Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-02-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΓΓ ΟΗΕ ΔΕΙΠΝΟ
  • [02] ΓΓ ΟΗΕ - ΔΗΛΩΣΗ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • [03] ΥΠΕΞ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΕΠΙΤΟΚΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΓΓ ΟΗΕ ΔΕΙΠΝΟ

    Δείπνο προς τιμήν του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν έδωσε χθες βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο κ. Μπαν και η 25-μελής συνοδεία του έφθασε ενωρίτερα το βράδυ στο αεροδρόμιο Λάρνακας με αεροσκάφος των Ηνωμένων Εθνών.

    Στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι "είμαστε ευγνώμονες που το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενεργώντας στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, έχει καθορίσει τη βάση για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με μια και μόνη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.

    Αυτή είναι η βάση επί της οποίας ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και εγώ, ως ηγέτες των δύο κοινοτήτων, έχουμε συμφωνήσει".

    "Στόχος μας", πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας, "είναι η επανένωση του κράτους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας καθώς και να διασφαλίσουμε ότι η Ενωμένη Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος, ικανό να λειτουργεί αποτελεσματικά ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Σε αντιφώνησή του ο ΓΓ του ΟΗΕ επανέλαβε την υποστήριξή του στις προσπάθειες των δύο ηγετών να φθάσουν σε μία αμοιβαία αποδεκτή λύση, επανενώνοντας το νησί.

    Οι Κύπριοι, είπε, έχουν την ευθύνη να καταλήξουν σε μία λύση του Κυπριακού. Η διαδικασία επίλυσης ανήκει στους Κυπρίους και το μέλλον τους βρίσκεται στα χέρια τους, τόνισε ο Μπαν Γκι-μουν.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι ο κ. Χριστόφιας πήρε μια ξεκάθαραη εντολή για λύση του Κυπριακού και μαζί με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ καλούνται να φθάσουν σε μία επιτυχή κατάληξη που είναι δυνατή, με θάρρος, ευελιξία και πνεύμα συμβιβασμού.

    Τα οφέλη που θα προκύψουν για την Κύπρο από τη λύση του Κυπριακού θα είναι μεγάλα, με θετική αντανάκλαση στην ευρύτερη περιοχή. Τα Ηνωμένα Εθνη, κατέληξε, υποστηρίζουν σθεναρά τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού.

    Στο δείπνο παρακάθησαν, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ελση Χριστόφια, ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, αρχηγοί κομμάτων, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου, μέλη της διαπραγματετικής ομάδας και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Μηνάς Χατζημηνάς.

    [02] ΓΓ ΟΗΕ - ΔΗΛΩΣΗ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Για να εκφράσει την προσωπική του υποστήριξη στη διαδικασία των συνομιλιών για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό και επανένωση του νησιού βρίσκεται στο νησί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, όπως είπε ο ίδιος σε σύντομη δήλωσή του στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας.

    Ο κ. Μπαν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο, λέγοντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη βρίσκονται εδώ για να βοηθήσουν των δύο ηγέτες να φθάσουν σε λύση. Οπως είπε, το πεπρωμένο βρίσκεται στα χέρια των Κυπρίων και αυτοί θα φέρουν την ειρήνη στο νησί. Οι προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας για λύση στο Κυπριακό είναι πολύ μεγάλες, πρόσθεσε ο κ. Μπαν.

    Το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και την 25-μελή συνοδεία του που έφθασαν με αεροσκάφος των Ηνωμένων Εθνών, υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

    Στο αεροδρόμιο βρίσκονταν επίσης ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ και ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο κ. Μπαν σήμερα το πρωί θα συναντηθεί αρχικά με το προσωπικό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και θα επισκεφθεί την Πράσινη Γραμμή. Ακολούθως θα έχει χωριστή συνάντηση πρώτα με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και στις 1.30μμ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Στις 1430 της ίδιας ημέρας, ο ΓΓ του ΟΗΕ θα έχει κοινή συνάντηση με τους δύο ηγέτες στην οικία του Ειδικού του Αντιπροσώπου στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

    Στις 1615 θα δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τους δύο ηγέτες.

    Το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Μπαν θα παρευρεθεί σε δεξίωση στο Λήδρα Πάλας στην οποία θα παρευρεθούν διπλωμάτες και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ αναχωρεί από την Κύπρο το πρωί της Τρίτης, 2 Φεβρουαρίου.

    [03] ΥΠΕΞ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Απλές διακηρύξεις υποστήριξης προς τις συνομιλίες δεν είναι αρκετές, η Τουρκία πρέπει να κάνει, κατά ενεργητικό τρόπο, εποικοδομητικά βήματα που να μπορούν να συμβάλουν στη λύση, τόνισε σε ομιλία του στο Λονδίνο, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

    Κάνοντας πιο συγκεκριμένη την υποχρέωση της Τουρκίας ο κ. Κυπριανού είπε: «Θα πρέπει να επιτρέψει στους Τουρκοκυπρίους να διαπραγματευθούν ελεύθερα, θέτοντας τα συμφέροντα τους πάνω από τα συμφέροντα της Τουρκίας, δίδοντας τις αναγκαίες προς αυτή την κατεύθυνση οδηγίες».

    Ο κ. Κυπριανού, που μιλούσε σε συγκέντρωση του Συνδέσμου Κυπρίων Φοιτητών του Imperial College με θέμα «Cyprus: Time for Hope?» (Κύπρος: Καιρός για Ελπίδες;) έδωσε ένα διάγραμμα των εξελίξεων από την έναρξη των συνομιλιών, τονίζοντας ότι αυτές ήταν αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του Προέδρου Χριστόφια, μια σαφής απόδειξη της πολιτικής βούλησης της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση.

    Τόνισε τη βάση των συνομιλιών για ένα κράτος διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια υπηκοότητα, μια διεθνή προσωπικότητα. Το αποφασιστικά μεγαλύτερο μέρος των μέχρι τώρα συνομιλιών, είπε, αφορά τη διακυβέρνηση, τις σχέσεις με την ΕΕ και οικονομικά θέματα.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΕΠΙΤΟΚΙΑ

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι εντός των επομένων εβδομάδων ή και μηνών θα υπάρξει μείωση των επιτοκίων από τα Συνεργατικά Ιδρύματα και πως, ταυτόχρονα, και με την ίδια ταχύτητα, θα κινηθούν και οι Εμπορικές Τράπεζες.

    Σε δηλώσεις στη Λάρνακα στο περιθώριο συνεδρίου που διοργάνωσαν το Ευρωπαϊκό Κόμμα και το Κυπριακό Ιδρυμα Μελετών & Ερευνών, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι «είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι ρωσικές εταιρείες διεθνούς εμβέλειας» χρησιμοποιούν την Κύπρο για τις επιχειρήσεις τους και πρόσθεσε πως σύντομα θα δούμε «ευρωπαϊκές και αμερικανικές να αρχίσουν να χρησιμοποιούν την Κύπρο ως βάση για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες».

    Πρόσθεσε πως «αυτή είναι μια μεγάλη επιτυχία της Κύπρου, την οποία πρέπει συνεχώς να αναβαθμίζουμε, να προστατεύουμε και να ενθαρρύνουμε».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 1 February 2010 - 10:29:21 UTC