Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-11-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [04] ΕΕ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού προχωρούν καλά, προσθέτοντας ότι το περιουσιακό είναι αρκετά περίπλοκο ζήτημα.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν θέσεις επί των διαφόρων πτυχών του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι η μόνη τους θέση είναι η στήριξή τους σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

    Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι είχε συνάντηση μίας και πλέον ώρας με τον Πρόεδρο Χριστόφια. ``Ηταν συνήθης συνάντηση και απλά είχαμε μία συνήθη συζήτηση για το πώς προχωρούν οι συνομιλίες και ακόμα δουλεύουμε πάνω σε αυτό``, είπε.

    Ερωτηθείς πώς προχωρούν οι συνομιλίες, ο κ. Ντάουνερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ``προχωρούν καλά`` και επεσήμανε ότι ``είναι ένα δύσκολο πρόβλημα, αλλά νομίζω ότι οι ηγέτες είναι και οι δύο δεσμευμένοι και αργά αλλά σταθερά κάνουν πρόοδο``.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων σε αυτό το στάδιο ``δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο περιουσιακό ζήτημα, που είναι ένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα``.

    ``Πραγματικά επενδύουν πολύ χρόνο και ενέργεια σε αυτό, και φυσικά συζητούμε μαζί τους για αυτά τα θέματα``, είπε.

    Ερωτηθείς εάν υπήρξαν οποιεσδήποτε προτάσεις του ΟΗΕ για το περιουσιακό, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι ``δεν καταθέτουμε προτάσεις``, προσθέτοντας ότι ``έχουμε συμβουλές από κάποιους εμπειρογνώμονες και έχω αυτούς τους εμπειρογνώμονες εδώ αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, και μιλούν με ανθρώπους και στις δύο πλευρές και μου μεταφέρουν τις εντυπώσεις τους, και με κρατούν ενήμερο στις συζητήσεις μου και στις συζητήσεις των αξιωματούχων μου με τις δύο πλευρές από καιρού εις καιρό``.

    ``Στο τέλος της ημέρας, οι ηγέτες θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις εδώ και να διαπιστώσουν με τί μπορούν να ζήσουν και με τί νοιώθουν άνετα, και πώς θα λειτουργήσει μία λύση του περιουσιακού``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι το περιουσιακό είναι ``αρκετά περίπλοκο`` και σημείωσε ότι ``υπάρχει ένας αριθμός διαφόρων τομέων στους οποίους πρέπει να εστιαστείς, μαζί με τα σημεία αρχής``.

    Επίσης, επεσήμανε ότι ``έχουμε μία θέση και αυτή είναι η στήριξη της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία διεξάγονται αυτές οι συνομιλίες, και αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία οι ηγέτες συμμετέχουν στις συνομιλίες``.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας θα μεταβεί στη Γερμανία την ερχόμενη Δευτέρα για τις εκδηλώσεις με αφορμή την επέτειο πτώσης του τείχους του Βερολίνου, όπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Ο κ. Στεφάνου είπε ότι χθες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ταλάτ, δεν καθορίστηκε συνάντηση για την ερχόμενη Δευτέρα.

    ``Αυτό το έχει ζητήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να μπορεί να μεταβεί στη Γερμανία στις εκδηλώσεις που θα γίνουν για την επανένωση της Γερμανίας και του Βερολίνου``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι στις 11 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα βρίσκεται στο Λονδίνο για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Οι δύο πλευρές έχουν διαφορές και διαφωνίες στο περιουσιακό, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, και έτσι το θέμα αφέθηκε στην επόμενη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, αφού μεσολαβήσει και η συνάντηση των συμβούλων τους, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Ερωτηθείς για δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ότι οι δύο πλευρές δεν είναι έτοιμες να συζητήσουν σε βάθος το περιουσιακό και εάν μπορεί να θεωρηθεί ότι αυτό το θέμα θα παραπεμφθεί στη διαδικασία του πάρε δώσε, ο κ. Στεφάνου είπε: ``Να μην θεωρηθεί οτιδήποτε. Ο Πρόεδρος χθες είπε ότι δεν ήμασταν έτοιμες οι δύο πλευρές να συζητήσουμε σε βάθος το θέμα του περιουσιακού για αυτό αφέθηκε στην επόμενη συνάντηση, αφού μεσολαβήσει και η συνάντηση με τους συμβούλους``.

    ``Νομίζω είναι γνωστό πώς έχουν τα πράγματα σε ό,τι αφορά το περιουσιακό, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη συζήτηση του θέματος στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``είναι γνωστή η θέση της ε/κ πλευράς, όπως και της τ/κ πλευράς``, σημειώνοντας ότι ``υπάρχει μια συμφωνία σε ό,τι αφορά την ιδιοκτησία από το 1964, που την θεωρούμε σημαντική και θετική, δηλαδή το ότι αναγνωρίζεται πως ο ιδιοκτήτης είναι αυτός που κατείχε την περιουσία από το 1964 και εντεύθεν``.

    ``Από εκεί και πέρα αρχίζουν οι διαφορές και οι διαφωνίες. Είναι γνωστό ότι εμείς θέλουμε, από τη στιγμή που αναγνωρίζεται η ιδιοκτησία, να έχει τον πρώτο λόγο ο ιδιοκτήτης για το τί θα κάνει με τη δική του ιδιοκτησία. Η τ/κ πλευρά έχει άλλες απόψεις``, είπε.

    [04] ΕΕ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ

    Εξοδο από την ύφεση εντός και σταδιακή ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά βασικοί δείκτες, όπως της ανεργίας, του δημόσιου ελλείμματος και του χρέους θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται και το 2010, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Αναφορικά με την Κύπρο, η ανάπτυξη φέτος θα είναι αρνητική, αλλά λιγότερο από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Αρνητική εξέλιξη καταγράφεται στο δημοσιονομικό έλλειμμα το οποίο θα υπερβεί φέτος το ανώτατο όριο του 3% του ΑΕΠ, ενώ η Κομισιόν προβλέπει περαιτέρω αύξηση του χρόνου και το 2011. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της Επιτροπής, τότε, κατά πάσα πιθανότητα και η Κύπρος θα βρεθεί την Ανοιξη σε καθεστώς κοινοτικής επιτήρησης μαζί με άλλες 13 χώρες της ευρωζώνης.

    Ειδικότερα, το ΑΕΠ θα υποχωρήσει φέτος στην Κύπρο κατά 0,7%, ενώ του χρόνου θα επανέλθει το θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη με 0,1%, τάση που θα επιταχυνθεί το 2011, όπου η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι της τάξης του 1,3%.

    Το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα βρεθεί στο τέλος του έτους στο 3,7% του ΑΕΠ με αυξητική τάση τα δύο επόμενα χρόνια (5,7% το 2010 και 5,9% το 2011). Φυσικά, οι προβλέψεις της Κομισιόν για όλες τις χώρες μέλη βασίζονται στα σημερινά δεδομένα, δηλαδή δεν λαμβάνουν υπόψη ενδεχόμενες διορθωτικές κινήσεις από την πλευρά των κυβερνήσεων. Για την Κύπρο το έλλειμμα φέτος θα είναι το τρίτο χαμηλότερο στην ευρωζώνη μετά τη Φινλανδία και το Λουξεμβούργο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 3 November 2009 - 14:29:18 UTC