Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-11-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ - ΔΕΑ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
  • [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΖΕΡΙΧΟΥΝ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΔ ΥΠΕΞ ΕΕ

  • [01] ΕΕ - ΔΕΑ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

    Τη δέσμευσή τους να συνεχίζουν να υποστηρίζουν το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) επαναδιαβεβαίωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μιλώντας σε εκδήλωση στο Λήδρα Πάλας με την οποία σηματοδοτήθηκε η δεύτερη οικονομική συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη ΔΕΑ, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ. Η πρώτη συνεισφορά που έγινε το 2007 ανερχόταν στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

    Τόσο ο κ. Χριστόφιας όσο και ο κ. Ταλάτ, μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη ΔΕΑ, υπογράμμισαν επίσης πως το θέμα των αγνοουμένων είναι ανθρωπιστικό και δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί, εκφράζοντας τη συμπάθεια και το σεβασμό τους προς τις οικογένειες των αγνοουμένων που περιμένουν να μάθουν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν εκτός από τα μέλη της ΔΕΑ, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Τάγιε Μπρουκ Ζεριχούν, διπλωμάτες, εκπρόσωποι των συγγενών των αγνοουμένων και επιστήμονες από την ε/κ και την τ/κ πλευρά που υλοποιούν το πρόγραμμα εκταφών, ταυτοποιήσεων και επιστροφής των λειψάνων των αγνοουμένων, εκταφή, ταυτοποίηση και επιστροφή λειψάνων αγνοουμένων.

    Στην ομιλία του, ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε πως το πρόβλημα των αγνοουμένων αγγίζει σχεδόν κάθε οικογένεια στην Κύπρο και έχει προκαλέσει πολύ πόνο και αγωνία σε πολλά άτομα για πάρα πολλά χρόνια. Πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα και ως τέτοιο πρέπει να παραμείνει, εκτός πολιτικών και άλλων σκοπιμοτήτων.

    Είπε πως πρέπει να υποστηρίξουμε όχι μόνο με λόγια αλλά και στην πράξη όλες τις προσπάθειες προς την επίλυση αυτού του θέματος και πως αυτό «το χρωστούμε στις οικογένειες, το χρωστούμε επίσης στην Κύπρο και όλο το λαό της».

    «Θα πρέπει να εργαστούμε μαζί, μέσα σε καλό πνεύμα και εμπιστοσύνη, για να βελτιώσουμε και να επιταχύνουμε αυτό που γίνεται ήδη, στο πλαίσιο της ΔΕΑ», επεσήμανε.

    Συγχάρηκε τη ΔΕΑ και τα τρία μέλη της καθώς και τους βοηθούς τους για τη σκληρή και αποτελεσματική εργασία τους και συγχάρηκε τους νεαρούς επιστήμονες από τις δυο κοινότητες που εργάζονται από κοινού.

    Ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε ακόμη τη διεθνή κοινότητα για το ενδιαφέρον και τη στήριξή της και ειδικότερα τα ΗΕ, τον Ερυθρό Σταυρό, το Συμβούλιο της Ευρώπης, την ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και τις χώρες που έχουν συμβάλει ξεχωριστά η καθεμιά στην υλοποίηση του προγράμματος της ΔΕΑ.

    Αναφέρθηκε εξάλλου στη συμβολή της Κύπρου στην υλοποίηση του προγράμματος της ΔΕΑ, διαβεβαιώνοντας πως αυτή θα συνεχιστεί και εάν χρειαστεί να αυξηθεί. Ανακοίνωσε εξάλλου πως ενημέρωσε τον κ. Ζιρόντ ότι θα υπάρξει από κυπριακής πλευράς ακόμη μια δωρεά ύψους 150 χιλιάδων ευρώ για κάλυψη άμεσων και απρόβλεπτων αναγκών και για αύξηση των ομάδων που πραγματοποιούν τις εκταφές.

    Επίσης εξέφρασε τη συμπάθεια, την αγάπη και το σεβασμό του προς τις οικογένειες των αγνοουμένων και ανέφερε: «Να έχετε υπομονή. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να διευκρινιστεί η τύχη των αγαπημένων σας προσώπων».

    Το τρίτο μέλος της ΔΕΑ Κριστόφ Ζιρόντ εξέφρασε ευχαριστίες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συνεχή και ουσιαστική υποστήριξή της στη ΔΕΑ. Επίσης ευχαρίστησε τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις προσπάθειές τους για την εξασφάλιση αυτών των χορηγιών.

    Ευχαρίστησε τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων για την πολιτική και οικονομική τους στήριξη, στο παρελθόν και τώρα και τη διεθνή κοινότητα για το ενδιαφέρον της για το θέμα των αγνοουμένων. Επίσης εξέφρασε εκτίμηση στις πρεσβείες των χωρών που έχουν προσφέρει οικονομική στήριξη στη ΔΕΑ.

    Εξάλλου ο κ. Ζιρόντ ευχαρίστησε τους επιστήμονες από τις δυο κοινότητες που εργάζονται στους χώρους των εκταφών, στο ανθρωπολογικό εργαστήριο και στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής για τη δέσμευσή τους, τον επαγγελματισμό και τη σκληρή τους δουλειά.

    Ευχαρίστησε επίσης εκ μέρους της ΔΕΑ το λαό της Κύπρου, τις δυο κοινότητες, «για τη συνεργασία τους και την ακλόνητη πεποίθησή τους ότι οι πληγές του παρελθόντος μπορούν να επουλωθούν σήμερα». Εξέφρασε την ελπίδα ότι όσο το δυνατό περισσότερες οικογένειες αγνοουμένων θα μπορέσουν να μάθουν την τύχη των αγαπημένων τους.

    Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντρούλλα Καμιναρά είπε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πάντα ευαίσθητη και υποστηρικτική σε πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με ανθρωπιστικά θέματα και πως η Ενωση αποδίδει μεγάλη σημασία σε αυτή την πρωτοβουλία που θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχή μέτρα εμπιστοσύνης και μέτρα συμφιλίωσης στην Κύπρο.

    Αναφερόμενη στις οικογένειες των αγνοουμένων είπε πως αυτοί οι άνθρωποι μέσα από το σιωπηλό πόνο και το θρήνο τους στέλλουν ένα μήνυμα αγάπης και αφοσίωσης στο οποίο πρέπει όλοι να ακούσουν και το οποίο πρέπει να παροτρύνει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αγωνιστούν όσο πιο σκληρά μπορούν για να αποφύγουν οτιδήποτε τέτοιο να ξανασυμβεί στο μέλλον.

    Εξήρε εξάλλου το έργο της επιστημονικής ομάδας που έχει αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος της ΔΕΑ για την εκταφή, ταυτοποίηση και επιστροφή των λειψάνων των αγνοουμένων, σημειώνοντας πως αυτή η ομάδα ανθρωπολόγων, αρχαιολόγων, επιστημόνων, μελών από τις δυο κοινότητες αποτελεί τη μόνη θεσμοθετημένη δικοινοτική ομάδα στην Κύπρο, της οποίας η ομαδική δουλειά και συνεργασία αποτελούν ακόμη μια απόδειξη πως Ε/κ και Τ/κ μπορούν να κάνουν θαύματα μαζί.

    [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΖΕΡΙΧΟΥΝ

    Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων είχαν μία καλή και φιλική κατ` ιδίαν συνάντηση, όπως δήλωσε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, μετά τη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    «Οπως συνήθως, συναντήθηκαν κυρίως κατ ιδίαν και μας είπαν ότι είχαν μια καλή και φιλική συνάντηση», είπε ο κ. Ζεριχούν στους δημοσιογράφους.

    Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων αποφάσισαν για τις ημερομηνίες των επόμενών τους συναντήσεων.

    Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στις 19 Νοεμβρίου, στις 11 το πρωί, θα συναντηθούν οι αντιπρόσωποι των δύο ηγετών για να συνεχίσουν τη συζήτηση για το περιουσιακό.

    Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν ξανά στις 20 Νοεμβρίου, επίσης στις 11 το πρωί, για να συζητήσουν οργανωτικά θέματα που αφορούν τη διαδικασία των συνομιλιών.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΔ ΥΠΕΞ ΕΕ

    Το Υπουργείο Εξωτερικών διοργανώνει στις 20-21 Νοεμβρίου, σε ξενοδοχείο στη Λεμεσό, την Άτυπη Συνάντηση των Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Συνάντηση είναι η αποτίμηση της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004 και η μελλοντική διεύρυνση, η λειτουργία των Υπουργείων Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν όψει της εφαρμογής της Συνθήκης της Λισαβόνας και η λειτουργία των Υπουργείων Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό το φως της παρούσας οικονομικής κρίσης.

    Στο πλαίσιο της παραμονής τους στην Κύπρο, οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια την Παρασκευή και αργότερα την ίδια ημέρα από τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 17 November 2009 - 16:29:25 UTC