Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-11-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΛΙΒΑΝΟΥ
  • [03] ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
  • [04] ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ

    Η Κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για την αξιοποίηση της συγκυρίας που προκύπτει από την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας για την προώθηση επίλυσης του Κυπριακού, διαμηνύει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, καλώντας όλους να κάνουν υπομονή και να μην βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Στεφάνου είπε πως το προσχέδιο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μόλις τώρα άρχισε να συζητείται στο επίπεδο των Μονίμων Αντιπροσώπων, «και όμως ορισμένοι βιάζονται να προδικάσουν τόσο την κατάληξη των διαδικασιών όσο και τη στάση που θα τηρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία στο ζήτημα».

    «Για το τι θα πράξει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι γνωστό ότι θα αποφασίσει συλλογικά το Εθνικό Συμβούλιο στις 4 Δεκεμβρίου, αφού πρώτα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους και ασφαλώς με την Ελλάδα, με την οποία υπάρχει συνεχής επαφή και συντονισμός», είπε.

    «Για την αξιοποίηση», συνέχισε, «της συγκυρίας που προκύπτει από την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας για την προώθηση της επίλυσης του Κυπριακού, που είναι και ο στρατηγικός μας στόχος, η Κυβέρνηση εργάζεται σκληρά και συνεχώς για πάρα πολλή καιρό, τηρώντας συνεχώς ενήμερους τους Ευρωπαίους εταίρους για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη για εκπλήρωση από μέρους της Τουρκίας των υποχρεώσεων της, πράγμα το οποίο δυστυχώς δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα».

    Ο κ. Στεφάνου σημείωσε, επίσης, πως η ΕΕ είναι ενήμερη και για τις προθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας να λάβει μέτρα σε περίπτωση που αυτές οι υποχρεώσεις δεν εκπληρωθούν.

    «Ας μην βιάζονται λοιπόν κάποιοι να βγάλουν συμπεράσματα, ούτε και να προδικάζουν οτιδήποτε. Εκτός και αν ήδη έχουν αποφασίσει επί του πρακτέου χωρίς να υπάρχουν όλα τα δεδομένα και η πλήρης εικόνα μπροστά μας», είπε και πρόσθεσε: «Ας κάνουμε λοιπόν υπομονή και ψυχραιμία».

    Ερωτηθείς για το ποια θα είναι η στάση που θα τηρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία στη σημερινή συνεδρία της ΚΟΡΕΠΕΡ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι εμείς καθοδηγούμαστε από τη θέση ότι οι υποχρεώσεις της Τουρκίας πρέπει να εκπληρωθούν, ότι πρέπει να υπάρχουν ισχυρά μηνύματα από μέρους της ΕΕ, και ότι πρέπει να υπάρξουν και πρακτικά μέτρα για τη συμμόρφωση της Τουρκίας».

    «Και αυτά ασφαλώς θα βρουν τη θέση τους και στη δική μας τη τοποθέτηση μέσα από τις συζητήσεις που γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται στην ΕΕ μέχρι και το Συμβούλιο Υπουργών», κατέληξε.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΛΙΒΑΝΟΥ

    Σε ενημέρωση Αρμενίων αξιωματούχων του Λιβάνου για την παρούσα φάση του Κυπριακού, προέβη ο Πρόεδρος της Βουλής, Μάριος Καρογιάν, ο οποίος τούς δέχθηκε στο γραφείο του στη Βουλή και τους εξήγησε ότι το κλειδί της λύσης του Κυπριακού βρίσκεται στην Τουρκία, η οποία ελέγχει την όλη κατάσταση στην κατεχόμενη περιοχή από το 1974.

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, τον κ. Καρογιάν επισκέφθηκαν σήμερα ο Λιβάνιος βουλευτής Χακόπ Πακρατουνιάν, ο πρώην Υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου Αλέν Ταπουριάν και το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος ``Τασνακτσουτιούν``, Μεγκερτίτς Μεγκερτιτσιάν, συνοδευόμενοι από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κύπρου του ίδιου κόμματος, Χακόπ Καζαντζιάν.

    Στη συνάντηση παρέστη επίσης ο Εκπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Βαρτκές Μαχτεσιάν.

    Ο κ. Καρογιάν αναφέρθηκε στην παρούσα φάση του κυπριακού προβλήματος, στην πορεία των εν εξελίξει απευθείας συνομιλιών ανάμεσα στον Πρόεδρο Χριστόφια και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, καθώς και στις επιμέρους πτυχές του προβλήματος.

    Ως προς τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των συνομιλιών, ο κ. Καρογιάν δήλωσε ότι δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος, λόγω της πάγιας τουρκικής αδιαλλαξίας και της προώθησης εκ μέρους της τουρκικής πλευράς θέσεων που οδηγούν σε συνομοσπονδία και σε λύση δύο χωριστών κρατών.

    [03] ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

    Ανησυχητικές προβλέψεις σε ό,τι αφορά την πορεία της κυπριακής οικονομίας τα δυο επόμενα χρόνια (2010 και 2011), με σημαντική αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά και στασιμότητα του ρυθμού ανάπτυξης και διατήρηση της αυξητικής τάσης της ανεργίας, κατέθεσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, στα πλαίσια της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2010, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΔΚΤ) Αθανάσιος Ορφανίδης.

    Παρουσιάζοντας τις προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) για την πορεία της οικονομίας αλλά και τις εκτιμήσεις για τη σημερινή κατάσταση, ο κ. Ορφανίδης έκανε λόγο για επαλήθευση των ανησυχιών για χειροτέρευση της οικονομίας, γεγονός που όπως είπε, «αντικατοπτρίζεται στις μειώσεις που κατέγραψε το πραγματικό ΑΕΠ κατά το πρώτο, δεύτερο και ιδιαίτερα το τρίτο εξάμηνο του 2009».

    Συγκεκριμένα, είπε ότι σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ημερομηνίας 13 Νοεμβρίου 2009, «το εποχιακά διορθωμένο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,4% το τρίτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, ενώ αναθεωρήθηκε σημαντικά προς τα κάτω και ο ρυθμός ανάπτυξης του πρώτου εξαμήνου του έτους».

    Ανέφερε ακόμη πως σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ στην Κύπρο προβλέπεται να μειωθεί κατά 0,7% το 2009 και να παραμείνει ουσιαστικά στάσιμος το 2010 σε σύγκριση με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που αναμένονταν στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την άνοιξη.

    Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση πως ενδεχομένως η οικονομική ύφεση που αντιμετωπίζει φέτος η Κύπρος να είναι εντονότερη από ό,τι αποτυπώνεται στις παραπάνω προβλέψεις, ενδεχόμενο που, όπως ανέφερε, αποτυπώνεται στις νέες προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίες προγραμματίζεται να δημοσιευτούν εντός του Δεκεμβρίου.

    [04] ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

    Αύξηση στις συντάξεις του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανακοίνωσαν οι Υπηρεσίες του Ταμείου, δηλώνοντας ότι, από 1ης Ιανουαρίου 2010, οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 5,29% στο βασικό τους μέρος.

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, οι συντάξεις Κοινωνικών Ασφαλίσεων αυξάνονται την 1η Ιανουαρίου κάθε χρόνου στο βασικό μέρος ανάλογα με την αύξηση των μισθών και ημερομισθίων και στο συμπληρωματικό μέρος με βάση το ποσοστό αύξησης του μέσου όρου του δείκτη λιανικών τιμών.

    Η κοινωνική σύνταξη αυξάνεται με βάση το ποσοστό αύξησης των συντάξεων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο βασικό τους μέρος.

    Ετσι, η πλήρης βασική σύνταξη από 369,77 ευρώ θα ανέλθει στα 389,33 ευρώ και η κατώτατη σύνταξη από 314,30 θα ανέλθει στα 330,93 ευρώ (για δικαιούχο χωρίς εξαρτώμενο). Η κοινωνική σύνταξη θα αυξηθεί από 299,51 ευρώ σε 315,36 ευρώ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 27 November 2009 - 18:29:13 UTC