Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-12-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΕ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΨΗΦΙΣΜΑ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΕΕ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
  • [03] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΜΠΑΜΑ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [04] ΑΝ. ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΕ

  • [01] ΗΕ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΨΗΦΙΣΜΑ

    Ξεκινούν τη Δευτέρα το απόγευμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ οι καθιερωμένες διαβουλεύσεις με τις χώρες που συμμετέχουν στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ με στρατεύματα, ενώ λίγο πριν τα μεσάνυχτα (ώρα Κύπρου), ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν θα συναντηθεί με τον Ειδικό του Σύμβουλο Αλεξάντερ Ντάουνερ για να ενημερωθεί για τις τελευταίες συναντήσεις στην Κύπρο, και κυρίως για το ζήτημα της εντατικοποίησης των συνομιλιών του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Ο κ. Ντάουνερ κι ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν θα ενημερώσουν την Τετάρτη το Σ.Α. για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Είναι πιθανόν μετά τη συνεδρίαση να υπάρξει κάποιου είδους έκφραση υποστήριξης του Σ.Α. στην αποστολή του, ενδεχομένως υπό μορφή δήλωσης προς τον Τύπο, αφού μάλλον δεν είναι δυνατή η έκθεση προεδρικής ανακοίνωσης (για την οποία απαιτείται ομοφωνία - λόγω της παρουσίας της Τουρκίας στο Συμβούλιο).

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να υιοθετήσει το σχετικό ψήφισμα τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου. Ηδη έχει μοιραστεί στα μέλη του Σ.Α. σχέδιο ψηφίσματος το οποίο ετοίμασαν οι Βρετανοί, σε συνεργασία με τη Γραμματεία του ΟΗΕ και τονίζει την επιτακτικότητα της εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό.

    Προς τούτο έχουν αξιοποιηθεί κάποιες από τις εκφράσεις που χρησιμοποιούνται στην έκθεση για τις καλές υπηρεσίες, όπως η αναφορά σε διατήρηση και επιτάχυνση του μομέντουμ, στην αναφορά σε επόμενες εβδομάδες και μήνες και σε συνολική και διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος εντός ενός λογικού χρονικού πλαισίου.

    Ενα ακόμη σημείο που σίγουρα θα αποτελέσει και πάλι αντικείμενο συζητήσεων και προκύπτει από την έκθεση για την Ειρηνευτική Δύναμη είναι οι δύο αντικρουόμενες αναφορές του Γενικού Γραμματέα, η μία για το σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για το ρόλο της Ειρηνευτικής Δύναμης μετά τη λύση κι άλλη για την ευρύτερη εξέταση του ρόλου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στο πλαίσιο της ευρύτερης αναθεώρησης όλων των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του οργανισμού.

    [02] ΥΠΕΞ - ΕΕ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Δεκεμβρίου.

    Στη διάρκεια του Συμβουλίου, οι Υπουργοί θα ασχοληθούν κυρίως με την προετοιμασία του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το θέμα της διεύρυνσης, περιλαμβανομένης και της αξιολόγησης της Τουρκίας. Θα συζητηθεί, επίσης, η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και στο Ιράν, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και το θέμα του ρόλου της ΕΕ ως διεθνούς παράγοντα.

    Στο μεταξύ, το Εθνικό Συμβούλιο στη συνεδρία της Παρασκευής συζήτησε με το θέμα της αξιολόγησης της Τουρκίας και εξουσιοδότησε τον Υπουργό Εξωτερικών να προβεί στις ανάλογες ενέργειες τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

    [03] ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΜΠΑΜΑ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Τη δέσμευση ότι, με αφορμή την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, θα ζητήσει εξηγήσεις από το Λευκό Οίκο για τις θέσεις που θα εκφράσει ο Πρόεδρος Ομπάμα στο Κυπριακό, έδωσε ο Δημοκρατικός βουλευτής Νέας Υόρκης, Τζο Κρόουλι, σε εκδήλωση που οργάνωσαν για την ενίσχυση της προεκλογικής του εκστρατείας ομογενείς, στην Αστόρια. «Οπως φάνηκε και στην περίπτωση του Αφγανιστάν, αρκετές φορές όταν κάποιος εκλέγεται σε ένα τόσο υψηλό αξίωμα αλλάζει τις θέσεις τους. Θέλω να γνωρίζω ποιές είναι οι θέσεις του Προέδρου για την Κύπρο και θα επικοινωνήσω οπωσδήποτε με το Λευκό Οίκο με αφορμή τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό», είπε ο κ. Κρόουλι.

    Μιλώντας στους ομογενείς, οι περισσότεροι κυπριακής καταγωγής, ο Δημοκρατικός βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής είπε ότι είναι δεσμευμένος να συνεχίσει να υποστηρίζει μία δίκαιη και βιώσιμη του προβλήματος, η οποία να εγγυάται ότι η Κύπρος θα παραμείνει ενιαίο κράτος. «Είναι να ανάγκη όλοι μας να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας στην κρίσιμη αυτή περίοδο», είπε ο κ. Κρόουλι.

    Ο κ. Κρόουλι, που είναι ιρλανδικής καταγωγής, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός στις προσπάθειες που καταβάλλουν Τουρκο-αμερικανοί, οι οποίοι ζουν στην εκλογική του περιφέρεια, να αλλάξει τη στάση του στην υποστήριξη του ψηφίσματος για την αρμενική γενοκτονία, ενώ άφησε αιχμές προς τη Βρετανία για την πολιτική της. «Είδα τα αποτελέσματα της βρετανικής πολιτικής του διαίρει και βασίλευε και στη Ιρλανδία και στη Μέση Ανατολή αλλά και στην Κύπρο», είπε.

    [04] ΑΝ. ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΕ

    Οι προτάσεις τις οποίες έχει υποβάλει ως αυτή τη στιγμή η Προεδρία της Σουηδίας για την αξιολόγηση της Τουρκίας απέχουν αρκετά από αυτό το οποίο Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να κάνουν αποδεκτό, δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Δημήτρης Δρούτσας. ``Το έχουμε τονίσει με όλους τους τόνους αυτό προς τη Σουηδική Προεδρία, προς τους εταίρους μας και, ναι, έχουμε μπλοκάρει αυτά τα συμπεράσματα και έχουμε πει με όλους τους τόνους ότι αυτό δεν μας βρίσκει σύμφωνους και πρέπει να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές``, δήλωσε ο κ. Δρούτσας σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της Νέας Ελληνικής Τηλεόρασης.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, που είναι το τελευταίο πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και που έχει στο επίκεντρό της το κεφάλαιο της διεύρυνσης, δηλαδή, μεταξύ άλλων, τη σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και για τις ενστάσεις Κύπρου και Ελλάδας, ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι ``Ελλάδα και Κύπρος συνεργάζονται στενότατα, σε καθημερινή βάση και συντονίζονται``. ``Πάμε με μίαν κοινή γραμμή σε αυτό το θέμα και έχουμε συμφωνήσει, έχουμε συζητήσει και, σε καθημερινή βάση, είμαστε σε επαφή για συνεργασία και συντονισμό της θέσης μας``, είπε ο κ. Δρούτσας.

    ``Είναι μία διαπραγμάτευση``, είπε, ``η οποία γίνεται τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, δηλαδή στο Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών`` και όπου ``θα συζητηθούν τα συμπεράσματα για το θέμα της διεύρυνσης``. ``Ενα πολύ σημαντικό θέμα``, δήλωσε ο κ. Δρούτσας, ``είναι η Τουρκία και, εδώ δεν το κρύβω, είναι ένα ανοιχτό μυστικό, ότι οι προτάσεις τις οποίες έχει υποβάλει ως αυτή τη στιγμή η Προεδρία της Σουηδίας απέχουν αρκετά από αυτό το οποίο μπορούμε εμείς, Ελλάδα και Κύπρος, να κάνουμε αποδεκτό``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 6 December 2009 - 14:29:15 UTC