Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-02-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΔΕΚ - ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΜΕΛΩΝ ΣΑ
  • [03] ΑΪΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΥΠΡΟΥ ΑΦΙΞΗ
  • [04] ΟΕΒ - ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ

  • [01] ΕΔΕΚ - ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Στα 40 χρόνια της ιστορίας της η ΕΔΕΚ λειτουργεί με κριτήριο το συμφέρον της Κύπρου και του λαού μας, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Γιαννάκης Ομήρου μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στην Κεντρική Επιτροπή, όπου με 115 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 3 αποχές, εγκρίθηκε η εισήγηση για αποχώρηση από την συγκυβέρνηση.

    Η ΕΔΕΚ, είπε, βρέθηκε και βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων για ελευθερία και δημοκρατία. ``Μιλήσαμε και μιλάμε πάντα με ειλικρίνεια και οι αποφάσεις μας ήταν και είναι πάντα βασισμένες στην εξυπηρέτηση του εθνικού στόχου για λύση του Κυπριακού``. Η υποστήριξη της υποψηφιότητας του Προέδρου Χριστόφια στο β γύρο των προεδρικών εκλογών αποφασίστηκε με βάση συγκεκριμένες γραπτές δεσμεύσεις για τη λύση που θέλουμε και επιδιώκουμε, είπε, προσθέτοντας ότι την προσπάθεια για λύση υπηρετούσε και η συμμετοχή της ΕΔΕΚ στην Κυβέρνηση. ``Δυστυχώς, εκτιμούμε ότι οι δεσμεύσεις δεν τηρήθηκαν, ότι ο Πρόεδρος ακύρωσε στην πράξη τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, προχώρησε στην έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων χωρίς να υπάρχει κατάλληλο έδαφος και με όλα αυτά διαφωνήσαμε``.

    Από τη στιγμή, όμως, που ο Πρόεδρος Χριστόφιας προχώρησε στις απευθείας διαπραγματεύσεις, η ΕΔΕΚ - είπε - θεώρησε πατριωτικό και πολιτικό χρέος να στηρίξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την προσπάθεια για λύση. Στους 17 μήνες που πέρασαν από τότε, πρόσθεσε, δυστυχώς κατά τη γνώμη της ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ακολουθεί λανθασμένη στρατηγική, την οποία εκμεταλλεύεται η άλλη πλευρά, ενώ - συνέχισε - προχώρησε και σε μονομερείς παραχωρήσεις για εκ περιτροπής προεδρία, παραμονή 50.000 εποίκων, που δεν είναι αποδεκτές από τη συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού ελληνισμού.

    ``Επισημάναμε τα προβλήματα, επισημάναμε τους κινδύνους από αυτή τη λανθασμένη στρατηγική και τις υποχωρήσεις. Καταθέσαμε στο Εθνικό Συμβούλιο συγκεκριμένες προτάσεις. Ζητήσαμε απόσυρση των υποχωρήσεων και αλλαγή στρατηγικής. Οι προτάσεις μας δεν εισακούστηκαν``. Οι πρόσφατες απαράδεκτες συνομοσπονδιακές προτάσεις της τουρκικής πλευράς που ουσιαστικά και απροκάλυπτα κονιορτοποιούν τη βάση της λύσης και τα αρνητικά αποτελέσματα της επίσκεψης του ΓΓ του ΟΗΕ, απέδειξαν ότι η ΕΔΕΚ είχε δίκιο, είπε ο κ. Ομήρου.

    Τα περιθώρια, είπε, εξαντλήθηκαν και η πορεία που ακολουθούμε είναι λανθασμένη. Η αναγκαία εθνική συνεννόηση, πρόσθεσε, απουσιάζει. ``Οι προτάσεις μας όχι μόνο απορρίπτονται, αλλά πολύ συχνά, και λυπούμαι που το λέω, αντιμετωπίζονται με τρόπο αρνητικό, ακόμα και προσβλητικό``. Το Εθνικό Συμβούλιο, συνέχισε, συνεδριάζει συνήθως εκ των υστέρων, αφού οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί, ενώ αποφάσεις δεν εφαρμόζονται. ``Είναι πλέον εθνική ανάγκη να αλλάξουμε στρατηγική και τακτική. Τώρα για την ΕΔΕΚ είναι και πάλι μια ώρα ευθύνης. Η διαφωνία μας με τη στρατηγική του Προέδρου στο Κυπριακό είναι πλέον καθολική και οι δεσμεύσεις πάνω στις οποίες βασίστηκε η υποστήριξη μας έχουν ακυρωθεί στην πράξη``.

    Η ύστατη προσπάθεια της ΕΔΕΚ για να αλλάξουμε πορεία, είπε ο Πρόεδρός της, δεν εισακούστηκε. Δεν μπορούν, πρόσθεσε, να συμπράξουν σε υποχωρήσεις που είναι απαράδεκτες, να συνυπογράψουν μια στρατηγική που είναι ζημιογόνα, να συμμετάσχουν σε μια πορεία που οδηγεί σε αδιέξοδο, ούτε να κρυφτούν πίσω από αυτό το αδιέξοδο. ``Είναι χρέος και ευθύνη μας, είναι πολιτικά υπεύθυνο και είναι ηθικά ορθό να αποχωρήσουμε από την Κυβέρνηση``. Τυχόν παραμονή της ΕΔΕΚ στην Κυβέρνηση, είπε, θα ήταν πολιτικά παράδοξη και ηθικά ανεπίτρεπτη, αντίθετη με τις αρχές και την ιστορία της ΕΔΕΚ.

    Σαν ΕΔΕΚ, δήλωσε, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για επίλυση του Κυπριακού, λειτουργική, βιώσιμη, βασισμένη στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου 77 και 79 και τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Θα συνεχίσουν να πιέζουν για να αλλάξει η στρατηγική που ακολουθείται στο Κυπριακό, πρόσθεσε, για να αποσυρθούν οι απαράδεκτες - όπως είπε - προτάσεις που κατέθεσε η ε/κ πλευρά, για να απαιτήσουμε να συζητηθούν κατά προτεραιότητα στις συνομιλίες οι κεφαλαιώδους σημασίας πτυχές, όπως το περιουσιακό, το εδαφικό, η ασφάλεια, οι εγγυήσεις, το θέμα των εποίκων.

    Θα συνεχίσουν, είπε, να απαιτούν να αναληφθούν διεθνείς πρωτοβουλίες, ώστε να αποκαλύψουμε τώρα και όχι αργότερα την τουρκική αδιαλλαξία. ``Συνεχίζουμε να στηρίζουμε όσα σωστά πράττει η Κυβέρνηση στα εσωτερικά ζητήματα και να καταθέτουμε τη διαφωνία και τις προτάσεις μας σε όσα θεωρούμε λανθασμένα``. Για την ΕΔΕΚ, είπε, όσα συμφώνησαν μεταξύ του α και του β γύρου των προεδρικών εκλογών εξακολουθούν να ισχύουν. Στα 40 χρόνια της ιστορίας της ΕΔΕΚ, ανέφερε ο κ. Ομήρου, τα μέλη, στελέχη και οι ψηφοφόροι της ΕΔΕΚ ανέλαβαν πάντα με θάρρος τις ευθύνες, με πίστη στις αρχές και τις ιδέες τους, με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα, με κριτήριο το συμφέρον της Κύπρου και του λαού μας.

    Ερωτηθείς εάν μίλησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι επικοινώνησε με τον Πρόεδρο Χριστόφια, όπως ήταν δεοντολογικά απαραίτητο και τον ενημέρωσε για την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Στην ερώτηση τι του είπε, ο κ. Ομήρου απάντησε ότι δεν εξέφρασε οποιαδήποτε άποψη ή κρίση επί της απόφασης και τον ευχαρίστησε για την ενημέρωση.

    Ερωτηθείς εάν εκτός από τις παραιτήσεις των δύο Υπουργών της ΕΔΕΚ, θα παραιτηθούν και οι Πρόεδροι των δύο ημικρατικών οργανισμών, ο κ. Ομήρου είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. ``Είναι πολύ καλά γνωστό σε όλους, ότι στους ημικρατικούς οργανισμούς, δυνάμει και της κείμενης νομοθεσίας, διορίζονται από την ευρύτερη κοινωνία και υπάρχουν και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ο ΔΗΣΥ και το ΕΥΡΩΚΟ δεκάδες μέλη των ημικρατικών``.

    Υπενθύμισε ότι όταν επί διακυβέρνησης έγινε παύση Προέδρου ημικρατικού οργανισμού, υπήρξε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, αυτή έγινε αποδεκτή. Με βάση τη νομοθεσία, είπε, οι διορισμοί στους ημικρατικούς δεν είναι πολιτικοί, με την έννοια ότι είναι μόνο από τα κόμματα που μετέχουν στην Κυβέρνηση, αλλά στους οργανισμούς αυτούς συμμετέχουν όλοι.

    Η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ, είπε, πήρε μια απόφαση με συντριπτική πλειοψηφία, μέσα σε ένα απόλυτα δημοκρατικό κλίμα. Εκφράστηκαν απόψεις και ένας συλλογικός προβληματισμός. Ερωτηθείς εάν το πολύ υψηλό ποσοστό έγκρισης της πρότασής του για αποχώρηση τον ικανοποιεί, ο κ. Ομήρου είπε ότι δεν μπαίνει στη λογική των υψηλών ή χαμηλών αριθμών. ``Είναι μια απόφαση δημοκρατική και προφανώς είναι ένα πολύ υψηλό ποσοστό``.

    Ερωτηθείς εάν από εδώ και στο εξής η ΕΔΕΚ θα ασκεί καθαρά αντιπολιτευτικό ρόλο, ο Πρόεδρός της είπε ότι εκεί που συμφωνούν θα είναι μαζί με την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εκεί που διαφωνούν, συνέχισε, με παρρησία θα είναι απέναντι, θα ασκούν κριτική, αλλά θα καταθέτουν και θετικές προτάσεις για όλα τα προβλήματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία και το Κυπριακό. ``Ευχόμαστε και ελπίζουμε να υπάρξει μια αλλαγή στρατηγικής, να αποσυρθούν οι υποχωρήσεις και παρεκκλίσεις που υπήρξαν για να μπορέσουμε να στηρίξουμε αποφασιστικά τη νέα στρατηγική`.

    Σε παρατήρηση ότι εκφράζεται μια πικρία από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ότι η ΕΔΕΚ έσπευσε να αποχωρήσει πριν από την συνάντηση των συγκυβερνώντων κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Ομήρου είπε ότι ``έχουν περάσει δύο χρόνια από την ανάληψη της εξουσίας από τον Πρόεδρο Χριστόφια. Υπήρχε άπλετος χρόνος για να υπάρξει μια τέτοια συνάντηση και παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας, αν θέλετε, το αίτημα που διατυπώναμε για να συνέλθει ένα συντονιστικό όργανο, άτυπο, από καιρού εις καιρόν για να εξετάζει τα μείζονος σημασίας ζητήματα που απασχολούν το λαό, αυτό δεν έγινε, για δύο ολόκληρα χρόνια``.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΜΕΛΩΝ ΣΑ

    Οι Πρεσβευτές των μονίμων μελών χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που βρίσκονται στην Κύπρο εξέφρασαν πλήρη στήριξη προς τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας για επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της Κύπρου.

    Οι Πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, της Βρετανίας και της Γαλλίας, έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος τους ενημέρωσε για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και για την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν στην Κύπρο.

    [03] ΑΪΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΥΠΡΟΥ ΑΦΙΞΗ

    Στην Αϊτή έφθασε με ειδική πτήση Μπόινγκ 747 του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών η βοήθεια της κυπριακής Κυβέρνησης προς τη σεισμόπληκτη χώρα.

    Το αεροσκάφος έφθασε τη Δευτέρα στην Αϊτή μεταφέροντας 50 τόνους ιατροφαρμακευτικού υλικού και τρόφιμα μεταξύ αυτών και η βοήθεια που έστειλε η κυπριακή Κυβέρνηση. Η βοήθεια παραλήφθηκε από την κυπριακή αποστολή που βρίσκεται ήδη στο Πορτ-Ο-Πρενς, καθώς και από τους Ελληνες γιατρούς που βρίσκονται εκεί. Με το ελληνικό αεροσκάφος έφθασε στην Αϊτή και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Σπύρος Κουβέλης.

    [04] ΟΕΒ - ΒΡΑΒΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ

    Πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, η ετήσια τελετή απονομής των βραβείων Οικονομικής και Επιχειρηματικής Αριστείας, που διοργάνωσε στη Λευκωσία, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ).

    Καλύτερη επιχείρηση παγκύπρια βραβεύτηκε η Τράπεζα Κύπρου, ενώ καλύτερη επιχείρηση/οργανισμός ανά κλάδο βραβεύτηκαν οι ακόλουθες:

    Στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες η Τράπεζα Κύπρου, στις επαγγελματικές υπηρεσίες η εταιρεία Deloitte, στις ιατρικές υπηρεσίες το Απολλώνειο Νοσοκομείο, στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και στις τουριστικές υπηρεσίες το ξενοδοχείο ``Four Seasons``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 9 February 2010 - 10:29:12 UTC