Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-12-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΟΜΜΑΤΑ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - ΛΗΔΡΑ ΠΑΛΑΣ
  • [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
  • [04] ΚΥΠΕ - ΚΕΒΕ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

  • [01] ΚΟΜΜΑΤΑ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - ΛΗΔΡΑ ΠΑΛΑΣ

    Το θέμα του ρόλου της ΕΕ στις εν εξελίξει απευθείας διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού συζήτησαν την Τετάρτη οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι ε/κ και τ/κ κομμάτων στη συνάντηση στο Λήδρα Πάλας, όπως αυτό προτάθηκε από την ΕΔΕΚ.

    Οπως ανακοίνωσε η Σλοβάκα Πρέσβειρα, Αννα Τουρενίκοβα, υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιούνται οι συναντήσεις, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συμφώνησαν ότι «η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει και να αποσκοπεί σε έναν πιο ενεργό ρόλο στην εν εξελίξει διαδικασία διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο των ΗΕ, συμπληρωματικά με τις προσπάθειες του ΟΗΕ, διασφαλίζοντας ότι η λύση θα είναι εναρμονισμένη με τις βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ».

    Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιανουαρίου 2010 στις 10.30 το πρωί στο Λήδρα Πάλας. Η κ. Τουρενίκοβα κάλεσε τα ΜΜΕ σε εκδήλωση για άτομα με ειδικές ανάγκες που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου σε κεντρική Λεωφόρο στο Στρόβολο.

    Τρία τ/κ κόμματα - το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό, το Σοσιαλδημοκρατικό και το Δημοκρατικό κόμμα - αποχώρησαν από τη συνεδρία λίγο μετά την έναρξή της διαμαρτυρόμενα γιατί η Πρέσβειρα δεν συμμετείχε στο γεύμα που είχε παραθέσει προ εβδομάδων ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο λεγόμενο προεδρικό.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, ως ο οικοδεσπότης της σημερινής συνάντησης εξέφρασε τη λύπη του για το συμβάν, λέγοντας ότι τα τρία κόμματα αποχώρησαν από τη συνάντηση «λυπούμαι να πω με μια επίθεση εναντίον της Πρέσβειρας της Σλοβακίας στην Κύπρο, κ. Τουρενίκοβα, η οποία έχει την ευθύνη αυτών των συναντήσεων».

    [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων έχουν κάνει καλή πρόοδο δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος συναντήθηκε στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Η προετοιμασία των επόμενων συναντήσεων αλλά και το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης Χριστόφια-Ταλάτ στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, κατά την οποία επιχειρήθηκε η γεφύρωση των διαφορών σε θέματα που έχουν ήδη συζητηθεί, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης της σημερινής συνάντησης, όπως είπε ο κ. Ντάουνερ

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση ο κ. Ντάουνερ την χαρακτήρισε πολύ καλή. «Μιλήσαμε για τη συνάντηση που είχαμε χθες, και την εργασία που θα γίνει από τους δύο αντιπροσώπους την Πέμπτη, και την προετοιμασία των συναντήσεων του επόμενου μήνα», είπε ο κ. Ντάουνερ. Παράλληλα ανέφερε ότι το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου θα αναχωρήσει για την Αυστραλία, για τις διακοπές των Χριστουγέννων και θα επιστρέψει στην Κύπρο για να παρευρεθεί στην πρώτη συνάντηση του νέου έτους, στις 4 Ιανουαρίου.

    Ερωτηθείς αν έχουν αποφασισθεί οι ημερομηνίες των συναντήσεων των δύο ηγετών στις οικίες τους, ο κ. Ντάουνερ είπε πως είναι πρέπον να προβούν οι ηγέτες στις ανακοινώσεις τους τη σωστή στιγμή. «Προφανώς επεξεργαζόμαστε κάποιες λεπτομέρειες για το πώς ο Ιανουάριος μπορεί να αποδώσει. Θα υπάρξει μεγάλη επικέντρωση σε αυτό το θέμα και συνεπώς αυτό είναι που συζητούμε προς το παρόν», είπε ο κ. Ντάουνερ, σημειώνοντας επίσης πως οι δύο ηγέτες θα μπορούν να διαφωτίσουν περαιτέρω πάνω σε αυτό το θέμα μετά τη συνάντησή τους την ερχόμενη Δευτέρα.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

    Ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός αυξήθηκε τον Νοέμβριο στην ευρωζώνη και στο σύνολο της ΕΕ. Σημαντική αύξηση του πληθωρισμού καταγράφηκε και στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 0,5% από -0,1% που ήταν τον Οκτώβριο. Στο σύνολο της ΕΕ ο πληθωρισμός από το 0,5% αυξήθηκε στο 1,0% το Νοέμβριο.

    Στην Κύπρο ο πληθωρισμός από το -1,0% τον Οκτώβριο βρέθηκε στο 1,0% το Νοέμβριο, δηλαδή αυξήθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Στην Ελλάδα από 1,2% βρέθηκε στο 2,1%,που ήταν το ψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη.

    Αρνητικό ποσοστό πληθωρισμού καταγράφηκε σε τρεις χώρες της ευρωζώνης με το ψηλότερο στην Ιρλανδία (-2,8%). Στο σύνολο της ΕΕ τα ψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στην Ουγγαρία (5,2%) και στη Ρουμανία (4,6%).

    [04] ΚΥΠΕ - ΚΕΒΕ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων και του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου συμφώνησαν αντιπροσωπείες των δύο οργανισμών που συναντήθηκαν στα γραφεία του ΚΥΠΕ.

    Το ΚΥΠΕ εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Κωστάκη Κωνσταντίνου και τον Αναπληρωτή Διευθυντή και Αρχισυντάκτη Γιώργο Πενηνταέξ και το ΚΕΒΕ από τον Πρόεδρο Μάνθο Μαυρομμάτη και το Γενικό Γραμματέα Παναγιώτη Λοϊζίδη.

    Κατά τη συνάντηση έγινε αλληλοενημέρωση για τις υπηρεσίες και τα προγράμματα που προσφέρουν οι δύο οργανισμοί και ανταλλάχθηκαν απόψεις για περαιτέρω συνεργασία προς αμοιβαίο όφελος. Μέσα από το ΚΥΠΕ θα προβάλλονται περισσότερο οι δραστηριότητες καθώς και οι υπηρεσίες και τα προγράμματα που προσφέρει το ΚΕΒΕ που έχουν σχέση με όλους τους τομείς που ασχολείται το ΚΕΒΕ, και κυρίως του εμπορίου, της βιομηχανίας, των υπηρεσιών και των επενδύσεων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 16 December 2009 - 16:29:13 UTC