Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-01-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΛΛΑΔΑ - ΑΡΤΕΜΙΔΑ
  • [03] ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΝΤΗ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΗ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

    Το Εθνικό Συμβούλιο συζήτησε στη βάση της ενημέρωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας για το πρώτο τριήμερο των εντατικών διαπραγματεύσεων και υπό το φώς του δεύτερου κύκλου των εντατικών, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου μετά το τέλος της πολύωρης συνεδρίας του σώματος.

    Διαβάζοντας το κοινό ανακοινωθέν, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι στο πλαίσιο της ενημέρωσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επέδωσε στα κόμματα το έγγραφο που κατέθεσε στις διαπραγματεύσεις και αφορά το θέμα της διακυβέρνησης. ``Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ενημερώσει ότι η Ε/κ πλευρά θα καταθέσει στο δεύτερο κύκλο των εντατικών διαπραγματεύσεων τις ολοκληρωμένες προτάσεις μας επί των πτυχών της οικονομίας, των ευρωπαϊκών θεμάτων και του περιουσιακού``.

    Στη συζήτηση και τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε στη συνεδρία του Εθνικού, σε εποικοδομητικό κλίμα, συνέχισε ο Εκπρόσωπος, κατατέθηκαν οι απόψεις των κομμάτων τα οποία διατηρούν τις γνωστές τους θέσεις επί διαφόρων θεμάτων.

    Σε ερώτηση εάν η διεθνής εκστρατεία για την ενημέρωση των τουρκικών θέσεων και την πορεία των συνομιλιών θα συνεχιστεί κατά την ανάπαυλα των διαπραγματεύσεων λόγω των ``εκλογών`` στα κατεχόμενα, ο κ. Στεφάνου απάντησε ότι η εκστρατεία θα συνεχίσει ``γιατί γίνεται και θα ενταθεί ασφαλώς``. Πάντοτε, είπε, η διεθνής εκστρατεία αποτελούσε και αποτελεί συστατικό μέρος του αγώνα που διεξάγουμε για επίλυση του Κυπριακού και μέσα από αυτή την εκστρατεία ενημερώνουμε για τις θέσεις της Ε/κ πλευράς, για το περιεχόμενο της λύσης, τα ψηφίσματα των ΗΕ, τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίλυση του προβλήματος και την ανταπόκριση ή έλλειψη ανταπόκρισης που υπάρχει σε αυτή την προσπάθεια.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι έγιναν διάφορες προτάσεις στο Εθνικό Συμβούλιο για το συντονισμό Κύπρου - Ελλάδας που είναι απαραίτητος στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Εχει τεθεί, πρόσθεσε, και η άποψη για κοινή συνεδρία του Εθνικού με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και θα συζητηθεί με τον Γιώργο Παπανδρέου με τον οποίο θα συναντηθεί κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα. ``Θα συζητήσει και γι αυτό το θέμα αντιλαμβάνεστε και για το Κυπριακό ως τέτοιο, για τις διαπραγματεύσεις και για τις όποιες εξελίξεις υπάρχουν στο Κυπριακό``.

    Κληθείς να σχολιάσει αίτημα κομμάτων για απόσυρση των προτάσεων που κατέθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στις διαπραγματεύσεις και εάν δόθηκε απάντηση σε αυτό το αίτημα, ο κ. Στεφάνου είπε πως όπως αναφέρεται και στο κοινό ανακοινωθέν, τα κόμματα κατέθεσαν τις δικές τους θέσεις, τις οποίες διατηρούν και η θέση για απόσυρση των προτάσεων είναι γνωστή. ``Οπως γνωστή είναι και η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και κομμάτων, ότι εδώ υπάρχει και ένα θέμα ουσίας και ένα θέμα τακτικής``.

    Σε ό,τι αφορά την τακτική, πρόσθεσε, δεν είναι σωστό να αποσύρονται θέσεις ενόσω γίνεται διαπραγμάτευση γιατί θα πρέπει να προβληματιστούμε όλοι, τη στιγμή που εμείς καταγγέλλουμε και συζητούμε - συνέχισε - για την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς, για το πώς εμείς θα καταφέρουμε να το τεκμηριώσουμε αυτό και να καταδείξουμε ότι συνεχίζουμε να έχουμε την ίδια καλή θέληση και να καταβάλλουμε την ίδια προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα ουσίας, είπε, οι προτάσεις που έχει καταθέσει η Ε/κ πλευρά για την εκ περιτροπής Προεδρία, είναι μια πρόταση ``που ξεπερνά προβλήματα του παρελθόντος και πάνω σε αυτή τη βάση έχει γίνει ένας προβληματισμός και τα προηγούμενα χρόνια``. Ανέφερε επίσης ότι οι ολοκληρωμένες προτάσεις που θα καταθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο δεύτερο γύρο των εντατικών διαπραγματεύσεων δεν είναι κάτι νέο, αλλά αποτελούν τις προτάσεις που κατέθεσε η Ε/κ πλευρά στην πορεία των διαπραγματεύσεων για τα τρία θέματα οικονομία, ευρωπαϊκά θέματα και περιουσιακό. Τα έγγραφα αυτά, είπε, θα επιδώσει ο Πρόεδρος Χριστόφιας στα κόμματα περιμένοντας και τις δικές τους παρατηρήσεις, παρ` ότι έχουν αυτές τις θέσεις εδώ και καιρό.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΛΛΑΔΑ - ΑΡΤΕΜΙΔΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας αναχωρεί το Σάββατο για την Ελλάδα για επίσκεψη εργασίας, κατά την οποία θα έχει συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης του οικισμού της Αρτέμιδας.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα φθάσει στην Αθήνα το Σάββατο στις 17:30, και στις 19:00 θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Την Κυριακή στην Αρτέμιδα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας αναμένεται να συναντηθούν στις 11:00 με τις Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Θα ακολουθήσει η τελετή παράδοσης του οικισμού της Αρτέμιδας, κατά την οποία θα απευθύνουν χαιρετισμούς εκπρόσωποι φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο κ. Παπανδρέου.

    [03] ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Ρωσία υποστηρίζει τη διαδικασία των εντατικών απευθείας δικοινοτικών συνομιλιών στην Κύπρο, εκφράζει την εμπιστοσύνη της στην πολιτική βούληση των ηγετών των δύο κοινοτήτων να επιτύχουν ένα συμβιβασμό και διασαφηνίζει ότι η θέση της στο Κυπριακό παραμένει αμετάβλητη, σύμφωνα με τον επίσημο εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ Αντρέι Νεστερένκο.

    «Θεωρούμε ότι παρά τις δυσκολίες της διαπραγματευτικής διαδικασίας σήμερα, διατηρείται η δυνατότητα κατάληξης σε συμβιβαστικές συμφωνίες», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Νεστερένκο και προσθέτει: «Οι προτάσεις που διατυπώνονται κατά την εξέλιξη του εντατικού διαλόγου σχετικά με την κοινή διοίκηση της μελλοντικής Ομοσπονδίας πρέπει να είναι απολύτως ζυγισμένες, ισορροπημένες και επικεντρωμένες στο στόχο της ταχύτερης επίτευξης της διευθέτησης στο νησί και να απαντούν στην ανάγκη διασφάλισης πραγματικής και αποτελεσματικής λειτουργίας του ενοποιημένου κυπριακού κράτους».

    «Εχουμε εμπιστοσύνη στην πολιτική βούληση των ηγετών των κυπριακών κοινοτήτων, η οποία θα επιτρέψει την επίτευξη του συμβιβασμού», σημειώνει ο Ρώσος εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας πως «σε ό,τι αφορά στη θέση της Ρωσίας στο ζήτημα της κυπριακής διευθέτησης αυτή παραμένει αμετάβλητη».

    [04] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΝΤΗ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΗ

    Στη σύλληψη και τέταρτου προσώπου σε σχέση με τη δολοφονία του Αντη Χατζηκωστή αναμένεται να προχωρήσει η Αστυνομία «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Δύναμης, Μιχάλη Κατσουνωτό.

    Σε δηλώσεις αναφορικά με την εξέλιξη της υπόθεσης, ο κ. Κατσουνωτός είπε ότι «ως Αστυνομία, δεν θα σπεύσουμε ούτε να θριαμβολογήσουμε, ούτε να διεκδικήσουμε εύσημα».

    Σημείωσε ότι «έχει γίνει ένα ουσιαστικό βήμα στη διερεύνηση της υπόθεσης, όμως υπολείπονται πάρα πολλά να γίνουν».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 15 January 2010 - 16:29:27 UTC