Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-01-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
  • [02] ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΡΑΜΣ
  • [03] ΛΕΜΕΣΟΣ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ 18 ΕΚ. ΕΥΡΩ
  • [04] ΠΚ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΙΣΤΕΙΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα αυτούσια την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, με την οποία αναδεικνύει και καταγγέλλει το απαράδεκτο των τουρκικών προτάσεων στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι δεν αποτελεί τακτική η δημοσιοποίηση εγγράφων, αλλά γίνεται με τη συγκεκριμένη επιστολή επειδή ``τυγχάνει από ορισμένους διαστρέβλωσης``.

    Ο κ. Στεφάνου διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει το Σχέδιο Ανάν ή να επιβληθεί κάποιο άλλο, σημειώνοντας ότι ``ορισμένοι μονότονα και με επιμονή επιμένουν στο ίδιο τροπάρι`` και ότι ``αφήνουμε σε άλλους το κυνήγι φαντασμάτων``.

    ``Επειδή η επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο εξωτερικό, για να αναδείξει και να καταγγείλει το απαράδεκτο των τουρκικών προτάσεων, η οποία δόθηκε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, έχει διαρρεύσει στα ΜΜΕ και τυγχάνει από ορισμένους διαστρέβλωσης, έχουμε αποφασίσει να τη δώσουμε αυτούσια στη δημοσιότητα. Ετσι, οι πολίτες θα μπορούν να τη διαβάσουν, να την αξιολογήσουν και να την κρίνουν``, είπε ο κ. Στεφάνου.

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι ``στην επιστολή υπογραμμίζεται ο ρόλος που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς, διαδραμάτισε για το ξεπέρασμα της στασιμότητας και την έναρξη του διακοινοτικού διαλόγου``, προσθέτοντας ότι ``αυτή η πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας συνέβαλε τα μέγιστα στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ε/κ πλευράς``.

    ``Υπογραμμίζεται το πλαίσιο της διαδικασίας, αλλά και η βάση της διαπραγμάτευσης που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο κοινότητες και έχει υιοθετηθεί από το διεθνή παράγοντα, όπως, για παράδειγμα, ότι είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, ότι δεν υπάρχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επιδιαιτησία``, σημείωσε.

    Πρόσθεσε ότι ``στην επιστολή σημειώνεται η μετριοπάθεια και τη συναίνεση που χαρακτηρίζει την ε/κ πλευρά στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης, για αυτό και οι προτάσεις της δεν επηρεάζουν την ευαίσθητη ισορροπία που δημιουργήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, ισορροπία, δηλαδή, που από τη μια δεν επιτρέπει σε καμιά από τις δύο κοινότητες, στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με τη λύση του Κυπριακού, να επιβάλλει τη θέλησή της στην άλλη και ταυτόχρονα, καμιά κοινότητα να μην έχει το δικαίωμα να οδηγήσει το κράτος σε παράλυση``.

    ``Η επιστολή υπογραμμίζει τις τραυματικές εμπειρίες του 2004 με το Σχέδιο Ανάν, το οποίο η επιστολή χαρακτηρίζει `άδικο και μη ισορροπημένο σχέδιο και μια μη λειτουργική και μη βιώσιμη διευθέτηση`. Επισημαίνεται, δε, ότι για αυτούς τους λόγους, το σχέδιο απορρίφθηκε δικαίως από το 76% των Ε/κ``, είπε.

    Επεσήμανε, επίσης, ότι ``ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζει στην επιστολή του ότι `πολλές από τις θέσεις τους (των Τ/κ) αντικρούουν τόσο τη συμφωνημένη βάση όσο και την ευαίσθητη ισορροπία που δημιουργήθηκε όλα αυτά τα χρόνια``.

    ``Προς ενίσχυση αυτής της θέσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πολύ εύστοχα αξιολογεί το απαράδεκτο των προτάσεων των Τ/κ, τονίζοντας ότι αυτές οι θέσεις πάνε πίσω ακόμα και από αυτό το Σχέδιο Ανάν που οι Ε/κ απέρριψαν γιατί ήταν ετεροβαρές``, είπε.

    Ανέφερε ότι ``ορισμένοι, βεβαίως, κατά την προσφιλή τους τακτική, έσπευσαν πάλι να διαστρεβλώσουν, να κινδυνολογήσουν, να προσπαθήσουν να πανικοβάλουν την κοινωνία ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τάχα απεργάζεται την επιστροφή του Σχεδίου Ανάν ή νέο-Ανανικών σχεδίων, τα οποία θα επιβληθούν κιόλας στο λαό``.

    ``Κάποιοι δίνουν και ημερομηνίες κιόλας. Προηγουμένως ήταν ο Φεβρουάριος, τώρα είναι ο Απρίλιος, δεν γνωρίζω τον Απρίλιο ποιο μήνα θα υποδείξουν δίκην Δευτέρας Παρουσίας. Ο λαός, βέβαια, γνωρίζει ότι ούτε το Σχέδιο Ανάν επιστρέφει ούτε ότι κάποιο σχέδιο έρχεται από έξω για να επιβληθεί στο λαό. Τα έχουμε πει αυτά πολλές φορές, αλλά ορισμένοι μονότονα και με επιμονή επιμένουν στο ίδιο τροπάρι``, σημείωσε.

    Ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι ``η δική μας προσοχή και προσπάθεια συνεχίζει να επικεντρώνεται στις προσπάθειες για επίτευξη αμοιβαίας συμφωνημένης λύσης που να στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου 1977 και 1979``, προσθέτοντας ότι ``αφήνουμε σε άλλους το κυνήγι φαντασμάτων``.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``δεν είναι τακτική αυτή να δίνουμε έγγραφα στη δημοσιότητα, διότι πιστεύουμε ότι όταν βρίσκεσαι σε διαπραγμάτευση δεν γίνεται συνεχώς να δίνονται στη δημοσιότητα τα έγγραφα και ταυτόχρονα να διαπραγματευόμαστε μεταξύ μας για τη μια ή την άλλη θέση και τελικά με αυτή την τακτική να απογυμνώνεται ο όποιος διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς την ώρα της διαπραγμάτευσης``.

    ``Την επιστολή αυτή, όμως, τη δίνουμε στη δημοσιότητα διότι αντιλαμβάνεστε ότι, ασφαλώς, δεν αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης, παρότι είναι εμπιστευτική, όμως, δυστυχώς, έχει διαρρεύσει, και επειδή έχει διαρρεύσει αποσπασματικά και διαστρεβλώνεται το περιεχόμενό της, για αυτό και την δίνουμε αυτούσια``, πρόσθεσε.

    Στην επιστολή του ημερομηνίας 11 Ιανουαρίου 2010, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρει ότι γράφει ``για να σας ενημερώσω σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις και να υποβάλω μια αποτίμηση των πρόσφατων προτάσεων που υποβλήθηκαν από την τουρκική πλευρά``.

    ``Είναι καλά γνωστό ότι τα ξεχωριστά δημοψηφίσματα του Απριλίου του 2004 για την περιεκτική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος ακολουθήθηκαν από αδιέξοδο τριών χρόνων. Αμέσως μετά την εκλογή μου στην Προεδρία, το Φεβρουάριο του 2008, ανέλαβα σειρά πρωτοβουλιών που οδήγησαν στην έναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα``, αναφέρει.

    Προσθέτει ότι, ``όπως συμφωνήθηκε με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αυτές οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται στη βάση της αρχής της κυπριακής ιδιοκτησίας, χωρίς αυστηρά χρονοδιαγράμματα και χωρίς οποιαδήποτε δυνατότητα μιας νέας επιδιαιτησίας``, και ότι ``είναι επίσης συμφωνημένο ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, των οποίων ο ρόλος είναι υποβοηθητικός``.

    ``Η εν λόγω διαδικασία υιοθετήθηκε από σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό έγινε ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη των πικρών εμπειριών του παρελθόντος, όταν ξένοι ετοίμασαν το Σχέδιο Ανάν και επέβαλαν τη μεροληπτική επιδιαιτησία υπέρ της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς. Αυτό κατέληξε σε ένα άδικο και μη ισορροπημένο σχέδιο και μια μη λειτουργική και μη βιώσιμη διευθέτηση. Για αυτούς τους λόγους, εκείνο το σχέδιο απορρίφθηκε δικαίως από το 76% των Ελληνοκυπρίων``, σημειώνει.

    Αναφέρει, επίσης, ότι ``ήταν επομένως απαραίτητο να επιφέρουμε τέτοιες ουσιώδεις βελτιώσεις στις διάφορες πτυχές του κυπριακού προβλήματος που θα επέτρεπαν ώστε μια πιθανή συμφωνία να είναι αποδεχτή στους Ελληνοκυπρίους``, προσθέτοντας ότι ``κατά τη διάρκεια της τρέχουσας διαπραγματευτικής διαδικασίας, η ε/κ πλευρά έχει με συνέπεια επιμείνει σε αυτή την προσέγγιση``.

    ``Την ίδια στιγμή, η ε/κ πλευρά, κατά την κατάθεση των θέσεών της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπήρξε εξαιρετικά προσεκτική ώστε να αποφύγει να επηρεάσει την ευαίσθητη ισορροπία που δημιουργήθηκε όλα αυτά τα χρόνια στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα. Πράγματι, οποιοσδήποτε ουδέτερος παρατηρητής θα μπορούσε με ευκολία να συμπεράνει ότι οι θέσεις μας σέβονται αυτή την ισορροπία, ειδικά θέματα όπως η εκπροσώπηση στους ομοσπονδιακούς θεσμούς, η λήψη αποφάσεων, κτλ, που αφορούν τη συμφωνημένη βάση/πλαίσιο της λύσης, δηλαδή, ένα κράτος με μία και μόνη κυριαρχία, μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα, και μία και μόνη ιθαγένεια, μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών``, σημειώνει.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας προσθέτει ότι ``η ε/κ πλευρά, προτείνοντας της εκ περιτροπής προεδρία με σταθμισμένη ψήφο, είχε την πρόθεση να ενδυναμώσει το θεσμό της Προεδρίας προς το συμφέρον και των δύο κοινοτήτων, ενώ θα διατηρούνται κάποια από τα στοιχεία που αποτελούσαν την πρόταση Ανάν για την εκτελεστική εξουσία``.

    ``Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση Ανάν για την εκτελεστική εξουσία καθόρισε την περίοδο εναλλαγής σε 4:2. Ενσωμάτωσε επίσης την αρχή της διασταυρωμένης ψήφου στην εκλογή της εκτελεστικής εξουσίας. Αυτά τα στοιχεία ήταν πλήρως ευδιάκριτα στην ε/κ πρόταση, η οποία διατηρεί το σκεπτικό ότι το πολιτικό βάρος της τ/κ κοινότητας στην εκλογή του Ελληνοκυπρίου Προέδρου/Αντιπροέδρου είναι ίσο με το πολιτικό βάρος των Ελληνοκυπρίων στην εκλογή του Τουρκοκύπριου Προέδρου/Αντιπροέδρου``, αναφέρει.

    Σημειώνει ότι ``είναι επομένως λυπηρό το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν επέμειναν σε παρόμοια θέση`` και προσθέτει ότι ``πολλές από τις θέσεις τους αντικρούουν τόσο τη συμφωνημένη βάση, όσο και την ευαίσθητη ισορροπία που δημιουργήθηκε όλα αυτά τα χρόνια``.

    ``Ως ένδειξη, και χωρίς αυτή να είναι εξαντλητική κατ ουδένα τρόπο``, ο Πρόεδρος Χριστόφιας παραθέτει μερικά παραδείγματα, όπως ότι ``το Σχέδιο Ανάν προέβλεπε εκ περιτροπής προεδρία σε αναλογία 2:1, παρά το ότι η αναλογία πληθυσμού είναι 4:1`` και ότι ``οι Τουρκοκύπριοι επιμένουν σε αναλογία 3:2``.

    ``Το Σχέδιο Ανάν προνοούσε αναλογία 6:3 στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η τ/κ πλευρά επιμένει σε αναλογία 7:5. Οσον αφορά τη λήψη αποφάσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο, το Σχέδιο Ανάν προέβλεπε για τουλάχιστον μια ψήφο από κάθε κοινότητα. Η τ/κ πλευρά απαιτεί ταυτόχρονη θετική ψήφο τόσο του Προέδρου όσο και του Αντιπροέδρου για να ληφθεί απόφαση. Το Σχέδιο Ανάν προνοούσε ειδικές πλειοψηφίες μόνο στη Γερουσία. Εντούτοις οι Τουρκοκύπριοι επιμένουν σε ειδικές πλειοψηφίες και στην Κάτω Βουλή``, σημειώνει.

    Προσθέτει ότι ``το Σχέδιο Ανάν προέβλεπε ότι ο Διευθυντής και ο Υποδιευθυντής για 5-6 Ομοσπονδιακά Τμήματα δεν θα προέρχονται από την ίδια ομόσπονδη μονάδα και ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από κοινού`` και ότι ``η τ/κ πλευρά απαιτεί αυτό να ισχύσει για όλα τα ομοσπονδιακά τμήματα, θεσμούς και διοικητικά όργανα``.

    ``Το Σχέδιο Ανάν προέβλεπε ότι οι αποφάσεις για θέματα που αφορούν εξωτερικές σχέσεις εντός της σφαίρας των αρμοδιοτήτων των συνιστώντων κρατιδίων θα λαμβάνονταν μετά από διαβούλευση μαζί τους. Η θέση της τ/κ πλευράς είναι ότι τέτοιες αποφάσεις θα λαμβάνονται σε συμφωνία μαζί τους. Το Σχέδιο Ανάν προνοούσε ότι οι ομόσπονδες μονάδες έχουν το δικαίωμα να συνάπτουν διεθνείς συμφωνίες σε εμπορικά και πολιτιστικά θέματα. Η τ/κ πλευρά απαιτεί τέτοιο δικαίωμα για όλες τις αρμοδιότητες της των ομόσπονδων μονάδων, πράγμα το οποίο μεταξύ άλλων αντικρούει τη συμφωνημένη αρχή της μιας και μόνης διεθνούς προσωπικότητας``, αναφέρει.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημειώνει, επίσης, ότι ``το Σχέδιο Ανάν προέβλεπε ένα και μόνο FIR`` και ότι ``η τ/κ πλευρά απαιτεί δύο FIRs``, προσθέτοντας ότι ``το Σχέδιο Ανάν προέβλεπε ότι οποιαδήποτε προηγούμενη πράξη θα αναγνωριζόταν ως έγκυρη, νοουμένου ότι, μεταξύ άλλων, δεν είναι ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο`` και ότι ``η τ/κ πλευρά δεν το αποδέχεται``.

    ``Τα πιο πάνω παραδείγματα δείχνουν ότι η τ/κ πλευρά υποστηρίζει θέσεις που αντιτίθενται στη συμφωνημένη βάση και τις ευαίσθητες ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια δεκαετιών διαπραγματεύσεων. Δεν είναι δυνατό να αναμένεται από την ε/κ πλευρά να αποδεχτεί θέσεις που ξεπερνούν τις ισορροπίες, στην πραγματικότητα σε τέτοιο βαθμό. Ακόμα και αν τις αποδεχόμασταν, είναι σίγουρο ότι αυτές θα απορρίπτονταν σε ένα νέο δημοψήφισμα, καταστροφικό για τις προοπτικές μιας αμοιβαία αποδεχτής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος``, επισημαίνει.

    Προσθέτει ότι ``ο επικείμενος εντατικοποιημένος γύρος των συνομιλιών που αρχίζει σήμερα είναι κρίσιμης σημασίας για το αποτέλεσμα ολόκληρης της προσπάθειας`` και ότι ``είναι προφανές ότι για να συνεχίσουμε σε ένα τελικό γύρο, θα πρέπει να υπάρξει τέτοια σύγκλιση που θα επέτρεπε την πραγματοποίηση του``.

    ``Αυτό είναι επιπλέον απαραίτητο, εφόσον αποφασίσαμε ότι αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει επιδιαιτησία, αλλά μια καθαρά κυπριακής ιδιοκτησίας λύση``, σημειώνει.

    Κλείνοντας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρει ότι ``η ε/κ πλευρά επιθυμεί να σας διαβεβαιώσει για την σταθερή δέσμευσή της στο στόχο της εξεύρεσης μιας περιεκτικής διευθέτησης βασισμένης στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις αρχές και αξίες της ΕΕ, καθώς και στο συμφωνημένο πλαίσιο για ένα και μόνο ομόσπονδο, διζωνικό, δικοινοτικό κράτος, με μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, μια και μόνη ιθαγένεια και πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των Κυπρίων``.

    [02] ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΡΑΜΣ

    Η Κυβέρνηση διά του Εκπροσώπου της Στέφανου Στεφάνου, δήλωσε την Τετάρτη ότι θα αξιοποιήσει την απόφαση του βρετανικού Εφετείου στην υπόθεση Αποστολίδη Vs Οραμς και στις διαπραγματεύσεις, αλλά και προς διάφορες κατευθύνσεις. Παράλληλα, ο κ. Στεφάνου είπε πως η απόφαση στέλλει ``ισχυρά μηνύματα`` και ειδικότερα ότι οι περιουσίες ανήκουν στους νόμιμους ιδιοκτήτες, θέση που αποτελεί και τη βασική αρχή που διέπει την στάση της ε/κ πλευράς στις διαπραγματεύσεις.

    ``Αντιλαμβάνεστε ότι αυτές οι νομικές αποφάσεις είναι πολύ σημαντικές, μας δίνουν όπλα για διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών και για επίλυση αυτών των προβλημάτων στη βάση αρχών. Θα αξιοποιήσουμε με διάφορους τρόπους αυτή την απόφαση, προς διάφορες κατευθύνσεις και στις ίδιες τις διαπραγματεύσεις``, ανέφερε ο κ. Στεφάνου απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η απόφαση του βρετανικού Εφετείου αλλάζει τα δεδομένα στο κεφάλαιο του περιουσιακού. Ο κ. Στεφάνου υπενθύμισε πως η Κυβέρνηση αξιοποίησε τη γνωμάτευση που είχε κάνει το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), όταν το βρετανικό Δικαστήριο είχε αποστείλει το θέμα της υλοποίησης της απόφασης του κυπριακού δικαστηρίου στο ΔΕΚ εάν θα πρέπει να εφαρμόσει ή όχι την απόφαση αυτή.

    ``Πρώτα από όλα ότι, οι περιουσίες ανήκουν στους νόμιμους ιδιοκτήτες``, είπε ο κ. Στεφάνου, σημειώνοντας ότι ``και αυτή είναι η βασική θέση που μας καθοδηγεί στις διαπραγματεύσεις και είναι αυτή η θέση που θέτουμε στη διαπραγμάτευση. Δεύτερο, αφού οι περιουσίες ανήκουν στον ιδιοκτήτη, αυτός έχει τον πρώτο λόγο για το τι δέον γενέσθαι με την περιουσία του``, εξήγησε.

    Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση θα παρότρυνε πρόσφυγες, οι οποίοι εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία με τη συγκεκριμένη υπόθεση, να ακολουθήσουν τις ίδιες διαδικασίες, ο Εκπρόσωπος επεσήμανε πως τα ζητήματα αυτά τα οποία ``είναι και πολιτικά και ασφαλώς και νομικά πρέπει να τα προσεγγίζουμε με ιδιαίτερη προσοχή και οι κινήσεις που πρέπει να γίνονται θα πρέπει να είναι προσεγμένες``.

    [03] ΛΕΜΕΣΟΣ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ 18 ΕΚ. ΕΥΡΩ

    Νέα όψη θα πάρει το κέντρο της πόλης της Λεμεσού, με τα έργα ανάπλασης του, τα οποία ξεκινούν σε ένα περίπου μήνα και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 3 χρόνια.

    Τα συμβόλαια με τις δυο εργοληπτικές εταιρείες που ανέλαβαν το έργο ανάπλασης της δυτικής και της ανατολικής περιοχής αντίστοιχα, υπογράφηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού από τον Δήμαρχο Λεμεσού Αντρέα Χρίστου και εκπροσώπους των εταιρειών. Το όλο έργο, που θα κοστίσει συνολικά 18 περίπου εκατομμύρια ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Φεβρουάριο, ενώ τέθηκε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του σε 36 μήνες, ώστε να μην υπάρξει μεγάλη ταλαιπωρία για τους καταστηματάρχες και τους πολίτες που διακινούνται στο κέντρο της πόλης. Ο Δήμαρχος Αντρέας Χρίστου ανέφερε επίσης ότι για μείωση της ταλαιπωρίας του κοινού, αποφασίστηκε ότι τα έργα που θα γίνονται σε κάθε σημείο δεν θα ξεπερνούν σε έκταση τα 200 μέτρα.

    Στόχος του έργου είναι η αναστροφή της υφιστάμενης κατάστασης περιθωριοποίησης του Κέντρου Πόλης, μέσα από σχεδιασμένες επεμβάσεις συντήρησης, κυκλοφοριακής διαχείρισης, οργάνωσης και γενικότερα ενδυνάμωσης της ζωτικότητας του Κέντρου του Δήμου Λεμεσού, με έμφαση στη διατήρηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής.

    [04] ΠΚ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΙΣΤΕΙΑ

    Αριστη είναι η διοικητική οργάνωση της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ το προσωπικό της διακατέχεται από υψηλό βαθμό αφοσίωσης στην εργασία του, σύμφωνα με εγκεκριμένους αξιολογητές, οι οποίοι και της απένειμαν τη διάκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διοίκησης Ποιότητας EFQM, ``Αναγνώριση για Αριστεία`` με τρία αστέρια.

    Ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου αναφέρει ότι πρόκειται για την πρώτη βιβλιοθήκη στον ευρύτερο ελληνικό χώρο που πετυχαίνει αυτή τη διάκριση, η οποία αποτελεί το δεύτερο από τα τρία επίπεδα διακρίσεων που απονέμονται.

    Το εν λόγω επίτευγμα είναι πολύ τιμητικό για τη Βιβλιοθήκη, η οποία εξυπηρετεί μία πανεπιστημιακή κοινότητα που αριθμεί πέραν των 5.000 φοιτητών και 1.000 ακαδημαϊκών και ερευνητών, αλλά και πολλούς εξωτερικούς χρήστες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 20 January 2010 - 18:29:19 UTC