Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-02-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚ - ΨΗΦΙΣΜΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΟΗΕ - ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΕΔΕΚ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • [01] ΕΚ - ΨΗΦΙΣΜΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από το βόρειο τμήμα της Κύπρου και την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενέκρινε την Τετάρτη, έκθεση σχετική με την πρόοδο που παρουσίασε η Τουρκία, στην προενταξιακή της πορεία προς την ΕΕ το 2009.

    Στο Ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία χωρίς να γίνει καταμέτρηση, χαρακτηρίζεται «περιορισμένη» η πρόοδος που σημείωσε το 2009 η Τουρκία, σε ό,τι αφορά την υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, ενώ εκφράζεται και η λύπη της Ολομέλειας, για το γεγονός ότι, για τέταρτη συνεχή χρονιά, το πρόσθετο πρωτόκολλο στη συμφωνία σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή από την Τουρκία.

    Καλείται, μάλιστα, η τουρκική κυβέρνηση να το εφαρμόσει πλήρως και χωρίς καθυστέρηση, κατά τρόπο που δεν θα εισάγει διακρίσεις, ενώ υπενθυμίζεται ότι ``η μη εφαρμογή μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων``.

    Ζητείται, ακόμη, από τις τουρκικές αρχές, να εντατικοποιήσουν τη διαδικασία θέσπισης νομοθεσίας στους τομείς των δικαιωμάτων των γυναικών, της καταπολέμησης των διακρίσεων, της ελευθερίας του πνεύματος, της ανεξιθρησκίας, της ελευθερίας του λόγου και έκφρασης, της μηδενικής ανοχής των βασανιστηρίων και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

    Ειδικά για την Κύπρο, η Ολομέλεια, με το Ψήφισμα της, καλεί την τουρκική κυβέρνηση να συμβάλει με συγκεκριμένο τρόπο στη συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος, με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

    Παροτρύνουν, ακόμη, την Τουρκία να διευκολύνει τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για τις διαπραγματεύσεις, αποσύροντας τις δυνάμεις της, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα των Τούρκων εποίκων στη νήσο και επιτρέποντας την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της σύμφωνα με την απόφαση 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ισπανός Υπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Λόπεζ Γκαρίντο, υπογράμμισε ότι η εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου από την Τουρκία, αποτελεί αναγκαία και ικανή προϋπόθεση, για την συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Αν δεν υπάρξει πρόοδος σ αυτό το σημείο, δεν πρόκειται να ανοίξουν άλλα κεφάλαια, είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Ισπανικής Προεδρίας, υπογραμμίζοντας ότι, ένα από τα καθοριστικά στοιχεία για την αξιολόγηση της Τουρκίας θα είναι και το κατά πόσον έχει συμβάλλει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Κατηγορηματικός, ως προς τις προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία, για να μπει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ήταν και ο Τσέχος Κοινοτικός Επίτροπος, αρμόδιος για την διεύρυνση της ΕΕ Στέφαν Φούλε, που διευκρίνισε ότι:

    -« Για την Τουρκία ξέρουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Και εμείς και η Τουρκία. Πριν από πέντε χρόνια η Τουρκία ανέλαβε σοβαρές δεσμεύσεις για τον εκδημοκρατισμό και εμάς σήμερα, μας ανησυχούν οι περιορισμοί στα μέσα ενημέρωσης και στην απαγόρευση λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων.

    Η Τουρκία πρέπει να καταβάλει επιπρόσθετες προσπάθειες για τον εκδημοκρατισμό της, για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών, να εφαρμόσει όλα όσα υποσχέθηκε, για τους συνοριακούς ελέγχους και της επανεισδοχής μεταναστών».

    Εμείς, κατέληξε, χορηγούμε βοήθεια 259 εκατομμυρίων ευρώ στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και εργαζόμαστε για την επανένωση της Κύπρου.

    [02] ΟΗΕ - ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΕΔΕΚ

    Ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάρτιν Νεσίρσκι, ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τις επιπτώσεις στις συνομιλίες του Kυπριακού από την αποχώρηση της ΕΔΕΚ από την συγκυβέρνηση, απάντησε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει το γεγονός και ταυτόχρονα επισήμανε ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι σταθερά εστιασμένα στις συνομιλίες που διεξάγονται τώρα και θα συνεχίσουν να είναι κι ακόμη σημαντικότερο, ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατέστησε ξεκάθαρο ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν.

    «Υπάρχει αρκετός πολιτικός συμβολισμός στο κυπριακό. Ομως εμείς είμαστε ξεκάθαρα εστιασμένοι στις πολιτικές συνομιλίες και δεν επιθυμούμε να παρασυρθούμε από αυτή την ιδιαίτερη αντιπαράθεση. Το σημαντικότερο είναι να διασφαλιστεί ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν. Δεν έχω να δηλώσω οτιδήποτε για το μέλλον του συνασπισμού, το ποιος φεύγει ή ποιος μένει. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι εστιαζόμαστε πολύ σθεναρά στις συνομιλίες που λαμβάνουν χώρα κι ότι θα συνεχιστούν. Κι ακόμη σημαντικότερο, ότι ο κ. Χριστόφιας δήλωσε πολύ ξεκάθαρα ότι αυτές οι συνομιλίες θα συνεχιστούν».

    Αναφορικά με την επίσκεψη του ΓΓ στο λεγόμενο «προεδρικό», το κόκκινο χαλί και τις αρνητικές επιπτώσεις που το θέμα αυτό είχε για τους Ελληνοκύπριους ο κ. Νεσίρσκι δεν σχολίασε, παρά μόνο είπε ότι ο ίδιος ήταν παρών στην Κύπρο και δεν είδε κανένα κόκκινο χαλί.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

    Η Κυβέρνηση διά του Εκπροσώπου της Στέφανου Στεφάνου, διέψευσε τις πληροφορίες περί ευρύτερου ανασχηματισμού του Υπουργικού Συμβουλίου μετά και την παραίτηση των δύο Υπουργών του ΚΣ ΕΔΕΚ.

    ``Θέλω να τονίσω τίποτα από όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν ισχύουν. Ούτε περί ευρύτερου ανασχηματισμού, ούτε περί ονομάτων που έρχονται, φεύγουν, αλλάζουν και λοιπά και λοιπά``, ανέφερε ο κ. Στεφάνου απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων.

    Υπενθυμίζοντας τη χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι ζήτησε από τους δύο παραιτηθέντες Υπουργούς της ΕΔΕΚ, Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Νίκο Νικολαΐδη και Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Μιχάλη Πολυνείκη να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι το διορισμό του αντικαταστάτη τους, ο κ. Στεφάνου είπε πως ``όταν και εφόσον ο Πρόεδρος θα είναι έτοιμος θα αναπληρώσει αυτά τα δύο Υπουργεία``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 10 February 2010 - 18:29:13 UTC