Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-01-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΛΙΝΤΟΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • [04] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΝΤΗΣ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΗΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Πολύ προσεκτικός στο να πει αν υπήρξαν συγκλίσεις στο κεφάλαιο διακυβέρνηση και διαμοιρασμός εξουσιών κατά το πρώτο τριήμερο των εντατικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, παρουσιάστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Μιλώντας κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από την οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, όπου πραγματοποιούνται οι εντατικές συνομιλίες με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι σήμερα συνεχίστηκε η ελεύθερη συζήτηση πάνω στο θέμα της διακυβέρνησης, «σε μια προσπάθεια να υπάρξει αλληλοκατανόηση. Και αυτό θα συνεχιστεί και στην επόμενη συνάντηση», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν έχει επιτευχθεί ο στόχος της πρώτης φάσης των εντατικών συνομιλιών, που ήταν η επίτευξη συγκλίσεων στο κεφάλαιο διακυβέρνηση, διαμοιρασμός εξουσιών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε «όχι ακόμα. Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα, αλλά δεν κουβεντιάζουμε και του αέρα, εν πάση περιπτώσει, δηλαδή έτσι χωρίς νόημα».

    «Αλλά», συνέχισε, «είμαι πολύ πολύ προσεκτικός να σας πω ότι υπήρξαν συγκλίσεις. Ακόμα, έχω πολλή υπομονή, όπως ξέρετε, γενικότερα και με τον κ. Ταλάτ, και με την Τουρκία, και με τον δικό μας τον κόσμο, για να είμαι και ψύχραιμος και να συνεχίσω την προσπάθεια διότι ο στόχος δεν είναι να αποτύχουμε. Ο στόχος», τόνισε καταλήγοντας ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «είναι να πετύχουμε και ήθελα να σας διαβεβαιώσω ακόμα μια φορά ότι υπερασπίζομαι αυτά που πρέπει να υπερασπίζομαι».

    [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη το απόγευμα ο πρώτος γύρος των εντατικών συνομιλιών για το Κυπριακό μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και σύμφωνα με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις πάνω στο κεφάλαιο διακυβέρνηση και διαμοιρασμός εξουσιών.

    Ο κ. Ντάουνερ συνέστησε υπομονή μέχρι την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης των εντατικών συνομιλιών ούτως ώστε να υπάρχει μια γενική εικόνα για την έκβαση αυτής της προσπάθειας.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε ότι οι δύο ηγέτες είχαν μια «ελεύθερη και πολύ ανοικτή ανταλλαγή απόψεων» πάνω στο κεφάλαιο διακυβέρνηση και διαμοιρασμός εξουσιών και ότι οι συνομιλίες διεξήχθηκαν σε μια «πολύ θετική ατμόσφαιρα και πολύ καλό κλίμα».

    Οι αντιπρόσωποι των δύο ηγετών, Γιώργος Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί, θα συναντηθούν την ερχόμενη Τετάρτη προκειμένου να συνεχίσουν τη συζήτηση επί του ίδιου κεφαλαίου, είπε ο κ. Ντάουνερ, ενώ υπενθύμισε ότι οι δύο ηγέτες θα ξανασυναντηθούν στις 25,26 και 27 Ιανουαρίου για τη δεύτερη φάση των εντατικών συνομιλιών.

    Ερωτηθείς κατά πόσον υπήρξε πρόοδος, ο κ. Ντάουνερ υπογράμμισε τη σημασία του γεγονότος ότι οι συνομιλίες διεξήχθηκαν σε πολύ θετικό κλίμα και ανέφερε ότι το ερώτημα αυτό μπορεί να απαντηθεί με την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης των εντατικών συνομιλιών.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΛΙΝΤΟΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

    Την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος εξέφρασε σήμερα το πρωί σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, η κα Κλίντον επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο Χριστόφια και αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της Κύπρου στη Μέση Ανατολή και στην ευρύτερη περιοχή, προσθέτοντας ότι όλοι θα πρέπει να διαδραματίσουν ρόλο προς την κατεύθυνση του στόχου της επίλυσης του Κυπριακού, κάτι που θα συνέβαλλε στην ειρήνευση της περιοχής.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε την κα Κλίντον για τις εξελίξεις στην προσπάθεια επίλυσης στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και τη διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος θα συνεχίσει τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει με στόχο την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου.

    [04] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΝΤΗΣ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΗΣ

    Πίστωση χρόνου σχετικά με τον εντοπισμό των δραστών της εν ψυχρώ δολοφονίας του Διευθύνοντος Συμβούλου του συγκροτήματος «ΔΙΑΣ» και «ΣΙΓΜΑ» Αντη Χατζηκωστή ζήτησε η αστυνομία, η οποία συνεχίζει από προχθές τις εντατικές έρευνες.

    Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, που έχει στη διάθεση της η αστυνομία, δεν αποκλείεται το οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Ωστόσο, όπως εκτιμά, από τις ενδείξεις, το μαρτυρικό υλικό, τις πληροφορίες και τα υπόλοιπα στοιχεία που κατέχει, η εικασία ότι πίσω από τη δολοφονία κρύβονται πολιτικά κίνητρα, είναι πολύ απομακρυσμένο ενδεχόμενο.

    Σε δηλώσεις του, ο Εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός είπε πως «οι ανακρίσεις της αστυνομίας επικεντρώνονται προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις».

    «Κινούμαστε προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Υπολείπεται κάτι και δεν αποκλείεται να έχουμε τα επόμενα βήματα σύντομα», είπε ο κ. Κατσουνωτός.

    Αναφερόμενος στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λευκωσίας, υπό την προεδρία του Αρχηγού της Αστυνομίας, ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι ανασκοπήθηκε και αξιολογήθηκε το μέχρι σήμερα ανακριτικό έργο και αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 13 January 2010 - 18:29:12 UTC