Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-12-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΝΕΡΟ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

    Τελέστηκε το Σάββατο στην εκκλησία Αγίου Νικολάου στην Κάτω Δευτερά, χωροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β το πρώτο ετήσιο μνημόσυνο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Στο μνημόσυνο, που έγινε υπό το βάρος των χθεσινών γεγονότων της σύλησης του τάφου του τέως Προέδρου και την εξαφάνιση της σορού του, παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, ενώ την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης. Στο μνημόσυνο παρευρέθηκαν, ακόμη, ο Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης ως εκπρόσωπος της ελληνικής Κυβέρνησης, αρχηγοί και εκπρόσωποι κυπριακών και ελληνικών κομμάτων, υπουργοί, συγγενείς, φίλοι και πρώην συνεργάτες του Τάσσου Παπαδόπουλου και πλήθος κόσμου.

    Στο επιμνημόσυνο λόγο του, ο Δρ. Κύπρος Νικολαΐδης σημείωσε πως ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν «ένας ηγέτης που γνώριζε ότι διαχειρίζεται τη μελλοντική πορεία ενός ολόκληρου έθνους» και πως γι αυτό το λόγο «δεν λογάριαζε απειλές και πιέσεις».

    Ο κ. Νικολαΐδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο του Τάσσου Παπαδόπουλου ως «ο σημαιοφόρος του κυπριακού λαού» τον Απρίλιο του 2004 κατά την απόρριψη του «αγγλοαμερικανικού», όπως το χαρακτήρισε, Σχεδίου Ανάν, το οποίο, όπως είπε, «κατέλυε την Κυπριακή Δημοκρατία και νομιμοποιούσε την τουρκική κατοχή στην Κύπρο».

    Είπε, επίσης, πως το «Οχι του Τάσσου, ήταν Οχι στο συγκεκριμένο σχέδιο και όχι Οχι στη λύση», προσθέτοντας πως «σκοπό είχε να πετάξει στα σκουπίδια τις διαιρετικές μεθοδεύσεις των ξένων και όχι να διχάσει το λαό».

    Ο κ. Νικολαΐδης είπε ακόμη πως ο Τάσος Παπαδόπουλος με τη στάση του εξύψωσε το αίσθημα αυτοσεβασμού και ανθρώπινης αξιοπρέπειας, καταγράφοντας παράλληλα στην ανθρώπινη μνήμη «μια ηρωική κληρονομιά αντίστασης στην πίεση του ξένου παράγοντα» και στέλλοντας παντού το μήνυμα πως «είναι οι λαοί αυτοί που τελικά αποφασίζουν για τη μοίρα τους και όχι οι κατακτητές ή οι ισχυροί του κόσμου».

    Του μνημόσυνου ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον τάφο του Τάσσου Παπαδόπουλου στο Κοιμητήριο Κάτω Δευτεράς.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Ικανοποίηση για την κατάληξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο θέμα των κλιματικών αλλαγών, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι και οι 27 χώρες συνέδραμαν στο ποσό των 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που είναι «πέραν των στόχων που είχαν τεθεί αρχικά» για χρηματοδοτική στήριξη των αναπτυσσομένων χωρών στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

    Μιλώντας μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η κάθε χώρα μέλος συμβάλλει με βάση τις δυνατότητές της, περιλαμβανομένης και της Κύπρου. «Ξέρετε ότι η Κύπρος είναι μεταξύ των χωρών που πλήττονται από τις κλιματικές αλλαγές. Πέρυσι, πέραν και έξω από τα προϋπολογιζόμενα, η Κύπρος διέθεσε πάνω από 40 εκ. ευρώ για βοήθεια σε κόσμο, ο οποίος είχε πληγεί από την ανομβρία που προέρχεται κύρια από τις κλιματικές αλλαγές». Εκριναν σκόπιμο, συνέχισε, να δώσει η Κύπρος τη δική της συμβολική προσφορά στο συνολικό ποσό των 27. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν στην Κοπεγχάγη για να ανασκοπήσουν την κατάσταση πριν την τελευταία μέρα της Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα και να λάβουν πιθανές αποφάσεις, εάν αυτό χρειαστεί.

    Γενικά, είπε, οι ανεπτυγμένες χώρες που ρυπαίνουν διαχρονικά, αποφάσισαν να συνδράμουν, τουλάχιστον οι ευρωπαϊκές. Δεν γνωρίζουμε, συμπλήρωσε, ποια θα είναι η συμβολή των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και άλλων χωρών. Πρέπει, τόνισε, για τα πρώτα τρία χρόνια να μαζευτεί ένα ποσό 10 δις δολλάρια το χρόνο, από τα οποία τα πρώτα τρία χρόνια, 2010, 2011 κι 2012, η ΕΕ θα συνδράμει το ποσό των 2,4 δις ευρώ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πρόσθεσε, υιοθέτησε τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για τη διεύρυνση της ΕΕ, που αφορούν και την Τουρκία.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΝΕΡΟ

    Το θέμα του υδατικού σε ό,τι αφορά την ύδρευση θα λάβει οριστικό τέλος περί το τέλος Νοεμβρίου του 2011, δήλωσε το Σάββατο ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Μιχάλης Πολυνείκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι αρχές του χρόνου θα επανεκτιμήσει την κατάσταση αναφορικά με τις περικοπές του νερού, με σκοπό την τελική κατάληξη για την άρση τους.

    Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Κυβέρνησης να αρθούν οι περικοπές στην παροχή νερού στο κοινό για τις επικείμενες εορτές, ο κ. Πολυνείκης είπε η απόφαση αφορά τις εορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων, προσθέτοντας ότι «απρόσκοπτα θα δίδεται νερό από τη Δευτέρα 14 του μήνα μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου».

    Οπως είπε, η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί αρχές του χρόνου και θα αποφασιστεί η τελική άρση των περικοπών. «Φαίνεται», είπε, «ότι τα πράγματα μέχρι στιγμή είναι αρκετά θετικά, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι η διαχείριση την οποία ασκούμε, που είναι μέσα στα πλαίσια τα προβλεπόμενα».

    Ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια υλοποιεί στο ακέραιο τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και το θέμα του υδατικού σε ό,τι αφορά την ύδρευση θα λάβει οριστικό τέλος περί το τέλος Νοεμβρίου του 2011, όπως και οι τελευταίες μονάδες αφαλάτωσης θα έχουν ολοκληρωθεί».

    [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

    Οι θέσεις της Κύπρου κατά τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για την Κλιματική Αλλαγή εκφράζονται από τις θέσεις που έχουν συμφωνηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ τον Οκτώβριο του 2009, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ανώτερος Λειτουργός στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου.

    Όλα τα θέματα που συζητούνται στην Κοπεγχάγη, η βοήθεια των φτωχών χωρών, οι δεσμεύσεις των ανεπτυγμένων, οι δεσμεύσεις των αναδυόμενων χωρών της Κίνας, Ινδίας κλπ όλα τούτα ως θέσεις συμφωνηθήκαν στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος του Οκτωβρίου. Με εκείνες πάμε ως Ενωση και μιλά πάντα η προεδρεύουσα χώρα εκ μέρους των 27 που τώρα είναι η Σουηδία, είπε ο κ. Χατζηπαναγιώτου.

    Πρόσθεσε ωστόσο πως γίνονται πάρα πολλές συντονιστικές συναντήσεις στην Κοπεγχάγη, κατά τη διάρκεια της ημέρας πριν πάει ο εκπρόσωπος της Προεδρίας και οι διαπραγματευτές να εκφράσουν τις θέσεις και σε αυτές τις συναντήσεις συμμετέχουν όλες οι χώρες. «Ως Κύπρος δεν έχουμε κανένα ιδιαίτερο θέμα το οποίο να μας κάνει να αδιαφορούμε για κάτι, να διαχωρίζουμε ξεχωριστή θέση για κάτι ή όχι. Πάμε όλοι μαζί με κοινές θέσεις, με στόχο να πείσουμε τις ανεπτυγμένες χώρες και κυρίως τις ΗΠΑ, η οποία φαίνεται ότι είναι η μόνη που παραμένει εκτός δεσμευτικών στόχων, δηλαδή δεν θέλει να πάρει δέσμευση ότι θα συνεισφέρει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», πρόσθεσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 12 December 2009 - 14:29:12 UTC