Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-02-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΟΥΛΗ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΨΗΦΙΣΜΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΜΙΛΑΝO ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
  • [04] ΚΑΥΣΙΜΑ - ΤΙΜΕΣ ΠΩΛΗΣΗΣ - ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

  • [01] ΒΟΥΛΗ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΨΗΦΙΣΜΑ

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων τονίζει με ψήφισμά της ότι, όπως για κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έτσι και για την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν νοούνται εγγυητές, ούτε επεμβατικά δικαιώματα.

    Ομόφωνα το κυπριακό κοινοβούλιο διακήρυξε ότι υποστηρίζει την αποκατάσταση της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας, εδαφικής ακεραιότητας και ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ``Στην ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν νοούνται εγγυητές και εγγυήσεις``, τονίζει η Βουλή, σε ψήφισμά της που εγκρίθηκε χωρίς καμίαν ένσταση από την Ολομέλεια.

    Πριν την προ ημερησίας διατάξεως ψηφοφορία στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας, η οποία άρχισε με μιάμιση σχεδόν ώρα καθυστέρηση -ακριβώς λόγω των διαβουλεύσεων μεταξύ των κομμάτων για τη σύνταξη του κειμένου αυτού- ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, ζήτησε να αφαιρεθεί η λέξη `ενωμένη` πριν την ονομασία της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρώντας ότι παραπέμπει στη μορφή της λύσης που ενδεχομένως να τεθεί ενώπιον του λαού σε προσεχές δημοψήφισμα.

    Ακολούθησε μακρά συζήτηση με τη συμμετοχή πολλών βουλευτών και των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων της Βουλής, με διάφορες εισηγήσεις και απόψεις επί του ζητήματος αυτού, για να τεθεί τελικώς προς ψηφοφορία και να εγκριθεί το κείμενο, όπως ακριβώς είχε συμφωνηθεί στην προηγηθείσα σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν.

    Με το ψήφισμά της, η Βουλή υπογραμμίζει ``ότι το κεφάλαιο της ασφάλειας - εγγυήσεων αποτελεί θέμα μείζονος σημασίας για τον κυπριακό λαό και ουσιώδες ζήτημα για την κατάληξη των εν εξελίξει προσπαθειών επίλυσης του κυπριακού προβλήματος``.

    ``Τονίζοντας ότι η αυθαίρετη ερμηνεία της Συνθήκης Εγγυήσεως από την Τουρκία, για να δικαιολογήσει την παράνομη τουρκική εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή του 36,4% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου``, η Βουλή ``ομόφωνα καταγγέλλει την αυθαίρετη ερμηνεία της Συνθήκης Εγγυήσεως από την Τουρκία για να προσδώσει νομιμότητα στην τουρκική εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    Καταγγέλλει, επίσης, ``τις κατάφωρες παραβιάσεις των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών των Κυπρίων πολιτών`` και ``καλεί την Τουρκία να σεβαστεί και να αποκαταστήσει άμεσα την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων πολιτών``.

    Με τον τρόπο αυτόν, όπως αναφέρει η Βουλή, η Τουρκία θα καταφέρει να αποδείξει ``έμπρακτα τη συμβολή της στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, καθώς και το σεβασμό και προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο και δη στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της οποίας επιθυμεί να καταστεί μέλος``.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Δημιουργική χαρακτήρισε τη συζήτηση που είχε απόψε με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου για να αναχωρήσει μετά την συνάντηση είπε πως ``εγώ φεύγω χαμογελαστός``.

    Η συνάντηση άρχισε γύρω στις 7 και ολοκληρώθηκε γύρω στις 8.40 στην παρουσία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου και του Εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτη Φωτίου.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Καρογιάν ανέφερε πως είχαν μια πολύ δημιουργική και ουσιαστική συζήτηση και πως τέθηκαν όλα επί τάπητος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτηθείς αν έπεισε το ΔΗΚΟ να παραμείνει στην συγκυβέρνηση, απάντησε πως ``αυτό θα το πει ο Μάριος Καρογιάν και όχι εγώ``.

    Σε άλλη ερώτηση αν είναι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον κ. Καρογιάν, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως παρακολούθησε τις δηλώσεις του κ. Καρογιάν που γίνονταν σε απευθείας μετάδοση από τις τηλεοράσεις και σέβεται την επιθυμία του πρώτα να ενημερώσει τα όργανα του κόμματος του.

    Κληθείς να πει αν είναι ήσυχος ότι το ΔΗΚΟ θα παραμείνει στην συγκυβέρνηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: ``Πάντοτε ήμουν ήσυχος. Για τα πάντα είμαι ήσυχος και ήρεμος άνθρωπος και θέλω να πιστεύω ότι η δημιουργική συζήτηση που έγινε θα καταλήξει και σε θετικό αποτέλεσμα``.

    Φεύγοντας από το Προεδρικό Μέγαρο μετά την συνάντηση, ο κ. Καρογιάν ανέφερε πως θα ενημερώσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ για τις συζητήσεις τις οποίες έκαναν ``και απ` εκεί και πέρα τα συλλογικά όργανα του κόμματος θα πάρουν εκείνες τις αποφάσεις που κρίνουν ότι είναι σωστές``. Σημείωσε εξάλλου πως ``δεν θα υπάρξει άλλη συνάντηση`` με τον Πρόεδρο Χριστόφια.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΜΙΛΑΝO ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

    Στο Μιλάνο μετέβη ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης επικεφαλής αντιπροσωπείας για να παραστεί στην τουριστική έκθεση B.I.T στο Μιλάνο.

    Η έκθεση, που άνοιξε τις πύλες της στις 18 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου φιλοξενεί γύρω στους 5,000 εκθέτες από 140 χώρες ενώ δέχεται πάνω από 150.000 επισκέπτες.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά την διήμερη παραμονή του στο Μιλάνο, ο κ. Πασχαλίδης θα έχει συναντήσεις με τους σημαντικότερους Οργανωτές Ταξιδίων με στόχο την διερεύνηση της υφιστάμενης κατάστασης για τη θέση της Κύπρου στην τουριστική αγορά της Ιταλίας καθώς και την εξεύρεση επιπρόσθετων τρόπων για καλύτερη προώθηση της Κύπρου. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ανοίγονται καλύτερες προοπτικές για τον τουρισμό από Ιταλία λαμβάνοντας υπόψη και τις νέες συνεργασίες που γίνονται στον τομέα της προσβασιμότητας με αερογραμμές χαμηλού κόστους.

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού θα έχει επίσης συνάντηση με τις σημαντικότερες καθημερινές επαγγελματικές εφημερίδες οικονομικού περιεχομένου.

    [04] ΚΑΥΣΙΜΑ - ΤΙΜΕΣ ΠΩΛΗΣΗΣ - ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Εισήγηση προς τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κατά πόσον δικαιολογείται ή όχι παρέμβαση σε σχέση με τις τιμές λιανικής πώλησης των καυσίμων θα καταθέσει η αρμόδια επιτροπή, σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνη Πασχαλίδη.

    Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον θα πρέπει να μειωθούν οι λιανικές τιμές πώλησης των καυσίμων, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι υπάρχει αρμόδια επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από ειδικούς διαφόρων υπουργείων, στην οποία δόθηκαν οδηγίες να εξετάσει το θέμα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 18 February 2010 - 20:29:10 UTC