Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-11-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΠΕΞ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΥΠΑΜ - ΕΦ - ΑΤΥΧΗΜΑ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
  • [04] ΚΥΠΕ - ΑΒΝΑ - ΜΕΛΟΣ

  • [01] ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΠΕΞ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    ``Ποτέ δεν θα υπάρξει καλύτερη ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού``, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέϊβιντ Μίλιμπαντ, ενώ υπογράμμισε τις ``ευθύνες`` της Τουρκίας ως προς την εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου ΕΕ - Τουρκίας.

    Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο κ. Μίλιμπαντ ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αποτυχίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και είπε ότι ``είναι νωρίς για να κάνουμε λόγο για αποτυχία. Πάντως, δεν θα έχουμε ξανά τέτοια ευκαιρία``.

    Ρωτήθηκε στη συνέχεια αν είναι δυνατή η λύση, για να πει ότι ``τεχνικά, είναι δυνατή η λύση. Αυτά που απαιτούνται είναι η συμμετοχή του εκπροσώπου του ΟΗΕ στη διαδικασία, η καταβολή των αναγκαίων προσπαθειών από τις ενδιαφερόμενες πλευρές και η ανώτατη υποστήριξη προς αυτές``.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την τουρκική θέση ότι η ΕΕ «αθέτησε την υπόσχεσή» της περί άρσης των ``περιορισμών`` που εφαρμόζονται εναντίον των Τουρκοκυπρίων, ειδικά μετά το 2004, ο κ. Μίλιμπαντ είπε ότι ``όλες οι πλευρές έχουν υποχρεώσεις που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Αγκυρας.

    Υποχρεώσεις έχει και η Τουρκία`` και πρόσθεσε τα εξής: ``Η τουρκική πλευρά, στο δημοψήφισμα του 2004, ψήφισε `ναι`, αλλά δεν υπήρξε λύση. Κατανοώ την οργή αυτή και τα αισθήματα της τουρκικής πλευράς, αλλά απαιτείται η προσπάθεια και των δύο πλευρών``.

    Ο Βρετανός Υπουργός είπε ότι ``δεν θέλω να εμπλακώ στις αλληλοκατηγορίες`` και υπενθυμίζοντας ότι το περασμένο Σάββατο συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τόνισε ότι ``ποτέ δεν θα υπάρξει καλύτερη ευκαιρία``.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα συμβεί τον Δεκέμβριο στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Μίλιμπαντ είπε ότι ``υπάρχουν δύο θέματα`` και επεξήγησε: ``Πρώτον, η επίλυση του Κυπριακού θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ. Αυτό θα είναι μία γεωστρατηγική επιτυχία.

    Δεύτερον, είναι το θέμα του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας. Είναι ένα θέμα που θα συζητήσω με τον Τούρκο Πρωθυπουργό και τον Τούρκο ΥΠΕΞ.

    Πρέπει όμως, να σημειώσω ότι η Τουρκία έχει ευθύνες. Η Αγγλία είναι φίλη της Τουρκίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να συμπεριφερόμαστε σαν να μην υπάρχει η υποχρέωση αυτή``.

    [02] ΥΠΑΜ - ΕΦ - ΑΤΥΧΗΜΑ

    Τραγικό ατύχημα με ένα νεκρό στέλεχος της Εθνικής Φρουράς σημειώθηκε πριν από μία ώρα περίπου, στην περιοχή του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το ατύχημα οφείλεται σε έκρηξη χειροβομβίδας, ενώ φαίνεται να υπάρχουν και τραυματίες.

    Ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας, μόλις πληροφορήθηκε για το ατύχημα, αποχώρησε από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για να μεταβεί στον τόπο του ατυχήματος.

    Εξερχόμενος του Προεδρικού, ο κ. Παπακώστας εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι χάθηκε μια ζωή.

    «Είναι λυπηρό, είναι πολύ λυπηρό. Χάσαμε μια ζωή, χάσαμε ένα στέλεχος. Τώρα, τι έγινε και πώς έγινε το ατύχημα δεν μπορώ να ξέρω», είπε ο Υπουργός Αμυνας και πρόσθεσε ότι «είχα μια πρώτη πληροφόρηση, αλλά φεύγω να πάω επί τόπου να δω τι γίνεται».

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

    Στο -0,8 διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο του 2009, σε σύγκριση -1,2% το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους και 5,2% του Οκτωβρίου 2008.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία, σε μηνιαία βάση, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Οκτώβριο του 2009 αυξήθηκε κατά 1,41 μονάδες ή 1,28% και έφθασε στις 111,65 μονάδες σε σύγκριση με 110,24 το Σεπτέμβριο του 2009.

    Αυτό, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, οφείλεται κυρίως σε αυξήσεις στις τιμές ορισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης, των πατατών και του ηλεκτρικού ρεύματος. Μειώσεις σημειώθηκαν στις τιμές των πετρελαιοειδών.

    Για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2009, ο Δείκτης σημείωσε αύξηση 0,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

    [04] ΚΥΠΕ - ΑΒΝΑ - ΜΕΛΟΣ

    Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) έχει γίνει μέλος της Ενωσης Πρακτορείων Ειδήσεων των Βαλκανίων (ABNA), η οποία προσφάτως επεκτάθηκε και στα εθνικά πρακτορεία ειδήσεων της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Η ένταξη του ΚΥΠΕ επικυρώθηκε το περασμένο Σάββατο, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Βέλικο Τέρνοβο της Βουλγαρίας. Στη ίδια συνάντηση έγινε αποδεκτό ως μέλος και το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της Κροατίας HINA.

    Το ΚΥΠΕ είναι επίσης μέλος του Παγκόσμιου Κογκρέσου Πρακτορείων Ειδήσεων, της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων και της Μεσογειακής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων. Το ΚΥΠΕ διατηρεί για δέκα χρόνια τώρα τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Μεσογειακής Συμμαχίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 5 November 2009 - 12:29:14 UTC