Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-11-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΣΕΡΒΙΑΣ
  • [03] ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [04] ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Το κεφάλαιο του περιουσιακού θα απασχολήσει ξανά σήμερα Παρασκευή τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, οι οποίοι θα συναντηθούν το απόγευμα στο πλαίσιο του δευτέρου γύρου των απευθείας συνομιλιών για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

    Η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα πραγματοποιηθεί στις 1600 στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο αεροδρόμιο Λευκωσίας στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Οπως είχε αναφέρει ο κ. Ντάουνερ κατά τη διάρκεια της περασμένης συνάντησης την Δευτέρα, οι σύμβουλοι των δύο ηγετών επρόκειτο να συναντηθούν την Πέμπτη για περαιτέρω συζήτηση του θέματος. Σήμερα θα γίνει ανασκόπηση της εργασίας των συμβούλων των δύο ηγετών.

    [02] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΣΕΡΒΙΑΣ

    Τη δέσμευση για συνέχιση της αλληλοϋποστήριξης μεταξύ της Κύπρου και της Σερβίας σε όλα τα εθνικά ζητήματα των δύο χωρών, επανέλαβαν οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και Vuk Jeremic. Στη συνάντηση που είχαν τη Παρασκευή στο Υπουργείο Εξωτερικών Κυπριανού και Jeremic συζήτησαν την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, το Κυπριακό, το Κοσσυφοπέδιο καθώς και άλλα διμερή ζητήματα. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού είπε πως οι θέσεις Κύπρου και Σερβίας στα διεθνή πολιτικά ζητήματα είναι παρόμοιες. «Αντιμετωπίζουμε και οι δύο προβλήματα εδαφικής ακεραιότητας. Η θέση της Κύπρου όσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο είναι σαφής: η Κύπρος πιστεύει και υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και θεωρούμε ότι δεν είναι νόμιμη η μονομερής διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου», τόνισε ο κ. Κυπριανού.

    Παράλληλα, εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. «Θεωρούμε ότι η Σερβία είναι έτοιμη να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, για αυτό προσβλέπουμε, όποτε η ίδια η Σερβία νιώσει έτοιμη, να εξετάσουμε την αίτηση της για ένταξη στην ΕΕ και βεβαίως θεωρούμε ότι θα πρέπει να κριθεί με τον ίδιο τρόπο που κρίνονται όλες οι ευρωπαϊκές χώρες με τα κριτήρια που αποτελούν το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο», ανέφερε ο κ. Κυπριανού εξηγώντας πως το θέμα της μονομερούς διακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου δεν αποτελεί Ευρωπαϊκό Κεκτημένο εφόσον δεν υπάρχει Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική σε αυτό το θέμα. «Όπως ξέρετε», συνέχισε, «υπάρχει αριθμός κρατών μελών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος που δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο και για αυτό δεν θεωρούμε ότι μπορεί να αποτελέσει προϋπόθεση για ένταξη της Σερβίας». Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επίσης την υποστήριξη της Κύπρου προς την κατεύθυνση της άμεσης εφαρμογής της Συμφωνίας Σύνδεσης της ΕΕ- Σερβίας «και μας στεναχωρεί», όπως είπε, «η καθυστέρηση που παρατηρείται στην εφαρμογή της, από πλευράς ΕΕ λόγω ένστασης κάποιου εταίρους μας στην ΕΕ».

    Από την πλευρά του ο κ. Jeremic εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Σερβίας σε όλα τα εθνικά θέματα της Κύπρου, και κυρίως στο Κυπριακό πρόβλημα. «Η Κύπρος είναι ο καλύτερος και πιο στενός συνεργάτης μας στην ΕΕ, και είμαστε βαθειά ευγνώμονες για όλα όσα πράττει η Κύπρος ως υποστήριξη των προσδοκιών μας σε όλα τα κύρια εθνικά θέματά μας», είπε και τόνισε: «Το ίδιο βεβαίως μπορεί ανεπιφύλακτα να περιμένει και η Κύπρος από εμάς, σε όλα τα θέματα εθνικής σημασίας για την Κύπρο. Ετσι ήταν πάντα στο παρελθόν, έτσι θα είναι και στο μέλλον», πρόσθεσε.

    [03] ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Φθάνει την Παρασκευή στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Πιέρ Λελούς ο οποίος θα παραστεί στα εγκαίνια του νέου αερολιμένα Λάρνακας αύριο, Σάββατο. Μετά την άφιξή του στη Λάρνακα (14:00), ο κ. Λελούς θα επισκεφθεί την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενώ ακολούθως θα μεταβεί στο Υπουργείο Εξωτερικών για συνάντηση και συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού. Των συνομιλιών θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο στις 17:10.

    Το πρωί του Σαββάτου (09:00), ο κ. Λελούς θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Εν συνεχεία ο Γάλλος Υπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν (10:30), ενώ θα συναντηθεί με τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Κλεάνθους αντίστοιχα.

    Το απόγευμα, ο κ. Λελούς θα παραστεί στην τελετή εγκαινίων του νέου αερολιμένα Λάρνακας. Αναχωρεί από την Κύπρο στις 18:45.

    [04] ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Γερμανία στηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου και πράττει ό,τι είναι δυνατόν για να προωθηθεί η ειρήνη στο νησί, δήλωσε ο Πρεσβευτής της Γερμανίας στη Λευκωσία Gottfried Zeitz. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, στις 9 Νοεμβρίου 1989, ο Γερμανός διπλωμάτης υπογράμμισε ότι η Γερμανία, ως μια χώρα που γνωρίζει πολύ καλά τον πόνο της διαίρεσης, πιστεύει ότι το μέλλον της Κύπρου είναι η επανένωση. «Οχι μόνο η Κυβέρνηση της Γερμανίας αλλά και ολόκληρος ο γερμανικός λαός στηρίζουν σθεναρά όλες τις προσπάθειες για επανένωση της όμορφης πατρίδας σας. Και πραγματικά κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προωθήσουμε τη διαδικασία επανένωσης και ειρήνης διότι γνωρίζουμε καλά πώς είναι μια χώρα διαιρεμένη», είπε.

    Υπενθύμισε τη γνωστή φράση του αείμνηστου Βίλι Μπραντ, ο οποίος διετέλεσε Καγκελάριος της Γερμανίας από το 1969 μέχρι το 1974 και βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1971: ``Τώρα αναπτύσσεται μαζί, αυτό που ανήκει να είναι μαζί - Jetzt waechst zusammen was zusammen gehoert``. «Ετσι όπως η Δυτική με την Ανατολική Γερμανία ανήκουν μαζί, και εδώ στην Κύπρο ελπίζουμε το ίδιο γιατί το νησί ανήκει να είναι μαζί, πρέπει να αναπτυχθεί μαζί», είπε και υπέδειξε ότι χρειάζεται μεγάλο θάρρος για να επανενωθεί μια χώρα.

    Τη μέρα της πτώσης του Τείχους, ο Πρεσβευτής της Γερμανίας βρισκόταν στο αυτοκίνητό του, κάπου στο δρόμο μεταξύ Βόννης και Φρανκφούρτης. «Κατάγομαι από τη Φρανκφούρτη. Εκείνη την ώρα ήμουν στο δρόμο από τη Βόννη, που ήταν τότε η πρωτεύουσα, καθοδόν προς τη Φρανκφούρτη για να επισκεφθώ την οικογένειά μου. Ημουν στο αυτοκίνητο και μόλις περνούσα πάνω από τον ποταμό Ρήνο άκουσα την είδηση και δεν το πίστευα», είπε ο Γερμανός Πρεσβευτής στο ΚΥΠΕ. Η ημέρα εκείνη ήταν ιδιαίτερα συγκινητική για όλο τον κόσμο, συνέχισε. «Κανείς δεν το πίστευε, ήταν τόσο συγκινητικό. Πολύ λίγοι πίστευαν ότι θα ερχόταν η μέρα της επανένωσης. Ολη η χώρα, όλος ο κόσμος ήταν ευτυχισμένος. Λαμβάναμε συγχαρητήρια από παντού». Ο Γερμανός διπλωμάτης εξέφρασε υπερηφάνεια γιατί, όπως είπε, οι διαδηλώσεις που συνέβαλαν στην πτώση του τείχους στέφθηκαν με επιτυχία και ήταν ειρηνικές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 6 November 2009 - 14:29:18 UTC