Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-02-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΝΕΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
  • [03] EUROSTAT - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ
  • [04] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΟΥΡΟΣΥΠΡΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ

    Η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης ``Ενωμένη Κύπρος``, μετά από συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, διαπιστώνει ότι έχει καταγραφεί κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Αυτό τονίστηκε από τους δύο εκπροσώπους Τύπου της Πρωτοβουλίας Ειρήνης`` Ενωμένη Κύπρος``, οι οποίοι μαζί με άλλα μέλη της οργάνωσης, έγιναν δεχτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Η συνάντηση κράτησε δύο ώρες και η αντιπροσωπεία της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης ``Ενωμένη Κύπρος``, ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο Χριστόφια για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο Ε/κ εκπρόσωπος Τύπου Χρίστος Ευθυμίου, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστόφια, είπε πως ``και μετά από τη συνάντηση που είχαμε με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ πριν λίγες ημέρες έχουμε διαμορφώσει μια καλή άποψη για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα και χαιρετίζουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί``.

    Ο Τ/κ εκπρόσωπος Τύπου, που είναι και ΓΓ της συντεχνίας Τ/κ δασκάλων, Σιενέρ Ελτζί είπε πως ``για να συμβάλουμε προς τη θετική κατεύθυνση στη διαδικασία των συνομιλιών πραγματοποιήσαμε επισκέψεις και στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων``. ``Από τις επισκέψεις μας``, πρόσθεσε, ``που κάναμε και στον κ. Ταλάτ και στον κ. Χριστόφια αποκομίσαμε την άποψη ότι πράγματι έχει καταγραφεί κάποια πρόοδος σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού``.

    Ο κ. Ευθυμίου είπε ότι ``μέσα από την δουλειά μας διαπιστώνουμε μέρα με την μέρα ότι η φωνή μας είναι κοινή και αυτός ήταν ο στόχος της δικοινοτικής προσπάθειας να διαμορφώσουμε μια κοινή φωνή γύρω από τα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της πατρίδας μας``. Θέλουμε, είπε, να ενθαρρύνουμε τους δύο ηγέτες να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους.

    ``Θα είμαστε δίπλα στις δικές τους προσπάθειες για λύση για να ενημερώσουμε και την κοινωνία και να κτίσουμε τη διάθεση για λύση μέσα στον κόσμο ενάντια στις προσπάθειες που καθημερινά βλέπουμε, τον αρνητισμό και τον εθνικισμό που διασπείρεται μέσα στην κοινωνία και δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς για την λύση``, πρόσθεσε.

    Μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο κ. Ελτζί είπε ότι η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης ``Ενωμένη Κύπρος`` δημιουργήθηκε από 37 οργανώσεις Ε/κ και Τ/κ και είναι ένα Κίνημα το οποίο θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως ιστορικό.

    Εμείς επιθυμούμε, συνέχισε, την επίλυση του Κυπριακού με διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση, ώστε να δημιουργηθεί εκείνο το κράτος, που θα είναι η ενωμένη ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία που θα έχει μια κυριαρχία, μια διεθνή ταυτότητα και μια ιθαγένεια.

    ``Εμείς συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την προσπάθεια των δύο ηγετών με στόχο την ίδρυση της ενωμένης Κύπρου και υποστηρίζουμε τα κοινά ανακοινωθέντα που έκαναν οι δύο ηγέτες στις 23 Μαΐου και 1η Ιουλίου ήταν σημαντικά ανοίγματα για την επίλυση του Κυπριακού``, σημείωσε.

    Είμαστε σε θέση, συνέχισε, να παρατηρούμε ότι εκείνες οι δυνάμεις που δεν θέλουν την επίλυση του Κυπριακού, εκείνες οι δυνάμεις που επιθυμούν την διατήρηση του στάτους κβο και της διαίρεσης, συνεργάζονται. Είμαστε αποφασισμένοι, είπε, να υψώσουμε τη φωνή μας περισσότερο από εκείνους για να ακουστεί η φωνή των Κυπρίων υπέρ της λύσης. Ανέφερε ότι ``ο λόγος όλων των βασάνων που ζούνε όλοι οι Κύπριοι είναι η συνέχιση της διαίρεσης στο νησί μας``.

    Πιστεύουμε, συνέχισε, σε αυτή τη διαδικασία προς τη λύση ενώ σημείωσε ότι και στις δύο κοινότητες πρέπει να αναπτυχθούν περισσότερο οι συνεργασίες σε κοινωνικούς και πολιτιστικούς τομείς ώστε να συμβάλουν προς την κατεύθυνση της λύσης.

    ``Βλέπουμε τα τετελεσμένα που συμβαίνουν όσον αφορά το περιουσιακό, επίσης την παράνομη μεταφορά πληθυσμού στο βόρειο τμήμα του νησιού και όλα αυτά τα στοιχεία μας δείχνουν ότι επείγει η λύση του Κυπριακού``, είπε ο κ. Ελτζί.

    Εμείς μέχρι να φθάσουμε στο στόχο μας που είναι η ενωμένη Κύπρος, κατέληξε, θα συνεχίζουμε τον αγώνα μας και θα υποστηρίζουμε τη διαδικασία των συνομιλιών.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΝΕΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

    Την πεποίθηση ότι στις απευθείας διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού το αποτέλεσμα δεν εξαρτάται τόσο από το χρόνο που θα διατεθεί για να υπάρξουν συγκλίσεις και πρόοδος, ούτε και από τη συχνότητα των συναντήσεων αλλά από τις θέσεις που καταθέτουν οι δυο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό μετά το τέλος της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου και ερωτηθείς αν έχει συμφωνηθεί τελικά το πρόγραμμα των επόμενων συναντήσεων μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη αλλά και κληθείς να σχολιάσει τη δυσφορία που φέρεται να εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, ο οποίος υποστήριξε ότι η ε/κ πλευρά ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθούν τέσσερεις συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη και όχι οχτώ όπως ήταν, κατά τον κ. Ερτσακιτζά, η θέση της τ/κ πλευράς, ο κ. Στεφάνου δήλωσε πως ασφαλώς και το πρόγραμμα των συναντήσεων έχει συμφωνηθεί.

    «Είχε και η τ/κ πλευρά τη δική της θέση όπως και εμείς τη δική μας θέση και τελικά καταλήξαμε σε αυτές τις τέσσερεις συναντήσεις, οι οποίες έχουν ανακοινωθεί και έχουμε πει ότι θα είναι ολοήμερες» δήλωσε, επισημαίνοντας πως ήδη η ε/κ πλευρά προβαίνει στην απαραίτητη προεργασία «έτσι ώστε να εμφανιστεί πανέτοιμη στις συναντήσεις» αλλά και «για να έχουν αποτέλεσμα αυτές οι συναντήσεις» δήλωσε.

    Διατύπωσε παράλληλα τη θέση ότι το αποτέλεσμα δεν εξαρτάται τόσο από το χρόνο που θα διατεθεί για να υπάρξουν συγκλίσεις και πρόοδος, ούτε και από τη συχνότητα των συναντήσεων αλλά πρώτα απ όλα από τις θέσεις που ο καθένας καταθέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι η ε/κ πλευρά όπως πάντα θα είναι εποικοδομητική με θέσεις που εξυπηρετούν και στηρίζονται στη βάση λύσης του Κυπριακού που είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, για να υπάρξουν συγκλίσεις, στόχος ο οποίος, όπως ανέφερε, εξαρτάται και από τις θέσεις που θα καταθέσει και η άλλη πλευρά.

    Κληθείς να σχολιάσει τη θέση για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό που επανέλαβε ο Τούρκος πρωθυπουργός ο οποίος κάλεσε όσους εμπλέκονται στις εργασίες επίλυσης του Κυπριακού να ασκήσουν την επιρροή τους στην ε/κ πλευρά την οποία και χαρακτήρισε αδιάλλακτη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι είναι εμφανής η προσπάθεια που καταβάλλει η Τουρκία με στόχο να παρουσιάσει την Κυπριακή Δημοκρατία και τους Ε/κ ως την αδιάλλακτη πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση πως η όλη η εμπειρία η οποία προκύπτει και από την όλη συμπεριφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας τόσο ως Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και ως διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς, κάθε άλλο παρά τεκμηριώνει αυτή την αστήριχτη θέση που προσπαθούν τόσο ο κ. Ερντογάν όσο και η Τουρκία γενικότερα, μέσα από διάφορες επικοινωνιακές τακτικές να δώσουν την εντύπωση ότι επικρατεί.

    «Νομίζω ότι ο διεθνής παράγοντας, ο ΟΗΕ και η ΕΕ, παραδέχονται και αναγνωρίζουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με καλή θέληση προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις ότι είναι μέσα από δικές του πρωτοβουλίες που τερματίστηκε η στασιμότητα στο Κυπριακό και άρχισε ο διακοινοτικός διάλογος» είπε.

    Επεσήμανε παράλληλα ότι ανεξάρτητα από την όποια προσπάθεια της Τουρκίας, αυτό που αναγνωρίζεται είναι η καλή θέληση, η διάθεση και η σκληρή προσπάθεια της ε/κ πλευράς με στόχο να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της πενταμερούς διάσκεψης ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι η ε/κ πλευρά έχει ήδη τοποθετηθεί επί του θέματος και ότι η θέση της είναι γνωστή και κάλεσε τον Τούρκο πρωθυπουργό «αντί να συνεχίζει την επωδό για σύγκληση πενταμερούς» να ακούσει τι λένε η Ευρώπη και ο διεθνής παράγοντας και να συνεργαστεί στη βάση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ για να επιτευχθεί η λύση του Κυπριακού.

    Πρόσθεσε παράλληλα πως η Κυβέρνηση καταβάλλει ακόμη μια προσπάθεια, η οποία, όπως σημείωσε, έχει να κάνει με το διεθνή παράγοντα, ο οποίος χρειάζεται να στραφεί και να απευθυνθεί προς την Τουρκία, ώστε να πράξει αυτό που καλείται να πράξει και μέσα από το τελευταίο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και μέσα από τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου.

    «Επειδή ο ρόλος της Τουρκίας είναι κρίσιμος στην επίλυση του Κυπριακού και χρησιμοποιώ ορολογία που χρησιμοποιεί η ίδια η ΕΕ - θα πρέπει έμπρακτα να εργαστεί προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού» τόνισε ο κ. Στεφάνου.

    [03] EUROSTAT - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ

    Ελλειμμα 4,3 δισ. ευρώ εμφάνισε το εμπορικό ισοζύγιο της Κύπρου τους πρώτους 11 μήνες του 2009, μειωμένο κατά 1,4 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η συνολική αξία των εξαγωγών της Κύπρου έφτασε τα 800 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Μειωμένες κατά 24% ήταν οι εισαγωγές φτάνοντας σε αξία τα 5,1 δισ. ευρώ.

    Την ίδια περίοδο το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας ανήλθε σε 26,2 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές εξαγωγές έφτασαν σε αξία τα 13 δισ. ευρώ (μειωμένες κατά 18%). Οι εισαγωγές ήταν μειωμένες κατά 31% και ανήλθαν σε αξία σε 39,2 δισ. ευρώ. Αναφορικά με το σύνολο της Κοινότητας, οι εισαγωγές από την Κίνα μειώθηκαν 14% φτάνοντας σε αξία τα 196,6 δισ. ευρώ. Οι εισαγωγές από τη Ρωσία μειώθηκαν 38% και ανήλθαν σε 103,9 δισ. ευρώ. Μειωμένες κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ήταν οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 146,8 δισ. ευρώ.

    Την ίδια περίοδο οι κοινοτικές εξαγωγές προς την Κίνα έφτασαν τα 73,7 δισ. ευρώ (αύξηση 2% σε σχέση με πέρυσι), προς τη Ρωσία τα 59,9 δισ. ευρώ (μείωση 39%) και προς τις ΗΠΑ τα 187,6 δισ. ευρώ (μείωση 19%). Το εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ εμφάνισε πλεόνασμα της τάξης των 40,7 δισ. ευρώ στις συναλλαγές με τις ΗΠΑ, και έλλειμμα ύψους 122,9 δισ. ευρώ και 44,0 δισ. ευρώ με την Κίνα και τη Ρωσία αντίστοιχα. Οι κοινοτικές εξαγωγές προς την Τουρκία μειώθηκαν κατά 22% φτάνοντας σε αξία τα 39,8 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές από τη χώρα αυτή μειώθηκαν κατά 23% με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν στα 33,2 δις ευρώ.

    [04] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΟΥΡΟΣΥΠΡΙΑ

    Τη θέση ότι για το θέμα της Γιουροσύπρια η Κυβέρνηση πήρε τις δικές της αποφάσεις για ενίσχυση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με βάση τα δεδομένα που βρήκε μπροστά της, που κλήθηκε να διαχειριστεί και έχοντας υπόψη την κατάσταση που επικρατεί διεθνώς στις αερομεταφορές με φόντο την παγκόσμια οικονομική κρίση, διατύπωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό μετά το τέλος της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου και κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες που φέρουν μια από τις συντεχνίες των Κυπριακών Αερογραμμών να έχει καταγγείλει την Κυβέρνηση στην ΕΕ για την απόφαση της για χρηματοδότηση της Γιουροσύπρια, ο κ. Στεφάνου αρκέστηκε να αναφέρει ότι τα 35 εκ. ευρώ θα διατεθούν για την ενίσχυση της κεφαλαιουχικής βάσης της Γιουροσύπρια, σημειώνοντας πως απ εκεί και πέρα δεν μπορεί να σχολιάσω ζητήματα που αφορούν τη Γιουροσύπρια.

    «Εχει Δ.Σ η Γιουροσύπρια, έχει Πρόεδρο, η Κυβέρνηση πήρε τις δικές τις αποφάσεις μέσα στα δεδομένα που η Κυβέρνηση βρήκε μπροστά της και έχοντας υπόψη την κατάσταση που επικρατεί στις αερομεταφορές διεθνώς με φόντο την παγκόσμια οικονομική κρίση αλλά και τα προβλήματα τα οποία η Κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί και που δεν είναι σημερινά» πρόσθεσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 17 February 2010 - 16:29:16 UTC