές τους, να μην εργάζονται έξω από το δημόσιο σχολείο.

    [03] ΑΗΚ ΤΙΜΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

    Χαμηλότερη κατά 21,4% είναι η μέση τιμής της κιλοβατώρας για τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.

    Η ΑΗΚ ανακοίνωσε ότι για τους μηνιαίους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του μηνός Οκτωβρίου 2009, καθώς και για τους διμηνιαίους λογαριασμούς του μηνός Νοεμβρίου 2009, η αναπροσαρμογή της τιμής καυσίμων που βασίζεται στη μέση σταθμική τιμή καυσίμων του μηνός Σεπτεμβρίου 2009, έχει ως ακολούθως:

    - Μέση Σταθμική Τιμή Καυσίμων: 311,03 ευρώ, ανά μετρικό τόνο - Βασική Τιμή Καυσίμων: 85,43 ευρώ ανά μετρικό τόνο.

    Ετσι η αύξηση ανά χρεωνόμενη μονάδα (kWh) για την υπό αναφορά περίοδο, λόγω αναπροσαρμογής της τιμής καυσίμων διαμορφώνεται στα 6,3168 σεντ, ή σε ποσοστό +0,2% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 2 November 2009 - 14:29:13 UTC